Hoe moet je in verstek zagen?

Als doe-het-zelver sta je vaak voor uitdagende werkzaamheden. De kans is namelijk groot dat je bepaalde werkzaamheden niet al te vaak uit voert. Op dat soort momenten is het dan ook belangrijk dat je kennis op het juiste peil is. Daarnaast is het van belang dat je het juiste gereedschap tot je beschikking hebt.

Ook al heb je het juiste gereedschap tot je beschikking, moet je alsnog weten hoe je met dit gereedschap om dient te gaan. Als we naar elektrische gereedschappen kijken, zien we bijvoorbeeld dat veiligheid cruciaal is. Dit heeft niet alleen betrekking op het gebruik van de elektrische gereedschappen, maar ook op het opbergen van de elektrische gereedschappen.

Dergelijke gereedschapsstukken kunnen namelijk behoorlijk krachtig en gevaarlijk zijn. Het is dan ook absoluut belangrijk om altijd te weten waar je mee bezig bent. Neem geen risico’s en gebruik de machines conform de gebruiksaanwijzing.

ZaagVerstek afkortzaag

Dat geldt met name bij het zagen van objecten. Heb je een bepaald object die op de juiste afmetingen afgezaagd dient te worden? Gebruik hiervoor een geschikte zaag. Probeer tevens om de omstandigheden zo makkelijk mogelijk te maken. We hebben het daarbij bijvoorbeeld over een schone en grote werkruimte.

Maar, het is ook belangrijk om gebruik te maken van de mogelijkheden van een zaag. Veel zagen bieden namelijk de mogelijkheid om in verstek te zagen. Weet jij wat dit is? En weet jij überhaupt hoe je in verstek moet zagen? Na het lezen van dit artikel ben je daar volledig van op de hoogte.

Wat is in verstek zagen?

Bij het lezen van de reviews op onze website kom je de term ‘in verstek zagen' veelvuldig tegen. Deze term heeft betrekking op een bepaalde manier van zagen. Door deze bepaalde manier van zagen ben je in staat om bepaalde zaagwerkzaamheden op een makkelijke en snelle manier uit te voeren. Als je zaag de mogelijkheid heeft om in verstek te zagen, is het dan ook aan te raden om die mogelijkheid te gebruiken.

Wellicht is het makkelijk om in verstek te zagen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je een plint aan het maken bent in je huis. Op dat moment kan het wenselijk zijn dat je deze plinten in een hoek van 90 graden tegen elkaar aan wilt zeggen. Bij beide plinten is het dan zaak om een hoek van 45 graden af te zagen.

Maar, hoe doe je dat dan? Wel, dat doe je door in verstek te zagen. In verstek zagen heeft dus betrekking op het zagen in een bepaalde hoek. Bij de verschillende zagen kan je altijd een specificatie vinden met betrekking tot de maximale hoek. Dit kan bijvoorbeeld 45 graden zijn, maar kan ook 60 graden zijn.

Door in verstek te zagen, kan je met bovenstaand voorbeeld dus de plinten in een hoek van 90 graden tegen elkaar aan leggen. Je creëert in feite een hoek van 90 graden door twee plinten met een hoek van 45 graden tegen elkaar aan te leggen.

Hoe werkt in verstek zagen?

Als je iets in verstek wilt zagen, moet je met enkele aspecten rekening houden. Allereerst is het noodzakelijk dat jouw zaag de mogelijkheid biedt om in verstek te zagen. Dat is namelijk niet bij alle zagen het geval. Als dat wél het geval is, weet je zeker dat je ook in verstek kunt zagen. Als je in verstek kunt zagen, is dat vaak te danken aan een kantelbare zaagkop. Doordat de zaagkop kantelbaar is, ben je in staat om in een bepaalde hoek de zaagwerkzaamheden te verrichten.

Voor het in verstek zagen van een bepaald object heb je meerdere mogelijkheden. Er is namelijk geen vaste manier waarop in verstek zagen werkt. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen in verstek zagen met een handzaag of in verstek zagen met een elektrische zaag. In dit artikel beperken wij ons tot de laatste variant; verstek zagen met een elektrische zaag.

Decoupeerzaag

Bij het verstek zagen met een elektrische zaag is het van belang om op enkele aspecten te letten. Zo is het noodzakelijk dat je de zaag kunt kantelen, zodat je überhaupt in verstek kunt zagen. Anderzijds is het aan te raden om te letten op de maximale hoek waarin de zaagkop gekanteld kan worden.

Over het algemeen gebruiken doe-het-zelvers meestal een decoupeerzaag of afkortzaag in combinatie met de verstek-functie. Bij dergelijke machines is het, in de meeste gevallen, mogelijk om een bepaalde hoek in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld 45 graden, maar kan ook een kleinere of een grotere hoek zijn. Het is daarbij simpelweg een kwestie van het bepalen van de juiste instellingen. Vervolgens zorgt de zaag er voor dat de zaagkop op de juiste manier gekanteld wordt.

Het in verstek zagen is dan ook in de basis ook geen ingewikkelde bezigheid. Je dient echter wel met belangrijke aspecten rekening te houden. Bekijk daarom allereerst of de desbetreffende zaag de mogelijkheid biedt om in verstek te zagen.

Bekijk nadien welke hoek je exact nodig hebt. Dit kan 45 graden zijn, maar kan dus ook een grotere of een kleinere hoek zijn. Dit alles is afhankelijk van het soort werkstuk en je wensen. Ook is het belangrijk om op het soort zaag te letten. In verstek zagen met een decoupeerzaag werkt anders dan in verstek zagen met een afkortzaag.

Graag willen we je wijzen op onderstaande video van Bosch. Deze fabrikant en leverancier van vele elektrische gereedschappen heeft deze interessante video gemaakt. In die video is zichtbaar op welke manieren je een verstekzaag kunt gebruiken. Het is vervolgens voor jou simpel een kwestie van de stappen te herhalen:

Moraal van dit verhaal: in verstek zagen is geen hogere wiskunde. Het is echter wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Heb je in een bepaalde klus te maken met een bepaalde zaaghoek? Kijk of de desbetreffende zaag de mogelijkheid heeft om tot in verstek te zagen. Vervolgens is het voor jou een fluitje van een cent om in verstek te zagen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo