Prieel maken

Met hout kan je alle kanten op. Veel doe-het-zelvers gebruiken hout dan ook om zelf meubelen in elkaar te zetten. Dat kunnen wij alleen maar waarderen. Door zelf je meubelen te maken, kan je namelijk profiteren van enkele voordelen. Dat geldt niet alleen voor het maken van bijvoorbeeld een tuinbank of een tafel voor in huis, maar ook voor grotere projecten in bijvoorbeeld de tuin.

In dit artikel focussen we ons op één van de grotere projecten voor in een tuin. We gaan namelijk bespreken hoe je een prieel moet maken. Een prieel staat ook wel bekend als een paviljoen. Het voordeel van een dergelijk bouwwerk is dat je veilig en droog in jouw tuin kunt zitten. Een prieel biedt zowel in de zomer als in de koudere maanden uitkomst. Wil je in de koudere maanden ook graag nog even in de tuin zitten? Dan beschermt een prieel jou tegen de regen. Wil je juist in de zomer genieten van het heerlijke weer? Dan voorkomt een prieel dat je verbrandt.

Prieel maken

De voordelen van een prieel

Een ander voordeel van een prieel is dat je het voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Je kunt namelijk van een prieel ook een loungeplek maken. Een plek met een prachtige loungeset waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Daarnaast kan je naar wens ook spullen opbergen in het prieel. Een prieel heeft immers een gesloten dak, waardoor je spullen veilig en droog staan. Feit is wel dat er behoorlijk veel verschillende varianten van een prieel bestaan. Je kunt onder andere voor een open, voor een halfopen of voor een volledig dicht prieel kiezen. Het is maar net waar jouw wens naar uit gaat en ook wat je zelf kunt maken.

Welk materiaal voor een prieel gebruiken?

Prieel hout maken

Het antwoord op deze vraag is kort maar bondig: hout. Je kunt het beste steigerhout voor een prieel gebruiken. Door steigerhout te gebruiken, profiteer je namelijk van enkele unieke voordelen. Een van de voordelen van steigerhout is in de stevigheid te vinden. Deze houtsoort is ongelooflijk sterk, waardoor je een veilig prieel kunt maken. Je wilt immers niet dat een prieel zomaar instort; met steigerhout hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Daarnaast is steigerhout ook nog makkelijk bewerkbaar. Tijdens het maken van het prieel kan je het steigerhout makkelijk op de gewenste afmetingen afzagen. Vervolgens kan je het steigerhout ook nog relatief simpel het gewenste kleurtje meegeven. Een ander voordeel van steigerhout is dan ook dat de uitstraling bijzonder fraai is. Enerzijds komt dit door de structuur van het hout en anderzijds doordat je het hout zelf nog een kleurtje kan geven.

Het maken van eigen meubelen is daarnaast ook nog eens leuk. Je haalt hier veel voldoening uit en het is een heerlijk moment van ontspanning. Dat geldt voor het maken van een prieel, maar ook zeker voor het maken van een bureau of kast.

Tot slot willen we nog benoemen dat steigerhout duurzaam is. Je kunt voor een lange periode van dit materiaal genieten, zodat je ook jarenlang vol plezier van jouw prieel gebruikt kunt maken. Zo ver is het echter nog niet. Nee, we moeten eerst de nodige voorbereidingen gaan treffen en vervolgens de benodigdheden in huis gaan halen.

De voorbereidingen

Voordat je van start kunt gaan, is het belangrijk om goed na te denken. Dit heeft met name betrekking op de vormgeving van het prieel. Hoe moet jouw prieel er uit komen te zien? Wil je een open, een halfopen of een dicht prieel? Waar moet het prieel komen te staan? Hoe groot kan het prieel worden? Waar wil je het prieel voor gebruiken? Dergelijke vragen spelen allemaal een significante rol tijdens de voorbereiding.

Ons advies hiervoor is om een bouwtekening te maken. Pak een stuk papier, een potlood en ga tekenen. Benoem bij de tekening ook de afmetingen, zodat je ook direct weet hoeveel steigerhout je in moet slaan. Bij het maken van deze tekening kan je ook direct jouw stijl in het ontwerp verwerken. Zodoende ben je 100% tevreden als jouw prieel eenmaal staat.

De benodigdheden

Tuin prieel maken

Wat heb je zoal nodig om een prieel te maken? In onderstaande lijst zijn wij van een relatief simpel prieel uitgegaan. Een open prieel met een doek aan de bovenkant, zodat je veilig en droog zit. Voor een dergelijk prieel heb je de volgende benodigdheden sowieso nodig:

  • Steigerhout
  • Schroeven
  • Een winkelhaak
  • Een boormachine
  • Een waterpas
  • Een trap
  • Een zaagmachine
  • Een schroefmachine
  • Een schuurmachine
  • Schroefogen

Het ontwerp van een prieel is niet heel lastig. Nee, een prieel bestaat uit staanders, uit dwarsliggers en uit een schaduwdoek. Je dient dus schaduwdoek dan ook nog aan te schaffen. Dergelijke doeken kan je online of bij een speciaalzaak bestellen.

Het stappenplan

Heb je volledig voor ogen hoe jouw prieel er uit moet komen te zien? Heb je alle benodigdheden ingeslagen? Zoals gezegd; wij bespreken hieronder het bouwen van een relatief simpel prieel. Mocht je een uitgebreider ontwerp hebben, biedt dit stappenplan alsnog een prima basis. Overige uitbreidingen kan je uiteraard zelf nog toevoegen.

Stap 1: je begint allereerst met het op maat zagen van het steigerhout. Hierbij dien je vier lange staanders te hebben en acht dwarsliggers. Dit vormt eigenlijk de gehele constructie van het prieel. Hoe lang de standaard en dwarsliggers moeten zijn, is afhankelijk van jouw bouwontwerp.

Stap 2: vervolgens kan je alle steigerhouten planken even netjes opschuren. Doe dit met een schuurmachine en pak de randjes even goed met schuurpapier aan. Hiermee voorkom je dat het steigerhout nog splinters bevat en bovendien krijgt het steigerhout hierdoor een fraaie uitstraling.

Stap 3: je kunt nu gaan beginnen met het monteren van de zijkanten. Hiervoor kan je het beste eerst twee staanders op de grond leggen. Schroef vervolgens een dwarsligger aan beide staanders vast. Draai de staanders om en schroef ook aan de andere kant een dwarsligger vast. Hiervoor kan je eventueel een winkelhaak gebruiken.

Tip: zorg ervoor dat de staanders aan de bovenkant ongeveer 7 centimeter boven de dwarsliggers uitkomen.

Stap 4: vervolgens kan je dit proces ook voor de andere staanders gaan doen. Als je dit gedaan hebt, heb je eigenlijk vier staanders staan met daarop 4 dwarsliggers.

Stap 5: vervolgens is het zaak om deze 4 staanders aan elkaar te verbinden. Ook hiervoor gebruik je weer dwarsliggers. Per zijkant gebruik je twee dwarsliggers, zodat de gehele constructie stevig komt te staan.

Stap 6: controleer vervolgens of de staanders recht staan. Hier kan je het beste een waterpas voor gebruiken.

Stap 7: monteer vervolgens schroefoogjes aan de binnenkant van de dwarsliggers. Deze schroefoogjes kan je ook bij een bouwmarkt aanschaffen.Prieel schroefoogjes

Stap 8: zitten de schroefoogjes aan de binnenkant van de dwarsliggers? Dan kan je nu het prieeldoek gaan bevestigen aan deze schroefoogjes. Door de schroefoogjes nadien vast te draaien, span je het doek strak.

Stap 9: vervolgens kan je het hele prieel vastzetten in je tuin. Hoe je dit doet, is afhankelijk van de exacte situatie. Je kunt een prieel ingraven in bijvoorbeeld zand, aarde of gras. Het is echter ook mogelijk om betonnen blokken in je stenen te plaatsen. Het prieel kan vervolgens op dit beton rusten.

Stap 10: zo, je prieel staat al helemaal. Je kunt het prieel nu nog afwerken door bijvoorbeeld het prieel te lakken of te beitsen. Ook kan je het priel nog een gewenste kleur geven en vervolgens kan je het prieel in gaan richten.

Tip 2: waait het hard? Dan is het aan te raden om het doek even van het prieel halen. Berg het doek veilig op en bevestig het weer zodra de wind is gaan liggen. Dankzij de schroefoogjes is dit een kleine moeite.

Besluit

Je hebt in dit artikel kunnen lezen hoe je een prieel kunt maken. Qua constructie is een prieel niet bijzonder ingewikkeld, waardoor het maken hiervan relatief snel en makkelijk is. Je moet wel goed op bepaalde zaken lette; deze zaken zijn allemaal in dit artikel besproken. We wensen je veel succes met het maken van jouw prieel!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo