Brievenbus zelf maken

Veel producten in en rondom je huis hebben een bepaalde functie. Deze functie kan heel specifiek zijn, maar kan ook multifunctioneel zijn. Als we het over een specifieke functie van een product hebben, kunnen we het bijvoorbeeld over een brievenbus hebben.

Een brievenbus is bij elk huis onmisbaar én heeft een specifieke functie. Het doel van een brievenbus is tenslotte dat de postbode brieven bij jou thuis kan bezorgen. Een brievenbus is een veilige en efficiënte manier om de post te ontvangen. Het is dan ook niet voor niets dat een brievenbus al sinds mensenheugenis toegepast en gebruikt wordt.

Wat voor brievenbus heb jij thuis staan/hangen/liggen? Je hebt namelijk de keus uit ongelooflijk veel verschillende soorten brievenbussen. Dit is echter ook afhankelijk van de woonsituatie. Als je een vrijstaand huis hebt, is het wellicht handig om de brievenbus aan de voorkant van de oprit neer te zetten. Als je in een appartementencomplex woont, heb je op de begane grond altijd een compartiment met de brievenbussen van alle appartement.

Met name de woonsituatie is dan ook bepalend voor het soort brievenbus dat je hebt. Maar, uiteraard speelt ook je eigen smaak een grote rol. Hecht jij veel waarde aan een prachtige brievenbus? Wil je dat jouw brievenbus volledig naar jouw smaak is? Heb je er dan wel eens over nagedacht om zelf een brievenbus te gaan maken.

Ja, het is mogelijk om zélf een brievenbus te maken. Dit kost niet al te veel tijd, is relatief makkelijk en je bespaart hier ook nog eens een hoop geld mee. Wat houdt je nog tegen om een brievenbus te gaan maken? Wel, misschien is het handig dat je hier enige hulp voor krijgt. Op dat gebied komt Tresna uiteraard met de helpende hand. In dit artikel kan je namelijk alles lezen over het maken van een brievenbus.

Het maken van een brievenbusMaken van je eigen brievenbus

Je kunt hieronder lezen wat er allemaal om de hoek komt kijken bij het maken van een brievenbus. We benoemen alle benodigdheden die je nodig hebt én we richten onze focus ook op alle bijbehorende aandachtspunten. Uiteraard kan je ook een stappenplan vinden met daarin de te nemen stappen.

Ons advies is dan ook om dit artikel goed door te lezen. Vervolgens is het zaak om de te nemen stappen goed op te volgen en nadien te genieten van je nieuwe brievenbus. Het maken van je eigen brievenbus brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. Voordat we je op gang helpen met het maken van de brievenbus, willen we graag deze voordelen nog even uiteenzetten:

 • Het zelf maken van een brievenbus is niet al te moeilijk
 • Het zelf maken van een brievenbus geeft een voldaan gevoel
 • Het zelf maken van een brievenbus kan je een hoop geld besparen
 • Het zelf maken van een brievenbus kost niet al te veel tijd
 • Het zelf maken van een brievenbus zorgt ervoor dat je het design volledig zelf kunt bepalen

De aandachtspunten

Voordat je gaat beginnen met het maken van je brievenbus, moet je goed nadenken. Je moet allereerst bepalen waar de brievenbus moet komen. Moet deze brievenbus op je oprit komen? Dan heb je dus een staande variant nodig. Moet de brievenbus in je voordeur geplaatst worden? Dan heb je dus een liggende variant nodig. Bepaal dus allereerst waar de brievenbus dient te komen.

Vervolgens kan je keuzes maken op het gebied van afmetingen en design. Ons advies hierbij is om een bouwtekening te maken. In deze bouwtekening kan je alle afmetingen verwerken én kan je het design van de brievenbus volledig naar eigen wens maken.

Eén van de aandachtspunten is dan ook om goed na te denken over het design. bij het maken van een brievenbus kan je jouw creativiteit de vrije loop laten gaan. Wil je inspiratie opdoen? Bekijk dan de foto’s van de verschillende brievenbussen in dit artikel. Wellicht doe je aan de hand daarvan enige inspiratie op!

Ook is het noodzakelijk om na te denken over het materiaal. Van welk materiaal moet jouw brievenbus gaan worden? Je kunt een brievenbus van bijvoorbeeld hout gaan maken. Daarbij is het wel belangrijk dat je een goede houtsoort uitkiest. Het is echter ook mogelijk om een brievenbus van bijvoorbeeld metaal of staal.

In de basis zien we echter dat de meeste mensen voor een brievenbus van steigerhout of underlayment kiezen. In dit artikel richten we onze focus dan ook op het maken van een houten brievenbus.

Benodigdheden

 

Wat heb je zoal nodig voor het maken van een houten brievenbus? In onderstaande lijst vind je alle benodigdheden:

 • Hout (steigerhout dan wel underlayment)
 • Spijkers
 • Schroeven
 • Boormachine
 • Hamer
 • Houtlijm
 • Een geschikt ontwerp
 • Een bouwtekening
 • Scharnieren
 • Schuurmachine

Stappenplan

Brievenbus maken

In dit stappenplan richten wij ons op het maken van een brievenbus van steigerhout. Als voorbeeld gebruiken we de afbeelding hierboven. Let op: op deze afbeelding is de brievenbus van een ander materiaal. Wij richten ons dus op het maken van een brievenbus van steigerhout. We hebben bewust voor deze foto gekozen, omdat op deze foto het gewenste model te vinden is.

Stap 1:
Bij de eerste stap is het van belang om het steigerhout goed in orde te maken. Zorg ervoor dat het steigerhout goed geschuurd wordt. Wil je de brievenbus in een bepaalde kleur hebben? Dan is dit ook alvast het moment om het steigerhout het gewenste kleurtje te geven.

Stap 2:
Vervolgens kan je gaan beginnen met het maken van de ‘poot’ van de brievenbus. Dit is de poot die je in de grond bevestigd waar de brievenbus vervolgens op leunt. Het is hierbij belangrijk dat de poot de juiste lengte heeft én stevig is. Kies daarom ook voor een dikke plank van steigerhout en maak daar een stevige, rechthoekige poot van.

Tip nummer 1: stem de hoogte van de brievenbus af op je omgeving. Je kunt er hierdoor voor kiezen om de brievenbus wel of niet op te laten vallen.

Stap 3:
Vervolgens kan je beginnen met het maken van de bus zelf. Maak de zijkanten en de achterkant op de gewenste maat. Deze objecten kan je gemakkelijk met behulp van spijkers en houtlijm aan elkaar bevestigen.

Stap 4:
Vervolgens kan je ook de voorkant op het gewenste formaat maken.

Stap 5:
Nu is het taak om de gleuf aan de voorkant te gaan maken. Deze gleuf dient uiteraard als de plek waarin de post gestopt dient te worden. Je kunt er hierbij voor kiezen om gewoon een gleuf uit te zagen. Je kunt er ook voor kiezen om met behulp van scharnieren een plankje voor de gleuf te maken. Dit plankje scharniert dus waardoor de post in de gleuf gestopt kan worden.

Stap 6:
Heb je de voorkant ook helemaal in orde gemaakt? Dan is het nu zaak om de voorkant aan de zijkanten vast te maken. Ook hiervoor kan je gebruik maken van spijkers en/of houtlijm.

Stap 7:
Zijn de zijkanten, de voorkant en de achterkant één geheel? Dan is het zaak om de onderkant te gaan maken. Deze onderkant je gemakkelijk aan de verschillende kanten vastlijmen.

Stap 8:
Herhaal stap 7 maar dan voor de bovenkant van de brievenbus. Hierbij heb je nog de keus om een puntdak te maken, zoals op de foto hierboven te zien is. Het is echter een stuk makkelijker om ‘gewoon’ voor een plat dak te gaan; aan jou de keus.

Stap 9:
Eigenlijk heb je nu de gehele brievenbus in orde gemaakt. Wat rest is nog om de poot aan de onderkant van de brievenbus te gaan bevestigen. Dit kan ook handig met behulp van houtlijm en/of spijkers.

Stap 10:
De laatste stap heeft betrekking op de veiligheid van de brievenbus. Je wilt tenslotte niet dat een ieder uit jouw brievenbus de brieven kunt halen. Maak daarom aan de onderkant van de voorkant een slotje. Op de foto hierboven zie je daar inspiratie voor.

Stap 11:
Voila! De brievenbus is volledig klaar. Je kunt nu de brievenbus nog op details af gaan werken. Zo kan je het steigerhout nog in de beits zetten of een gewenste kleur geven. Ook is het mogelijk om de brievenbus nog te personaliseren door bijvoorbeeld een stickertje met ‘post’ of je huisnummer er op te plaatsen.

Besluit

Zoals je hebt kunnen lezen, is het maken van een brievenbus niet al te moeilijk. Als je in staat bent om bijvoorbeeld zelf je bureau te maken, is het maken van je eigen brievenbus een peulenschil.

Bij het maken van een brievenbus moet je dus wel rekening met bepaalde zaken houden. Zo kunnen we het absoluut aanraden om een goed ontwerp te gaan maken. Bij dit ontwerp kan je jouw smaak direct verwerken én kan je alle afmetingen goed verwerken.

Heb je interesse om zelf je brievenbus te gaan maken? Lees dan dit artikel aandachtig door en volg de te nemen stappen. Let ook goed op de tips die her en der in het artikel geplaatst zijn. Door ook goed op deze tips te letten, kan je het eindresultaat perfectioneren.

We wensen je heel veel succes met het maken van je eigen brievenbus. Door zelf je brievenbus te maken, bespaar je een hoop geld. Daarnaast is het ook leuk om te doen en dus niet al te moeilijk. Geniet nadien van je prachtige, nieuwe brievenbus!

Ps. Heb je interesse om meer meubelstukken zelf te gaan maken? Wij hebben meerdere artikel geschreven over het maken van eigen meubelen. Klik op de onderwerpen hieronder om het stappenplan voor het maken van het desbetreffende meubelstuk te vinden:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo