Plinten leggen

Heb je jouw muren prachtig geverfd? Heb je ook de gewenste vloer in jouw (nieuwe) huis liggen? Dan is het zaak om jouw muren af te gaan werken: dat doe je door plinten te leggen. Maar, hoe moet je nou plinten leggen? En welke mogelijkheden heb je bij het leggen van plinten? In deze gids vind je het antwoord op deze twee vragen.

In elk huis zijn plinten eigenlijk onmisbaar. De plinten hebben een daadwerkelijke functie, maar zijn ook nog eens bepalend voor de uitstraling van jouw woning. Als je een muur zonder plinten hebt, ziet de muur er eigenlijk kaal en saai uit. Met de plinten werk je dus een muur (en vloer) op een prachtige wijze af.

In dit artikel nemen we je graag mee in de wondere wereld van het leggen van plinten. We bespreken hoe je de juiste plinten uit kunt kiezen, hoe je deze plinten kunt leggen en waar je rekening mee moet houden. Uiteraard bespreken we ook welke voorbereidingen je moet treffen én welke benodigdheden je nodig hebt.

Wat is de functie van een plint?

We stelden hierboven al dat een plint in elk huis onmisbaar is. Maar, wat is nou precies het nut van een plint? En wat zijn de functies van een plint? Nou, een plint is voor zowel de vloer als voor de wand van essentieel belang.

Laten we het allereerst over de wand hebben. Als je de wand in jouw huis de gewenste kleur gegeven hebt, wil je uiteraard wel zo lang mogelijk van deze kleur kunnen genieten. De onderkant van de wand kan echter met de nodige beschadigingen te maken krijgen:

 • Jouw kind die met zijn autootje tegen de muur rijdt
 • De eetstoelen met wieltjes die je tegen de muur aan schuift
 • De stofzuiger die hard tegen de muur aan komt
Functie van een plint

Bij dergelijke botsingen kan een wand al snel afbrokkelen. Ook is het goed mogelijk dat de kleur van de muur vervaagt, waardoor je al snel weer opnieuw jouw wand moet verven. Wil je dat voorkomen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor het leggen van plinten.

Deze plinten beschermen namelijk op perfecte wijze de onderkant van jouw muur. Als je tegen de onderkant van de muur aanstoot, kom je direct op de plint terecht. De gemiddelde plint kan tegen een stootje, waardoor je eigenlijk niet bang hoeft te zijn voor een beschadiging.

Merk je alsnog op jouw plint een beschadiging op? Dan kun je deze beschadiging in de meeste gevallen wegwerken. Dat kun je bijvoorbeeld met een nat doekje doen, maar ook door de plint eventjes opnieuw te verven.

Een plint heeft echter niet alleen een beschermende functie. Nee, een plint is ook bevorderlijk voor de (fraaie) uitstraling van jouw interieur. Dankzij een plint weet je namelijk een prachtige verbinding tussen vloer en muur te krijgen. Eigenlijk maak je een vloer met een plint volledig af.

Verder kun je een plint ook nog gebruiken als afwerking. Zo hoef je dankzij een plint niet de lastige hoekjes te verven. Je plaats immers toch de plint over de wand heen, waardoor je die hoekjes niet eens meer ziet.

Heb je in jouw huis lelijke kabels lopen? Wil je die graag op een fraaie manier wegwerken? Ook daarvoor is een plint uiterst geschikt. Als je voor een holle plint kiest, kun je de kabels op een prachtige manier achter de plint wegwerken.

Al met al zijn er voldoende redenen waarom je in jouw huis plinten zou gebruiken. Daarbij is het goed om te weten dat je de keus hebt uit meerdere soorten plinten. Over deze soorten plinten vind je in het restant van dit artikel meer informatie.

Plinten laten plaatsen

Stel jij het leggen van de plinten telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de plinten te laten leggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de plinten komt leggen

Waarom zelf plinten leggen?

Wil je graag in jouw woning plinten hebben? Dan heb je grofweg de keus tussen twee mogelijkheden om de plinten in jouw huis te krijgen:

 • Je kunt hier een vakman voor inhuren
 • Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken
Zelf plinten leggen

Om meerdere redenen is het interessant om zelf de plinten te gaan leggen. Eén van de belangrijkste redenen daarbij is de kostenbesparing. Als je plinten door een vakman laat leggen, komen de totale kosten vrij hoog uit. Dat komt voornamelijk doordat het leggen van plinten een arbeidsintensieve klus is.

Door de plinten zelf te leggen, kun je dus een hoop geld besparen. Daarbij moet je wel rekening houden met een tijdsinvestering van enkele uren. Als je niet bereid bent om die uren erin te steken (of als je dit niet kunt), is het alsnog verstandig om een vakman in te huren.

Verder is het ook een voordeel dat je alles zelf kunt bepalen. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf welke plinten je wilt leggen, hoe je deze plinten wilt leggen en hoe je met lastige hoekjes omgaat. Doordat je volledige zeggenschap hebt, maak je de plinten eigenlijk altijd volledig naar wens. Als je een vakman inhuurt, ben je toch altijd een beetje afhankelijk van zijn mening en werk.

Als je eenmaal de plinten zelf gelegd hebt, krijg je een ontzettend voldaan gevoel. Het leuke van plinten plaatsen is dat je eigenlijk direct resultaat ziet. Zeker als alle plinten in jouw huis gelegd zijn, kun je echt trots op jezelf zijn.

Welke voorbereidingen moet je treffen voor het leggen van plinten?

Bij veel klussen in en rondom het huis is het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ van toepassing. Dat is ook absoluut het geval bij het leggen van plinten. Als je de juiste voorbereiding weet te treffen, maak je dit project bovendien een stuk makkelijker.

Allereerst is het zaak om goed na te gaan denken over het soort plint. Ga je bijvoorbeeld voor een hoge plint? Of gaat je voorkeur uit naar een lage plint? Wil je wellicht een fraaie sierplint leggen? Of heb je toch liever ene plint een effen kleur die perfect bij jouw muur/vloer past?

Door het uitgebreide aanbod van plinten heb je in ieder geval méér dan genoeg keus. Het is aan jou om te bepalen welke plint jouw voorkeur heeft. Let hierbij in ieder geval goed op de hoogte van de plint, op het design van de plint en op de kleur van de plint.

Ook moet je op dit moment alvast een keus maken met betrekking tot de bevestiging van de plinten. Je kunt daarbij kiezen tussen de drie volgende mogelijkheden bij het plaatsen van plinten:

 • De plinten aan de muur vastlijmen
 • De plinten aan de muur spijkeren
 • De plinten aan de muur vast schroeven

Over deze bevestigingsmogelijkheden vind je in dit artikel (veel) meer informatie!

Verder is het ook van belang om te gaan bepalen waar de plinten moeten komen. Wil je de plinten bijvoorbeeld op de begane grond tegen elke muur plaatsen? Of wil je slechts enkele muren van een fraaie plint voorzien? En gaat het hierbij alleen om de begane grond, alleen om de bovenverdieping of wellicht direct om jouw hele huis? Meet in ieder geval alle muren goed op.

Tot slot is het ook zaak om de muren en vloer helemaal af te werken. Nadat je de plinten hebt geplaatst, kun je immers geen wijzingen meer aan de vloer of wand uitvoeren. Zorg er dus voor dat je de wand netjes geschilderd hebt en beits eventueel jouw houten vloer nog even netjes. Zorg er sowieso voor dat je de vloer ook even goed schoonmaakt bij de randen van de muur.

Plakplinten

Een relatief nieuw soort plint is de zogeheten plakplint. Dankzij een plakstrip aan de achterkant kun je deze plint direct aan een muur vastlijmen. Op het gebied van leggen is dit absoluut de makkelijkste plint waar je voor kunt kiezen!

Plint laten leggen

Stel jij het leggen van de plinten telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de plinten te laten leggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de plinten komt leggen

Welke benodigdheden heb je nodig voor het plaatsen van plinten?

Heb je de gewenste plinten gevonden? Dan kun je deze direct gaan bestellen. Daarbij heb je grofweg twee mogelijkheden:

 • De plinten zelf op de juiste maat zagen
 • De plinten direct op de juiste maat laten zagen

Ongeacht voor welke optie je kiest, moet je vooraf berekenen hoeveel plinten je nodig hebt. Meet dus de lengtes van de muren goed op en houd goed rekening met de hoekjes. Je kunt beter overigens een stuk plint aan het einde overhouden in plaats van dat je tekortkomt.

Plinten leggen benodigdheden

Tip: meet zeker 2 á 3 meter extra op. Tijdens het leggen van de plinten kom je namelijk allerlei lastige hoekjes tegen. Voor deze hoekjes moet je de plinten op maat zagen, waarbij uiteraard iets mis kan gaan. Met 2 á 3 meter extra aan plinten zit je altijd goed.

Verder heb je ook de volgende benodigdheden nodig:

 • Een zaag: voor het op maat zagen van de plint (indien van toepassing)
 • Een schroefmachine: voor het vast boren van de plinten aan de muur
 • Speciale lijm: voor het vast lijmen van de plinten aan de muur
 • Een hamer: voor het vast spijkeren van de plinten aan de muur
 • Een rolmaat
 • Een stofzuiger

Welke benodigdheden je exact nodig hebt, is dus afhankelijk van de bevestiging waar je voor kiest:

 • Vastlijmen van de plinten = lijm
 • Vastschroeven van de plinten = schroeven + schroefmachine + steenboor
 • Spijkeren van de plinten = spijkers + boormachine + hamer

Plinten laten plaatsen

Stel jij het leggen van de plinten telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de plinten te laten leggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de plinten komt leggen

Hoe kun je de plinten leggen? Een stappenplan!

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Heb je ook de juiste hoeveelheid plinten in huis gehaald? Dan kun je direct starten met het leggen van de plinten. Voordat je hiermee gaat starten, is het goed om rekening te houden met het volgende:

 • Het leggen van plinten kost relatief veel tijd. Trek er dus echt goed de tijd voor uit.
 • Het leggen van plinten is soms precisiewerk. Behoud dus je geduld en probeer het allemaal zo netjes mogelijk af te werken.
 • Het leggen van plinten vereist de nodige nauwkeurigheid.

Om je met deze klus een handje te helpen, hebben wij uitgebreide stappenplannen opgesteld. Het gaat hierbij in totaal om drie stappenplan: 1 stappenplan voor het lijmen van plinten, 1 stappenplan voor het schroeven van plinten en 1 stappenplan voor het spijkeren van plinten.

Stappenplan voor het lijmen van de plinten

Wil je graag de plinten aan jouw muren vastlijmen? Dan dien je hier speciale plintenlijm voor te gebruiken. Als je die lijm in huis hebt, kun je direct starten met onderstaand stappenplan:

Stap 1:
Begin bij een lange muur en meet de lengte van deze plint op.

Stap 2:
Zaag vervolgens de plint op de juiste lengte af. Mogelijk kun je ook een volledige plint in één keer op de muur gaan lijmen, afhankelijk van de lengte van de muur uiteraard.

Plinten lijmen

Stap 3:
Draai nu jouw plint om en breng de lijm aan in dotten. Dit betekent dat je hoopjes lijm op één plek aanbrengt, waarna je het volgende hoopje lijm enkele centimeters verder aanbrengt.

Let op: brengt niet té veel lijm aan.

Stap 4:
Druk nu de plint tegen de muur aan. Doe dit stevig en zorg ervoor dat je de plint langere tijd aangedrukt houdt. Uiteraard kun je ook iets zwaars tegen de plint aan leggen of zetten.

Stap 5:
Als de lijm eenmaal opgedroogd is, ben je eigenlijk al volledig klaar. Je kunt nu met de volgende plint aan de slag gaan.

Let wel op: voor het leggen van plinten in hoekjes is het lijmen niet handig. In dat geval kun je de plint beter schroeven of spijkeren (zie hieronder).

Check ook zeker even onderstaand filmpje. In dit filmpje zie je precies hoe je met montagekit (en dus ook met lijm) een plint kunt leggen:

Plinten laten leggen

Stel jij het leggen van de plinten telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de plinten te laten leggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de plinten komt leggen

Stappenplan voor het schroeven van de plinten

Wil jij graag de plinten met schroeven vastmaken? Dan kun je daarvoor onderstaand stappenplan opvolgen:

Stap 1:
Je begint allereerst met het boren van gaten in de muur. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van een steenboor met een diameter van 6 mm. Maak deze gaten op ongeveer 20 centimeter bij elkaar vandaan.

Plinten schroeven

Stap 2:
Stop nu 6 mm pluggen in deze gaten.

Stap 3:
Maak nu de plint op de juiste lengte en leg deze tegen de muur aan.

Stap 4:
Met behulp van schroeven kun je nu de plint razendsnel aan de muur vastmaken. Je moet daarbij uiteraard wel goed onthouden waar je de gaten hebt gemaakt. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een stukje tape op de vloer aanbrengen.

Stap 5:
Heb je de laatste schroef in het gat geschroefd? Dan ben je eigenlijk al helemaal klaar!

Stappenplan voor het spijkeren van de plinten

Tot slot kun je er ook nog voor kiezen om de plinten vast te spijkeren. Daar heb je dus een hamer en spijkers voor nodig. Hoe je vervolgens de plinten vast kunt maken, lees je in onderstaand stappenplan:

Stap 1:
Meet de lengte van de muur goed op en maak de plint op maat.

Plinten schroeven

Stap 2:
Leg de plint nu tegen de muur aan en sla de eerste spijker erin. Je kunt hiervoor het beste steenspijkers gebruiken; die spijkers gaan door een muur in.

Stap 3:
Stap 2 herhaal je totdat je voldoende spijkers in de plint aangebracht hebt.

Stap 4:
Test nu uit of de plint direct goed vast zit. Is dat het geval? Dan ben je klaar. Zit de plint nog een beetje vast? Dan kun je nog meer spijkers in de plint slaan met een (lucht)hamer!

Plinten laten plaatsen

Zie je het toch niet helemaal zitten om de plinten zelf te plaatsen? Of heb je niet de tijd om alle plinten in jouw huis te gaan leggen? Dan kun je er ook voor kiezen om een vakman in te huren.

Via onderstaande button kun je direct offertes opvragen bij vakmannen bij jou in de buurt. Deze offertes kun je vervolgens met elkaar vergelijken, waardoor je de beste beslissing kunt nemen.

Vraag via bovenstaande button direct meerdere offertes aan. Het leggen van de plinten wordt hiermee duurder, maar de vakman neemt wel veel werk voor je uit handen. Bovendien ben je verzekerd van een prachtig resultaat!

Slotwoord

Zo, je weet nu exact hoe je zelf plinten kunt leggen. Wil je graag direct aan de slag gaan? Tref dan direct de juiste voorbereidingen, haal de juiste benodigdheden in huis en ga direct aan de slag.

Wil je liever dit werk uitbesteden? Vraag dan direct via bovenstaande button offertes op bij vakmannen bij jou uit de buurt. Wij wensen jou graag alvast veel plezier met/van jouw nieuwe plinten. Kies je ervoor om de plinten zelf te gaan leggen? Dan wensen we je graag veel succes!

Tresna.nl
Logo