Overkapping maken

De gemiddelde temperatuur in Nederland komt steeds hoger te liggen. Genoeg reden voor jou om (nog) meer tijd in jouw tuin door te gaan brengen. Om optimaal van deze tijd te kunnen genieten, kan het mogelijk interessant zijn om een overkapping te maken. Onder een overkapping kan je bijvoorbeeld een comfortabele loungeset neerzetten of op een comfortabele manier dineren. Maar, het is ook mogelijk om jouw fietsen, grasmaaier en/of andere tuinaccessoires onder de overkapping te plaatsen.

Doordat een overkapping aan de bovenkant dicht is, kan je hier heerlijk onder zitten. Voor het bewaren van jouw spullen moet dit ook voldoende mogelijkheden, aangezien de overkapping de regen perfect tegenhoudt.

Heb je interesse om een overkapping in jouw tuin neer te zetten? Dan heb je de keus uit onwijs veel verschillende mogelijkheden. Bovendien moet je de keus maken of je zelf aan de slag gaat óf dat je de overkapping kant-en-klaar koopt. Mogen wij je van een advies voorzien? Ga de overkapping zelf maken. Het is namelijk niet al te lastig, terwijl je ondertussen ook veel geld weet te besparen.

In dit artikel kan je meer informatie vinden over het maken van je eigen overkapping. We bespreken welke mogelijkheden je hebt en we presenteren een uitgebreid stappenplan. Aan de hand van dit stappenplan kan je snel en makkelijk een overkapping voor in je eigen tuin maken. Eerst bespreken we verschillende redenen waarom het zo interessant is om je eigen overkapping te gaan maken.

Redenen om zelf een overkapping te gaan maken

Overkapping

Bij het inrichten van jouw tuin moet je continue belangrijke beslissingen maken. Je wilt dat de tuin volledig naar wens gaat worden; zowel op het gebied van uitstraling als op het praktische vlak. Door zelf je meubelen te maken, behoud je het volledige zeggenschap over de inrichting van jouw tuin. Dat geldt ook voor het maken van de overkapping.

Als je een overkapping wilt gaan kopen, moet je maar net een geschikte variant zien staan. Je kunt er ook voor kiezen om de overkapping op maat te laten maken, maar dan kan je absoluut diep in de buidel tasten. Bij het zelf maken van een overkapping profiteer je dan ook van twee voordelen: je kunt veel geld besparen en je kunt volledig zelf het ontwerp bepalen. Bijkomend voordeel is dat je de afmetingen van de overkapping zelf kunt bepalen. Zodoende ben je in staat om elke centimeter in jouw tuin optimaal te benutten.

Het is overigens ook bijzonder leuk om zelf een overkapping te maken. Je gaat aan de slag met het ontwerpen van de overkapping, schaft de juiste benodigdheden aan en kunt vervolgens van start gaan. Als je eenmaal de bouw ziet vorderen, geeft dat een gelukzalig gevoel. Dat is zéker het geval als de overkapping eenmaal volledig in jouw tuin staat. De overkapping is dan naar jouw wens, heeft de perfecte afmetingen en kan naar volle tevredenheid gebruikt gaan worden. Geld besparen, de overkapping naar wens maken en ondertussen ook nog plezier hebben; het is mogelijk als je zelf aan de slag gaat. Graag helpen we jou een handje om de overkapping volledig naar wens te maken. Ben je benieuwd welke voorbereidingen je zoal moet treffen? En welke benodigdheden je in huis moet halen? Alle relevante informatie kan je in het restant van dit artikel vinden.

Welke soorten overkappingen bestaan er?

Pergola
Pergola

Allereerst willen we graag de verschillende soorten overkappingen bespreken. Recent schrijven wij een artikel over het maken van een carport; een carport is één van de varianten van een overkapping. Zoals de naam al doet vermoeden, is een carport met name bedoeld om jouw auto een veilig thuis te geven. Hoe je exact een carport kunt maken, lees je in ons artikel ‘carport maken’.

Een andere variant is een zogeheten prieel; ook over dit bouwwerk schreven wij al een artikel. Het maken van een prieel is onwijs leuk én je kunt een prachtig eindresultaat verkrijgen. Over het algemeen wordt een prieel vrijstaand in de tuin gebouwd en wordt deze van (steiger)hout vervaardigd. Bij een prieel heb je de keus uit een volledig open prieel, een halfgesloten prieel of een volledig gesloten prieel. Hoe je een prieel kunt maken, lees je in ons artikel ‘prieel maken’.

Een andere variant is een zogeheten pergola. Een pergola wordt over het algemeen vrijstaand in de tuin gebouwd en bestaan meestal uit enkele houten/aluminium palen in combinatie met houten/aluminum dwarsbalken. Een pergola kan je zo groot maken als je zelf wilt en kan prima dienen als een natuurlijke terrasoverkapping.

Tot slot kan je er ook voor kiezen om een veranda te maken. Een veranda bevindt zich altijd aan één zijde van jouw huis en is in feite het verlengstuk van jouw huis. Je kunt op een veranda heerlijk buiten zitten, genieten van het zonnetje en rustig een boekje lezen. Ook bij deze variant heb je alle mogelijkheden op het gebied van ontwerp en afmetingen.

Naar welke van bovengenoemde variant gaat jouw keuze? In dit artikel richten wij onze focus op een standaard vrijstaande overkapping. Een dergelijke overkapping kan je bijvoorbeeld aan de achterkant van je tuin zetten. Hieronder kan je vervolgens een loungeset plaatsen of bijvoorbeeld verschillende tuinaccessoires bewaren. We komen hiermee direct bij één van de belangrijkste voordelen van een overkapping: je kunt hier naar hartenlust op onwijs veel manieren gebruik van maken.

Wat heb je nodig om een overkapping te maken?

De bouw van elke overkapping begint altijd met een ontwerp. Pak pen en papier erbij, meet de afmetingen in jouw tuin op en ga het ontwerp uittekenen. Bepaal hoe de overkapping er uit moet komen te zien, bepaal de afmetingen en bepaal van welk materiaal je de overkapping gaat maken.

Heb je eenmaal het ontwerp volledig gemaakt? Dan willen wij je van harte aanraden om bij elke plank, elke dwarsligger en elke staander de bijbehorende afmetingen erbij te schrijven. Mocht je onverhoopt ergens een rekenfoutje hebben gemaakt, spoor je dat foutje nu direct op. Hiermee kan je vervelende situaties in een later bouwstadium voorkomen.

Van welk materiaal ga je de overkapping maken?

Bij het maken van een overkapping heb je de keus uit meerdere materialen. Het is voor veel mensen voor de hand liggend om met hout aan de slag te gaan, maar je kunt ook met aluminium aan de slag gaan. Ook voor het dak van de overkapping moet je belangrijke keuzes maken. Ga je het dak bedekken met glas? Of ga je gebruik maken van polycarbonaat? Je kunt er ook nog voor kiezen om een volledig houten constructie op het dak van de overkapping te maken.

Wij zouden je graag willen adviseren om met hout aan de slag te gaan. Hout is ongelooflijk duurzaam, is een natuurlijk product en is zodoende bestand tegen alle weersomstandigheden. Bovendien is hout onwijs sterk en kan je hout makkelijk bewerken. Je kunt de houten planken makkelijk op maat zagen en ook in de gewenste kleur verven/lakken.

Voor het dak raden wij aan om EPDM dakbedekking te combineren met houten dwarsliggers. Hoe je dit dak kunt maken, lees je in onderstaand stappenplan.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Een overkapping maken

Heb je eenmaal besloten met welk materiaal je aan de slag gaat? In onderstaand voorbeeld gaan wij uit van een houten overkapping. Dat is ook de reden waarom we de benodigdheden afgestemd hebben op een houten overkapping. Als je gekozen hebt voor een aluminium overkapping, dien je andere benodigdheden in huis te halen.

Voor een houten overkapping dien je in ieder geval de volgende benodigdheden in huis te halen:

  • Hout, bijvoorbeeld steigerhout of douglas hout
  • Verbindingsstukken
  • Bevestigingsstuken (spijkers, schroeven, houtlijm e.d.)
  • Een handcirkelzaag
  • Een handzaag
  • Een schop
  • Een boormachine
  • Een hamer
  • Een lange waterpas

Het hout kan je relatief voordelig inslaan bij een bouwmarkt of bij een plaatselijke houthandel. Zorg ervoor dat je altijd íets meer hout inslaat dan dat je eigenlijk nodig hebt. Mocht je onverhoopt ergens een foutje maken, heb je altijd nog een beetje reservehout achter de hand. Mocht je uiteindelijk hout overhouden, kan je hier altijd nog andere meubelstukken van maken. Op deze pagina kan je inspiratie op doen voor verschillende meubelen en bouwwerken.

Stappenplan om een overkapping te maken

Zo, we zijn nu klaar om een overkapping te gaan maken. Wij hebben ervoor gekozen om een overkapping van hout te gaan maken. Het dak bedekken we met EPDM dakbedekking in combinatie met houten dwarsliggers. Hieronder kan je stap voor stap vinden hoe je een dergelijke overkapping kunt maken.

Stap 1: je dient allereerst te beginnen met de fundering van de overkapping. Dit betekent dat je de grond waterpas moet gaan maken. Hiervoor moet je gaten uitgraven waarin je de poeren kunt plaatsen. De poeren zijn in principe de constructie in de bodem waar uiteindelijk de gehele overkapping op leunt. Schep de grond uit, maak de bodem waterpas en plaats de poeren in de grond.

Stap 2: je kunt vervolgens de vier staanders op de juiste lengte af gaan zagen. Wat deze lengte exact is, is afhankelijk van jouw ontwerp. Eén van de staanders kan je vervolgens verticaal op de poer plaatsen. Deze staander kan je vervolgens met twee latjes of met twee stukken touw gaan schoren.

Stap 3: herhaal stap 2 ook voor de overige drie staanders van de overkapping. Ook deze 3 staanders kan je schoren met behulp van latjes of stukken touw.

Stap 4: zo, je hebt nu de vier staanders gaan staan. Dit vormt in principe de basis van de overkapping. Je kunt nu de dwarsliggers op de gewenste afmetingen zagen.

Stap 5: monteer vervolgens de eerste dwarsligger over de breedte. Dit betekent dat je twee staanders in de breedte met elkaar gaat verbinden. Maak deze dwarsligger met behulp van schroeven, spijkers en/of houtlijm vast.

Stap 6: herhaal stap 5 ook voor de andere dwarsligger over de breedte.

Stap 7: herhaal stap 5 nu, maar dan voor de twee dwarsliggers over de lengte van de overkapping.

Stap 8: heb je stap 1 t/m stap 7 gevolgd? Dan heb je nu als het goed is 4 staanders staan die met elkaar in verbinding staan dankzij de vier dwarsliggers.
Onderstaand bovenaanzicht dient ter referentie:

Overkapping maken - 1

Stap 9: het is nu belangrijk om extra versteviging aan te brengen. Vanaf de staander kan je schuin naar de dwarsligger korte plankjes gaan bevestigen.
Onderstaande schets dient ter referentie:

Overkapping maken - 2

Stap 10: vervolgens kan je aan de slag met het bevestigen van de dakliggers. Deze dakliggers kan je over de gehele lengte van de overkapping plaatsen. Op deze manier creëer je ook op dat gebied meer versteviging. De planken moeten tegen elkaar aan geplaatst worden en moeten één geheel vormen.

Stap 11: je kunt nu ook de EPDM dakbedekking op het dak aanbrengen. Hoe je dit exact kunt doen, vind je in onderstaande video terug:

Stap 12: vervolgens kan je ook de bodem af gaan werken. Hier kan je bijvoorbeeld tegels aan leggen of grind. Het ligt er maar net aan wat je graag met de overkapping wenst te doen.

Stap 13: de tijd is nu aangebroken om de overkapping af te gaan werken. Maak indien gewenst een zijkant dicht, monteer nog een extra gedeelte aan de overkapping of verf de gehele overkapping in een gewenste kleur.

Stap 14: richt de overkapping volledig naar eigen wens in. Veel plezier met jouw nieuwe overkapping!

Besluit

Bovenstaand stappenplan is niet voor elke overkapping geschikt. Als je liever een overkapping van een ander materiaal maakt, dien je het stappenplan daar uiteraard op aan te passen. Ook kan je ervoor kiezen om de overkapping aan bijvoorbeeld jouw huis vast te maken; het is maar net wat jouw wens is. Ons advies is om altijd jouw ontwerp als leidraad te gebruiken. Denk bovendien ook na over hoe je het beste een dergelijk bouwwerk kunt maken. Volg niet klakkeloos bovenstaand stappenplan op, maar gebruik dit stappenplan als een handige leidraad.

Het belangrijkste is om met een goede fundering te beginnen. Van daaruit kan je verder gaan werken met de overkapping. Ben je niet helemaal zeker van de stevigheid van de constructie? Breng dan naar wens meer dwarsliggers, lengteliggers en overige constructiedelen aan. Veel succes met het maken van jouw overkapping en geniet nadien met volle teugen!

Plaats een reactie