Latex spuiten

Wil je jouw muren een nieuw kleurtje gaan geven? Dan heb je daar meerdere mogelijkheden voor: je kunt de muur zelf gaan verven, je kunt de muur laten verven of je kunt de muur gaan bedekken met latex. Ja, het spuiten van latex op muren is steeds populairder aan het worden.

In dit artikel laten we je graag kennis maken met het spuiten van latex. We bespreken wat latex precies is, hoe je zelf latex kunt spuiten, wat je hiervoor nodig hebt, wat überhaupt de voordelen van latex zijn en waar je zoal rekening mee moet houden.

Tot slot vind je in dit artikel ook nog handige verwijzingen naar vakmannen. Als je een muur met latex wilt spuiten, moet je de nodige voorbereidingen treffen. Mede daarom kiezen relatief veel mensen ervoor om een vakman in te huren voor het laten spuiten van de latex. Daarbij is het uiteraard wel wenselijk dat je de beste vakman weet te vinden; ook daarover vind je handige tips in dit artikel!

Latex laten spuiten

Stel jij het spuiten van latex telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de latex te laten spuiten. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de latex komt spuiten. 

Wat is latex spuiten precies?

Eigenlijk kun je latex zien als een vervangend middel van verf. Met een kwast en een roller kun je normaal gesproken jouw muur verven, maar je kunt er nu dus ook voor kiezen om deze muur te bedekken met latex. In dat geval voorzie je jouw muur van een egale laag. Deze laag kan elke willekeurige kleur hebben.

Bovendien is het zo dat je latex op allerlei verschillende ondergronden kunt spuiten. Je kunt volledig nieuw stucwerk creëren met latex, je kunt gipsplaten van de gewenste kleur voorzien, je kunt plafonds van de gewenste kleur voorzien, je kunt spachtelputz van de gewenste kleur voorzien en je kunt betonnen muren van de gewenste kleur voorzien.

Latex spuiten op muur

Onder aan de streep is latex vergelijkbaar met verf. Echter kiezen veel mensen tegenwoordig voor latex. Waarom dat zo is? Dat heeft puur met de voordelen te maken, waarover je hieronder meer leest!

Wat zijn de voordelen van latex spuiten?

Indien je een nieuw kleurtje op jouw muur aan wilt brengen, heb je daar meerdere mogelijkheden voor. Vrij veel mensen kiezen nog steeds voor het verven van de muren, maar dat is een vrij tijdsintensieve klus. Dat geldt voor zowel de grote oppervlakten als voor de kleinere oppervlakten. Als je allerlei lastige hoekjes moet schilderen, ben je daar al snel vrij veel tijd aan kwijt.

Geldt dat ook voor het spuiten van latex? Nee, zeker niet. Het spuiten van latex gaat onwijs snel. Met name als je grote oppervlakten moet verven, biedt de latex een ongekend voordeel. Met behulp van een verfspuit kun je de latex onwijs snel op de muur aanbrengen, waarna je van een volledig egaal resultaat geniet.

Ook dat is één van de facetten waarmee latex zich weet te onderscheiden. Het is namelijk dat je na het verven van een muur altijd met vegen en strepen blijft zitten. Daar heb je na het latex spuiten echter géén last van. De gehele muur wordt namelijk op een egale muur gedekt, waardoor je absoluut géén last van strepen, vegen of andere oneffenheden krijgt.

Door een muur met latex te spuiten, geniet je dus snel van het gewenste resultaat. Ondertussen weet je ook nog kosten te besparen. Over het algemeen kost het spuiten van latex niet al te veel, terwijl je voor een grote hoeveelheid verf al snel veel geld moet betalen. Met name als je grote oppervlakten van het gewenste kleurtje wilt voorzien, is het aan te raden om eens naar latex te kijken.

Verder is het prettig dat je latex op allerlei verschillende muren/wanden aan kunt brengen:

 • Sausklare wanden: nadat een wand netjes afgewerkt is, kun je direct laten spuiten op de wand.
 • Spuitklare wanden: ook kun je latex aanbrengen op spuitklare wanden. Dit zijn wanden die door bijvoorbeeld een stukadoor voorbereid zijn, waarna de muren dus direct kunnen worden voorzien van een latex laag.

Behalve de wanden is het ook mogelijk om het plafond van een laag latex te voorzien. Je kunt daarbij kiezen voor dezelfde kleur, maar je kunt ook kiezen voor verschillende kleuren. Bij het spuiten van latex kun je simpelweg alle kanten op.

Wil je het spuiten van latex écht goed doen? Dan is het aan te raden om meerdere lagen latex over elkaar heen aan te brengen. Daarmee weet je de muur nóg egaler en nóg fraaier te maken.

Dit kun je volledig zelf doen, maar je kunt hier uiteraard ook een vakman voor inhuren.

Latex spuiten voordelen

Ook is het prettig dat latex spuiten zeer milieuvriendelijk is. De latex wordt namelijk gemaakt op waterbasis, waardoor het milieu niet belast wordt met allerlei chemische stoffen. Doordat de latex op waterbasis gemaakt is, kun je ook moeiteloos de muur schoonmaken. Dit kun je gemakkelijk doen voor een vochtig doekje over de muur heen te houden; uiteraard blijft de latex perfect op de muur zitten!

Heb je wel eens een muur met verf geverfd? Dan weet je ongetwijfeld dat dit de nodige rommel met zich mee brengt. Je kleding komt onder te zitten, je handen komen onder te zitten en je kunt ook per ongeluk verf morsen op bijvoorbeeld de vloer. Hier heb je allemaal geen last van bij het spuiten van latex. Nee, het spuiten van latex verloopt zonder rommel en is dus zeer aangenaam te noemen!

Latex laten spuiten

Stel jij het spuiten van latex telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de latex te laten spuiten. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de latex komt spuiten. 

Waarom zelf latex spuiten?

Wil je graag één of meerdere lagen latex op jouw muren aan gaan brengen? Dan kun je dit prima zelf doen. Als je de juiste voorbereidingen treft, is het spuiten van een laag latex zelfs niet eens al te lastig noemen. In onze ogen zijn er meerdere redenen om volledig zélf de latex te gaan spuiten.

Allereerst kun je hiermee flink wat kosten besparen. Het inhuren van een vakman kost per definitie geld, terwijl je dus zelf ook de wanden van een laag latex kunt voorzien. De optelsom 1+1=2 is in dit geval gemakkelijk gemaakt. Als je de muren zelf van een laag latex gaat voorzien, weet je veel kosten te besparen.

Zelf latex spuiten

Bovendien kun je het makkelijk voor jezelf maken met een verfspuit. Als je de verfspuit eenmaal volledig goed ingesteld hebt, is het een koud kunstje om de laag latex op de muur aan te brengen. Dat klinkt ideaal, niet waar?

Latex laten spuiten

Stel jij het spuiten van latex telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de latex te laten spuiten. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de latex komt spuiten. 

De aandachtspunten

Zie jij het vanwege bovenstaande redenen wel zitten om zelf laten te gaan spuiten? Dan is het wel aan te raden om rekening te houden met enkele aandachtspunten.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je de latex met behulp van een latex verfspuit spuiten. Het gebruik maken van dit apparaat is niet al te lastig, maar het kan wel lastig zijn om het apparaat volledig op de juiste manier in te stellen. Je moet bijvoorbeeld gebruik maken van filters, van een bepaalde drukcontrole, rekening houden met de juiste maten en rekening houden met allerlei andere factoren.

Kortom: het is wenselijk dat je enige kennis of ervaring hebt. Heb je dat niet? Dan kun je wellicht aan het begin flink aan het stunten zijn. Gelukkig kun je het spuiten van latex ook wel redelijk snel onder de knie krijgen!

Bovendien moet je een belangrijke knoop door gaan hakken: ga je de latex verfspuit huren of ga je deze latex verfspuit kopen? Als je ervoor kiest om de verfspuit te huren, weet je kosten te besparen. Dat is zéker handig als je eenmalig jouw muren (en/of plafonds) van een laag latex wilt voorzien.

Wil je vaker met de latex verfspuit aan de slag gaan? Dan is het wellicht interessanter om toch te kiezen voor het kopen van een latex verfspuit. Onder aan de streep is het advies om te gaan voor de goedkoopste variant op de lange termijn.

Tot slot is het aan te raden om goed naar het oppervlakte kijken. Wil je bijvoorbeeld een klein muurtje van een nieuw kleurtje voorzien? Dan is het verstandiger om de muur te gaan schilderen. Het is simpelweg niet lonend om een klein oppervlakte met latex te gaan spuiten.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Heb je hierboven de voordelen én aandachtspunten van het latex spuiten doorgenomen? Gaat jouw voorkeur – dankzij alle voordelen – uit naar het spuiten van latex op de muren? Dan is het aan te raden om de nodige voorbereidingen te treffen.

Allereerst moet je na gaan of de muur überhaupt geschikt is om latex op te spuiten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je latex spuiten op spuitklare- en op sausbare wanden. Het is echter niet mogelijk om latex te spuiten op één van de onderstaande wanden:

 • Behangbare wanden: de behangbare wanden hebben te veel oneffenheden, waardoor de latex nooit egaal op de muur kan gaan dekken. Een behangbare wand zou dus eerst sausklaar of spuitklaar gemaakt moet worden.
 • Werkende muren: met werkende muren worden muren bedoeld die nog kunnen bewegen. Dergelijke muren tref je met name in nieuwbouwhuizen aan, waarbij het vocht een te grote invloed op de muren kan hebben. Daardoor kunnen er scheuren in het stucwerk ontstaan, waardoor je nog niet direct de muren met latex kunt spuiten.

Vervolgens is het zaak om alles goed af te plakken. Als je bijvoorbeeld alleen het plafond met latex wilt gaan spuiten, moet je de bovenkant van de muren goed afplakken. Dat geldt andersom echter net zo; als je de muur met latex wilt spuiten, is het advies om het plafond goed af te plakken.

Daarbij kun je ook direct controleren of de muur nog oneffenheden kent. Mocht dat het geval zijn, is het aan te raden om de muur eerst op te vullen. Door de muur op te vullen, weet je de oneffenheden perfect weg te werken. Pas daarna kun je de latex op de muur gaan spuiten.

Uiteraard moet je ook goed na gaan denken over de kleur van de latex. Wil je de muur in het wit spuiten? Of kies je toch voor latex in een ander kleurtje? De keus is aan jou; je kunt in ieder geval kiezen tussen allerlei verschillende soorten kleuren.

Ook is het zaak om de juiste benodigdheden in huis te gaan halen. Welke benodigdheden dat zoal zijn? Dat lees je hieronder!

Latex laten spuiten

Stel jij het spuiten van latex telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de latex te laten spuiten. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de latex komt spuiten. 

Welke benodigdheden heb je nodig?

Wil je graag zelf latex gaan spuiten? Zorg er dan voor dat je in ieder geval de volgende benodigdheden in huis haalt:

 • Latex muurverf
 • Ducttape
 • Afplaktape
 • Ontvetter
 • Muurvuller
 • Voorstrijkmiddel
 • Verfspuit
 • Mondmasker
 • Vochtige (en niet pluizende) doek
 • Plasticfolie
Latex spuiten verfspuit

Zelf latex spuiten: het stappenplan

Zo, wil je zelf latex gaan spuiten? Dan heb je wat ons betreft al een verstandige keus gemaakt. Voor het spuiten van latex heb je enige kennis nodig; als je over die kennis beschikt, is het een fluitje van een cent om de muur met latex te spuiten. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is onderstaand stappenplan op te volgen:

Stap 1:
Plak eerst de muur en de vloer goed af. Dat doe je door de muur af te plakken met ducttape en de vloer met dik plasticfolie. Plak de vloer in ieder geval goed af; voorkom daarmee vervelende vlekken op jouw vloer.

Stap 2:
Wil je maar één muur gaan spuiten? Plak dan ook de andere muur af. Wil je niet het plafond gaan spuiten? Dan is het ook zaak om het plafond dus goed te spuiten.

Tip: zit er ook nog een kozijn bij de betreffende wand? Dan is het ook zaak om de wand goed af te plakken.

Tip 2: heb je ook nog een stopcontact op de muur zitten? Dan is het ook zaak om het plaatje van het stopcontact te verwijderen. Voordat je dit gaat doen, is het wel aan te raden om de stroom uit te schakelen.

Stap 3:
Pak vervolgens de ontvetter erbij, los een kleine hoeveelheid ontvetter in water op. Pak vervolgens een doekje en verspreid het mengsel van ontvetter en water over de muur heen.

Stap 4:
Breng vervolgens een laagje voorstrijk op de muur aan. Door deze laag voorkom je dat de laag met latex in de toekomst gaat bladderen.

Stap 5:
Loop de muur nog even goed na. Dicht de gaten met een muurvuller en plamuur ook de scheuren. Het egaal maken van de muur is onwijs belangrijk voordat je de muur met latex kunt gaan spuiten.

Stap 6:
Breng nu de verfspuit in orde. Hoe je dit precies moet doen, zie je in de handleiding van de verfspuit. Zet vervolgens ook de juiste spuitmond op de verfspuitmachine; kies hierbij altijd voor de spuitmond voor wateroplosbare verf.

Stap 7:
Roer nu de latex muurverf goed door met behulp van bijvoorbeeld een verfmixer. Vervolgens kun je de verf in een beker doen en deze aan het luchtpistool koppelen.

Stap 8:
Pak een stukje karton erbij en probeer de latex verfspuit op het karton uit. Gaat alles naar wens? Dan kun je direct de muur gaan spuiten.

Stap 9:
Latex spuiten kun je het beste doen op een afstand van 15 cm. Houd het pistool op ongeveer 15 cm van de wand en laat de eerste laag goed drogen. Breng nu vervolgens – naar wens – ook nog een 2e of 3e laag aan.

Stap 10:
Laat ook de bovenste laag goed opdrogen. Is ook die laag goed opgedroogd? Dan is de muur eigenlijk volledig klaar; je hebt de muur zeer fraai met latex weten te spuiten!

Wil je dit stappenplan in beeld terugzien? Kijk dan zeker eens naar onderstaande video:

Latex laten spuiten

Zie je het niet zo zitten om zelf een muur met latex te spuiten? In dat geval kun je er ook altijd voor kiezen om een vakman in te huren. Een vakman is in staat om – uiteraard tegen betaling – een muur op een geweldige wijze met latex te spuiten.

Wil je graag een vakman bij jou in de buurt vinden? Maak dan direct gebruik van onderstaande button. Via deze button kun je direct offertes opvragen bij vakmensen bij jou in de buurt. Nadat je deze offertes ontvangen hebt, kun je direct de juiste keuze gaan maken.

Vraag via bovenstaande button direct meerdere offertes aan. Het laten spuiten van een muur met latex kent uiteraard een prijskaartje, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug!

Slotwoord

Wil jij jouw muren van een make-over voorzien? Lijkt het je heerlijk om jouw muren op een snelle en gemakkelijke wijze een andere kleur te geven? Dan is het absoluut aan te raden om jouw muur met latex te gaan spuiten.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een vakman in te gaan huren. Geniet dat jouw voorkeur? Vraag dan direct offertes op bij vakmensen bij jou in de buurt. Kies je ervoor om zelf latex te gaan spuiten? Dan wensen we jou veel succes met het latex spuiten!

Tresna.nl
Logo