Regenpijp monteren

Het klimaat in ons land is steeds extremer aan het worden. Dit is enerzijds terug te zien aan de hoge temperaturen, maar anderzijds ook aan de hevige regenval. Het is steeds vaker in ons land noodweer; iets waar onze huizen en de straat niet altijd op berekend zijn.

In sommige gebieden van ons land komt het dan ook met enige regelmaat voor dat de straten blank komen te staan. Als de straat blank staat, wil je uiteraard niet dat jouw huis ook blank komt te staan. Om dat voor elkaar te krijgen, is het onder meer van belang om jouw dakgoot goed schoon te maken.

Indien jouw dakgoot goed schoon is, is de regenpijp van jouw woning ook in staat om perfect te functioneren. De regenpijp voert het water vanaf de dakgoot af naar de grond, waardoor jouw huis eigenlijk geen kans op lekkages loopt. Bovendien wordt jouw dak hierdoor minder zwaar belast; dit komt de staat van het dak ook absoluut ten goede.

Voor een goede afvoer van het regenwater heb je dus twee producten nodig: een goed functionerende dakgoot én een juiste regenpijp. Ben jij tot de ontdekking gekomen dat jouw huidige regenpijp aan vervanging toe is? Of is er wellicht bij jouw woning niet eens een regenpijp te vinden? Dan is het zaak om een nieuwe regenpijp te monteren.

In dit artikel bespreken we graag uitgebreid hoe je een regenpijp kunt monteren. Zo bespreken we in welke situaties het motneren van een nieuwe regenpijp aan te raden is, wat het belang van een regenpijp is en weke benodigdheden en gereedschappen je nodig hebt. Om dit artikel helemaal af te maken, geven we jou ook nog een handig stappenplan voor het monteren van jouw nieuwe regenpijp.

Regenpijp laten monteren

Stel jij het monteren van je regenpijp telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je regenpijp te laten monteren. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de regenpijp komt monteren. 

Wat is de functie van een regenpijp precies?

Een regenpijp heeft eigenlijk ‘maar’ één functie; het water uit de dakgoot naar de grond afvoeren. Op de grond kan het water immers geen kwaad, aangezien het daar verdampt of in de grond opgenomen wordt.

Als het water echter in de dakgoot zou blijven staan, zou dat verschillende risico’s met zich mee brengen.

Regenpijp1

Overigens is het zo dat meer en meer mensen een regenpijp ook voor andere doeleinden gaan gebruiken. Met het oog op een duurzame tuin kiezen veel mensen voor een combinatie van een regenpijp en een regenton. Het afgevoerde water komt via de regenpijp in de regenton terecht, waarna dat water voor andere doeleinden in de tuin gebruikt kan worden. Meer informatie daarover is te vinden in onderstaande video van Gamma:

Wanneer een nieuwe regenpijp monteren?

Zoals in de inleiding van dit artikel al gesteld, hebben we in Nederland regelmatig met een flinke regenval te maken. Deze hoeveelheid regen kan niet snel genoeg afgevoerd worden, waardoor de straat blank kan komen te staan. Ook het dak moet al het regenwater af zien te voeren en dat is mogelijk met behulp van een juiste dakgoot en regenpijp.

Met het oog op de hevige regenval in ons land is het absoluut wenselijk om een goed functionerende regenpijp te hebben. Dat is zéker het geval als jouw huidige regenpijp beschadigd is geraakt of niet meer de gewenste werking biedt. Een beschadigde regenpijp is niet in staat om de hoeveelheid regenwater op de juiste manier af te voeren, waardoor de dakgoot alsnog vol blijft liggen met regenwater.

Ook is het goed mogelijk dat je graag een extra regenpijp wilt monteren. Het is daardoor mogelijk om dubbel zoveel water af te voeren. Mogelijk heb je al een regenpijp aan de voorkant van jouw woning zitten, maar wil je ook nog graag een regenpijp aan de achterkant van jouw woning hebben. In een dergelijke situatie moet je ook weten hoe je een regenpijp van A tot Z moet monteren.

Verder kunnen wij ons ook goed voorstellen dat je jouw huidige regenpijp niet meer zo mooi vindt. Indien jouw regenpijp bijvoorbeeld al 10 jaar oud is, kan deze qua kleur en uiterlijk niet meer naar wens zijn. In dat geval is het ook een kleine moeite om jouw huidige regenpijp door een compleet nieuwe regenpijp te vervangen.

Tot slot is het monteren van een nieuwe regenpijp in nóg een situatie wenselijk; als je bijvoorbeeld een schuur in jouw tuin aan het bouwen bent. Bij deze schuur is het ook wenselijk/noodzakelijk dat al het regenwater van het dak goed afgevoerd wordt; daarvoor biedt een regenpijp de gewenste oplossing.

Regenpijp laten monteren

Stel jij het monteren van je regenpijp telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je regenpijp te laten monteren. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de regenpijp komt monteren. 

Waarom zelf een regenpijp monteren?

Het mag duidelijk zijn; er zijn behoorlijk veel redenen waarom je een nieuwe regenpijp in jouw tuin zou monteren. Is er op dit moment sprake van één van bovengenoemde redenen?

Heb jij daarom behoefte of noodzaak een nieuwe regenpijp in jouw tuin? Dan zijn er verschillende mogelijkheden met betrekking tot de montage.

Regenpijp2

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een vakman in te huren. Een vakman is in staat om razendsnel de regenpijp op de juiste manier te monteren, waardoor het regenwater al snel op de juiste manier afgevoerd kan worden.

Het is echter absoluut aan te raden om zelf de handen uit de mouwen te steken. Voor het monteren van een regenpijp hoef je namelijk geen specifieke kennis of specifiek gereedschap nodig te hebben. Het monteren neemt daardoor ook niet al te veel tijd in beslag, waardoor je al snel van het gewenste resultaat geniet.

Daarnaast is het ook nog een kostenbesparing. Als je een vakman in moet huren, staat daar uiteraard een prijskaartje tegenover. Dat is niet het geval als je zelf even de tijd uittrekt voor het monteren van de nieuwe regenpijp. Je bent dan eigenlijk alleen nog geld kwijt aan het aanschaffen van de nieuwe regenpijp.

Tot slot is het monteren van een nieuwe regenpijp ook nog leuk om te doen. Het is dus niet al te lastig, het neemt niet al te veel tijd in beslag en je ziet direct het zichtbare resultaat. Zeker als er vervolgens spoedig een hevige regenbui over jouw huis heen trekt, ben je maar al te blij met de montage van jouw nieuwe regenpijp. Indien je deze regenpijp volledig zelf gemonteerd hebt, verkrijg je eigenlijk een dubbel-voldaan gevoel!

Regenpijp laten monteren

Stel jij het monteren van je regenpijp telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je regenpijp te laten monteren. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de regenpijp komt monteren. 

Wat heb je nodig om zelf een regenpijp te monteren?

Heb je voor jezelf de keuze gemaakt? Ga je de nieuwe regenpijp volledig zelf monteren? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heb je daar niet al te veel specifieke kennis voor nodig. Daarnaast heb je ook niet al te veel bijzonder gereedschap nodig, waardoor je eigenlijk direct kunt starten met het monteren van de regenpijp. Graag bespreken we hieronder welke benodigdheden je in huis moet halen.

Allereerst moet je zorgen voor een nieuwe regenpijp. Voor het aanschaffen van een nieuwe regenpijp kan je op verschillende plekken terecht. Zo is het mogelijk om een nieuwe regenpijp bij de Gamma, de Karwei, de Hornbach, de Praxis of welke andere bouwmarkt dan ook aan te schaffen.

Voordat je dat gaat doen, moet je wel goed de lengte van jouw huidige regenpijp opmeten. Indien de lengte van die regenpijp naar wens was, dien je de nieuwe regenpijp in dezelfde afmetingen aan te schaffen. Is jouw huidige regenpijp nét iets te kort? Kies dan voor een nét iets langere regenpijp.

Bij het aanschaffen moet je bovendien heel goed naar het materiaal van de dakgoot kijken. Om meerdere redenen is het namelijk wenselijk dat de dakgoot en de regenpijp van hetzelfde materiaal zijn. Zo kan je kiezen voor een regenpijp van kunststof, van metaal, van zink, van PVC, van aluminium, van staal of van lood. Uiteraard kan je hierbij ook kijken naar jouw voorkeuren met betrekking tot de uitstraling van de regenpijp.

Daarnaast moet je ook goed letten op het oppervlakte van jouw dak. Des te groter het oppervlakte van jouw dak is, des te groter de diameter van jouw regenpijp moet zijn. Indien je een schuin dak hebt met een oppervlakte van 50 tot 70 vierkante meter is een regenpijp met een diameter van 70 mm wenselijk. In onderstaande tabellen zie je de juiste afmetingen:

Plat dak

Platdak met bladvanger en kiezelbak

Diameter van de regenpijp

Tot 80 vierkante meter

Minimaal 60 mm

80 tot 130 vierkante meter

Minimaal 70 mm

130 tot 180 vierkante meter

Minimaal 80 mm

180 tot 300 vierkante meter

Minimaal 100 mm

Platdak met bladvanger, kiezelbak en stadsuitloop

Diameter van de regenpijp

Tot 40 vierkante meter

Minimaal 60 mm

40 tot 60 vierkante meter

Minimaal 70 mm

60 tot 90 vierkante meter

Minimaal 80 mm

90 tot 150 vierkante meter

Minimaal 100 mm

Schuin dak

Schuin dak inclusief dakgoot

Diameter van de regenpijp

30 tot 50 vierkante meter

60 mm

50 tot 70 vierkante meter

70 mm

70 tot 110 vierkante meter

80 mm

110 tot 180 vierkante meter

100 mm

Ook moet je goed kijken naar de eventuele aanwezigheid van een gootbeugel en een verbindingsstuk. Deze gootbeugel heb je nodig om de regenpijp goed aan de muur vast te maken, terwijl het verbindingsstuk nodig is voor de verbinding tussen de regenpijp en de dakgoot.

Welk verbindingsstuk je precies nodig hebt, is afhankelijk van de exacte situatie. Het is in ieder geval van belang dat je de dakgoot en de regenpijp perfect op elkaar aan kunt sluiten.

Regenpijp verbindingsstuk

Verder moet je ook over enkele gereedschappen beschikken:

  • Een boormachine;
    • Een steenboor; voor het boren van een gat in de voegen van de muur van jouw woning voor het vastmaken van de gootbeugel
  • Een hamer; voor het (voorzichtig) vastslaan van bijvoorbeeld de verbindingsstukken of de gootbeugel
  • Een metaalzaag; voor het – mogelijk – op maat zagen van de regenpijp, zodat deze perfect in jouw tuin past.

Regenpijp laten monteren

Stel jij het monteren van je regenpijp telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je regenpijp te laten monteren. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de regenpijp komt monteren. 

Hoe moet je een regenpijp monteren?

Heb je eenmaal de juiste regenpijp bij jouw plaatselijke bouwmarkt aangeschaft? Heb je ook de verschillende gereedschappen in huis gehaald? Dan kan je eigenlijk van start gaan met het monteren van de regenpijp. Voordat je de regenpijp kunt gaan monteren, is het allereerst noodzakelijk om de huidige regenpijp los te halen.

Voorzichtigheid is hierbij geboden. Mogelijk zit er in de dakgoot nog behoorlijk wat water, waardoor je bij het los halen van de regenpijp kletsnat kunt worden. Schroef allereerst de gootbeugel los, schuif de regenpijp uit het verbindingsstuk en haal de regenpijp vervolgens van de dakgoot los. Pas hierbij dus wel op voor het krijgen van natte kleding.

Vervolgens kan je ook het verbindingsstuk loshalen, waarna je echt kunt starten met het monteren van de nieuwe regenpijp. Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaand stappenplan:

Stap 1:

Zorg ervoor dat de regenpijp de perfecte afmetingen krijgt. Dat doe je door de lengte van de dakgoot tot aan de grond op te meten. De opgemeten lengte is vervolgens de juiste lengte voor jouw nieuwe regenpijp. Ga met behulp van een ijzerzaag aan de slag om de regenpijp op de juiste afmetingen af te zagen.

Stap 2:

Hang de regenpijp als proef ‘op’ tegen de muur aan. Bekijk vervolgens wat de beste plek is voor het vastmaken van de gootbeugel. Het is eigenlijk wenselijk dat dit ongeveer halverwege de regenpijp is, zodat de regenpijp altijd goed in balans krijgt.

Stap 3:

Bij het bepalen van de juiste plek is het aan te raden om altijd te kiezen voor een voeg. Het is namelijk in een voeg makkelijker zagen dan in een steen. Kies dus de juiste voeg uit, pak de steenboor erbij en boor twee gaten voor de gootbeugel.

Stap 4:

Maak de gootbeugel(s) nu vast aan de muur met behulp van de meegeleverde ‘pennen’. Deze pennen kan je bijvoorbeeld met een hamer in de muur rammen.

Stap 5:

Nu de gootbeugel(s) in de muur vastzitten, kan je de regenpijp op gaan hangen. De exacte stappen hiervoor zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. als je voor bijvoorbeeld zink gekozen hebt, is het mogelijk om de gehele regenpijp en de koppelstukken (+ eventuele bochten) in elkaar te schuiven.

Stap 6:

Zo, je bent nu met één deel van de dakgoot klaar. Je kunt nu de ladder iets naar links of naar rechts verplaatsen en op dezelfde manier doorgaan met de rest van de dakgoot.

Stap 7:

Hang nu de regenpijp nu definitief op door alle stukken aan elkaar vast te maken. Maak de regenpijp ook goed aan de dakgoot vast en gooi alvast wat water in de dakgoot. Komt het water uiteindelijk onder de regenpijp op de grond terecht? Dan is jouw regenpijp perfect gemonteerd.

Tip: tijdens het monteren van de regenpijp is het altijd van belang om de veiligheid in de gaten te houden. Aangezien een regenpijp enkele meters hoog kan zijn (bij een behoorlijk hoog dak), is het altijd wenselijk dat je een veilige ladder gebruikt. Zet deze ladder bovendien op een stevige ondergrond neer en verlies de veiligheid eigenlijk nooit uit het oog!

Om bovenstaand stappenplan verder te verduidelijken, wijzen wij je graag op onderstaande video. In de onderstaande video wordt namelijk perfect voorgedaan hoe je een zinken regenpijp kunt monteren. Aangezien een zinken regenpijp één van de meest populaire en makkelijke varianten is, is onderstaande video volgens ons zeer waardevol:

Heb jij nou een muur-/dakconstructie waarbij je een regenpijp met een bocht nodig hebt? Dan is het aan te raden om onderstaande video even te bekijken. In deze video wordt voorgedaan hoe je met behulp van de juiste verbindingsstukken een bocht in jouw regenpijp kunt maken:

Een regenpijp laten monteren

Zie jij het niet zo zitten om zelf een regenpijp te monteren? Of wil je hier liever geen tijd aan besteden? In meerdere situaties is het goed denkbaar dat je het monteren van de regenpijp liever aan een professional uit gaat besteden. Indien je daarvoor kiest, kan je via onze website direct een vakman bij jou in de buurt vinden.

Door op onderstaande button te klikken, vraag je direct een offerte van vakmensen bij jou in de buurt op. Je kunt deze offertes met elkaar vergelijken, waarna je direct de juiste keuze kunt gaan maken. Het laten monteren van een regenpijp hoeft niet al te veel geld te kosten, indien je direct via onze website een offerte aanvraagt!

Vraag direct een offerte aan en bepaal voor jezelf wat je gaat doen: ga je de regenpijp zelf monteren of ga je dit door een professional laten doen? Aan jou de keus.

Slotwoord

In dit artikel heb je van A tot Z kunnen lezen hoe je het beste een regenpijp kunt monteren. Je weet exact waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe regenpijp en je weet precies welke voorbereidingen je moet treffen. Als je eenmaal de voorbereidingen getroffen hebt, is het niet meer al te lastig om direct de regenpijp te monteren.

Neem bovenstaand stappenplan goed door, bekijk goed de bijbehorende video en ga direct aan de slag. Mocht het jou toch niet lukken om zelf de regenpijp te monteren, kan je hier prima een vakman voor inhuren. Daar kan je het beste de bovenstaande button voor gebruiken.

Kies je er wel voor om zelf de regenpijp te monteren? Dan hebben wij nog één boodschap om dit artikel mee af te sluiten; veel succes met het monteren van de nieuwe regenpijp!

Tresna.nl
Logo