Trapverlichting maken

Als je een willekeurig huis binnenloopt, zie je in de meeste gevallen direct de trap. In veel gevallen kun je hier ook niet omheen, aangezien een trap in nagenoeg alle huizen één van de grootste objecten is. Aangezien de trap zo’n opvallend object is, is het wenselijk dat de uitstraling van de trap helemaal naar jouw wens is.

Om de gewenste uitstraling te verkrijgen, is het mogelijk interessant om de trap volledig te renoveren. In dat geval kun je bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking op de trap laten leggen of kun je nieuwe houten treden maken. Ook kun je met eiken overzettrede aan de slag gaan, met metalen traptreden of met stalen traptreden. Je kunt elke trap - hoe dan ook – volledig naar jouw wens maken.

Hierbij is het ook aan te raden om eens naar de mogelijkheden van trapverlichting te kijken. Trapverlichting brengt meerdere voordelen met zich mee en is wat ons betreft in bepaalde situaties zelfs onmisbaar. Heb jij ook interesse in trapverlichting? Wist je dat je deze trapverlichting zelf kunt gaan maken? Ja, zeker! Hoe je dit moet doen, lees je in dit artikel.

In dit artikel vind je een compleet stappenplan voor het maken van trapverlichting. Verder bespreken we wat je hiervoor nodig hebt, tussen welke soorten trapverlichting je kunt kiezen en waar je zoal rekening mee moet houden. Ook geven we je nog een handige tip voor het uitbesteden van het maken van trapverlichting.

Trapverlichting laten maken

Stel jij het maken van de trapverlichting telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de trapverlichting te laten maken. De beste deals kan je bijvoorbeeld opvragen Slimster. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de trapverlichting komt maken.

Wat zijn de voordelen van trapverlichting?

Ben je op dit moment nog aan het twijfelen over de trapverlichting? Dat is eigenlijk nergens voor nodig; trapverlichting brengt namelijk enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen vind je in onderstaand rijtje terug:

  • Trapverlichting zorgt voor een unieke uitstraling. Met het juiste licht weet je bovendien een zeer fraaie en warme sfeer te creëren.
  • Trapverlichting zorgt voor de gewenste veiligheid. Dankzij deze verlichting kun je ook in het donker op een veilige manier naar boven of beneden.
Trapverlichting zelf maken

Deze twee voordelen staan wat ons betreft als een paal boven water. Daarbij zien wij ook dat trapverlichting in de afgelopen jaren steeds populairder is. Dit doet ons vermoeden dat meer en meer huishoudens de bovengenoemde voordelen van trapverlichting doorkrijgen. Jij doet er hoe dan ook verstandig aan om voor trapverlichting te kiezen!

Tussen welke soorten trapverlichting kun je kiezen?

Spreken bovengenoemde voordelen van trapverlichting jou wel aan? Ben je daarom op zoek naar mogelijkheden die je hebt om de trapverlichting bij jouw trap aan te gaan brengen? Dan is het goed om te weten dat je tussen drie verschillende varianten kunt kiezen.

In/op de muur

Bij de eerste variant kies je voor verlichting in/op de muur. In dit geval kun je bijvoorbeeld ronde led lampjes op de muur aanbrengen, waarna dit licht direct op de trap schijnt. Op deze manier weet je niet alleen meer sfeer aan jouw trap mee te geven, maar ook zeker aan de muur. In onze ogen weet je op deze manier bovendien een mooi geheel van de trap en muur te maken.

Wel moet je hierbij oppassen dat je niet per ongeluk de lampjes van de muur afstoot. Met name als je kinderen hebt, is dit hierdoor niet de beste optie. Een voordeel is wat ons betreft echter wel de makkelijke plaatsing. Sommige van deze lampjes kun je namelijk tegen de muur aandrukken, waarna deze direct vast blijven zitten. gemak dient de mens!

Trapverlichting in de muur

Onder/in de trapleuning

Je kunt er ook voor kiezen om verlichting onder of in de trapleuning aan te brengen. Een voordeel hiervan is dat deze verlichting eigenlijk twee vliegen in één klap vangt: de trapleuning én de treden zijn op deze manier immers verlicht. Met name als je in het donker naar boven of naar benden toe moet, is dat ideaal.

Wel kan het hierbij relatief lastig zijn om geschikte lampjes te vinden. In veel situaties is dit dan ook een op-maat-gemaakt-lichtplan. Dit betekent dat de lampjes en de trapleuning volledig uniek ontworpen worden; dit zie je dan ook terug in het prijskaartje van deze trapverlichting.

In de traptreden

Lampjes in de traptreden is verreweg de meest gekozen variant. Deze lampen kun je relatief makkelijk aanbrengen, waarna je direct van alle voordelen geniet. Op deze manier weet je écht veel sfeer toe te voegen en weet je dus ook de gewenste veiligheid te creëren.

Bijkomend voordeel: als de verlichting niet aan staat, zie je deze lampjes ook niet. Deze lampjes bevinden zich namelijk ónder de traptreden, waardoor deze net buiten het zicht blijven. Op het moment dat je deze lampen aandoet, geniet je direct van fraai licht.

Ook met het oog op het kostenplaatje kunnen wij het volgende concluderen: dit is de beste variant. Maar, geldt dat ook voor jou? Jij bent de enige die dit kan gaan bepalen. Zet daarom jouw wensen op een rijtje, doe inspiratie op en hak vervolgens de knop door. Hieronder vind je meer informatie over het zélf maken van de trapverlichting.

Trapverlichting laten maken

Stel jij het maken van de trapverlichting telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de trapverlichting te laten maken. De beste deals kan je bijvoorbeeld opvragen Slimster. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de trapverlichting komt maken.

Waarom trapverlichting zelf maken?

Heb je interesse om jouw trap op een fraaie manier te verlichten? Dan moet je dus in eerste instantie een keuze tussen de hierboven besproken varianten gaan maken. Als je dat gedaan hebt, kun je concreet gaan kijken naar het aanbrengen van de verlichting.

Hierbij heb je in principe twee mogelijkheden: je kunt de trapverlichting zelf maken of je kunt hier een vakman voor inhuren. Als je een vakman inhuurt, weet je zeker dat de trapverlichting op de best mogelijke manier geplaatst wordt. Tegelijkertijd moet je met een flinke kostenpost rekening houden. Dát is dan ook de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om zelf de trapverlichting te maken.

Zelf trapverlichting maken

Door zelf de trapverlichting te maken, kun je vrij veel geld besparen. Het enige waar je geld aan uit moet geven, is aan de aanschaf van de lampen zelf. Verder heb je mogelijk nog enkele andere benodigdheden nodig, maar daar blijft het dan ook bij.

Daarnaast is het ook een ware uitdaging om zelf trapverlichting te maken. op zich is het niet al te lastig, maar je moet wel goed weten waar je mee bezig bent. Ook moet je een goede voorbereiding treffen, waarover je later in dit artikel meer kunt lezen. Als je die voorbereiding eenmaal getroffen hebt, valt het echter wel mee hoe lastig het is om trapverlichting zelf te maken.

Tot slot is het ook nog leuk om zelf te doen. Mogelijk vind je dat op het moment suprême niet, maar als je nadien van de prachtige verlichting geniet, ervaar je direct een voldaan gevoel. Je hebt het maar mooi zelf voor elkaar gekregen én je hebt zelf veel geld weten te besparen.

Al met al zijn er dus meerdere redenen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zie je het toch niet zitten om dit zelf te doen? Dan kun je er beter voor kiezen om een vakman in te huren. Middels de oranje buttons in dit artikel kun je hier direct scherpe offertes voor opvragen!

Trapverlichting laten maken

Stel jij het maken van de trapverlichting telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de trapverlichting te laten maken. De beste deals kan je bijvoorbeeld opvragen Slimster. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de trapverlichting komt maken.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Heb je voor jezelf de knoop doorgehakt? Durf je de uitdaging aan en ga je daarom zelf de trapverlichting maken? Dan is het onwijs belangrijk om de juiste voorbereidingen te gaan treffen. Door de juiste voorbereidingen te treffen, weet je het gehele proces voor jezelf een stuk soepeler te laten verlopen.

De juiste lampen uitkiezen

Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je de juiste lampen uit zien te kiezen. Op het gebied van trapverlichting heb je hierbij de keus uit strips of ronde lampjes. Indien je kiest voor trapverlichting onder de traptreden, is het aan te raden om te kiezen voor strips.

Deze strips kun je onder de traptreden plakken, waarna de volledige breedte van de traptreden verlicht wordt. Indien je kiest voor trapverlichting in de muur, kun je beter kiezen voor ronde lampjes.

Ook moet je nog een keuze maken uit verschillende soorten verlichting. Zo kun je voor halogeen licht gaan of voor LED licht. Wij willen je van harte aanraden om voor LED licht te kiezen. LED is energiezuinig, is duurzaam, heeft een lange levensduur, is in warme tinten verkrijgbaar en schijnt direct op volle sterkte. Al met al voldoende redenen dus om voor LED verlichting te kiezen.

Let tevens goed op bepaalde eigenschappen van de trapverlichting. Kun je de verlichting bijvoorbeeld op afstand bedienen? Kun je de verlichting dimmen? En kun je mogelijk zelfs de kleur van de verlichting aanpassen? Tegenwoordig is in principe alles mogelijk!

Nog een handige tip vanuit onze kant: kies voor verlichting met een bewegingssensor. Dankzij deze sensor springt de verlichting automatisch aan, indien je in de buurt van jouw trap komt. Hierdoor hoef je nooit meer naar een schakelaar te zoeken en heb je echt nergens meer omkijken naar!

Afmetingen van de treden opmeten

Wat ons betreft kun je het beste voor LED strips gaan voor onder jouw traptreden. Als je deze strips aan wilt schaffen, moet je eerst weten hoe breed de traptreden precies zijn.

Meet daarom nauwkeurig de totale breedte van één traptrede op. Vervolgens moet je voor jezelf een keuze gaan maken: ga je de totale breedte verlichten of wil je bijvoorbeeld alleen het middelste gedeelte voorzien van een lichtstrip? De keus is volledig aan jou.

Heb je een bocht in jouw trap?

Heb je een trap die in een bocht loopt? Dan verandert er in principe niet al te veel. Deze traptreden hebben immers ook dezelfde breedte, alleen lopen deze dus in een bocht. Je moet hier alleen even goed rekening mee houden bij het plaatsen van de strips, waarover later meer.

Trap schoonmaken

Voordat je aan de slag kunt gaan, is het ook verstandig om jouw trap goed schoon te maken. Heb je bijvoorbeeld een trap van hout? Haal dan een vochtige doek over de trap heen. Heb je een trap met vloerbedekking of tapijt? Dan is het aan te raden om de trap even goed te zuigen.

Ben je op dit moment nog bezig met een traprenovatie? Dan is het verstandig om eerst die renovatie af te (laten) ronden. Als de trap volledig gerenoveerd is, kun je met de trapverlichting de finishing touch aan de trap geven.

Trapverlichting laten maken

Stel jij het maken van de trapverlichting telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de trapverlichting te laten maken. De beste deals kan je bijvoorbeeld opvragen Slimster. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de trapverlichting komt maken.

Wat heb je nodig om zelf trapverlichting te maken?

Heb je de bovengenoemde voorbereidingen getroffen? Dan ben je al een heel eind op weg. Met name het eerst benoemde punt is onwijs belangrijk: de juiste lampen uitkiezen.

Vind je het lastig om de juiste lampen uit te kiezen? Dan is het mogelijk verstandig om even contact op te nemen met een specialist. Mogelijk heb je bij jou in de buurt een lampenspeciaalzaak zitten; daar kun je ongetwijfeld van het juiste advies voorzien worden op het gebied van trapverlichting.

Heb je eenmaal de juiste verlichting aangeschaft? Dan is het zaak om de juiste benodigdheden en gereedschappen in huis te gaan halen. Je hebt hier sowieso de volgende gereedschappen voor nodig:

  • Een boormachine
  • Een geschikte boor; afhankelijk van het materiaal van jouw trap
  • Een stofzuiger
  • Een meetlat
Hitachi accuboormachine

Verder is het advies ook om een geschikte sensor aan te schaffen. Dankzij een dergelijke sensor kun je nóg meer genieten van de voordelen c.q. mogelijkheden van de trapverlichting. Heb je ook de sensor in huis gehaald? Dan kun je eigenlijk direct van start gaan met het monteren van de trapverlichting.

Ps. wil je liever geen sensor hebben? Dan heb je een lichtschakelaar nodig, waarmee je de trapverlichting aan en uit kunt doen. Indien jouw voorkeur naar een lichtschakelaar uitgaat, dien je deze uiteraard ook in huis te halen!

Hoe kun je zelf trapverlichting maken? Een stappenplan!

Zo, heb je alle voorbereidingen getroffen? Heb je de juiste gereedschappen in huis gehaald? En heb je ook de juiste LED verlichting aangeschaft? Dan hoef je nog maar één ding te doen: onderstaande stappen op te volgen. Met dit stappenplan is het eigenlijk een fluitje van een cent om zelf de trapverlichting te monteren.

Let wel op: in dit stappenplan gaan we uit van een set van LED strips. Deze strips moeten aan de onderkant van de treden geplaatst worden en worden met een sensor bediend.

Stap 1:
Voordat je kunt beginnen, is het zaak om alle voorbereidingen nog even na te lopen. Heb je de juiste LED strips? Heb je de trap netjes schoongemaakt? En alle benodigdheden en gereedschappen in huis gehaald? Dan kun je van start gaan met de volgende stap uit dit stappenplan.

Stap 2:
Allereerst is het zaak om de plaatsing van de LED strips te bepalen. Het geniet de voorkeur om de strips in het midden van de traptreden te plaatsen, maar dit is volledig afhankelijk van jouw voorkeuren. Teken in ieder geval op alle treden de plaatsing van de LED strips af.

Stap 3:
Het is nu zaak om onder elke traptreden een gat te gaan boren. Via dit gat kun je de kabel van de LED strips doortrekken, waardoor je alle LED strips tegelijkertijd in- en uit kunt gaan schakelen. Hoe je deze gaten precies moet boren, zie je in de video aan het einde van dit stappenplan.

Stap 4:
Heb je alle gaten geboord? Dan is het zaak om de draad van de LED strips door deze gaten heen te halen. Hoe je dit doet, zie je ook in de video aan het einde van dit stappenplan.

Stap 5:
Sluit nu de kabels op elkaar aan. Dit klinkt mogelijk lastig, maar dat is niet het geval als je de onderstaande video op je gemakje bekijkt. Ongeveer vanaf 1:00 zie je precies hoe je de kabels op elkaar aan moet gaan sluiten.

Stap 6:
Je kunt nu de LED strips vast gaan plakken aan de onderkant van de treden. Hoe je dit precies kunt doen, is afhankelijk van de strips waar je voor gekozen hebt. In veel gevallen is dit een kwestie van de plakrand van de strip aftrekken, waarna je de strip zo tegen de onderkant van de traptreden aan kunt plakken.

Stap 7:
Het is nu de hoogste tijd om de sensor aan te gaan sluiten. Hoe je dit moet doen, zie je ook in de video terug aan het einde van dit stappenplan.

Je moet bij deze stap alleen even goed nadenken over de plaatsing van de sensor. In onze ogen is het aan te raden om de sensor op ongeveer een halve meter van de trap te plaatsen. Indien je richting de trap toe loopt, springt de sensor dan op het juiste moment aan. Dat is precies wat je wilt!

Stap 8:
Stop nu de stekker van de LED strips in het stopcontact. Als je dit gedaan hebt, ben je volledig klaar. In dit stappenplan hebben wij meerdere keren naar onderstaande video verwezen. Bekijk deze video goed en werk alle stappen af:

Trapverlichting laten maken

Op zich is het maken van trapverlichting niet super lastig. Zeker als je de juiste LED strips koopt, gaat het monteren van de trapverlichting vrij makkelijk. Well moet je hier de nodige tijd voor vrijmaken en moet je secuur werken.

Zei je het – om welke reden dan ook – niet zitten om zelf de trapverlichting te maken? Schakel dan een vakman in. Via onderstaande button kun je direct offertes opvragen bij vakmensen bij jou uit de buurt!

Wil je de trapverlichting laten monteren? Via bovenstaande button vraag je direct meerdere offertes bij vakmensen in de buurt op. Je ontvangt deze offertes al snel, waarna je direct een goed vergelijk kunt maken. Op die manier kun je moeiteloos de meest voordelige vakman uitkiezen!

Slotwoord

Wil je jouw trap meer sfeer meegeven? En wil je jouw trap ook een stuk veiliger maken? Dan is het aan te raden om trapverlichting aan te brengen onder jouw traptreden. Hoe je dit precies moet doen, heb je in dit artikel kunnen vinden.

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Schakel dan een vakman bij jou uit de buurt in; dankzij de oranje buttons in dit artikel kun je snel offertes opvragen. Besluit je uiteindelijk om zelf de trapverlichting te maken? Dan wensen wij je graag veel succes!

Tresna.nl
Logo