Tv ophangen

Wat doe jij het liefste na een lange dag werken? Plof je op de bank neer, zet je de televisie aan en ga je naar jouw favoriete programma kijken? Of ga je alvast op bed liggen en ga je op bed naar jouw favoriete Netflix serie kijken? De kans is groot dat je ’s avonds in ieder geval naar de televisie kijkt.

Als je naar de televisie kijkt, wil je dit uiteraard op een zo’n aangenaam mogelijke manier doen. Je wilt dat je goed zicht op de tv hebt, maar je wilt ook geen last van jouw nek krijgen. De plaatsing van de tv is hierdoor erg belangrijk te noemen, waarbij het in veel gevallen aan te raden is om de tv op te hangen.

Maar, hoe kan je nou het beste een TV ophangen? Waar moet je op letten bij het ophangen van een televisie? Welke materialen heb je nodig? Welke mogelijkheden heb je überhaupt? En welke voorbereidingen moet je treffen? Op al deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord terug.

Op Tresna.nl vind je niet alleen reviews van de beste elektrische gereedschappen, maar ook allerlei blogs over kluswerkzaamheden in en rondom huis. Aangezien wij zelf ook een liefhebber van tv kijken zijn, vinden wij het belangrijk om ook hier een blogartikel aan te wijden. Neem dit artikel op je gemakje door, volg het stappenplan op en hang razendsnel jouw tv op de juiste manier op!

Tv laten ophangen

Zie jij op tegen het ophangen van je tv? Of stel je het telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je tv te laten ophangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tv komt ophangen.

Waarom een tv ophangen?

Bij het inrichten van jouw woning moet je belangrijke knopen door gaan hakken. Zo moet je keuzes maken over de plaatsing van de meubelen, over het kleurgebruik en over het materiaalgebruik. Met name het inrichten van de woonkamer is behoorlijk lastig, aangezien je hierbij met meerdere belangen te maken hebt.

Je wilt immers dat je op een aangename manier naar de televisie kunt kijken, maar de televisie hoeft ook weer niet al te veel in jouw woonkamer op te vallen. Hoe ideaal zou het dan zijn om de tv op te hangen aan een verstelbare beugel? Daarmee hebben we direct één van de redenen te pakken waarom veel huishoudens kiezen voor het ophangen van een tv.

Waarom tv ophangen

Met een opgehangen tv ben je behoorlijk flexibel. Dat is zeker het geval als je de televisie aan een beugel ophangt, zodat je de televisie naar wens kunt draaien. Door de televisie te draaien, heb je bovendien geen last meer van irritante schitteringen in het beeld. Ook weet je vanuit elke hoek in jouw kamer de gewenste kijkhoek te creëren; een opgehangen tv zie je hierdoor ook regelmatig in een keuken of bij een eettafel terug.

Bijkomend voordeel is dat je geen kastruimte vrij hoeft te houden voor de televisie. Ben je bijvoorbeeld bezig om zelf een kast te ontwerpen en de kast zelf te gaan maken? Dan hoef je geen rekening te houden met de plaatsing van de televisie. Je hangt de televisie immers aan de muur op, waardoor je veel kastruimte weet te besparen.

Als je de televisie eenmaal opgehangen hebt, geniet je bovendien van veel gemak en comfort. De televisie hangt immers op een ideale hoogte, waardoor je jouw nek niet (onnodig) hoeft te belasten. Je geniet daardoor van veel gemak en je kunt daardoor uren achtereen gesloten naar jouw favoriete Netflix serie kijken!  

Tot slot is het een feit dat een televisie een behoorlijk strak apparaat is. Mocht je graag een strak interieur hebben, past een ophangen tv daar eigenlijk perfect bij. Dat bewijst eigenlijk de foto die hiernaast te vinden is duidelijk; deze woonkamer ziet er, inclusief de opgehangen tv, geweldig uit, niet waar?

Zelf tv ophangen

Tv laten ophangen

Zie jij op tegen het ophangen van je tv? Of stel je het telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je tv te laten ophangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tv komt ophangen.

Waar moet je op letten bij het ophangen van een televisie?

Lijkt het jou wel wat om jouw televisie in jouw woonkamer op te gaan hangen? Dan is het goed om te weten dat je met de nodige aandachtspunten rekening moet houden. Hieronder zetten wij deze aandachtspunten voor jou op een rijtje, zodat je de perfecte voorbereidingen kunt treffen.

Houd er allereerst rekening mee dat je een tv niet aan elke muur zomaar op kunt hangen. Houd hierbij rekening met de plaats van de bank en de stoelen, maar ook zeker met de sterkte van de muur. Als je slechts een dun gipswandje hebt, is dat niet de beste muur om een zware televisie aan op te hangen.

Daarbij moet je ook direct rekening houden met de hoogte van de televisie. Als je op jouw bank zit, wil je immers niet met jouw nek gebogen of volledig gestrekt zitten. Meer informatie over de optimale hoogte én over de juiste muur vind je in onderstaande video:

In bovenstaande video vind je ook meer informatie over de verschillende soorten muurbeugels. Zo bestaan er ‘vaste’ muurbeugels; dat zijn de muurbeugels die je niet aan kunt passen. Je kunt echter ook kiezen voor de draaibare muurbeugels; daarmee weet je continue de kijkhoek van de televisie aan te passen.

Voordat je de televisie op gaat hangen, moet je ook rekening houden met de aansluitingen. Je wilt wellicht de televisie aansluiten op een Chromecast; uiteraard moet de televisie ook aangesloten worden op een stopcontact. Denk daarom alvast goed na over het wegwerken van de kabels.

Tv beugel

Tv laten ophangen

Zie jij op tegen het ophangen van je tv? Of stel je het telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je tv te laten ophangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tv komt ophangen.

Wat heb je nodig om een televisie op te hangen?

Voordat je een tv op kunt gaan hangen, moet je echt de nodige voorbereidingen gaan treffen. Je moet na gaan denken over de plaatsing van de tv, je moet nadenken over de hoogte van de tv, je moet nadenken over het soort beugel en je moet nadenken over het wegwerken van de kabels.

Aangezien je meerdere belangrijke keuzes moet gaan maken, raden wij je aan om een volledig ontwerp te gaan maken. In dit ontwerp teken je volledig uit welke muurbeugel je gaat gebruiken, op welke plek de tv komt te hangen, op welke hoogte de tv komt te hangen en welke producten je gaat gebruiken voor het wegwerken van de kabels.

Aan de hand van dat ontwerp kan je vervolgens direct de juiste benodigdheden in huis gaan halen. Allereerst heb je dus een geschikte muurbeugel nodig; het is onwijs onverstandig om de televisie rechtstreeks aan de muur op te hangen. Waarom dat onverstandig is? Nou, dat is een stuk minder veilig, een stuk minder stabiel en kan ook ten koste gaan van jouw muur.

Ga daarom allereerst op zoek naar een geschikte muurbeugel. Je kunt daarbij kiezen voor een draaibare muurbeugel of voor een vaste muurbeugel. Wij prefereren absoluut een draaibare muurbeugel, aangezien je daarmee de kijkhoek naar wens aan kunt passen.

Uiteraard is het hierbij van belang dat je een passende muurbeugel aanschaft. De muurbeugel moet perfect passen bij de grootte van jouw televisie en moet bij voorkeur een VESA beugelbevestiging hebben. Bij onze partner Bol.com vind je in ieder geval een uitgebreid aanbod van geschikte TV beugels.

Heb je eenmaal de muurbeugel in huis? Dan moet je ook een kabelgoot, een kabelsleeve of een ander product aanschaffen waarmee je de tv kabels op een fraaie wijze weg weet te werken.

Muurbeugel tv

Als je eenmaal de muurbeugel en de kabelgoot in huis hebt, kan je bijna gaan beginnen. Je moet namelijk ook nog de juiste gereedschappen in huis gaan halen. Wij willen je aanraden om onder meer de volgende gereedschappen te gaan verzamelen:

Met behulp van bovenstaande gereedschappen ben je in staat om de tv op de juiste wijze op te gaan hangen. Hoe je de tv vervolgens op kunt gaan hangen? Dat laten we jou graag zien met behulp van onderstaand stappenplan.

Tv laten ophangen

Zie jij op tegen het ophangen van je tv? Of stel je het telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je tv te laten ophangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tv komt ophangen.

Hoe moet je een tv ophangen?

Voordat je de tv op kunt gaan hangen, speelt de voorbereiding dus een cruciale rol. Bepaal daarom voor jezelf exact waar de televisie moet komen te hangen, hoe je de televisie op wilt gaan hangen en welke hulpmiddelen je daarvoor gaat gebruiken.

Maak een volledige werktekening voor jezelf en volg vervolgens onderstaand stappenplan op:

Hoe moet je een tv ophangen

Stap 1:

Het eerste wat je moet gaan doen, is jouw televisie voorbereiden op de plaatsing aan de muur. Dit doe je door de televisie op de grond neer te leggen – met het beeldscherm naar beneden – en vervolgens de interfaceplaat van de tv beugel aan de televisie vast te maken. Deze interfaceplaat kan je met behulp van bouten/schroeven op een veilige wijze aan de televisie vastmaken; volg hiervoor altijd de gebruikshandleiding van de tv beugel op.

Tip: je wilt uiteraard niet dat jouw televisie beschadigd raakt bij deze tip. Leg de televisie daarom op een stabiel oppervlak neer en leg op dat oppervlak eerst een doek of een kleed neer. Daarmee weet je het beeldscherm van jouw televisie te beschermen tegen krassen en andere beschadigingen.

Stap 2:

Je hebt nu jouw televisie alvast voorbereid voor de plaatsing aan de muur. Het is nu zaak om de muur ook voor te gaan bereiden. Op basis van jouw ontwerp is het zaak om de gaten in de muur af te gaan tekenen. Teken de schroefgaten op de muur en meet alles voor de zekerheid nogmaals na.

Daarnaast moet je ook op dit moment mogelijk alvast voorbereidingen treffen voor het wegwerken van de kabels van de televisie. Meer informatie daarover is te vinden in stap 7 van dit stappenplan.

Stap 3:

Neem nu plaats op de bank en kijk naar de gaten op de muur. Is dit echt volledig naar jouw wens? Dan kan je met een boormachine of een klopboormachine de gaten in de muur gaan schroeven. Doe dit altijd op een veilige wijze; trek dus voor de zekerheid handschoenen aan en doe altijd gehoorbescherming op.

Stap 4:

Nadat je de gaten geboord hebt, is het zaak om de pluggen in deze gaten te stoppen. Als je een tv meubel aangeschaft hebt, krijg je hierbij altijd de juiste pluggen meegeleverd. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, moet je op zoek gaan naar geschikte pluggen voor in de muur.

Stap 5:

Zijn de gaten helemaal geboord en heb je de pluggen in de gaten gedaan? Dan kan je de tv beugel aan de muur op gaan hangen. Dit kan je doen met behulp van de meegeleverde schroeven en een passende schroevendraaier.

Bij deze stap is het van cruciaal belang om de handleiding van de tv beugel op te volgen. Sommige tv beugels moeten zeer vast geschroefd worden, terwijl andere tv beugels juist nog bewogen moeten kunnen worden. Raadpleeg dus altijd de handleiding en volg die handleiding strikt op.

Stap 6:

Je bent nu eigenlijk klaar om jouw televisie op te gaan hangen aan de tv beugel. Hoe je dit precies moet doen, is ook weer afhankelijk van de tv beugel waar je voor gekozen hebt. Bij sommige beugels moet je de tv in een soort van strip laten vallen, terwijl je bij andere beugels de tv volledig aan de beugel vast moet schroeven.

Wil je bovenstaande 6 stappen nog even op jouw gemakje terugkrijgen? Dan verwijzen wij jou graag naar onderstaande video van onze partner Coolblue:

Stap 7:

Hangt jouw tv eenmaal aan de muur? Dan ben je bijna helemaal klaar; het enige wat je nu nog moet doen, is de kabels op een nette manier weg gaan werken. Het is immers niet mooi als er onder/achter jouw televisie vandaan allerlei kabels komen.

Je hebt hier meerdere mogelijkheden voor, maar wij wijzen je graag op het gebruik van een handige tv goot. In onderstaande video zie je precies hoe je een dergelijke tv goot kunt installeren en daarmee de kabels van jouw televisie weg kunt werken.

Stap 8:

Zo, je bent nu al helemaal klaar met het ophangen van de televisie. De televisie hangt op de juiste hoogte, de televisie hangt stabiel, de televisie hangt stevig en de televisie gaat je dus onwijs veel gemak bieden. Je kunt nu de vloer even netjes stofzuigen, de televisie direct eventjes goed schoonmaken en gaan genieten. Neem plaats op de bank, doe je voetjes in de lucht en geniet van jouw televisie aan de muur!

Tv laten ophangen

Zie jij op tegen het ophangen van je tv? Of stel je het telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je tv te laten ophangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tv komt ophangen.

Is het ophangen van een televisie lastig?

Met behulp van bovenstaand stappenplan is het niet super lastig om een televisie op te hangen. Met name de voorbereiding en het maken van belangrijke keuzes zijn cruciaal bij bovenstaand stappenplan.

Mocht je bovenstaand stappenplan opvolgen, ben je niet overdreven lang bezig. Afhankelijk van de exacte situatie ben je hoogstens enkele uurtjes bezig. Na deze korte tijdsinvestering geniet je dus van een televisie die onwijs veel gemak gaat bieden.

Het ophangen van een televisie kost dus niet al te veel tijd en is in de basis ook niet super lastig. Je moet alleen wel de beschikking over de juiste tv beugel hebben, over het juiste gereedschap en je moet er wel eventjes enkele uren tijd voor uittrekken. Bij het ophangen van een televisie is het van cruciaal belang dat je zeer netjes en nauwkeurig werkt; ga het dus absoluut niet afraffelen.

Tv op laten hangen

Zie jij het niet zitten om zelf jouw televisie op te gaan hangen? Heb je twee linkerhanden? Heb je niet de tijd om dit zelf te gaan doen? Of vind je het wellicht eng/spannend om een televisie op te gaan hangen? Dan kan je er ook voor kiezen om hier een professional voor in te huren.

Via onderstaande button kan je direct een vakman bij jou in de buurt vinden. Deze vakman is in staat om de tv voor jou op perfecte wijze op te hangen, terwijl je daar dus zelf geen tijd aan hoeft te besteden. Vraag direct offertes op via onderstaande button voor het op laten hangen van jouw televisie!

Vraag direct een offerte aan en bepaal voor jezelf wat je gaat doen: ga je de tv ophangen of laat je dit door een professional doen? Aan jou de keus.

Slotwoord

Om meerdere redenen is het absoluut aan te raden om een televisie op te hangen. Aan de hand van dit artikel ben je nu in ieder geval in staat om dit volledig zelf te gaan doen. Zie je dat toch niet zo zitten? Vraag dan direct via bovenstaande button een offerte aan bij vakmensen bij jou uit de buurt.

Ga je zelf de televisie ophangen? Werk dan secuur, neem er goed de tijd voor en kies voor een handige/hoogwaardige tv beugel. Veel succes met het ophangen van jouw televisie!

Tresna.nl
Logo