Spotjes inbouwen

De verlichting in een woning is vaak een ondergewaardeerd onderdeel. Door voor de juiste verlichting te kiezen, weet je echter van het nodige gemak in jouw huis te profiteren. Het is immers wel zo prettig dat je overal voldoende ligt hebt; ook in bijvoorbeeld de keuken, bij jouw kledingkast en bij jouw koffiezetapparaat.

Daarnaast werkt de juiste verlichting ook nog sfeerverhogend. Door voor de juiste verlichting te kiezen, wordt de sfeer in een huis significant verbeterd. Je geniet daardoor van een nóg aangenamere woonomgeving.

Inbouw spots

Als je nog op zoek naar de juiste verlichting bent, sta je voor een leuke uitdaging. Het aanbod van verlichting is namelijk nogal divers, terwijl je ook op allerlei plekken in jouw huis verlichting nodig hebt. De verlichting voor in bijvoorbeeld de woonkamer is hoogstwaarschijnlijk anders dan de verlichting voor in jouw slaapkamer.

Verlichting die het eigenlijk altijd goed doet, zijn de welbekende spotjes. Deze spotjes kan je in het plafond plaatsen, waarna je de spotjes aan kunt sluiten op een dimmer. Je kunt daardoor de felheid van de spotjes zelf bepalen, waardoor je de sfeer in jouw huis direct weet te veranderen/verbeteren.

Wil je graag spotjes in jouw huis hebben? Dan kan je deze bij allerlei winkels en bouwmarkten aanschaffen. Deze winkels en bouwmarkten helpen je echter niet met het inbouwen van de spotjes. Gelukkig doen wij dat wel! In dit artikel zetten we uitgebreid uiteen hoe je de spotjes volledig zelf in kunt bouwen.

Spotjes laten inbouwen

Stel jij het inbouwen van spots telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je spotjes te laten inbouwen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de spots komt inbouwen. 

Waar in huis ga je de spotjes monteren?

Voordat je de spotjes kunt gaan monteren, moet je eerst goed nadenken over de locatie van de spotjes. Je moet hierbij eerst een keus maken tussen de woonruimte; ga je voor spotjes in de woonkamer? Of kies je toch voor spotjes in de keuken of badkamer? De keus is aan jou.

Vervolgens moet je ook goed nadenken over de plaatsing van de spotjes op het plafond. Een x aantal centimeters verschil op het plafond kan voor een daadwerkelijk verschil zorgen. Ons advies is dan ook om goed na te denken over de exacte plaatsing van de spotjes.

Daarbij moet je ook nog rekening houden met de volgende ‘ongeschreven’ regels:

  • De minimale afstand tussen twee spotjes moet 30 cm bedragen
  • De spotjes moeten minstens 60 cm bóven een voorwerp geplaatst worden
  • De spotjes moeten op zo’n 10 á 15 cm afstand van het plafond geplaatst worden
Inbouw spotjes

We hebben het hierbij bewust over ‘ongeschreven’ regels. De exacte afmetingen die je moet hanteren, zijn namelijk op de verpakking van de spotjes te vinden. Voordat je de spotjes in gaat bouwen, moet je dus goed de verpakking van de spotjes raadplegen. Lees deze verpakking aandachtig door en houd vervolgens rekening met alle genoemde afmetingen.

Voor welke spotjes kies je?

Je moet uiteraard eerst ook nog gaan bepalen welke spotjes je aan gaat schaffen. Daarbij heb je grofweg de keus tussen twee verschillende soorten spotjes:

  • Halogeen spotjes
  • LED spotjes

De voorkeur gaat eigenlijk uit naar de LED spotjes. Die spotjes zijn namelijk veel zuiniger dan de halogeen spotjes. Je verbruikt hierdoor minder licht én de LED spotjes gaan ook een stuk langer mee. Ook met het oog op de inhoud van jouw portemonnee is het dus aan te raden om te kiezen voor de LED spotjes.

Binnen het assortiment van LED spotjes heb je ook de keus tussen allerlei verschillende varianten. Zo hebben de spotjes stuk voor stuk andere afmetingen, een andere lichtsterkte, een ander vermogen, een andere lichtkleur en wellicht ook nog een andere uitstraling.

Ons advies is dan ook om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende LED spotjes. Mocht je dit lastig vinden, kan je ook om advies vragen. Bij onder meer onze partner Bol.com kan je allerlei spotjes aanschaffen. Je kunt de klantenservice van Bol.com dus ook om hulp vragen bij jouw zoektocht naar de beste LED spotjes.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Bij de zoektocht naar de beste LED spotjes zijn er zeker enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Onze eerste tip was om goed na te denken over de locatie waar de spotjes moeten komen te hangen. Het is daarbij goed om te weten dat inbouwspotjes niet in een plafond van beton gemonteerd kunnen worden.

Mocht je dit wel graag willen, is het zaak om eerst een verlaagd plafond te maken. In dit verlaagde plafond kan je vervolgens wel – met behulp van het stappenplan uit dit artikel – de spotjes inbouwen.

Ook is het goed om te weten dat er ook spotjes bestaan die je met een smartphone kunt bedienen. Dat is onder meer het geval bij de Philips Hue Centura inbouw spotjes. Via jouw telefoon kan je de lichtsterkte instellen, maar ook de kleur van het licht. Dankzij een dergelijke ‘functie’ heb je eigenlijk altijd de optimale controle over de verlichting in jouw huis.

Gaat jouw wens daar naar uit? Dan moet je bij het uitkiezen van de LED spotjes specifiek op die mogelijkheid letten. Daarbij moet je ook goed letten op de maximale verbindingsafstand; de hierboven genoemde LED spotjes zijn bijvoorbeeld alleen binnen een straal van 10 meter te bedienen via een smartphone.

Inbouw spotjes lichtkleur

Let altijd op de veiligheid

Als je de spotjes in het plafond in gaat bouwen, ben je relatief gevaarlijk bezig. Je hebt immers te maken met stroom en het is wellicht geen klus die je dagelijks uitvoert. Mede daarom willen wij je op het hart drukken om altijd de veiligheid centraal te stellen.

Controleer meerdere malen of je de stroom goed uitgeschakeld hebt. Zorg daarnaast voor een stevige en veilige ladder, zodat je op een veilige manier met de spotjes aan de slag kunt gaan.

In onze ogen moet de veiligheid altijd centraal staan tijdens het inbouwen van de spotjes. Dit heeft wel tot gevolg dat het inbouwen vaak iets langer in beslag neemt, maar jouw veiligheid en de veiligheid van jouw huisgenoten is vele malen belangrijker. Neem deze extra tijd dus voor lief en zorg bovendien voor de juiste (elektrische) gereedschappen.

Wat heb je nodig om spotjes in te bouwen?

Heb je de juiste spotjes aangeschaft? Dan kan je bijna gaan beginnen met het inbouwen van de spotjes. Voordat je echt kunt beginnen, moet je echter nog de nodige benodigdheden in huis gaan halen:

Als je deze benodigdheden in huis hebt gehaald, kan je onderstaand stappenplan gaan volgen. Bij het doorlopen van alle stappen moet één ding centraal staan; de veiligheid. Bereid je goed voor, haal hoogwaardige gereedschappen in huis en lees je dus goed in. Wat dat betreft ben je met het lezen van dit artikel alvast goed bezig!

Spotjes laten inbouwen

Stel jij het inbouwen van spots telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je spotjes te laten inbouwen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de spots komt inbouwen. 

Spotjes inbouwen; het stappenplan

Zo, ben je klaar voor om de spotjes in te bouwen? Met onderstaand stappenplan is het goed te doen om de spotjes relatief snel in te bouwen. Ook op dit punt willen wij je nogmaals op de veiligheid wijzen. Je bent op een relatief grote hoogte bezig (het plafond) en je bent met stroom bezig. Dit vereist dus de nodige aandacht en de nodige veiligheidsmaatregelen.

Volg daarom onderstaande stappen strikt op en zorg daarmee continue voor een veilige werkomgeving.

Hoe spotjes inbouwen

Stap 1: schakel de stroom uit

Dit is wellicht de belangrijkste stap in dit gehele stappenplan. Als je de stroom níet uitschakelt, krijg je met levensgevaarlijke situaties te maken. Loop dus naar de meterkast en schakel de stroom in het gehele huis even uit. Bedenk daarbij dat je eventjes een Wifi verbinding en dergelijke hebt, maar dat is gelukkig voor korte duur.

Stap 2: lees de verpakking van de inbouwspots goed door

Als je de spotjes gekocht hebt, worden deze in een verpakking geleverd. Gooi deze verpakking nooit weg, maar lees deze verpakking juist bijzonder aandachtig door. Op deze verpakking staat immers vermeld wat de afmetingen tussen het spotje en de muur moet zijn, wat de afmetingen tussen het spotje en het plafond moet zijn en wat de afmeting tussen twee spotjes moet zijn.

Stap 3: bepaal de locatie van de spotjes

Nu je weet waar je de spotjes kunt/mag plaatsen, is het zaak om de definitieve plaatsing te bepalen. Hierbij moet je ook goed rekening houden met de diameter van de inbouwspotjes; die diameter is ook terug te vinden op de verpakking van de spotjes.

Heb je bepaald waar de spotjes moeten komen te hangen? Teken die plek dan met een potlood af en ga verder met stap 4.

Stap 4: boor gaten in het plafond

Op de gemarkeerde plekken kan je vervolgens de gatengaan boren. Hiervoor heb je een gatenboor nodig; let hierbij ook goed op de diameter van de spotjes. Het gat moet immers de perfecte afmetingen hebben voor de spotjes.

Tijdens het boren is het aan te raden om gezichts- en gehoorbescherming te dragen. Voordat je echt gaat boren, moet je ook goed kijken naar de plaatsing van de ladder. Zorg altijd voor een veilige werkomgeving en zorg er dus ook voor dat de ladder bijzonder stevig op de grond staat.

Stap 5: zorg voor stroomvoorziening bij de gaten

Het is nu zaak om voor stroomvoorziening te zorgen. Bij de geboorde gaten in het plafond moet stroomvoorziening aanwezig zin, zodat je de zwarte en blauwe draden van deze stroomvoorziening aan kunt sluiten op het kroonsteentje van het spotje.

Is deze stap ietwat onduidelijk voor je? Bekijk dan de video die je aan het einde van dit stappenplan kunt vinden. Daarbij zie je duidelijk wat er met deze stap bedoeld wordt.  

Stap 6: sluit de spotjes nu aan

Heb je voor de benodigde stroomvoorziening gezorgd? Controleer dan voor de zekerheid of de stroom (nog steeds) uit staat. Dit kan je controleren met behulp van een spanningszoeker. Gaat het lampje van de spanningszoeker niet branden? Dan is de stroom volledig uit!

Sluit nu de zwarte en blauwe draad aan op het kroonsteentje. Hoe je dit kunt doen, zie je ook in de video aan het einde van dit stappenplan.

Stap 7: plaats nu de spotjes in de gaten

Het is nu zaak om de spotjes in de gaten te plaatsen. De gaten hebben als het goed is de perfecte afmetingen en de spotjes passen dus naadloos in de gaten.

Stap 8: bekijk onderstaande video

Om de spotjes volledig werkend te krijgen, raden wij je graag aan om onderstaande video volledig te kijken. In deze video wordt duidelijk aangegeven hoe je alle stappen in dit stappenplan moet doorlopen, inclusief het aansluiten van de spotjes op het stopcontact.

Ook wordt in onderstaande video toegelicht hoe je de dimmer moet monteren. Ook de aansluiting van de dimmer en de spots wordt met onderstaande video een stuk duidelijker:

Spotjes laten inbouwen

Zoals je in bovenstaand stappenplan + bovenstaande video kunt lezen, is het een relatief technisch klusje. Je moet verstand van elektriciteit hebben, je moet weten hoe je een stopcontact aan moet sluiten en je moet weten hoe je de draden aan de spotjes vast moet maken.

Mede daarom kiezen veel mensen er toch voor om het inbouwen van de spotjes uit te besteden aan een vakman. Daarmee kiezen ze niet alleen voor veiligheid, maar ook voor zekerheid. De kans dat je een fout maakt bij het inbouwen van de spotjes is namelijk behoorlijk reëel te noemen.

Tevens is het geen ongevaarlijke klus. Mocht je onverhoopt één stap vergeten of de draden verkeerd aansluiten, kan dit voor gevaarlijke en vervelende situaties zorgen.

Zie jij het daarom ook meer zitten om de spotjes door een professional in te laten bouwen? Dan kan je hier direct een offerte voor aanvragen via bijvoorbeeld Werkspot. Door daar jouw klus op te plaatsen, kom je al snel in contact met professionals. Je kunt vervolgens een professional uitkiezen en een afspraak met hem maken voor het laten inbouwen van de spotjes.

Je weet daarbij zeker dat het goed verloopt én dat je zelf niet voor gevaarlijke situaties komt te staan. Mocht je het toch zelf willen proberen om de spotjes in te bouwen, kan je daar bovenstaand stappenplan voor volgen. Bekijk in dat geval ook zeker de video, aangezien daarmee een hoop nog duidelijker wordt. Veel succes met het inbouwen van de spotjes of het vinden van een geschikte vakman!

Tresna.nl
Logo