Regenpijp vervangen

Behoorlijk noodweer en flinke regenbuien; we hebben er in ons land steeds vaker mee te maken. Volgens experts komt dit door het veranderde klimaat, waardoor we hier in de toekomst vaker last van gaan hebben.

Heb jij zelf bij jouw huis ook al last gehad van de ongekende hoeveelheid regenwater? Dan ben je zeker niet de enige. Behoorlijk veel huishoudens hebben namelijk last gehad van lekkages of van een andere vorm van wateroverlast. De oorzaak van deze wateroverlast kan veelvuldig gevonden worden in een defecte regenpijp.

Bij elk huis speelt een regenpijp een cruciale rol. Deze regenpijp zorgt namelijk voor de afwatering van het regenwater op het dak, waardoor het dak niet gaat bezwijken onder het gewicht van het regenwater. Bovendien wordt – door deze directe afvoering – voorkomen dat een lekkage aan het plafond ontstaat.

Merk je echter dat de regenpijp bij jouw woning niet meer goed functioneert? Voert de regenpijp bijvoorbeeld helemaal geen water meer af? Of merk je dat er behoorlijk veel water in de dakgoot blijft liggen? Dan is het interessant om jouw regenpijp te gaan vervangen. Sterker nog: in sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om jouw regenpijp te vervangen.

In dit artikel bespreken we graag hoe je een regenpijp kunt vervangen. We bespreken wat je hiervoor nodig hebt, waar je rekening mee moet houden en welke stappen je hiervoor uit dient te voeren. Aan het einde van dit artikel vind je ook nog een handige tip voor het uitbesteden van het vervangen van de regenpijp.

Regenpijp laten vervangen

Stel jij het vervangen van je regenpijp telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je regenpijp te laten vervangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de regenpijp komt vervangen. 

Wat is de functie van een regenpijp?

Op het moment dat het hard regent, komt veel water op het dak van bijvoorbeeld jouw woning of jouw schuur terecht. Dit water loopt – als het goed is – naar de dakgoot toe, waarna het water terecht komt bij de regenpijp.

Deze regenpijp heeft vervolgens een duidelijke functie: het afvoeren van het water naar de grond.

Regenpijp1

De regenpijp kan dus eigenlijk als een verbindingsstuk gezien worden. Een verbindingsstuk tussen het dak en de grond. Het regenwater moet uiteindelijk in/op de grond terecht komen, aangezien het daar géén schade aan kan richten. Het regenwater kan wél schade aanrichten als het op het dak blijft liggen. Mede daardoor is een regenpijp eigenlijk onmisbaar.

Waarom een regenpijp vervangen?

Heb je het gevoel dat jouw regenpijp niet meer goed functioneert? Zie je bijvoorbeeld dat de dakgoot blank staat na een flinke regenbui? Dan is dat een duidelijk teken aan de wand; de regenpijp functioneert in dat geval namelijk niet meer naar wens.

Dat is dan ook direct één van de meest gehoorde redenen waarom huishoudens besluiten tot het vervangen van de regenpijp. Mocht de regenpijp langdurig niet naar wens functioneren, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Zo is het goed mogelijk dat je last van plafondlekkages gaat krijgen of dat het dak te zwaar belast wordt.

Mocht je opmerken dat de regenpijp niet meer goed functioneert, is het aan te raden om direct in actie te komen. Je kunt daarmee mogelijke schade in de toekomst perfect voorkomen.  

Hangt jouw regenpijp al langere tijd bij jou tegen de muur aan? Dan is het ook goed mogelijk dat de regenpijp gebreken gaat vertonen. Zo kunnen er gaten in de regenpijp gaan ontstaan, waardoor het water uit meerdere gaten van de regenpijp komt stromen. Dat is niet wenselijk; al het water moet via het onderste gat van de regenpijp verdwijnen.

Ook is het goed mogelijk dat de regenpijp na verloop van tijd een andere kleur gaat krijgen. Onder meer de regen en de gure wind kunnen voor een kleurverandering zorgen. Een dergelijke kleurverandering gaat overigens vaak gepaard met (zichtbare) slijtage aan de regenpijp. Mocht de regenpijp verkleurd zijn, is het dus sowieso interessant om de gehele regenpijp te vervangen.

Daarnaast is het ook zo dat de ontwikkelingen in de afgelopen jaren niet stilgestaan hebben. Als je al 5 of 10 jaar dezelfde regenpijp bij jouw huis hebt, is de werking hiervan mogelijk niet meer optimaal. Als je deze regenpijp voor een compleet nieuwe variant gaat vervangen, weet je de werking dus direct weer te optimaliseren. Zie het als een modernisering van jouw woning!

Tot slot willen we ook nog benoemen dat een ‘normale’ regenpijp zo’n 10 jaar mee gaat. Ziet de regenpijp bij jouw woning er na 10 jaar nog prima uit? Dan is het alsnog mogelijk dat de regenpijp niet meer naar wens functioneert. Dit is echter iets wat je zelf kunt beoordelen ná een hevige regenbui. Door een regenpijp te vervangen, geniet je overigens ook nog van een waarde vermeerdering van jouw woning. Voldoende reden dus om direct jouw regenpijp te gaan vervangen..

Regenpijp laten vervangen

Stel jij het vervangen van je regenpijp telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je regenpijp te laten vervangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de regenpijp komt vervangen. 

Waarom zelf een regenpijp vervangen?

Is de huidige regenpijp bij jouw woning aan vervanging toe? Dan kan je ervoor kiezen om een vakman in te huren, maar je kunt de regenpijp ook zelf gaan vervangen.

Er zijn meerdere redenen waarom het interessant is om de regenpijp zelf te vervangen:

Regenpijp zelf vervangen
  • Het vervangen van een regenpijp is niet super lastig en duurt ook niet super lang. Je hoeft er dus niet extreem veel tijd voor vrij te maken.
  • Het zelf vervangen van een regenpijp levert een flinke kostenbesparing op. Je hoeft immers niet de arbeidskosten van een vakman te betalen.
  • Het zelf vervangen van een regenpijp levert een voldaan gevoel op. Als het water weer perfect afgevoerd wordt, mag je met recht trots zijn op je eigen werkzaamheden!

Regenpijp laten vervangen

Stel jij het vervangen van je regenpijp telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je regenpijp te laten vervangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de regenpijp komt vervangen. 

Wat heb je nodig om een regenpijp te vervangen?

Heb je voor jezelf besloten dat het de hoogste tijd is om de regenpijp te gaan vervangen? Een goed begin is in dat geval het halve werk; tref de juiste voorbereidingen en haal de juiste benodigdheden in huis.

Allereest moet je een nieuwe regenpijp aan gaan schaffen. Welke regenpijp dit moet zijn? Dat is eigenlijk afhankelijk van de regenpijp die op dit moment aan jouw muur hangt. Is de lengte van deze regenpijp naar wens? Meet dan de lengte van die regenpijp op en noteer dit.

Check daarnaast ook wat de diameter van de regenpijp is. Deze diameter is afhankelijk van de diameter van het tapeind dat bij de dakgoot te vinden is. Het tapeind, ook wel uitloopeind genoemd, is eigenlijk een verbindingsstuk tussen de dakgoot en de regenpijp. De diameter van de tapeind en de diameter van de regenpijp moeten uiteindelijk op elkaar afgestemd worden.

Ook is het goed om te kijken naar het materiaal van de regenpijp. Wij kunnen je op dit vlak eigenlijk maar één ding adviseren: let op het prijskaartje én op de duurzaamheid. PVC is verreweg het goedkoopste materiaal, maar is absoluut niet bevorderlijk voor het milieu. Een regenpijp van zink of van aluminium is een slag duurder, maar deze materialen zijn wel een stuk duurzamer.

In het aanbod van verschillende bouwmarkten vind je in ieder geval veel soorten regenpijpen terug. Onder meer Karwei, Praxis, Hornbach en Gamma bieden een divers en uitgebreid aanbod aan. Let daarbij goed op de lengte van de regenpijp, op de diameter van de regenpijp en op het materiaal van de regenpijp.

Uiteraard moet je ook goed kijken naar de vorm van de regenpijp. Niet elke regenpijp loopt namelijk in een rechte lijn. Integendeel zelfs; sommige regenpijpen hebben bijvoorbeeld een S-bocht. Mocht dat bij jouw huidige regenpijp het geval zijn, is het advies om een vergelijkbare nieuwe regenpijp aan te schaffen.

Heb je de juiste regenpijp gevonden? Dan is het zaak om ook direct een bijpassende gootbeugel aan te schaffen. Een gootbeugel is nodig om de regenpijp aan de muur vast te maken; je wilt immers dat de regenpijp stabiel en stevig vast hangt.

Is het tapeind bij jouw dakgoot ook versleten? Dan kan je ook nog een nieuw tapeind bij de bouwmarkt aanschaffen. Let hierbij dus goed op de diameter; de diameter van de regenpijp en het tapeind moeten volledig op elkaar afgestemd worden.

Heb je óók een perfecte gootbeugel en een perfect tapeind in huis? Dan heb je eigenlijk nog maar één ding nodig; het juiste gereedschap. Voor het vervangen van een regenpijp heb je onder meer de volgende gereedschappen nodig:

Regenpijp verbindingsstuk
  • Een boormachine; met deze boormachine dien je een gat in de muur te boren, waarna je de boorbeugel kunt bevestigen aan de muur en aan de regenpijp.
    • Het advies is om hierbij te kiezen voor een steenboor; die boor is simpelweg in staat om door steen heen te boren.
  • Een hamer; deze hamer heb je mogelijk nodig om de boorbeugel goed vast te slaan. Ook voor het bevestigen van het tapeind kan deze hamer van pas komen.
  • Een metaalzaag; met deze zaag ben je – eventueel – in staat om de regenpijp op de gewenste lengte af te zagen.
  • Een ladder; heb je een relatief hoog dak? Dan is de regenpijp ook relatief lang. Gebruik altijd de beste ladder om alsnog op een veilige wijze te kunnen werken!

Regenpijp laten vervangen

Stel jij het vervangen van je regenpijp telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je regenpijp te laten vervangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de regenpijp komt vervangen. 

Hoe moet je de regenpijp vervangen?

Heb je de nieuwe regenpijp, de nieuwe gootbeugel(s) en het juiste gereedschap tot je beschikking? Dan is het aan te raden om onderstaande stappenplan op te volgen. Met dank aan dit stappenplan vervang je de regenpijp veilig en snel.

Stap 1:

Je moet er allereerst voor zorgen dat de huidige regenpijp verwijderd wordt. Hiervoor moet je eerst de schroeven van de gootbeugel los maken. Vervolgens moet ook de verbinding tussen het tapeind en de regenpijp teniet worden gedaan. Als je dat hebt gedaan, kan je voorzichtig de regenpijp van de muur lostrekken.

Tip: voor deze eerste stap heel voorzichtig uit. Als je bijvoorbeeld te hard aan de regenpijp begint te trekken, kan je beschadigingen op/aan de muur aanrichten. Voorzichtigheid staat dus centraal bij het uitvoeren van deze eerste stap.

Stap 2:

Vervolgens is het zaak om de nieuwe regenpijp op de juiste lengte te zagen. Heeft de regenpijp al de juiste lengte? Dan is het uiteraard niet meer nodig om deze stap uit te voeren.

Stap 3:

Je kunt nu beginnen met het boren van gaten in de gevel. Het advies is hierbij om altijd in de voegen te boren. In een voeg boren gaat namelijk een stuk makkelijker dan het boren in een muur.

Let op: de diameter van het gat moet nét iets kleiner zijn dan de schroef/pen van de gootbeugel. Daarmee zorg je voor de meest stevige bevestiging.

Stap 4:

Zo, je kunt nu starten met het plaatsen van de beugels op de muur. Je kunt de schroef/pen van de gootbeugel nu in het geboorde gat duwen. Gaat dit ietwat stroef? Dat is mogelijk, aangezien de diameter van het gat nét iets kleiner is. Gebruik daarom eventueel een hamer om de pen/schroef alsnog diep in het gat te slaan.

Stap 5:

Je dient de voorkant van de beugels nog steeds ‘open’ te houden. Deze voorkant moet namelijk om de regenpijp heen vastgemaakt worden. Open de beugels dus, mocht de opening nog dicht zijn.

Stap 6:

Je kunt nu de nieuwe regenpijp aan de muur gaan bevestigen. Maak de regenpijp in eerste instantie vast aan het tapeind. Vervolgens kan je de regenpijp stevig tegen de muur aandrukken, waarna je de gootbeugels om de regenpijp heen vast kan maken.

Stap 7:

Draai de schroeven van de beugels héél stevig vast. Des te steviger je deze schroeven vastdraait, des te stabieler en steviger de regenpijp komt te hangen.

Stap 8:

Je bent nu volledig klaar! Mocht je de regenpijp rechtstreeks op de riolering aan willen sluiten, kan je daarvoor nog de benodigde werkzaamheden uitvoeren. Dit is echter geen ‘verplichting’ en is zeker niet in alle gevallen mogelijk.

Wil je dit stappenplan graag in beeld terugzien? Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaande video. In onderstaande video zie je zeer duidelijk hoe een nieuwe regenpijp gemonteerd wordt:

In ons artikel ‘Regenpijp monteren’ vind je nog meer nuttige informatie over het monteren van de regenpijp. Lees voor de zekerheid ook dat artikel door en bereid je daarmee extra goed voor op het vervangen van de regenpijp.

Heb je de regenpijp vervangen? Zorg er dan ook voor dat je de dakgoot goed schoonmaakt. Daarmee blijft de werking van de dakgoot én de regenpijp gewaarborgd. Check ons artikel ‘Dakgoot schoonmaken’ voor alle informatie hierover.

Regenpijp laten vervangen

Is jouw regenpijp hoognodig aan vervanging toe? Zie je het echter niet zitten om de regenpijp zelf te gaan vervangen? Geen nood aan de man; je kunt hiervoor namelijk ook een vakman inhuren.

Via onderstaande button vraag je direct een offerte aan bij vakmensen bij jou in de buurt. Deze offertes kan je vervolgens met elkaar vergelijken, waarna je direct de juiste keuze weet te maken. Het vervangen van de regenpijp kost hierdoor iets meer, maar je hoeft zelf niet jouw handen uit de mouwen te steken.

Vraag via bovenstaande button direct een offerte aan. Op basis van deze prijsopgaves kan je vervolgens de juiste keuze voor jezelf maken: ga je de regenpijp zelf vervangen of schakel je hiervoor een vakman in?

Slotwoord

Wil je graag jouw regenpijp gaan vervangen? In dit artikel heb je daar in ieder geval alle informatie voor gevonden. Je weet nu waarom het vervangen van een regenpijp aan te raden is, je weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe regenpijp en je weet precies hoe je de regenpijp moet vervangen.

Haal de juiste benodigdheden in huis, tref de juiste voorbereidingen en vervang direct de regenpijp. Zie je het niet zo zitten om dit helemaal zelf te doen? Vraag dan via bovenstaande buttons direct een prijsopgave op via onze partner Zoofy. Vakmensen bij jou uit de buurt helpen je namelijk graag met het vervangen van jouw regenpijp.

Ga je de regenpijp zelf vervangen? Dan hebben wij nog één laatste boodschap: veel succes met het vervangen de nieuwe regenpijp. Let continue goed op de veiligheid, trek er de tijd voor uit en volg bovenstaand stappenplan op!

Tresna.nl
Logo