Beste duimstok

Wil jij tijdens het klussen even snel de lengte van een houten plank opmeten? In dat geval heb je niks aan een laser afstandsmeter en niks aan een schuifmaat. Nee, met dergelijke apparaten kun je prima afstanden opmeten, maar dat doe je niet al te snel. Mocht je écht snel iets op willen meten, gebruik je hier het beste een duimstok voor. In dit artikel laten wij je graag kennis maken met de vijf beste duimstokken van dit moment.

Onze top 5 duimstokken

Afbeelding

Product


STANLEY Duimstok 2m - 15mm Geel Wit

Onze beste koop!

STANLEY Duimstok 2m - 15mm Geel/Wit

Beste houten duimstok

of

HBM 2 Meter ABS Kunststof Duimstok

HBM 2 Meter ABS Kunststof Duimstok

Beste kunststof duimstok

of

Schuil Timmermans duimstok, hout 1m

Schuil Timmermans duimstok, hout 1m

Beste korte duimstok

of

Stabila 1231 Duimstok - hout - wit geel - 3m

Stabila 1231 Duimstok - hout - wit/geel - 3m

Beste lange duimstok

of

Benson Duimstok - 1 Meter - Inklapbaar - Plastic

Benson Duimstok - 1 Meter - Inklapbaar - Plastic

Beste voordelige duimstok

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

STANLEY Duimstok 2m - 15mm Geel Wit

Beste houten duimstok

STANLEY Duimstok 2m - 15mm Geel Wit

of

HBM 2 Meter ABS Kunststof Duimstok

Beste kunststof duimstok

HBM 2 Meter ABS Kunststof Duimstok

of

Schuil Timmermans duimstok, hout 1m

Beste korte duimstok

Schuil Timmermans duimstok, hout 1m

of

Stabila 1231 Duimstok - hout - wit geel - 3m

Beste lange duimstok

Stabila 1231 Duimstok - hout - wit geel - 3m

of

Benson Duimstok - 1 Meter - Inklapbaar - Plastic

Beste voordelige duimstok

Benson Duimstok - 1 Meter - Inklapbaar - Plastic

of

Voor- en nadelen van een duimstok

In de loop der jaren zijn meerdere meetinstrumenten op de markt gebracht. Enkele van de voorbeelden hebben we reeds hierboven genoemd; een laser afstandsmeter en een schuifmaat. Met dergelijke hulpmiddelen kun je de lengte van bijvoorbeeld een object opmeten. Met bijvoorbeeld een digitale waterpas kun je kijken of iets waterpas is, terwijl je met een winkelhaak een hoek perfect af kunt tekenen. En wat je dan met een duimstok kunt? Vooral heel snel meten.

Een duimstok is een onwijs handig hulpmiddel. Voor elke doe-het-zelver, maar ook voor elke professional. Met de beste duimstok ben je namelijk in staat om een bepaalde afstand snel op te meten. Zonder enig probleem, zonder enige belemmeringen en zonder hier veel tijd aan kwijt te zijn.

Bijkomend voordeel is dat een duimstok ook nog behoorlijk nauwkeurig is. Dat komt onder meer doordat een duimstok over het algemeen niet al te groot is. Sommige duimstokken kun je uitvouwen tot een lengte van 2 meter, maar daar blijft het dan ook wel bij. In onze ogen is een duimstok dan ook ideaal voor de kortere afstanden die je even snel op wilt meten.

Mocht je op een locatie een klus uit moeten voeren, is een duimstok ook ideaal. Je kunt dit hulpmiddel namelijk handig opvouwen, waardoor het hulpmiddel nagenoeg geen ruimte in beslag neemt. Je bewaart de beste duimstok dan ook moeiteloos in jouw broekzak, in de zak van jouw vest of in bijvoorbeeld jouw gereedschapsgordel.

Wil je een afstand van bijvoorbeeld 1 meter met een rolmaat opmeten? Dan kun je last krijgen van het knikken van de rolmaat. Bij een duimstok heb je daar gelukkig helemaal géén last van. Een duimstok is namelijk hard/stevig, waardoor de duimstok ook altijd recht blijft liggen.

Ook is het een groot voordeel dat je voor een duimstok niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Nee, ook als je per sé voor de beste duimstok wilt gaan, hoef je hier niet de hoofdprijs voor te betalen. Ondertussen heb je wel uit behoorlijk veel varianten de keuze; je kunt namelijk uit bijvoorbeeld meerdere materialen kiezen. Doordat je vrij veel keuze hebt, kun je altijd wel een geschikte duimstok vinden. Een duimstok die volledig op jouw wensen aansluit.

Zijn er ook nog aandachtspunten waar je goed rekening mee moet houden? Nou, met de beperkte lengte van een duimstok bijvoorbeeld. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, kun je met een duimstok vaak tot maximaal 2 meter iets opmeten. Als je een nóg grotere afstand op wilt meten, kun je hier beter een ander hulpmiddel voor gebruiken.

Daarnaast kan het lastig zijn om de beste duimstok uit te kiezen. Gelukkig helpen wij je een handje! Wij hebben het uitgebreide aanbod van duimstokken aan een strenge keuring onderworpen. Onze bevindingen – onze persoonlijke top 5 – bespreken wij graag nader in onderstaande reviews. Neem deze reviews op je gemakje door en schaf vervolgens de perfecte duimstok aan. Een duimstok waar je écht veel plezier aan gaat beleven!

Beste houten duimstok – STANLEY Duimstok 2m - 15mm Geel/Wit

Ben je op zoek naar een nieuwe duimstok? Dan is het allereerst zaak om een keuze te maken tussen de verschillende materialen. Je kunt voor een houten duimstok kiezen, terwijl je ook voor een duimstok van kunststof of van aluminium kunt kiezen.

Gaat jouw voorkeur uit naar hout? Dan ga je voor duurzaamheid, voor een lange levensduur én voor een divers aanbod. Binnen dit diverse aanbod is deze duimstok van STANLEY volgens ons de beste keuze. Om meerdere redenen is dit volgens ons de beste houten duimstok!

Laten we allereerst kijken naar het soort duimstok. Zoals je op de foto al kunt zien, betreft dit een zogeheten vouwduimstok. Door een paar scharniertjes kun je deze duimstok moeiteloos opvouwen. Dit betekent dat je de duimstok makkelijk met je mee kunt nemen, bijvoorbeeld in jouw broekzak.

Op het moment dat je de duimstok nodig hebt, klap je ‘m ook makkelijk uit. Nadat je dat gedaan hebt, heb je een totale lengte van twee meter tot jouw beschikking. Met dank aan deze lengte kun je eigenlijk allerlei klussen naar wens uitvoeren. Ongeacht wat je precies aan het opmeten bent.

In onze ogen heeft Stanley voor een fraai en handig design gekozen. Door de kleuren geel en wit krijgt de duimstok een fraaie uitstraling, maar dat is niet de belangrijkste reden voor de keuze van deze kleuren. Nee, deze kleuren variëren om de 10 centimeter. Als je dus even snel bijvoorbeeld 30 centimeter op wilt meten, hoef je hiervoor alleen maar naar de kleuren te kijken.

Wil je deze duimstok binnen of buiten gebruiken? In principe maakt dit helemáál niks uit. Het is namelijk een groot voordeel dat je deze beste duimstok van hout ook buiten kunt gebruiken. Dit is niet alleen aan het materiaal zelf te danken, maar ook aan de afwerking van de bovenlaag. Deze bovenlaag is met Uv-coating afgewerkt, waardoor de duimstok prima bestand is tegen onder meer regen.

Stanley houten duimstok

Tot slot willen we graag nog het prijskaartje van deze duimstok aanstippen. Sommige houten duimstokken zijn relatief prijzig, maar daar is bij deze Stanley duimstok absoluut geen sprake van. Voor deze beste houten duimstok betaal je namelijk slechts 9,09 euro bij onze partner Bol.com. Voor nog geen tien euro heb jij al de beschikking over één van de beste duimstokken van dit moment!

Moet je ook nog ergens rekening mee houden? Nou, je moet wel eventjes goed op jouw vingers letten. Een gekend nadeel van hout is immers de mogelijke aanwezigheid van splinters. Met name als je vlug met jouw vingers langs deze duimstok heen gaat, loop je het risico op een splinter in jouw hand. Houd daar goed rekening mee.

Bij een houten duimstok loop je het risico op een splinter; dat is ook het geval bij deze duimstok van Stanley.

Voordelen
 • Lengte van 2 meter
 • Erg duurzaam
 • Compact op te bergen
 • Gunstig geprijsd
 • Ook geschikt voor buitengebruik
Nadelen
 • Oppassen voor splinters
Conclusie

De STANLEY Duimstok 2m - 15mm Geel/Wit is volgens ons de beste houten duimstok van dit moment. Deze duimstok heeft een lange levensduur, kan tegen een stootje, is 2 meter lang en is makkelijk mee te nemen. Ondertussen geniet je ook nog van de gekende kwaliteit van Stanley én van een gunstig prijskaartje. Al met al een ware aanrader.

Beste kunststof duimstok – HBM 2 Meter ABS Kunststof Duimstok

Spreekt de hierboven besproken houten duimstok jou niet heel erg aan? Dan kun je er beter voor kiezen om naar een duimstok van één van de andere materialen uit te kijken. Sommige fabrikanten kiezen bijvoorbeeld voor aluminium of voor kunststof.

Persoonlijk zijn wij erg te spreken over een duimstok van kunststof. In onze ogen brengt kunststof namelijk zwaarwegende voordelen met zich mee. Voordelen waar je met deze HBM duimstok ook van geniet. Dit is volgens ons met afstand de beste kunststof duimstok van dit moment!

Een belangrijk voordeel is terug te vinden in het gewicht. Kunststof is van nature een behoorlijk licht materiaal, iets wat bij hout zeker niet het geval is. Als je deze duimstok ergens mee naar toe kunt nemen, kost dit dan ook geen enkele moeite. De duimstok weegt nagenoeg niks, terwijl je de duimstok ook makkelijk in kunt vouwen. Erg handig!

Als je deze duimstok uitvouwt, heb je 2 meter tot jouw beschikking. Je kunt tot maar liefst 2 meter dingen opmeten, waarbij je met veel plezier gebruik maakt van de scharniertjes. Deze scharniertjes stellen je in staat om de duimstok makkelijk in- en uit te vouwen. Als je hier eenmaal enige handigheid mee hebt, gaat dit nog vele malen sneller.

Ook over de schaalverdeling op deze duimstok zijn wij erg te spreken. Het betreft een metrische schaalverdeling, welke op beide kanten van de duimstok aangebracht is. Het maakt dus niet uit hoe je de duimstok uitvouwt en neerlegt. Nee, je hebt altijd zicht op de duidelijke en grote schaalverdeling. Erg handig dus om snel een afstand – tot maximaal twee meter – op te meten.

Wil je graag jarenlang van jouw duimstok genieten? Ook dan zit je goed met deze duimstok van het merk HBM. Kunststof is namelijk robuust, is tegen een stootje bestand en heeft derhalve een lange levensduur. Daarbij is het ook nog een groot voordeel dat je kunststof makkelijk schoon kunt maken. Met een vochtig doekje kun je deze duimstok dan ook snel en makkelijk reinigen!

Al met al zijn wij erg te spreken over deze beste kunststof duimstok. Tijdens het testen kwamen wij echter wel twee nadelen tegen. Het eerste nadeel heeft betrekking op de kleurstelling; de gehele duimstok is in één kleur uitgevoerd. De hierboven genoemde duimstok heeft echter twee kleuren en dat geniet toch onze voorkeur. Daarmee wordt het aflezen van de duimstok toch iets makkelijker gemaakt.

Ten tweede zijn wij ook niet onder de indruk van het prijskaartje van deze kunststof duimstok. Voor deze duimstok betaal je bij onze partner Bol.com namelijk een bedrag van 14,99 euro. Dat is op zich niet heel veel geld, maar deze variant is hiermee wel fors duurder dan de hierboven besproken variant.

In onze ogen had deze duimstok beter een two-tone kleurstelling kunnen hebben, zoals de hierboven besproken houten duimstok.

Voordelen
 • Geweldige kwaliteit
 • 2 meter lang
 • Duidelijke schaalverdeling
 • Lange levensduur
 • Makkelijk schoon te maken
 • Licht van gewicht
Nadelen
 • Slechts één kleur
 • Relatief prijzig
Conclusie

De HBM 2 Meter ABS Kunststof Duimstok is volgens ons de beste kunststof duimstok. Deze duimstok heeft een lange levensduur, kan tegen een stootje, kan makkelijk schoongemaakt worden en is makkelijk in gebruik. Ook is het handig dat deze duimstok een lengte van maar liefst 2 meter heeft. Als je een duimstok van kunststof aan wilt schaffen, is dit gewoonweg de beste keuze.

Beste korte duimstok – Schuil Timmermans duimstok, hout 1m

Heb je interesse om een nieuwe duimstok aan te schaffen? Heb je echter géén interesse in een duimstok met een maximale lengte van 2 meter? Dan kun je de twee hierboven genoemde duimstokken eigenlijk al links laten liggen.

Als je juist een kortere duimstok aan wilt schaffen, is deze Schuil Timmermans duimstok de beste keuze voor jou. Dankzij zijn lengte – van 1 meter – én andere voordelen is dit volgens ons de beste korte duimstok. Uiteraard is het woordje ‘korte’ in dit geval relatief; als je een nog kortere duimstok wilt, kun je ook voor een variant van bijvoorbeeld 0,5 meter kiezen.

Deze geweldige duimstok heeft dus een lengte van 1 meter. Dankzij deze lengte kun je met name de kortere afstanden perfect opmeten. Hierbij geniet je van een handig ontwerp; zoals je op de foto kunt zien, is deze duimstok anders vormgegeven dan de hierboven besproken duimstokken. Dít betreft namelijk een timmermansduimstok, terwijl de twee hierboven genoemde varianten een vouwduimstok zijn.

Dankzij de vormgeving geniet je echt van heel veel gemak. Deze duimstok bestaat namelijk uit vier delen die je afzonderlijk van elkaar kunt gebruiken. Elk onderdeel heeft een lengte van 25 centimeter, waardoor je ook makkelijk de kortere afstanden op kunt meten.

Bij deze duimstok heeft het merk Schuil Timmermans gekozen voor hardhout. Dit hout is stevig, kan tegen een stootje en kan in principe niet splinteren. Ook ben je verzekerd van een lange levensduur; de duimstok blijft – bij juist gebruik – namelijk altijd recht.

Zodra je deze duimstok nodig hebt, klap je ‘m gemakkelijk uit. Nadat je ‘m gebruik hebt, klap je ‘m ook weer makkelijk in. Doordat het vier delen van 25 centimeter betreffen, is de maximale ingeklapte lengte slechts 25 meter. Dit betekent dat je deze duimstok altijd wel in bijvoorbeeld jouw broekzak of gereedschapsgordel met je mee kunt nemen.

Wel moet je bij deze beste korte duimstok rekening houden met het prijskaartje. Voor deze duimstok betaal je bij onze partner Bol.com namelijk een bedrag van 17,94 euro. Dit is wat ons betreft relatief prijzig te noemen; voor de twee hierboven genoemde varianten betaal je immers een stuk minder.

Daarnaast moet je ook goed rekening houden met de kleurstelling van deze duimstok. Veel andere duimstokken hebben een two-tone kleurstelling, terwijl deze duimstok volledig in het geel uitgevoerd is. Dit maakt het aflezen mogelijk iets lastiger voor je. Persoonlijk vonden wij dat dit gelukkig wel relatief snel wende!

Deze duimstok is relatief fors geprijsd, ondanks de kortere lengte.

Voordelen
 • Betreft een timmermansduimstok
 • Handig in gebruik
 • Slechts 1 meter lang
 • Lange levensduur
 • Makkelijk mee te nemen
Nadelen
 • Relatief prijzig
 • Niet de meest handige kleurstelling
Conclusie

De Schuil Timmermans duimstok, hout 1m is volgens ons de beste korte duimstok. Deze duimstok heeft een maximale lengte van 1 meter, waarvoor je gebruik kunt maken van vier delen van 25 centimeter. Dankzij deze delen geniet je van veel gemak, van een nauwkeurige meting én van een snelle meting. Al met al een aanrader als je specifiek naar een korte duimstok op zoek bent.

Beste lange duimstok – Stabila 1231 Duimstok hout wit/geel - 3m

In het aanbod van duimstokken vind je veel tegenstellingen. Zo kun je voor een kunststof of houten duimstok kiezen, terwijl je ook voor een timmermansduimstok en een vouwduimstok kunt kiezen. Ook kun je voor een korte duimstok kiezen, voor een gemiddelde duimstok én voor een lange duimstok.

Heb jij voor jouw werkzaamheden absoluut een lange duimstok nodig? Dan is het advies om jouw pijlen te richten op een duimstok met een lengte van 3 meter. Als dat jouw voorkeur geniet, kies je wat ons betreft het beste voor deze Stabila duimstok. Dit is volgens ons namelijk de beste lange duimstok!

Zoals je wellicht al verwacht had, heeft deze duimstok een lengte van maar liefst 3 meter. Door deze lengte ben je ook in staat om grotere afstanden moeiteloos en snel op te meten. Hiervoor maak je gebruik van deze handige duimstok in de vorm van een vouwduimstok.

Deze duimstok bestaat uit meerdere delen die je moeiteloos uit elkaar kunt klappen. Stabila heeft hiervoor gezorgd middels handige scharniertjes. Deze scharniertjes zijn niet alleen handig, maar zijn ook nog van de gewenste kwaliteit. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat je jarenlang met deze duimstok kunt doen.

Dat is ook te danken aan de materiaalkeuze. Het merk Stabila heeft bij deze duimstok namelijk gekozen voor een hoogwaardige houtsoort. Dankzij deze houtsoort is deze duimstok stevig, robuust en kan de duimstok tegen een stootje. Ook geniet je op termijn van een duimstok die 100% recht blijft; dat maakt het opmeten van een afstand wel zo makkelijk voor je.

Ook vinden wij de kleurstelling van deze duimstok extreem handig. Het merk Stabila heeft namelijk gekozen voor een combinatie van geel en wit. Om de 10 centimeter verandert de kleur, waardoor je direct kunt zien wat de afstand is. Met name als je vaker van deze duimstok gebruik hebt gemaakt, gaat het opmeten steeds makkelijker en makkelijker!

Nog een leuk detail; in 1865 werd de eerste duimstok uitgevonden door de heer Anton Ullrich. De heer Anton Ullrich is de oom van de oprichter van Stabila; juist, dat is de fabrikant van deze duimstok. De eerste duimstok ooit én deze duimstok zijn dan ook te danken aan één en dezelfde familie.

Wil je graag deze beste lange duimstok aanschaffen? Dan moet je wel behoorlijk diep in de buidel tasten. Voor deze lange duimstok betaal je namelijk een bedrag van 22,22 euro bij onze partner Bol.com. Dat is relatief lang, maar je krijgt wel waar voor je geld. Zo krijg je bijvoorbeeld 3 meter tot jouw beschikking, in plaats van de ‘gebruikelijke’ 2 meter.

Dit is niet de voordeligste duimstok; kost ruim 22 euro bij Bol.com.

Voordelen
 • Onwijs handig in gebruik
 • Maar liefst 3 meter lang
 • Two-tone kleurstelling
 • Van hoogwaardig hout vervaardigd
Nadelen
 • Niet de voordeligste duimstok
Conclusie

De Stabila 1231 Duimstok - hout - wit/geel - 3m is volgens ons de beste lange duimstok. Deze duimstok heeft een lengte van 3 meter; ideaal wat ons betreft. Ook de materiaalkeuze, de kleurstelling en de scharniertjes zijn stuk voor stuk ideaal. Onder aan de streep is dit een lange én een handige duimstok. Een duimstok waar je op een handige manier veel kanten mee op kunt.

Bekijk prijzen van de Stabila 1231 Duimstok - hout - wit/geel - 3m bij verschillende winkels:

Beste voordelige duimstok – Benson Duimstok 1 Meter Inklapbaar Plastic

In dit artikel heb je met allerlei soorten duimstokken kennis kunnen maken. Veel van deze duimstokken kosten echter meer dan 10 euro. Sterker nog; de variant die we hierboven als laatste besproken hebben, kost maar liefst 22 euro.

Wil jij liever niet meer dan een paar euro aan een duimstok uitgeven? Dan heb je voldoende keuze, maar je moet wel alsnog kritisch zijn. Er zijn namelijk ook meerdere voordelige duimstokken die absoluut niet aan de wensen voldoen. De beste voordelige duimstok is wat ons betreft deze Benson duimstok. Voor deze duimstok betaal je slechts een paar euro’s, terwijl deze duimstok wél aan alle verwachtingen voldoet.

Wat je precies voor deze beste voordelige duimstok moet betalen? Bij onze partner Bol.com betaal je een bedrag van slechts 5,80 euro voor deze duimstok. Ja, je betaalt dus nog géén 6 euro voor deze duimstok. Als je deze duimstok eenmaal in bezit hebt, begint het echte genieten. Ondanks het voordelige prijskaartje is dit namelijk echt een handige duimstok.

Zo betreft dit een zogeheten vouwduimstok met een lengte van 1 meter. Doordat dit een vouwduimstok betreft, kun je ‘m gemakkelijk in- en uitvouwen. Daarvoor maakt deze duimstok gebruik van handige scharniertjes; deze scharniertjes zorgen ervoor dat je heel snel van deze duimstok gebruik kunt maken.

De exacte afstand lees je vervolgens gemakkelijk af. Dat is te danken aan de duidelijke metrische schaalverdeling. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, is de schaalverdeling nogal groot weergegeven. Juist dát spreekt ons erg aan; je ziet hierdoor in één oogopslag wat de exacte afstand is.

Wel is het jammer dat Benson bij deze duimstok voor plastic gekozen heeft. Dit is op zich een prima materiaalsoort, maar het is niet het meest ideale voor een duimstok. Zo kan deze duimstok na verloop van tijd lichtjes gaan buigen; de afstanden die je vanaf dat moment meet, zijn uiteraard niet meer nauwkeurig.

Benson duimstok

Ook moet je goed rekening houden met de kleurstelling. Benson heeft bij deze duimstok er namelijk voor gekozen om de gehele duimstok in één kleur uit te voeren. Iets wat wij persoonlijk minder handig vinden, aangezien twee kleuren de duimstok nóg duidelijker zou hebben gemaakt.

Voor het minieme prijskaartje krijg je hoe dan ook veel waar voor je geld. Je moet jezelf alleen afvragen of je genoeg hebt aan een duimstok van 1 meter. Als je liever een duimstok van 2 meter hebt, kun je beter voor de Stanley duimstok (zie eerste review) kiezen. Die duimstok is 2 meter lang en is ook erg voordelig geprijsd!

Deze duimstok is van plastic vervaardigd, waardoor de duimstok kan verbuigen.

Voordelen
 • 1 meter lang
 • Makkelijk in- en uit te vouwen
 • Prima kwaliteit
 • Duidelijke metrische schaalverdeling
 • Kost slechts een paar euro’s
Nadelen
 • Had beter in twee kleuren uitgevoerd kunnen zijn
 • Niet het beste materiaal
Conclusie

De Benson Duimstok - 1 Meter - Inklapbaar – Plastic is wat ons betreft de beste voordelige duimstok. Bij onze partner Bol.com hoef je slechts 5,80 euro voor deze duimstok te betalen. Voor dat bedrag krijg je een prima duimstok met een lengte van 1 meter tot je beschikking. Een duimstok die je snel en gemakkelijk kunt gebruiken én met je mee kunt nemen.

Bekijk prijzen van de Benson Duimstok - 1 Meter - Inklapbaar – Plastic bij verschillende winkels:

Koopgids

Wil jij graag een nieuwe duimstok aanschaffen? Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het aanbod van duimstokken nogal divers. Ons advies is dan ook om een goede vergelijking voor jezelf te maken. Maar, hoe maak je deze vergelijking nou precies?

Als je daar meer over wilt weten, raden wij je aan om deze koopgids even door te nemen. In deze koopgids bespreken wij wat de belangrijkste criteria van een duimstok zijn. Als je juist op deze criteria weet te letten, kun je de juiste keuze voor jezelf maken.

Lengte van de duimstok

Allereerst moet je goed kijken naar de lengte van de duimstok. Heb je voldoende aan een duimstok met een lengte van 1 meter? Ga je liever voor de ‘standaard’ maat van 2 meter? Of heb je toch echt een duimstok met een lengte van 3 meter nodig? De keuze is volledig aan jou.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heb je in ieder geval meer dan voldoende om uit te kiezen. Probeer voor jezelf te bepalen hóe je de duimstok wilt gaan gebruiken. Als je dat voor jezelf bepaald hebt, kun je aan de hand daarvan bepalen wat de juiste lengte is.

Lengte van duimstok

Soort duimstok

De lengte van de duimstok gaat ook nog gepaard met het soort duimstok. Op dit moment kunnen we twee soorten duimstokken onderscheiden:

 • Timmermansduimstok: deze duimstok bestaat – in de meeste gevallen – uit vier delen van 25 centimeter. Deze delen kun je afzonderlijk van elkaar bedienen, waardoor je uiteindelijk op een lengte van 1 meter uit kunt komen.
 • Vouwduimstok: deze duimstok bestaat uit meerdere losse onderdelen, welke met scharniertjes aan elkaar vast zitten. Dankzij de scharniertjes kun je deze losse onderdelen op een makkelijke manier in- en uit vouwen.

Materiaal van de duimstok

Verder moet je heel goed kijken naar het materiaal van de duimstok. Als je voor duurzaamheid wilt gaan, kun je het beste voor een houten duimstok kiezen. Een houten duimstok is echter vaak wel iets zwaarder dan een duimstok van kunststof of van aluminium. Tot slot kun je ook nog voor een plastic duimstok kiezen, maar dat is niet de meest duurzame variant. Eigenlijk is een houten duimstok de meest gekozen optie.

Schaalverdeling en kleurstelling

Wil je de exacte afstand snel af kunnen lezen? Dan is het wenselijk dat de schaalverdeling erg duidelijk is. Bij voorkeur moet de schaalverdeling lekker groot uitgevoerd zijn.

Daarnaast is het ook wenselijk dat de duimstok twee kleuren heeft; wit en geel. Deze kleuren worden om de 10 centimeter veranderd, waardoor je echt in één oogopslag ziet wat exact 10 centimeter is.

Kleurstelling duimstok

Prijs-kwaliteitsverhouding

Hoeveel geld wil jij uitgeven aan een nieuwe duimstok? Ook dat is een belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen. Wij kunnen je eigenlijk alleen maar aanraden om te dúrven investeren in een goede duimstok. Over het algemeen kost een duimstok al niet al te veel, dus dan kun je beter net die paar euro’s extra uitgeven.

Slotwoord

Wat ons betreft is een duimstok voor elke klusser aan te raden. Weinig andere hulpmiddelen werken zo snel en zo gemakkelijk. Dat is zeker het geval als je voor één van bovengenoemde beste duimstokken kiest. Heb je over één van deze varianten nog vragen? Neem gerust contact op met de klantenservice van onze partner Bol.com! Wij wensen je graag veel plezier met jouw nieuwe duimstok.

Tresna.nl
Logo