Gordijnrails ophangen

Plissé, jaloezieën, rolgordijnen, vouwgordijnen of toch de stijlvolle ‘normale’ gordijnen. Naar welke vorm van raamdecoratie gaat jouw voorkeur? Door het diverse aanbod van verschillende soorten raamdecoratie heb je in ieder geval méér dan voldoende keus.

Het blijft hierbij echter niet alleen bij het maken van de keuze met betrekking tot de raamdecoratie. Je moet deze raamdecoratie vervolgens ook nog op de juiste manier op (laten) hangen. Als je gordijnen op wilt hangen, dien je hiervoor eerst een gordijnrails op te hangen.

In dit artikel bespreken we graag hoe je een gordijnrails op kunt hangen. We bespreken onder meer waar je goed op moet letten, welke benodigdheden je in huis moet halen en welke stappen je vervolgens dient te zetten. Ook bespreken we in het kort hoe je het beste een vakman kunt vinden voor het op laten hangen van de gordijnrails.

Gordijnrails op laten hangen

Stel jij het ophangen van de gordijnrails telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je gordijnrails op te laten hangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de gordijnrails op komt hangen. 

Wat is het belang van een gordijnrails?

Heb je gekozen voor gordijnen in bijvoorbeeld jouw slaapkamer of woonkamer? Dan is een gordijnrails simpelweg onmisbaar; deze rails heb je nodig om de gordijnen überhaupt op te kunnen hangen.

Daarbij is het wel goed om te weten dat je de gordijnrails op verschillende plekken op kunt hangen. Je kunt deze gordijnrails bevestigen aan het plafond, maar je kunt gordijnrails ook bevestigen aan de muur of aan het kozijn. Het ligt er maar net aan wat voor gordijnen je hebt en waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Gordijnrails op laten hangen

Als je een gordijnrails op gaat hangen, zorg je in ieder geval voor de ‘juiste’ raamdecoratie. De gordijnen houden immers het daglicht tegen, zorgen voor de gewenste privacy en brengen ook nog een geweldige uitstraling met zich mee. Mede vanwege de unieke uitstraling kiezen veel mensen hedendaags toch nog steeds voor gordijnen.

Door de jaren heen zijn de gordijnen + bijbehorende gordijnrails vrij populair gebleken. Dit is niet alleen te danken aan de unieke uitstraling, maar ook aan de relatief voordelige prijs. Als je een nieuwe gordijnrails aanschaft, ben je met enkele tientjes al geslaagd. De gordijnen zelf kosten daarentegen vaak wel iets meer, maar daar geniet je dan ook jaren van.

Al met al zijn er meerdere redenen waarom de aanschaf van gordijnen aan te raden is. Heb jij zelf ook interesse om gordijnen in bijvoorbeeld jouw slaap- of woonkamer op te hangen? Dan is het zaak om de juiste gordijnen én de juiste gordijnrails aan te schaffen. Alle informatie daarover + alle informatie over het ophangen van gordijnrails vind je in dit artikel!

Waarom zelf een gordijnrails ophangen?

Opteer jij ook voor prachtige en stijlvolle gordijnen in jouw huis? Je hebt hierboven kunnen lezen dat een gordijnrails in dat geval onmisbaar is. Maar, daarbij moet je wel een belangrijke keuze gaan maken:

  • Ga je de gordijnrails door een professional op laten hangen?
  • Ga je de gordijnrails zelf ophangen?

Voor beide keuzes valt iets te zeggen. Indien je graag zoveel mogelijk kosten wilt besparen, is het in ieder geval interessant om zelf de handjes uit de mouwen te steken. In dat geval hoef je eigenlijk alleen maar geld te besteden aan de gordijnrails. Vervolgens hoef je alleen maar enkele uurtjes vrij te maken voor het ophangen van de gordijnrails.

Het ophangen van een gordijnrails is bovendien geen hogere wiskunde. Als je een beetje handig bent, heb je een dergelijke rails binnen enkele uurtjes opgehangen. Let daarbij in ieder geval altijd goed op de veiligheid; je werkt immers op een ‘hoogte’.

Tot slot is het ook leuk om zelf een gordijnrails op te hangen. De voorbereiding vergt misschien enige tijd, maar het ophangen zelf geeft absoluut een voldaan gevoel. Dat is zeker het geval als de gordijnen eenmaal hangen en een prachtige uitstraling met zich mee brengen. Je kunt dan oprecht trots zijn op jouw inzet en kwaliteiten!

Overigens zijn er ook redenen denkbaar om dit uit te besteden. Een vakman weet de gordijnrails snel en vakkundig op te hangen, waar je zelf dus geen enkele omkijken naar hebt. Het is dus zeker niet verkeerd om óók naar deze mogelijkheid te kijken.

Gordijnrails op laten hangen

Stel jij het ophangen van de gordijnrails telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je gordijnrails op te laten hangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de gordijnrails op komt hangen. 

Een gordijnrails ophangen; welke voorbereidingen moet je treffen?

Heb je uiteindelijk besloten dat jezelf de gordijnrails op wilt gaan hangen? Dat is wat ons betreft zeker geen onverstandige keus. Zoals we hierboven al gesteld hebben, is het ophangen van een gordijnrails namelijk niet súper lastig. Wel is het hierbij van belang om de juiste voorbereidingen te treffen.

Zo is het allereerst noodzakelijk dat je de juiste gordijnrails aan gaat schaffen. Als je in het assortiment van bijvoorbeeld onze partner Bol.com kijkt, zie je meerdere soorten gordijnrails naar voren komen. Ook vind je in het assortiment van Bol.com allerlei bijpassende accessoires terug, zoals glijders, eindstoppen en bijbehorende trekkoorden.

Gordijnrails met haken ophangen

Bij het zoeken naar een nieuwe gordijnrails moet je dus goed op het soort rails letten. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen de volgende soorten:

  • Een gordijnrails met haken
  • Een gordijnroede met ringen

Gordijnrails met haken

Een gordijnrails met haken is eigenlijk de variant die al decennialang bestaat. Deze rails plaats je strak tegen het plafond, waarna je de haakjes van het gordijn vast kunt maken aan de ringetjes van de gordijnrails.

Een dergelijke gordijnrails valt niet al te veel op en is erg flexibel. Zo is het mogelijk om een dergelijke gordijnrails ook in een ‘bocht’ aan te leggen. Handig als je bijvoorbeeld een hoekige woonkamer of een hoekige slaapkamer hebt. In dat geval is het – dankzij een gordijnrails met haken – geen probleem om alsnog de gewenste raamdecoratie (gordijnen) op te hangen.

Gordijnroede met ringen

Je kunt echter ook voor een zogeheten gordijnroede kiezen. Dat is eigenlijk een metalen of een houten stang die je bijvoorbeeld aan weerszijde aan een muur vast kunt maken. Om deze roedes schuif je vervolgens de ringen van het gordijn, waardoor het gordijn op een strakke en veilige manier komt te hangen.

Een gordijnroede valt een stuk meer op en is ook niet in alle ruimtes even handig. Daarentegen brengt een gordijnroede wel weer een unieke uitstraling met zich mee.

Gordijnroede met ringen

Wat is de beste gordijnrails?

Kun je het beste voor een gordijnrails met haken kiezen of toch voor een gordijnroede met ringen? Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van het soort gordijn.

Sommige gordijnen hebben namelijk standaard haken, terwijl andere gordijnen standaard ringen/lussen hebben. Hebben jouw gordijnen haken? Dan kies je voor de gordijnrails. Hebben jouw gordijnen ringen/lussen? Dan kies je voor de gordijnroede.

Bij het aanschaffen van een gordijnrail moet je uiteraard ook op enkele andere zaken letten:

  • De kleur van de gordijnrails. Wil je een opvallende gordijnrails of geef je de voorkeur aan bijvoorbeeld een witte gordijnrails? Indien je voor een witte gordijnrials kiest, valt deze eigenlijk niet op gezien het plafond ook wit is.
  • De lengte van de gordijnrails. De gordijnrails moet de juiste lengte hebben; dit heeft zowel betrekking op de breedte van de gordijnen als op de aanwezige ruimte bij de muren/het plafond. Stem al met al de breedte van de gordijnrails af op de aanwezige ruimte én de gordijnen.
  • De prijs-kwaliteitsverhouding van de gordijnrails. Net zoals bij alle andere producten bestaan er flinke verschillen tussen de gordijnrails. Kies daarom altijd voor de gordijnrails met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, afhankelijk van jouw beschikbare budget.

Gordijnrails op laten hangen

Stel jij het ophangen van de gordijnrails telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je gordijnrails op te laten hangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de gordijnrails op komt hangen. 

Wat heb je nodig om zelf een gordijnrails op te hangen?

Lijkt het jou iets om zelf een gordijnrails op te gaan hangen? Dan heb je daar dus sowieso een gordijnrails én gordijnen voor nodig. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet deze rails en gordijnen op elkaar afgestemd worden. Zowel qua soort als qua uitstraling en qua afmetingen.

Heb je de juiste gordijnrails aangeschaft? Heb je ook al de juiste gordijnen in huis? Dan is het zaak om ook andere benodigdheden in huis te gaan halen:

Als je al deze benodigdheden in huis hebt gehaald, ben je eigenlijk in staat om direct te beginnen. Voordat het zo ver is, willen wij je nog het volgende aanraden: slaap nog één nachtje goed. Bedenk de volgende ochtend of je nog steeds tevreden bent met de gekozen gordijnen en de gekozen gordijnrails.

Als je de gordijnrails eenmaal aan jouw plafond/muur opgehangen hebt, blijf je deze rails altijd terug zien. Om teleurstellingen te voorkomen, is het dus zaak om direct de juiste keuze te maken. Aangezien je maar één kans hebt om de juiste keuze te maken, kan het geen kwaad om hier nog een extra nachtje over te slapen.

Gordijnen ophangen benodigdheden

Gordijnrails op laten hangen

Stel jij het ophangen van de gordijnrails telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je gordijnrails op te laten hangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de gordijnrails op komt hangen. 

Hoe moet je de gordijnrails ophangen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bestaan er twee verschillende soorten gordijnrails: de gordijnrails met haken en de gordijnroede met ringen. De manier waarop je beide soorten op moet hangen, is significant verschillend. Wij hebben er daarom voor gekozen om een stappenplan voor beide soorten op te stellen.

Stappenplan om een gordijnrails met haken op te hangen

Heb je bewust gekozen voor een gordijnrails met haken? Dan is het goed om te weten dat het ophangen van deze rails niet super lastig is. Volg onderstaand stappenplan om de rails snel én op de juiste manier op te hangen.

Stap 1:
Je begint allereerst met het op maat maken van de gordijnrails. Meet de breedte van het raam en bepaal hoever de gordijnen buiten het kozijn nog het licht tegen moeten houden.

Stap 2:
Pak nu je zaagje erbij en zaag de rails op de gewenste lengte af. Doe dit met beleid en zorg er sowieso voor dat je de beste zaag hiervoor gebruikt.

Stap 3:
Bepaal vervolgens waar de steunen op het plafond moeten komen. Het advies hierbij is om de steunen om de 50 centimeter te plaatsen. Heb je een kozijn van 4 meter breed? Dan moet je dus zeker 8 plafondsteunen gaan gebruiken.

Als je een gordijnrails koopt, worden je deze plafondsteunen overigens standaard meegeleverd.

Stap 4:
Let daarbij ook heel goed op de afstand ten opzichte van de muur en de vensterbak. De gordijnen moeten immers ‘vrij’ naar de gewenste kant opgeschoven kunnen worden.

Stap 5:
Heb je de plaatsing van de plafondsteunen bepaald? Heb je goed rekening gehouden met stap 4? Dan kun je gaten boren in het plafond op de plekken waar de plafondsteunen moeten komen. Vul deze gaten direct met een bijpassnede plug.

Ophangen van gordijnsrails met haken

Stap 6:
Klik nu de rail aan de plafondsteunen vast. Aan deze rail zitten– als het goed is – al haken vast. Je kunt nu direct jouw gordijnen aan deze haken op gaan hangen.

Stap 7:
Zo, je bent nu eigenlijk al klaar met het ophangen van de gordijnrails. Hangt het gordijn helemaal naar wens? Of is het gordijn wellicht net iets te lang? Je kunt het gordijn altijd weer makkelijk van de gordijnrails loskoppelen, waarna je het gordijn bijvoorbeeld alsnog op maat kunt maken (of kunt wassen).

Wil je nou zien hoe een ware vakman de gordijnrails ophangt? Check dan zeker even onderstaande video, waarmee je ook direct een hoop inspiratie op kunt doen:

Stappenplan om een gordijnroede met ringen op te hangen

Heb je gekozen voor een stijlvolle gordijnroede? Dan is het aan te raden om het onderstaande stappenplan op te volgen. Het ophangen van een dergelijke gordijnroede gaat namelijk significant anders dan het ophangen van een ‘normale’ gordijnrails.

Stap 1:
Bepaal allereerst de gewenste plaatsing van de gordijnroede. Zowel de breedte als de roede spelen hier een belangrijke rol bij; zorg ervoor dat de gordijnen op de gewenste manier aan de roede opgehangen kunnen worden.

Stap 2:
Bepaal vervolgens de positie van de roedesteun. De roedesteun is het onderdeel waarop de roede rust en vormt dus eigenlijk het gehele ‘frame’ van de constructie.

Stap 3:
Monteer nu de roedesteun aan de muur. Check voor de zekerheid nog of de plaatsing (qua hoogte en breedte) naar wens is en boor vervolgens gaten in de muur. Je kunt de roedesteun nu – conform de handleiding – moeiteloos ophangen.

Gordijnroede met ringen ophangen

Stap 4:
Je kunt nu de roede (dat is de dwarsstang) op de steunen neer leggen. Op dat moment kun je ook al direct het gordijn om de roede heen hangen. Daarbij is het aan te raden om de laatste ring óm de roedesteun heen te hangen.

Stap 5:
Zet nu de roede definitief vast en bevestig de einddoppen aan de zijkant. In principe ben je nu al klaar met het ophangen van de gordijnroede.

We kunnen het ons goed voorstellen dat je – voor bijvoorbeeld stap 4 – graag duidelijke beelden als voorbeeld kunt gebruiken. Nou, wij kunnen je daarvoor onderstaande video van Gamma aanraden. In deze video zie je héél duidelijk hoe bovenstaand stappenplan opgevolgd wordt door een vakman:

Gordijnrails op laten hangen

Bovenstaande stappenplannen laten duidelijk blijken dat het ophangen van een gordijnrails niet super lastig is. Je moet echter wel de nodige voorbereidingen treffen, je hebt enig inzicht nodig en je moet enkele uurtjes vrijmaken. Lukt jou dit – om welke reden dan ook – niet? Dan kun je altijd nog een vakman inhuren.

Een vakman bij jou in de buurt is in staat om moeiteloos de gordijnrails op te hangen. Deze rails hangt direct volledig naar wens en de vakman hangt uiteraard ook direct de gordijnen voor je op.

Via onderstaande button kun je direct een offerte opvragen bij vakmensen bij jou in de buurt. Vergelijk de offertes vervolgens en maak voor jezelf de juiste keuze.

Vraag via bovenstaande button direct de offerte aan. Maak op basis van de prijsopgave vervolgens direct de keus: ga je de gordijnrails zelf ophangen of schakel je hier een vakman voor in? Voor beide mogelijkheden valt absoluut iets te zeggen!

Slotwoord

Zo, we zijn aan het einde uitgekomen van dit informatieve blogartikel. In dit artikel heb je alle informatie kunnen vinden voor het ophangen van een gordijnrails. Je weet exact welke benodigdheden je in huis moet halen, welke voorbereidingen je moet treffen en hóe je de gordijnrails op kunt hangen.

Heb je toch besloten om dit uit te besteden aan een vakman? Via dit artikel kun je ook direct offertes opvragen bij vakmensen bij jou in de buurt. Wij sluiten dit artikel graag af met de volgende boodschap: veel succes met het ophangen van de gordijnrails!

Tresna.nl
Logo