Bank maken

Als je ’s avonds na het werken thuis komt, ga je ongetwijfeld even lekker eten maken. Dat eten eet je aan de eettafel op en vervolgens ga je, hopelijk, lekker relaxen. In welke ruimte van het huis bevind je je dan meestal? Dat is hoogstwaarschijnlijk de woonkamer. Welk meubelstuk in de woonkamer wordt op die momenten het meeste gebruikt? Juist; de bank!

De bank is één van de meest gebruikte meubelen in een huis. Dat heeft onder andere meer te maken met de veelzijdigheid en het comfort. Het is heerlijk om languit op de bank te liggen en naar je favoriete Netflix serie te kijken. Je kunt echter ook met een groepje vrienden op de bank zitten, lekker kletsen en een lekker drankje doen. Kortom: met een bank kan je alle kanten op.

Bij het inrichten van de woonkamer is het dan ook aan te raden om veel tijd aan de bank te besteden. De uitstraling van de bank moet naar wens zijn, de bank moet voldoende zitplaatsen hebben en de bank moet in de woonkamer passen. Er staat jou dus een hele zoektocht te wachten voordat je je jouw gewenste bank tegen komt. Als je de gewenste bank eenmaal tegenkomt, schrik je wellicht van het prijskaartje. In bijvoorbeeld een meubelspeciaalzaak worden behoorlijke prijzen voor een fraaie bank gerekend. Heb je niet zo’n zin om zoveel geld uit te geven? Of kom je simpelweg niet je gewenste bank tegen? Dan hebben wij nog een andere, handige oplossing voor je: het maken van een bank.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen bank te maken. Als je een beetje handig bent, is dat een fluitje van een cent. Als je niet zo handig bent, helpt ons stappenplan je ongetwijfeld bij het maken van de bank. In dit artikel benoemen we alle aspecten die bij het maken van een bank om de hoek komen kijken. Aan het einde van het artikel kan je het handige stappenplan vinden. Volg de stappen en geniet nadien van je prachtige en comfortabele zelfgemaakte bank.

Waarom zelf een bank maken?

 

Houten bank maken

We gaven het hierboven al even aan: een bank kopen kan behoorlijk veel geld kosten. Als je zelf een bank gaat maken, kan je dus een aardige som met geld besparen. Dat is uiteraard niet de enige reden om zelf een bank te gaan maken.

Nee, een andere reden zit in het ontwerp van de bank. Je hebt ongetwijfeld een bepaald beeld in je hoofd van hoe jouw bank er uit moet komen te zien. Als je deze bank niet in één van de meubelspeciaalzaken kunt vinden, is het maken van je eigen bank een andere oplossing. Oftewel: met het maken van je eigen bank kan je volledig zélf de uitstraling van de bank bepalen. Je kunt de bank volledig naar eigen wens maken en op basis daarvan weet je 100% zeker dat de perfecte bank in jouw woonkamer komt te staan. Hierbij heb je uiteraard ook volledige zeggenschap over bijvoorbeeld de afmetingen en de kleur.

Tot slot willen we nog benoemen dat het maken van een bank leuk is. Je bent lekker bezig, je kunt je hoofd even vrijmaken en je ziet je proces stap voor stap vorderen. Als de bank eenmaal in je woonkamer staat te pronken, geeft dat uiteraard ook een voldaan gevoel. Kortom: genoeg redenen om zelf aan de slag te gaan met het maken van een bank. Daarvoor moet je wel de juiste voorbereidingen treffen.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Het maken van een bank valt of staat met de voorbereidingen. Als je de juiste voorbereidingen treft, wordt het hele bouwproces een stuk makkelijker. In het voorbereidingsproces neemt onder andere het maken van een bouwtekening een belangrijke plek in.

Bij het maken van een bouwtekening moet je met meerdere aspecten rekening houden. Je kunt hierbij volledig zelf het ontwerp gaan bepalen, je kunt de afmetingen overal gaan bepalen en je kunt eventuele extra’s aan de bank toevoegen. Deze bouwtekening vormt dan ook de leidraad voor de rest van het bouwproces. Besteed hier dan ook voldoende tijd en aandacht aan!

Tijdens het maken van het ontwerp moet je dus ook rekening met de afmetingen en het materiaal houden. Hoe groot gaat jouw bank worden? Let hierbij uiteraard op de ruimte die in de woonkamer aanwezig is. Je wilt niet dat de hele woonkamer door je bank ingenomen wordt, maar je wilt ook niet dat de bank té klein wordt. Meet dus ook goed alle afmetingen op en maak op basis daarvan het ontwerp.

Ook moet je belangrijke keuzes gaan maken met betrekking tot het te gebruiken materiaal. Van welk materiaal moet jouw bank gemaakt gaan worden? Ga je hierbij bijvoorbeeld voor hout? Als je voor hout kiest, heb je nog de keus uit meerdere houtsoorten. Zo kiezen veel mensen voor steigerhout of voor pallets. Het is namelijk ook goed mogelijk om een bank van houten pallets te maken. Denk hier goed over na en maak de bank uiteindelijk volledig naar eigen wens.

Welke benodigdheden zijn vereist?

 

Bank maken

Ga je aan de slag met het maken van je eigen bank? Dan heb je uiteraard wel enkele benodigdheden nodig. Allereerst moet je het juiste materiaal in gaan kopen. Denk hierbij aan steigerhout of aan de houten pallets. Het advies hierbij is om iets meer hout te kopen. Mocht je onverhoopt een foutje maken, kan je dat gemakkelijk opvangen.

Daarnaast moet je ook de juiste gereedschappen in huis hebben. Onder andere een zaagmachine, een schuurmachine en een boormachine zijn vereist. Verder heb je schroeven, spijkers en houtlijm nodig om de verschillende stukken van de bank aan elkaar vast te zetten.

Tot slot kan je nog nadenken over handige accessoires om je bank mee aan te kleden. Denk hierbij aan kussens, aan een deken of aan een bijpassend tafeltje. Uiteraard kan je een dergelijk tafeltje ook zélf gaan maken.

Stappenplan

Zo, heb je het ontwerp van jouw droombank helemaal uitgetekend? Heb je de benodigdheden allemaal ingeslagen? Dan kan het grote bouwproces gaan beginnen: het maken van je bank. Om dit proces zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij onderstaand stappenplan geschreven. Met dit stappenplan is het goed te doen om zelf je bank te maken. Volg de stappen nauwkeurig en geniet nadien van je prachtige bank.

Note: in dit stappenplan gaan we uit van het maken van een 2-zits bank van steigerhout.

Stap 1: de eerste stap heeft betrekking op het in orde maken van het steigerhout. Voor de veiligheid en voor een fraaie uitstraling moet het steigerhout even netjes opgeschuurd worden. Dat kan je het beste met een schuurmachine doen. Op dit moment kan je het hout eventueel ook al direct beitsen of lakken.

Stap 2: ga vervolgens aan de slag met het maken van de armleuningen. Leg hierbij 3 steigerhouten plankjes naast elkaar en monteer deze aan elkaar.

Zet vervolgens deze 3 steigerhouten plankjes rechtop en monteer twee planken tegen de voor en achterkant van deze plankjes. Monteer daarna weer 3 steigerhouten plankjes aan de voor- en achterkant. Je creëert daarmee een soort van rechthoek. Vervolgens kan je aan de bovenkant ook nog een plank monteren. Je armleuning is nu klaar. Volg deze stap nogmaals voor de armleuning aan de andere kant.

Stap 3: nu kan je aan de slag met het frame van de houten bank. Leg 3 lange planken (in de lengte van de bank) tegen elkaar aan en monteer deze aan elkaar vast. Schroef vervolgens aan beide kanten van deze planken een plankje over de breedte. Dat plankje dient ter versteviging en voor het bevestigen van het zitvlak aan de armleuningen.

Stap 4: je kunt nu aan de binnenkant van de twee armleuningen één houten plank over de breedte monteren. Deze plankjes dienen om het zitvlak op neer te leggen.

Stap 5: monteer nu het zitvlak op deze twee plankjes.

Stap 6: voor de stevigheid kan je onder het zitvlak nu nog pootjes monteren. Hier kan je een stevig plank van steigerhout voor gebruiken.

Stap 7: je zitvlak en de armleuningen staan nu. Vervolgens hoef je alleen nog de rugleuning te maken. Voor de rugleuning kan je gebruik maken van twee grote planken. Monteer deze planken aan elkaar. Uiteraard moet de lengte van deze planken net zo groot zijn als de lengte van het zitvlak.

Stap 8: monteer vervolgens aan de achterkant van deze planken enkele plankjes overdwars. Die plankjes dienen als versteviging.

Stap 9: als je dat gedaan hebt, kan je de rugleuning aan de armleuningen én het zitvlak vast maken. Het is hierbij aan te raden om de rugleuning met een kleine hoek vast te zetten. Dat zit tenslotte een stukje prettiger.

Stap 10: je zitvlak, je armleuningen en de rugleuning vormen nu het geheel van de bank. Het enige wat je nog hoeft te doen, is om kussens op de bank neer te leggen. Je bank is nu klaar!

Besluit

Zelf een bank maken

Zo, het maken van je eigen bank is dus zeker geen hogere wiskunde. Je moet alleen even goed de aandacht aan de armleuningen besteden. Die armleuningen hebben namelijk een ontzettend belangrijke functie. Het maken van het zitvlak en de rugleuning vereist verder niet al te veel kennis of ervaring.

Bij het maken van een eigen bank van hout moet je het hout absoluut goed opschuren. Als je dat niet doet, heeft het hout allemaal splinters in zich. Het is uiteraard niet wenselijk dat je die splinters in bijvoorbeeld je benen krijgt. Schuur daarom het hout ontzettend goed op; daarmee komt het steigerhout er ook nog eens mooier uit te zien.

Wil je ook nog andere meubelen in je tuin gaan maken? In onderstaande lijst kan je alle meubelen vinden die wij recent op onze website besproken hebben. Bekijk de verschillende stappenplannen en ga direct aan de slag. Het maken van je eigen meubelen brengt ontzettend veel plezier met zich mee. Bovendien bespaar je een hoop geld en kan je het ontwerp volledig zelf bepalen. Klik op één van onderstaande artikelen en geef je nieuwe bank goed gezelschap in je huis:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo