Hoekbank maken

Naar je favoriete serie kijken, in je tuin van het zonnetje genieten en lekker borrelen met je vrienden. Tijdens veel bezigheden maak je gebruik van een bank, ongeacht of dit binnen of buiten is. De bank gaat daardoor door het leven als één van de meest gebruikte meubelstukken in een gemiddeld huis. Voldoende reden dus om voor een bank te kiezen die volledig naar wens is.

Bij het uitzoeken van een bank kan je naar één van de vele meubelspeciaalzaken zijn. In deze winkels vind je een uitgebreid aanbod van hoogwaardige en fraaie banken. Banken die een lange levensduur hebben en er over het algemeen prima uit zien. Deze banken hebben echter één nadeel; het prijskaartje. Je moet relatief veel geld voor een bank betalen, maar is de bank dat bedrag wel waard? Dat is een belangrijke afweging die je voor jezelf moet maken. Vind jij het niet nodig om zoveel geld uit te geven aan een bank? Of heb je überhaupt niet zoveel geld om een nieuwe bank te kopen? In beide gevallen hebben wij een prima alternatief voor je.

Het is namelijk prima mogelijk om zélf je bank te maken. Je kunt daarbij kiezen uit allerlei soorten banken, waarbij wij onze focus in dit artikel op een hoekbank leggen. Wil je weten hoe je een ‘normale bank’ moet maken? Lees dan ons artikel ‘bank maken’.

In dit artikel bespreken wij hoe je een bank moet maken, wat je daarvoor nodig hebt en waar je zoal rekening mee moet houden. Aan het einde van dit artikel vind je een uitgebreid stappenplan; volg dit stappenplan op en maak razendsnel je eigen hoekbank. Graag trappen we dit artikel af met het antwoord op de vraag ‘Waarom een hoekbank zelf maken?.

Waarom een hoekbank zelf maken?

Hoekbank maken

Deze vraag kan eigenlijk in twee vragen opgesplitst worden: waarom zou je een hoekbank zelf maken en niet kopen? En waarom zou je voor een hoekbank kiezen? Graag willen we allereerst antwoord geven op de tweede vraag. Als je voor een hoekbank kiest, geniet je van de volgende voordelen:

  • Met een hoekbank creëer je onwijs veel ruimte & zitplaatsen
  • Met een hoekbank benut je de aanwezige ruimte in jouw huis of tuin optimaal
  • Met een hoekbank verkrijg je een comfortabele bank
    • Je kunt bijvoorbeeld zowel liggen als languit liggen op een hoekbank

Een hoekbank brengt bovenstaande voordelen met zich mee, maar is behoorlijk prijzig te noemen. Dat komt onder meer doordat een hoekbank over het algemeen behoorlijk groot is. Wil je graag geld besparen? Dan is het voor de hand liggend om zelf een hoekbank te maken.

Het maken van een hoekbank brengt nog meer voordelen met zich mee:

  • Je bepaalt volledig zelf de uitstraling van de bank
  • Je kunt de afmetingen perfect afstemmen op de aanwezige ruimte
  • Het maken van een hoekbank is leuk om te doen
    • Na afloop heb je een voldaan gevoel

Kortom; genoeg redenen om voor een hoekbank te kiezen en deze vervolgens zelf te gaan maken. In de rest van dit artikel bespreken we graag wat je hiervoor nodig hebt, wat je hiervoor moet doen en hoe je uiteindelijk het eindresultaat zo fraai mogelijk weet te krijgen. Lees zeker even door om meer informatie te vinden en om inspiratie op te doen!

De voorbereidingen

Hoekbank zelf maken

Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je de juiste voorbereidingen treffen. Een belangrijke vraag hierbij is van welk materiaal je de hoekbank gaat maken. In onze ogen is het uiterst verstandig om voor steigerhout te kiezen. Dit houtsoort is onwijs sterk, heeft een lange levensduur en ziet er ook nog eens fraai uit. Bovendien is steigerhout makkelijk bewerkbaar; je kunt het makkelijk op het juiste formaat afzagen of een ander kleurtje geven. Tot slot kost de aanschaf van steigerhout ook niet al te veel. Bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel kan je voor een relatief zacht prijsje een behoorlijke hoeveelheid steigerhout in slaan.

Heb je uiteindelijk voor steigerhout gekozen? Dan is het zaak om een ontwerp te gaan maken. We willen je hierbij graag adviseren om het ontwerp volledig uit te tekenen. Pak potlood en papier en ga schetsen maken. Uiteindelijk kom je op deze manier op het gedroomde ontwerp uit. Vermeld bij dit ontwerp ook alle afmetingen, zodat je mogelijke denk- en rekenfouten in een vroegtijdig stadium kunt signaleren. Denk bij het ontwerp dus ook goed na over het aantal zitplaatsen. Een hoekbank biedt normaliter al behoorlijk wat zitplaatsen aan; als je voor een grote hoekbank kiest, geniet je dus van nóg meer zit- en ligplaatsen.

Uiteraard is het wenselijk dat je het ontwerp afstemt op de plek waar de bank komt te staan. Een belangrijke vraag daarbij is of de bank binnen of buiten komt te staan. Een hoekbank van steigerhout kan namelijk zowel binnen als buiten neergezet worden; dat is één van de vele voordelen van steigerhout.

Verder moet je goed na gaan denken over het comfort van de hoekbank. Als je op het steigerhout gaat zitten, voelt dat uiteraard niet al te zacht aan. Het advies is daarom ook om alvast na te denken over de kussens die je op de bank neer kunt liggen. Let hierbij niet alleen op de zit- en rug kussens, maar ook eventueel op kussens voor bij de armleuningen.

De benodigdheden

Zelf een hoekbank maken

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Heb je het ontwerp volledig op papier staan en is het ontwerp voor de volle 100% naar tevredenheid? Dan kan je gaan starten met het inslaan van de benodigdheden. Onder de benodigdheden verstaan we onder meer het steigerhout. Bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel kan je dit houtsoort voor een relatief zacht prijsje aanschaffen. Ons advies is om íets meer hout in te slaan dan dat je nodig denkt te hebben. Mocht je onverhoopt tijdens het stappenplan iets verkeerd doen, heb je altijd nog wat steigerhout achter de hand.

Daarnaast moet je ook de juiste gereedschappen in huis halen. We denken hierbij aan een schuurmachine, aan een zaagmachine, aan een boormachine en aan een waterpas. Ook dien je de nodige spijkers, schroeven en verbindingsstukken in huis te halen.

Op het moment dat je alle benodigdheden in huis hebt gehaald, kan het grote project gaan starten. We willen je graag aanraden om onderstaand stappenplan op te volgen, zodat je relatief makkelijk en snel een fraaie hoekbank in elkaar weet te zetten.

Het stappenplan

In onderstaand stappenplan gaan we uit van een bank in een L-vorm. De afmetingen in dit stappenplan hoeven uiteraard niet overeen te komen met jouw ontwerp. Houd daar dus goed rekening mee.

Note: heb je liever bewegend beeld? Kijk dan onderstaande video:


Stap 1: de eerste stap heeft betrekking op het schuren van het steigerhout. Pak de schuurmachine erbij en schuur de planken netjes op. Hiermee laat je het steigerhout er niet alleen fraaier mee uit zien, maar je verwijdert ook de splinters. De steigerhouten hoekbank wordt daardoor een stuk veiliger.

Stap 2: vervolgens kan je starten met het maken van een frame. Leg drie dikke en korte houten plankjes op elkaar en monteer deze aan elkaar vast. Doe dit in totaal zes keer.

Deze zes plankjes vormen de constructie van de bank. De hoogte van deze plankjes moet dus nagenoeg gelijk zijn aan de hoogte van de bank; de breedte van deze plankjes is sowieso gelijk aan de breedte van de bank.

Stap 3: monteer vervolgens drie lange steigerhouten planken aan elkaar. Deze steigerhouten planken kan je vervolgens op drie van de bovengenoemde stellages neerleggen. Maak deze aan de stellages vast en herhaal dit nogmaals, maar dan voor de nadere kant van de hoekbank. De andere kant van de hoekbank hoeft minder kort te zijn, aangezien de bank een L-vorm heeft.

Stap 4: als je stap 2 en 3 gevolgd hebt, heb je nu eigenlijk het frame staan. Dit frame bestaat uit 6 stellages met daarop de steigerhouten planken. Deze steigerhouten planken lopen als volgt, gezien vanaf boven:

Steigerhouten bank - bovenaanzicht

Stap 5: vervolgens kan je de rugleuning gaan monteren. Hiervoor kan je op de stellages een plank schuin recht omhoog plaatsen. Meer informatie hierover is in bovenstaande video te vinden.

Stap 6: maak nu de armleuningen. Of je aan beide kanten een armleuning wilt maken, is afhankelijk van jouw ontwerp.

Stap 7: lege nu kussens op de hoekbank en kleed de bank verder aan.

Stap 8: geef de hoekbank nog de finishing touch. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de hoekbank nog in een bepaalde kleur te schilderen/beitsen. Dankzij steigerhout behoort dat allemaal tot de mogelijkheden.

Besluit

Het maken van een steigerhouten hoekbank is niet al te lastig. Aangezien de constructie van een hoekbank lastig uit te leggen is, willen wij je graag verwijzen naar de bovenstaande video. In ruim 8 minuten krijg je uitgelegd hoe je de steigerhouten hoekbank het beste kunt maken. Doordat je er ook bewegend beeld bij ziet, is bovenstaand stappenplan van onze kant ook direct een stuk duidelijker. Veel succes met het maken van de hoekbank en geniet nadien met volle teugen van de prachtige zelfgemaakte hoekbank!

Wil je graag nog meer meubelen zelf gaan maken? Raadpleeg dan ons overzicht met daarin alle meubelen die je volledig zelf kunt maken. Door op één van de meubelen te klikken, krijg je direct meer informatie te zien over hoe je het desbetreffende meubelstuk moet maken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo