Badkamer betegelen

Wil je jouw badkamer van een nieuwe look voorzien? Of heb je jouw intrek genomen in een nieuwbouwhuis en moet je de badkamer dus volledig zelf gaan ontwerpen? In beide situaties is het aan te raden om de muren in jouw badkamer te betegelen. Waarom dit aan te raden is? En hoe je zélf de badkamer kunt betegelen? Op die twee vragen vind je in dit artikel een passend antwoord.

In elk huis is de badkamer een vrij belangrijke plek. Het is de plek waar je geniet van een lekkere douche, het is de plek waar je jouw tanden poetst en het is mogelijk ook de plek waar je naar het toilet gaat. Aangezien je met enige regelmaat gebruik van de badkamer maakt, is het van belang om de badkamer qua inrichting volledig naar wens te maken.

Ondertussen is het ook nog onwijs belangrijk om goed naar de functie te kijken. Het is immers niet voor niets dat veel huishoudens in hun badkamer voor tegels kiezen. Hoe dit precies zit? Dat bespreken we graag in dit artikel, inclusief een uitgebreid stappenplan voor het zélf betegelen van de badkamer. Wij kunnen je alvast verklappen dat je hier vrij veel geld mee kunt besparen!

Badkamer laten betegelen

Stel jij het betegelen van je badkamer telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je badkamer te laten betegelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de badkamer komt betegelen. 

Waarom kiezen voor tegels in de badkamer?

Ben je bezig met het maken van een badkamerontwerp? Dan is het voor de hand liggend om voor tegels aan de muur én op de vloer te kiezen. Waarom? Omdat tegels eigenlijk het beste tegen vocht kunnen. Dat is dan ook dé reden waarom je in een badkamer, maar ook in bijvoorbeeld een keuken regelmatig tegels aantreft.

Ook is het een voordeel dat je tegels onwijs makkelijk kunt reinigen. Aangezien je in een badkamer relatief snel met bijvoorbeeld schimmelvorming te maken hebt, is óók dit een ongekend belangrijk voordeel. Zodra je een vochtige doek over de tegels in jouw badkamer heen haalt, zie je eigenlijk direct dat de tegels weer netjes schoon zijn.

Waarom kiezen voor tegels in de badkamer

Verder zorgen de tegels ook nog voor een fraaie uitstraling. Ten opzichte van bijvoorbeeld een geverfde muur brengen de tegels een luxueuze, stijlvolle en nette uitstraling met zich mee. Bovendien kun je hierbij kiezen tussen tegels op de vloer en/of tegels aan de muur; je kunt in een badkamer met de tegels in principe alle kanten op.

Bijkomend voordeel is dat je ook nog uit tal van tegels kunt kiezen. Je hebt niet alleen de keus uit allerlei soorten materialen, maar ook uit allerlei soorten en maten. Zo kun je voor kleine vierkante tegels kiezen, kun je voor grote rechthoekige tegels kiezen en kun je voor kleine langwerpige tegels kiezen. De keus is op dit vlak echt volledig aan jou, waardoor je ook nog met verschillende soorten en maten kunt variëren.

Ook is het een voordeel dat tegels zeer robuust zijn. Je moet echt van goeden huize komen als je tegels aan de muur kapot wilt maken, zonder daar speciaal gereedschap voor te gebruiken. Ook de voegen spelen daar een belangrijke rol bij, aangezien deze voegen zorgen voor extra stevigheid.

Tot slot willen we nog benoemen dat het betegelen van een badkamer ook niet bijzonder lastig is. Zolang je de juiste voorbereidingen weet te treffen, gaat het zelfs relatief makkelijk om een muur in een badkamer netjes te betegelen. Hoe je dit precies kunt doen, lees je in het restant van dit artikel!

Waarom zélf jouw badkamer betegelen?

Is het voor jou de hoogste tijd om jouw badkamer van een fraaie make over te voorzien? Of ben je bezig om een compleet nieuwe badkamer te ontwerpen voor in jouw nieuwe huis? Dan is het sowieso interessant om voor badkamertegels te kiezen, onder meer vanwege alle hierboven genoemde voordelen.

Maar, je moet daarbij wel een belangrijke beslissing maken: ga je de badkamer zelf betegelen of ga je heir een vakman voor inhuren? Als je hier een vakman voor in gaat huren, hoef je zelf de handen niet uit de mouwen te steken. Dit bespaart je een hoop tijd en ongetwijfeld ook de nodige spierpijn. Bovendien weet je zeker dat de tegels op een fraaie manier in jouw badkamer aangebracht worden.

Tegelijkertijd moet je met een flinke investering rekening houden. Voor de diensten van een vakman moet je simpelweg een flink bedragen betalen, waardoor zeker bij de grotere badkamers de kosten hoog op kunnen lopen. Wil je deze kosten graag besparen? Dan is het aan te raden om zelf de badkamer te betegelen.

Door zelf de badkamer te betegelen, bespaar je dus een hoop geld. Bijkomend voordeel is dat je alles conform jouw eigen planning kunt doen. Je bent niet afhankelijk van een vakman of van de bestellingen die de vakman gedaan heeft. Nee, je kunt het gehele proces in eigen beheer houden, waardoor je hier perfect jouw planning op af kunt stemmen.

In onze ogen is het betegelen van een badkamer ook nog leuk om te doen. Dit komt met name doordat je direct het resultaat ziet; als de eerste tegels eenmaal ‘hangen’, krijg je eigenlijk direct een voldaan gevoel. Dat is zeker het geval als je alle muren (en eventueel ook de vloer) in jouw badkamer betegeld hebt.

Tot slot willen we ook nog vermelden dat het betegelen van een badkamer niet al te moeilijk is. Zeker als je dit al een keertje gedaan hebt, gaat het eigenlijk vrij soepel. Wel moet je de juiste voorbereidingen treffen, de juiste benodigdheden in huis halen en de juiste stappen zien te zetten. Gelukkig vind je alle informatie hierover in dit artikel terug!

Badkamer laten betegelen

Stel jij het betegelen van je badkamer telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je badkamer te laten betegelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de badkamer komt betegelen. 

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Het welbekende gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ gaat absoluut op bij het betegelen van een badkamer. Door de juiste voorbereidingen te treffen, laat je eigenlijk het volledige proces soepeltjes verlopen.

Graag informeren we jou dan ook uitgebreid over de voorbereidingen die je moet gaan treffen.

Badkamer betegelen voorbereidingen

Huidige tegels verwijderen

Zo is het allereerst zaak om jouw badkamer volledig voor te gaan bereiden. Dit betekent onder meer dat je de huidige tegels van de muur af moet zien te halen. Hier moet je het nodige geweld voor gebruiken, waarbij het gebruik maken van een veiligheidsbril ten strengste aan te raden is.

Als je de huidige tegels van de muren in de badkamer af gaat halen, moet je goed op de meest kleine deeltjes letten. Voordat je de nieuwe tegels kunt plaatsen, moet je namelijk de muur echt helemaal egaal maken. Je kunt dus niet lukraak de huidige tegels van de muur afslaan en verder hier geen aandacht meer aan besteden.

Nee, zorg ervoor dat de muren echt volledig egaal zijn. Dit betekent ook dat je mogelijke lijmresten weg moet halen en dat je gaten of oneffenheden in de muur op moet vullen. Indien je de muren volledig egaal gemaakt hebt, ben je al een stap verder in jouw voorbereidingen.

Nieuwe tegels uitkiezen

Uiteraard is het ook zaak om nieuwe tegels uit te gaan kiezen. Ga je daarbij voor grote tegels? Gaat je voorkeur uit naar kleinere tegels? En wil je op de vloer en op de muur mogelijk dezelfde tegels? Door het uitgebreide aanbod is in principe alles tegenwoordig mogelijk. Je kunt het zo gek maken als je zelf maar wilt!

Voordat je op zoek naar de gewenste badkamertegels kunt gaan, moet je uiteraard wel de afmetingen van jouw muur goed opmeten. Hoe je dit het beste kunt doen? Het is interessant om hier een afstandsmeter voor te gebruiken, maar je kunt het ook prima met een rolmaat doen. Belangrijk is in ieder geval dat je de afmetingen zeer nauwkeurig op weet te meten.

Heb je de afmetingen duidelijk in beeld gebracht? Dan kun je ook gericht op zoek gaan naar de gewenste tegels. In een ideale wereld passen de tegels perfect op de muren, zodat je niet met de beste tegelsnijder aan de slag moet gaan. Dit bespaart je een hoop werk, maar is uiteraard niet altijd goed mogelijk.

Vergelijk in ieder geval de verschillende tegels goed met elkaar. Let goed op het materiaal van de tegels, op de kleur van de tegels, op de afmetingen van de tegels én op de afmetingen van de badkamer. Door gericht de badkamertegels te vergelijken, kun je uiteindelijk de gewenste tegels vinden!

Hele badkamer stofvrij maken + meubelen afdekken

Tot slot is het ook nog zaak om de badkamer stofvrij te maken. Haal een vochtige doek over de vloer heen, haal een vochtige doek over de muren heen en dek eventueel ook nog meubelen af. Mocht je bijvoorbeeld nog een douche of een toilet in de badkamer hebben staan, is het aan te raden om deze meubelen volledig af te dekken.

Ga je een compleet nieuwe badkamer betegelen? Dan is het uiteraard niet nodig om de meubelen af te dekken. In een compleet nieuwe badkamer kun je immers het beste starten met het betegelen van de muren en vloer in de badkamer.

Badkamer laten betegelen

Stel jij het betegelen van je badkamer telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je badkamer te laten betegelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de badkamer komt betegelen. 

Wat heb je nodig om zelf een badkamer te betegelen?

Heb je besloten dat je volledig zelf de badkamer wilt gaan betegelen? Dan is het dus zaak om de juiste voorbereidingen te gaan treffen. Daartoe behoren onder meer de hierboven genoemde punten, maar je moet óók nog de juiste benodigdheden in huis gaan halen.

Ons advies is om in ieder geval de volgende gereedschappen in huis te halen:

  • Potlood
  • Rolmaat
  • Waterpas
  • Tegeltang
  • Tegelsnijder
  • Slijptol
  • Emmers
  • Sponsjes
  • Voegbord
Zelf een badkamer betegelen

Heb je al deze gereedschappen in huis gehaald? Dan kun je al bijna gaan beginnen. Je moet nu alleen nog de volgende materialen in huis gaan halen:

  • De vloertegels: als het goed is, kun je deze door de leverancier bij jou thuis laten bezorgen.
  • De wandtegels: hiervoor geldt het zelfde als bij de vloertegels.
  • Afdichtingsmateriaal: onder meer de hoeken en het douchegedeelte moeten in een badkamer volledig waterdicht gemaakt worden.
  • Voorstrijkmiddel: dit middel zorgt voor een betere hechting tussen de wand/vloer en de tegels.
  • Tegellijm: met deze lijm kun je de tegels stevig aan het oppervlakte vastmaken.
  • Voegmiddel: met het voegmiddel weet je de tegels nóg meer stevigheid te bieden.

Het mag duidelijk zijn: voor het betegelen van een badkamer heb je vrij veel gereedschappen en benodigdheden in huis. Wij willen je bovendien nog op het hart drukken om altijd op jouw veiligheid te letten. Draag daarom veilige kleding, doe een veiligheidsbril op, draag gehoorbescherming en zorg ervoor dat jouw kinderen niet in de badkamer kunnen komen.

Badkamer laten betegelen

Stel jij het betegelen van je badkamer telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je badkamer te laten betegelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de badkamer komt betegelen. 

Hoe kun je zelf de badkamer betegelen? Een stappenplan!

Zie jij het volledig zitten om zélf de badkamer te betegelen? Wil je graag zowel de vloer als de muren van prachtige tegels voorzien? Dan is het aan te raden om onderstaand stappenplan op te volgen. Met dit stappenplan kun je relatief snel en relatief makkelijk de volledige badkamer betegelen. Neem het stappenplan op je gemakje door en voer vervolgens alle stappen uit.

Stap 1:
Allereerst is het dus zaak om de juiste voorbereidingen te treffen. Een belangrijk onderdeel hierbij
vormt het voorbereiden van de muren en de vloer. Dit doe je door de muren en de vloer volledig stofvrij te maken én door beide oppervlakten vervolgens volledig egaal te maken.

Vervolgens is het zaak om voorstrijkmiddel op de vloer en de muren te smeren. Doe goed navraag bij de leverancier omtrent het voorstrijkmiddel dat je het beste kunt gebruiken.

Stap 2:
Het is nu zaak om de douchehoek in te smeren met kimpasta. Dankzij deze pasta kun je de hoeken bij de douche volledig waterdicht maken. Ook is het aan te raden om alle andere hoeken in jouw badkamer af te dekken met een kimband. Op de verpakking van de kimpasta en kimband vind je precies hóe je deze producten dient te gebruiken.

Stap 3:
Vervolgens is het zaak om te beginnen met het betegelen van de wanden. Denk vooraf goed na over de hoek waar je gaat starten, over de verdeling van de tegels en breng vervolgens de eerste tegel aan.

Het advies is hierbij om eerst met een volledige rij tegels te beginnen. Check vervolgens of deze rij tegels volledig waterpas zit én of deze tegels goed aan de muur hechten. Dit kun je doen door één tegel volledig met lijm in te smeren, op de muur te drukken en vervolgens weer los te halen. Hoe je dit exact kunt doen, zie je in de video aan het einde van dit stappenplan.

Zelf de badkamer betegelen

Stap 4:
Weet je zeker dat de eerste rij volledig waterpas zit? Dan kun je ook de overige tegels op de wanden aan gaan brengen. Blijf continu nagaan of alle tegels waterpas hangen en werk zeer secuur de tegels voor in de hoeken af. Deze tegels moet je met een tegelsnijder op maat snijden, maar probeer hier wel een symmetrische uitstraling te verkrijgen. Zo is het bijvoorbeeld mooi als je overal een rechte voeglijn weet te creëren.

Stap 5:
Heb je alle wandtegels geplaatst? Dan is het aan te raden om de wandtegels te gaan voegen. Dit kun je doen door voegsel te maken; het voegsel kun je hiervoor mengen met water, conform de instructies.

Vervolgens kun je met een voegspaan het mengsel uitstrijken tussen de voegen. Zorg ervoor dat je alle voegen netjes op weet te vullen met het mengsel. Heb je een bepaalde voeg van nét iets teveel mengsel voorzien? Haal het overtollige mengsel dan netjes weg, zodat alle voegen dezelfde dikte en structuur hebben.

Wacht vervolgens totdat je een lichte waas ziet bij het voegen. Als dat het geval is, kun je met een vochtige spons diagonaal over de voegen heen wrijven. Hiermee weet je het voegwerk overal netjes te krijgen!

Tip: voor de hoeken, bij het plafond en bij de kozijnen kun je de voegen het beste kitten.

Stap 6:
Nadat je de wandtegels van voegwerk voorzien hebt, kun je de aandacht verplaatsen naar de vloertegels. Het advies hierbij is om onderstaande video te bekijken, waarin je direct ziet hóe je precies de wandtegels kunt plaatsen:

Stap 7:
Heb je de vloertegels conform bovenstaande video geplaatst? Dan is het zaak om óók de vloertegels van het voegwerk te voorzien. Je kunt dit eigenlijk op dezelfde manier uitvoeren als bij de wandtegels.

Let wel op: de lijm van de tegels moet eerst volledig uitgehard zijn. In nagenoeg alle gevallen betekent dit dat je pakweg 24 uur moet wachten, voordat je de tegels kunt voegen.

Stap 8:
Zijn ook de vloertegels netjes van voegwerk voorzien? Dan kun je eigenlijk over zowel de vloer als over de muren nog één keer een vochtige spons halen. Hiermee weet je de tegels perfect schoon te krijgen, waarna je eigenlijk volledig klaar bent.

Wil je dit stappenplan nou nog duidelijk in beeld terugzien? Kijk dan op je gemakje naar onderstaande video, waarin perfect voorgedaan wordt hoe je zelf een badkamer kunt betegelen:

Badkamer laten betegelen

Het betegelen van een badkamer moet secuur gebeuren, je moet over het juiste gereedschap beschikken én je moet de nodige tijd hier voor uittrekken. Zie je het daarom niet zitten om dit zelf te doen? Dan kun je altijd nog een vakman inhuren. Met de onderstaande button kun je direct offertes opvragen bij vakmensen bij jou uit de buurt!

Als je het niet ziet zitten om de badkamer zelf te betegelen, is het interessant om hier een vakman voor in te huren. Je betaal er een flinke som geld voor, maar je weet wel zéker dat de badkamer perfect betegeld wordt. Dankzij bovenstaande button kun je bovendien direct de beste offertes opgestuurd krijgen!

Slotwoord

Durf jij wel een uitdaging aan te gaan? Vind je het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken? En kun je relatief veel tijd vrijmaken? Dan is het interessant om zélf jouw badkamer te betegelen. Zie je dat echter niet zitten? Dan kun je middels de oranje buttons uit dit artikel ook direct een offerte opvragen bij vakmensen bij jou uit de buurt.

Mocht je wel zelf de badkamer willen betegelen, heb je daar in dit artikel alle informatie voor kunnen vinden. Tref de de juiste voorbereidingen, haal de juiste benodigdheden in huis en werk het bovengenoemde stappenplan netjes af. Veel succes met het betegelen van jouw badkamer!

Tresna.nl
Logo