Schutting plaatsen

Als je een rondje door een woonwijk loopt, kom je verschillende tuinafscheidingen tegen. Opvallend is echter dat vrij veel huishoudens voor een schutting kiezen, waardoor het straatbeeld in een gemiddelde Nederlandse woonwijk grotendeels bepaald wordt door houten schuttingen.

Is het logisch dat veel huishoudens voor een schutting kiezen? Ja, dat is zeker logisch te noemen. Met een schutting geniet je namelijk van de nodige voordelen, terwijl je de kosten ook nog relatief laag kunt houden. Dat laatste is zéker het geval als je besluit om de schutting zelf te plaatsen.

In dit artikel vertellen wij graag hoe je een schutting zelf kunt plaatsen. We bespreken welke voorbereidingen je moet treffen, waar je aan moet denken, welke benodigdheden je in huis moet halen én op welke manier je zelf de schutting kunt plaatsen. Tevens geven we jou nog een handige tip voor als je het zelf plaatsen van een schutting toch niet zo ziet zitten.

Schutting laten plaatsen

Stel jij het plaatsen van je nieuwe schutting telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je schutting te laten plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de schutting komt plaatsen.

Wat zijn de voordelen van een schutting?

Indien je op zoek naar een geschikte tuinafscheiding bent, kom je al relatief snel op een schutting uit. Een schutting is namelijk relatief makkelijk te plaatsen, is relatief goedkoop en is ook nog eens in tal van varianten verkrijgbaar.

Juist door het diverse aanbod kun je altijd wel een schutting uitkiezen die volledig op jouw wensen aansluit.

Voordelen van een schutting

Het leuke hierbij is dat je tussen allerlei vormen en materialen kunt kiezen. Het is voor de hand liggend om voor een houten schutting te kiezen, maar voor welke houtsoort ga je dan precies? En voor welke kleur ga je dan precies? En ga je voor een volledig houten schutting of voor een combinatie van bijvoorbeeld hout en beton? De keus is aan jou.

Ook is het een absoluut voordeel dat een schutting voor de gewenste privacy zorgt. Zeker als je voor een gesloten schutting kiest, hoef je niet bang te zijn dat mensen van buitenaf in jouw tuin kunnen kijken.

Tot slot is het ook nog een voordeel dat een schutting onderhoudsarm is. Dat is zéker het geval als je een schutting met bijvoorbeeld een haag vergelijkt. Een haag wordt ook met enige regelmaat toegepast als tuinafscheiding, maar je zit dan al snel met het nodige onderhoud. Bijsnoeien en het geven van water zijn daar enkele voorbeelden van.

Waar kun je een schutting plaatsen?

Wil je graag meer privacy in jouw voortuin hebben? Of wil je graag meer privacy in jouw achtertuin hebben? Of ben je mogelijk op zoek naar een fraaie tuinafscheiding bij bijvoorbeeld jouw kantoorpand? In onwijs veel situaties is het interessant om een schutting te plaatsen.

Daarmee hebben we direct nóg een voordeel van een schutting te pakken. Indien je op zoek naar een handige en fraaie afscheiding bent, is de kans in ieder geval groot dat je bij een schutting uitkomt. Ongeacht wat de afmetingen van de schutting moeten zijn en wat de plaatsing van de schutting is!

Schutting laten plaatsen

Stel jij het plaatsen van je nieuwe schutting telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je schutting te laten plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de schutting komt plaatsen.

Waarom zelf een schutting plaatsen?

Onder aan de streep is het om meerdere redenen interessant om voor een schutting te kiezen. Maar, hoe komt deze schutting vervolgens in jouw tuin terecht?

Met andere woorden: ga je de schutting zelf plaatsen of is het toch interessanter om hier een vakman in te huren? Voor het laten plaatsen van een schutting kun je tenslotte bijvoorbeeld een hovenier inhuren.

Zelf een schutting plaatsen

Nou, er zijn meerdere zwaarwegende redenen waarom het interessant is om een schutting te plaatsen. Zo is het een absoluut voordeel dat je vrij veel geld kunt besparen. Als je bijvoorbeeld een hovenier in gaat huren, krijg je al snel met een flink uurtarief te maken. Indien je zélf de schutting gaat plaatsen, heb je hier niks mee van doen.

Daarnaast is het ook vrij leuk om zelf een schutting te plaatsen. Dit komt in eerste instantie doordat het plaatsen van een schutting niet al te lastig is. Zolang je de juiste voorbereidingen weet te treffen, is het plaatsen van een schutting zelfs relatief simpel te noemen. Ook heb je na afloop een voldaan gevoel; als de schutting eenmaal in jouw tuin staat, kun je oprecht tevreden en trots zijn!

Het enige waar je rekening mee moet houden, is een forse tijdsinvestering. Niet alleen in het plaatsen van de schutting zelf gaat de nodige tijd zitten, maar ook zeker in de voorbereidingen die je moet gaan treffen. Dit is dan ook één van de redenen waarom sommige huishoudens toch besluiten om een schutting door een vakman te laten plaatsen.

Ben jij echter gek op een uitdaging? Heb je ook de mogelijkheid om voldoende tijd in te ruimen voor het plaatsen van een schutting? Dan is het zéker aan te raden om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het voldane gevoel en de kostenbesparing zijn wat ons betreft de belangrijkste voordelen!

Schutting laten plaatsen

Stel jij het plaatsen van je nieuwe schutting telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je schutting te laten plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de schutting komt plaatsen.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Zie jij het wel zitten om zelf een schutting te gaan plaatsen? Wil je dit gehele proces zo makkelijk mogelijk voor jezelf gaan maken? Dan is het absoluut aan te raden om de nodige voorbereidingen te gaan treffen. Als je de juiste voorbereidingen weet te treffen, ben je uiteindelijk in staat om snel en op de juiste manier de schutting te plaatsen. Maar, welke voorbereidingen moet je nou treffen?

Allereerst moet je de aanwezige ruimte in jouw tuin goed op gaan meten. Op basis daarvan kun je bepalen hoe groot de schutting moet worden én hoe diep de schutting moet worden. Wil je bijvoorbeeld een dunne schutting? Of gaat jouw voorkeur uit naar een dikkere schutting? Een en ander is afhankelijk van de aanwezige ruimte in jouw tuin.

Ons advies is dan ook om zeer nauwkeurig de ruimte in jouw tuin op te meten. Hierbij moet je ook direct rekening met jouw eigen voorkeuren gaan houden. Wáár wil je de schutting precies plaatsen? En hoeveel ruimte is daar aanwezig? Dit zijn in de basis de belangrijkste vragen waar je in eerste instantie een passend antwoord op moet zien te vinden.

De juiste schutting vinden

Zo, je hebt alvast bepaald wáár de schutting in of bij jouw tuin moet komen te staan? Doordat je die keuze alvast gemaakt hebt, weet je ook direct hoe groot de schutting moet gaan worden. Je kunt nu de juiste schutting gaan zoeken.

Wat de juiste schutting is? Dat is de schutting die volledig op jouw voorkeuren aansluit. Het is dan ook aan te raden om goed over de uitstraling van de schutting na te gaan denken. Bepaal goed naar welk materiaal jouw voorkeur uitgaat, naar welke kleur jouw voorkeur uitgaat en hoe de algehele uitstraling van de schutting moet worden.

De juiste schutting vinden

Tijdens jouw zoektocht kom je al snel meerdere schuttingen tegen; doe daar juist jouw voordeel mee. Juist door veel inspiratie op te doen, kun je voor jezelf bepalen naar welke schutting jouw voorkeur uit gaat. Houd hierbij ook héél goed rekening met de hoogte van de schutting.

Let uiteraard ook op de aanwezigheid van een schuttingdeur. Kijk goed naar de afmetingen van deze deur, kijk goed naar de opening (naar binnen is aan te raden) en naar de ideale plaatsing van deze schuttingdeur in jouw tuin.

Ook is het hierbij aan te raden om goed naar het prijskaartje te kijken. Hoeveel geld wil én kun jij uitgeven aan de nieuwe schutting? Ook dit is uiteindelijk bepalend voor de schutting waar je voor gaat kiezen. Heb je uiteindelijk de gewenste schutting gevonden? Dan is het aan te raden om deze schutting direct in de juiste afmetingen te bestellen en thuis te laten bezorgen!

De tuin voorbereiden

Nadat je de schutting besteld hebt, kun je de tuin alvast voor gaan bereiden. Dit doe je bijvoorbeeld door een oude schutting te verwijderen, door onkruid te verwijderen en door alvast wat aarde weg te graven.

Doordat je de tuin alvast volledig voorbereid, kun je spoedig beginnen met het plaatsen van de schutting nádat je deze schutting thuis afgeleverd hebt gekregen. Wel willen wij je alvast wijzen op het feit dat het leeghalen van een tuin over het algemeen vrij veel tijd in beslag neemt. Zorg er dus voor dat je hier de nodige tijd voor uittrekt én tijdig begint!

Schutting laten plaatsen

Stel jij het plaatsen van je nieuwe schutting telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je schutting te laten plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de schutting komt plaatsen.

Wat heb je nodig om een schutting zelf te plaatsen?

Heb je de gewenste schutting besteld? Heb je ook de hierboven genoemde voorbereidingen stuk voor stuk uitgevoerd? Dan is het zaak om je volledig voor te gaan bereiden op de grote dag: op de dag dat je de schutting daadwerkelijk gaat plaatsen.

Het is wellicht niet al te verrassend, maar voor het plaatsen van een schutting heb je specifieke benodigdheden nodig. Het gaat hierbij niet alleen om het materiaal van de schutting zelf, maar ook zeker om gereedschap.

Wij willen je aanraden om het volgende gereedschap in huis te gaan halen:

Heb je deze stukken gereedschap in huis? Dan heb je ook nog verschillende hulpmiddelen nodig. Zo kun je bijvoorbeeld snelbeton of postsaver in huis gaan halen; dit is materiaal waarmee je de palen van de schutting snel(ler) in de grond kunt laten verankeren. Postsaver is aan te raden als je voor houten palen gekozen hebt, terwijl snelbeton aan te raden is voor betonnen palen.

Uiteraard heb je ook nog verschillende soorten schroeven, spijkers en overig beslag nodig. In veel gevallen wordt dit echter standaard bij de schutting meegeleverd. Mocht dat niet het geval zijn, is het dus noodzakelijk om die bevestigingsmaterialen ook in huis te gaan halen.

Tot slot raden wij je aan om de juiste veiligheidsmiddelen in huis te gaan halen. Draag bijvoorbeeld altijd handschoenen, draag een lange broek, draag schoenen met een stevige neus, draag een trui met lange mouwen en draag ook gehoorbescherming. Deze gehoorbescherming is met name van belang bij het zagen, hameren en boren.

Hoe moet je zelf de schutting plaatsen? Een stappenplan!

Zo, ben je volledig klaar voor het daadwerkelijk plaatsen van de schutting? Heb je de bovengenoemde gereedschappen in huis gehaald? En heb je ook nog alle veiligheidsmiddelen aangeschaft? Dan ben je klaar om te gaan starten met het plaatsen van de schutting. Voor het plaatsen van de schutting kun je het beste onderstaand stappenplan opvolgen.

Let wel op: bij dit stappenplan gaan wij uit van een houten schutting met houten palen. Wij gaan er ook vanuit dat je de complete schuttingdelen geleverd krijgt. Mocht je voor een ander soort schutting gekozen hebben, is het mogelijk nog noodzakelijk om zelf alle planken en tuinschermen op de juiste maat te zagen. In dit stappenplan wordt nagenoeg al op maat afgeleverd.

Stap 1:
Je kunt allereerst beginnen met het voorbereiden van de tuin. Dit doe je door het gebied waar de schutting moet komen te staan volledig netjes te maken. Zorg er ook voor dat dit gebied volledig egaal is, zodat je direct kunt starten met het plaatsen van de schutting.

Tip: zorg dat de ondergrond écht volledig egaal is. Als je qua diepte bij de eerste paal al de mist in gaat, komt jouw volledige schutting op de verkeerde hoogte te staan.

Stap 2:
Pak vervolgens de grondboor erbij, bepaal waar je de eerste paal moet komen en boor daar het juiste gat voor de paal. Heb je geen idee wat een grondboor precies is? Op de foto hiernaast zie je een grondboor; met een dergelijke boor kun je de gaten ook direct op de juiste diepte graven.

Stap 3:
Nu je het eerste gat hebt gemaakt, kun je ook direct de eerste paal in dit gat steken. Zorg er direct met snelbeton of postsaver voor dat deze paal stevig vast staat in de grond.

TIMBERPRO – Grondboor

Stap 4:
Je kunt nu gaan meten waar de andere palen moeten komen te staan. Hoe je dit kunt meten? Nou, dat weet je precies op basis van de afmetingen waar je voor gekozen hebt. Heb je bijvoorbeeld voor een tussenruimte van 1,2 meter gekozen? Dan kun je vanaf de eerste paal een afstand van 1,2 meter meten, waarna je ook op die plek met de grondboor een gat in de grond kunt gaan boren.

Herhaal dit proces totdat je alle gaten in de grond aangebracht hebt.

Stap 5:
Zet nu alle palen in de grond en voeg snelbeton of postsaver toe rondom de palen. Dit materiaal zorgt ervoor dat de palen snel volledig vast komen te staan:

  • Snelbeton: voor betonnen palen
  • Postsaver: voor houten palen

Stap 6:
Controleer nu of alle palen op de juiste plek in de grond staan. Controleer ook nog even voor de zekerheid of al deze palen zéér stevig in de grond vast staan. Is dat het geval? Dan kun je verder met stap 7.

Stap 7:
Het is nu zaak om de verschillende houtschermen of planken aan deze palen vast te gaan maken. Dit kun je simpelweg doen met bijvoorbeeld spijkers of schroeven. Hoe je dit exact moet doen, is afhankelijk van het soort schutting waar je voor gekozen hebt.

Stap 8:
Als je alle delen doorlopen hebt, zit je mogelijk aan het einde nog met een kleiner deel. Je kunt nu de aanwezige planken/houtschermen op de juiste maat afzagen. Vervolgens kun je ook die planken/houtschermen nog op de juiste manier aan de palen bevestigen.

Stap 9:
Zo, je kunt de schutting nu al af gaan werken. Je kunt de schutting bijvoorbeeld in de gewenste kleur verven, je kunt de schutting nog even lakken, je kunt begroeiing tegen de schutting aanzetten en je kunt de schuttingdeur in de schutting gaan zetten.

Let op: in dit stappenplan zijn wij uitgegaan van een relatief simpele schutting. Heb je een schutting met bijvoorbeeld betonnen of metalen onderdelen? Dan gaat het plaatsen van de schutting nét even iets anders. Lees je in ieder geval goed in en gebruik dit stappenplan als basis. Wil je graag dit stappenplan nog even duidelijk in beeld terug zien? Dan kunnen wij de onderstaande video van harte aanraden:

Schutting laten plaatsen

Zie jij het totaal niet zitten om zelf een schutting te gaan plaatsen? Of wil je hier zelf niet al te veel tijd voor vrij maken? Dan is het interessant om een vakman bij jou in de buurt te gaan huren. Via onderstaande button kun je direct offertes opvragen bij vakmensen bij jou in de buurt!

Jouw schutting door een hovenier laten plaatsen? Het kost geld, maar je geniet wel van een prachtig resultaat. Mocht dat jouw voorkeur genieten, is het aan te raden om direct op bovenstaande button te klikken. Je krijgt direct meerdere offertes van vakmensen bij jou uit de buurt opgestuurd, waardoor je direct een goed vergelijk kunt maken.

Slotwoord

Een schutting is een ideale tuinafscheiding: fraai, in veel verschillende varianten verkrijgbaar en relatief makkelijk te plaatsen. Durf je het toch niet aan om de schutting zelf te plaatsen? Huur dan een vakman in. Ben je wel bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken? En kun je voldoende tijd vrijmaken voor het plaatsen van de schutting? Dan wensen wij jou graag veel succes (en plezier) met het plaatsen van de schutting!

Tresna.nl
Logo