Spiegel ophangen

Je baard scheren, je nieuwe trui bekijken of je haren in model brengen. In veel situaties maak je – wellicht onopgemerkt – gebruik van een spiegel. Mede daarom vind je ook in de meeste huizen één of meerdere spiegels terug.

Zo kiezen veel mensen ervoor om bijvoorbeeld een spiegel in hun slaapkamer op te hangen. Handig voor als je wilt kijken hoe jouw kleding staat. Ook is het gebruikelijk om in een badkamer één of meerdere spiegels op te hangen; handig voor bijvoorbeeld het doen van je haren en het poetsen van je tanden.

Spiegels ophangen tips

Kortom: een spiegel is onmisbaar in een huis. Als je géén spiegel in jouw huis hebt hangen, merk je pas dat je iets mist. Ben je in een nieuw huis gaan wonen? Of wil je jouw huidige interieur van een make-over voorzien? In meerdere situaties is het wenselijk (of zelfs noodzakelijk) dat je een spiegel op gaat hangen.

Hoe moet je nou een spiegel ophangen? Waar moet je rekening mee houden? Welke benodigdheden heb je hiervoor nodig? En waar kun je überhaupt de gewenste spiegel aanschaffen? Op al deze vragen geven wij in dit artikel een passend antwoord. Na het lezen van dit artikel weet je precies hóe je een spiegel op moet hangen!

Spiegel op laten hangen

Stel jij het ophangen van je spiegel telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je spiegel op te laten hangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de spiegel op komt hangen. 

Het belang van een spiegel

Een spiegel is een typerend voorbeeld van een product dat je pas mist als het niet in jouw huis aanwezig is. Heb je op dit moment wel al een spiegel in jouw huis? Dan maak je daar ongetwijfeld veel gebruik van. Eigenlijk elke dag sta je wel één of meerdere minuten voor de spiegel.

Zodra je in jouw huis geen spiegel hebt hangen, merk je pas hoe handig een spiegel is. Zonder spiegel kun je bijvoorbeeld niet kijken hoe jouw haren zitten en je kunt ook niet kijken hoe jouw outfit staat. Mede daarom vind je eigenlijk in elk huis wel een spiegel terug.

Belang van een spiegel

Bij het inrichten van een huis is het ophangen van een spiegel echter niet het eerste waar je aan denkt. Dit is vaak pas iets wat je doet als je bijvoorbeeld jouw gehele slaapkamer al opgehangen hebt. Op dat moment denk je: zo, nu is het tijd om een spiegel op te gaan hangen.

Als je daarvoor kiest, geniet je ook al snel van uiterlijke voordelen. Wat we hiermee bedoelen? Nou, met een spiegel kun je bijvoorbeeld een kamer groter laten lijken. Dat is het geval als je de spiegel tegenover bijvoorbeeld een raam ophangt; je weet hiermee het visuele effect van vergroting tot stand te brengen.

Wil jij graag dagelijks in de spiegel kunnen kijken? Wil je daarbij ook nog van het bovengenoemde effect genieten? Neem in dat geval deze gids op je gemakje door. In dit artikel bespreken we namelijk waarom het aan te raden is om de spiegel zelf op te hangen, wat je hiervoor nodig hebt, waar je een spiegel in huis op kunt hangen en hoe je dit precies kunt doen.

Tot slot geven we jou ook nog een handige tip. Deze tip is vooral handig als je zelf niet super handig bent; je kunt namelijk ook een vakman inhuren voor het op laten hangen van jouw spiegel. Aan het einde van dit artikel vind je daar meer informatie over!

Waarom zelf een spiegel ophangen?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat een spiegel in een huis onmisbaar is. Zonder dat je het doorhebt, kijk je namelijk meerdere keren per dag in de spiegel. Om dat mogelijk te kunnen maken, dien je uiteraard wel eerst een spiegel aan te schaffen. Als je deze spiegel eenmaal aangeschaft hebt, moet deze opgehangen worden. Daarbij heb je twee mogelijkheden:

  • Je huurt een vakman in om de spiegel op te laten hangen
  • Je gaat zelf de spiegel ophangen

Om meerdere redenen is het interessant om zelf de spiegel op te gaan hangen. Zo kun je hier bijvoorbeeld het nodige geld mee besparen. Je hoeft immers geen vakman in te huren. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je enige tijd reserveert voor het ophangen van een spiegel.

Het ophangen van een spiegel is ook niet super lastig. Mede hierdoor duurt het ook niet super lang om de spiegel op te hangen, zolang je maar de juiste voorbereidingen treft. Welke voorbereidingen je exact moet treffen, lees je verderop in dit artikel.

Zelf een spiegel ophangen

Daarbij zijn wij ook van mening dat het leuk is om zelf een spiegel op te hangen. Je hoeft hier namelijk weinig korte tijd aan te besteden, waarna je al direct van zichtbaar resultaat geniet. Als de spiegel eenmaal hangt, heb je daar verder geen omkijken meer naar. Nee, op dat moment ga je juist genieten van de unieke functie van een spiegel!

Al deze voordelen zorgen ervoor dat veel doe-het-zelvers de spiegel(s) in hun huis zelf ophangen. Lijkt jou dat ook wel iets? Dan hoef je alleen nog maar dit artikel op je gemakje door te nemen. Hieronder bespreken we namelijk welke benodigdheden je nodig hebt, welke voorbereidingen je moet treffen én hoe je de spiegel vervolgens op kunt hangen.

Spiegel op laten hangen

Stel jij het ophangen van je spiegel telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je spiegel op te laten hangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de spiegel op komt hangen. 

Een spiegel ophangen; de voorbereidingen

Bij veel klussen is een goede voorbereiding het halve werk. Dat is ook zeker het geval bij het ophangen van een spiegel. Als je de juiste voorbereidingen weet te treffen, maak je het ophangen van de spiegel echt een stuk makkelijker voor jezelf.

Allereerst is het zaak om te gaan bepalen waar je de spiegel op gaat hangen. Wil je de spiegel in jouw badkamer ophangen? Of geef je toch de voorkeur aan een spiegel in de hal beneden, in jouw slaapkamer of bij jouw keuken? In principe is alles mogelijk.

Voorbereidingen spiegel ophangen

Je moet hierbij wel goed kijken naar de aanwezige ruimte. Als je bijvoorbeeld jouw gehele outfit in de spiegel wilt kunnen zien, moet je ver genoeg bij de spiegel vandaan kunnen staan. Zorg er daarom voor dat je voor een plek kiest waarbij je meer dan voldoende ruimte hebt.  

Heb je eenmaal de juiste plek in jouw huis gevonden voor jouw nieuwe spiegel? Dan is het zaak om de hoogte van de spiegel te gaan bepalen. Je wilt immers wel dat je jezelf goed in de spiegel kunt zien. Continu gebukt staan of jezelf maar voor de helft zien, is uiterst irritant te noemen.

Het bepalen van de hoogte van de spiegel is wel afhankelijk van het soort spiegel waar je voor kiest. Als je bijvoorbeeld het assortiment van onze partner Bol.com bekijkt, zie je een uitgebreid aanbod van spiegels naar voren komen. Zo kun je onder meer voor de volgende soorten spiegels kiezen:

  • Een grote langwerpige spiegel
  • Een kleine langwerpige spiegel
  • Een grote ronde spiegel
  • Een kleine ronde spiegel
  • Een grote vierkante spiegel
  • Een kleine vierkante spiegel
  • Meerdere kleine spiegels naast/onder elkaar

Op basis van de door jouw gekozen plek dien je dus eerst de juiste spiegel aan te schaffen. Bedenk daarbij goed hoe je de spiegel wilt gebruiken en wat jij het mooiste vindt staan. Als je bijvoorbeeld een spiegel in de woonkamer op wilt hangen, moet deze spiegel qua uitstraling wel bij de rest van jouw woonkamer passen. Kijk dus kritisch naar het totale aanbod van spiegels en vind uiteindelijk de gewenste spiegel.

Heb je de gewenste spiegel aangeschaft? Dan kun je dus echt serieus over de hoogte van de spiegel na gaan denken. De hoogte van de spiegel moet je afstemmen op jouw voorkeuren, op jouw lichaamslengte en op de bevestigingsmanier van de spiegel.

Je kunt een spiegel namelijk op meerdere manieren ophangen. Zo kun je simpelweg gaten in de muur boren, maar je kunt ook spiegelklemmen of spiegeltape gebruiken. Tot slot is het ook nog mogelijk om voor een speciale rails te kiezen waarmee je de spiegel op kunt hangen.

Let ook hier goed op bij het aanschaffen van de spiegel. Heb je eenmaal, op basis van jouw gekozen spiegel en jouw voorkeuren, de juiste hoogte bepaald? Dan hoef je eigenlijk nog maar één ding ter voorbereiding te doen: de juiste benodigdheden in huis te gaan halen.

Spiegel op laten hangen

Stel jij het ophangen van je spiegel telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je spiegel op te laten hangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de spiegel op komt hangen. 

Wat heb je nodig om zelf een spiegel op te hangen?

Heb je voor jezelf de knoop doorgehakt? Ga je zelf een spiegel in jouw ophangen? Als je bovenstaande voorbereidingen getroffen hebt, ben je bijna volledig klaar om de spiegel op te gaan hangen. Voordat het zover is, moet je echter wel nog enkele benodigdheden in huis gaan halen.

Allereerst moet je dus de spiegel aanschaffen. Let bij het aanschaffen van de spiegel goed op het ophangsysteem. Afhankelijk van het ophangsysteem heb je immers bepaalde gereedschappen nodig.

Persoonlijk zijn wij liefhebber van het boren van een gat in de muur. Dit is in onze ogen de meest veilige bevestigingsoptie. Onder meer de spiegeltape en de spiegelklemmen klinken op papier leuk, maar zijn niet sterk genoeg om een zware spiegel te kunnen tillen.

Gaat jouw voorkeur ook uit naar het boren van een gat in de muur? Haal dan de volgende gereedschappen in huis:

Welke pluggen je precies nodig hebt? Voor een stenen muur is het aan te raden om een universele 6 mm plug of een universele 8 mm plug te gebruiken. De 8 mm plug is met name geschikt voor de zwaardere spiegels. 

Heb je nou gekozen voor een hele zware spiegel? Dan is het advies om zogeheten keilbouten te gebruiken; een keilbout zie je op foto hiernaast afgebeeld staan.

Keilbout spiegel ophangen

Spiegel op laten hangen

Stel jij het ophangen van je spiegel telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je spiegel op te laten hangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de spiegel op komt hangen. 

Stappenplan voor het ophangen van een spiegel

Ben je er helemaal klaar voor? Heb je de juiste benodigdheden in huis? En heb je alle voorbereidingen getroffen? Dan hoef je eigenlijk nog maar één ding te doen: onderstaand stappenplan op te volgen.

Let op: in dit stappenplan bespreken we hoe je een grote spiegel op kunt hangen. Heb je nou voor een kleine spiegel gekozen? Dan is de kans groot dat je een klemsysteem of ander bevestigingssysteem meegeleverd krijgt. In dat geval is het aan te raden om dat systeem te gebruiken. Gebruik voor grote spiegels in ieder geval altijd onderstaand stappenplan.

Stap 1:

Bepaal precies waar de spiegel komt te hangen. De ongeschreven regel is dat je de spiegel op ooghoogte hangt; gemiddeld genomen is dit rond de 1,65 cm gemeten vanaf de vloer.

Teken de gekozen plek af en pak jouw leidingzoeker erbij. Controleer voor de zekerheid of er bij de gekozen plek geen leidingen zitten. Zitten deze leidingen er niet? Dan kun je doorgaan met stap 2. Zitten deze leidingen er wel? Dan dien je een andere plek uit te kiezen.

Stap 2:

Plak nu twee stukjes schilderstape en plak deze op de gemarkeerde plek. Plak deze dwars over elkaar heen, waardoor je een kruis weet te creëren.

Een spiegel ophangen stappenplan

Stap 3:

Pak nu jouw boormachine, zet de juiste boor op jouw machine en boor op de door de schilderstape en muur heen. Door de schilderstape voorkom je dat jouw boor gaat wijken of volledig wegschiet.

Stap 4:

Mogelijk moet je nu ook nog een ander gat in de muur boren; dit is zeker wenselijk bij een grote spiegel. Pak daarvoor een waterpas en markeer de plek wederom met het schilderstape. Volg nu nogmaals stap 3 op voor het boren van het tweede gat in de muur.

Stap 5:

Pak nu de pluggen erbij en stop deze in de gaten. Logischerwijs moeten de pluggen dezelfde diameter hebben als de boor die je gebruikt hebt. Bij zware spiegels kun je het beste kiezen voor een plug met een diameter van 8 mm of voor een keilbout.

Stap 6:

Schroef nu met jouw schroefmachine de schroeven in de pluggen. Laat deze schroeven echter een klein beetje uitsteken, waardoor je de spiegel aan deze schroeven op kunt hangen. Hoe je dit precies kunt doen, is afhankelijk van de achterkant van jouw spiegel.

Stap 7:

Zo, je spiegel hangt nu eigenlijk al. Je hoeft nu nog maar twee dingen te doen: de spiegel volledig recht te hangen en de spiegel even goed schoonmaken. Vanaf dat moment kun je genieten van de prachtige én handige spiegel!

Wil je bovenstaand stappenplan duidelijk in beeld zien? Check dan zeker onderstaande video, waarin Praxis uitlegt hoe je een spiegel in de badkamer op kunt hangen:

Een spiegel op laten hangen

Heb je het idee dat bovenstaand stappenplan te lastig voor jou is? Of heb je geen zin/tijd om zelf de spiegel op te gaan hangen. Dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om de spiegel op te laten hangen.

Via onze website kun je hiervoor direct een offerte opvragen bij vakmensen bij jou in de buurt. Je kunt jouw klus specifiek uitleggen, waarna vakmensen bij jou in de buurt direct een prijsopgave op kunnen sturen. Vergelijk deze offertes en laat vervolgens jouw spiegel ophangen door een ware vakman.

Klik op bovenstaande button om direct de offertes op te vragen. Bespreek daarbij zo uitgebreid mogelijk wat de klus precies inhoudt, zodat de vakmensen bij jou in de buurt een passende offerte op kunnen stellen.

Slotwoord

Op basis van dit artikel kunnen wij twee dingen concluderen: een spiegel is in elk huis onmisbaar én het ophangen van een spiegel is niet super lastig. Volg daarvoor bovenstaand stappenplan op en voer ook alle voorbereidingen netjes uit.

Zie je het desondanks niet zitten om de spiegel zelf op te hangen? Dan kun je via onze website direct een offerte opvragen om de spiegel door een vakman op te laten hangen. Wil je wel zelf graag de spiegel op gaan hangen? Dan hebben wij nog maar één boodschap: veel succes met het ophangen van de spiegel!

Tresna.nl
Logo