Tuintafel maken

In veel tuinen is een centrale rol weggelegd voor de tuintafel. Aan deze tuintafel wordt geborreld, worden maaltijden genuttigd en wordt heerlijk de krant gelezen. Als je nu op zoek naar een nieuwe tuintafel bent, heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt de tuintafel bij een meubelspeciaalzaak aanschaffen (duur) of je kunt de tuintafel zelf gaan maken (leuk).

In dit artikel vind je alle informatie voor het zélf maken van een tuintafel. We bespreken onder meer wat je hier voor nodig hebt, welke stappen je dient te zetten en waar je rekening mee moet houden. Wil je ook graag een prachtige tuintafel zelf gaan maken? Lees dit artikel door, laat je inspireren en ga direct aan de slag!

Waarom zelf een tuintafel maken?

Tuintafel zelf maken

Eén van de belangrijkste redenen om zelf een tuintafel te maken, hebben we reeds hierboven vermeld. Door zelf een tafel voor in de tuin te maken, kan je behoorlijk wat geld besparen. Als je naar de plaatselijke meubelspeciaalzaak gaat, weet je dat je diep in de buidel moet tasten voor een tuintafel. Door zelf deze tafel te maken, kan je de kosten behoorlijk beperken. Daarover lees je later meer in dit artikel.

Daarnaast is het ook prettig dat je volledig zelf bepaalt hoe de tafel er uit komt te zien. Je bepaalt zelf het materiaal gebruik, je bepaalt zelf het design van de tafel en je bepaalt zelf het de afmetingen van de tafel. Kortom: je bent volledig zelf in staat om de tafel voor 100% naar eigen tevredenheid te maken. Je bent dus niet meer afhankelijk van het huidige aanbod van tafels. Nee, je creëert volledig zelf de tuintafel van je dromen.

Tot slot is het maken van een tafel ook nog onwijs leuk om te doen. Je besteedt je tijd nuttig en het geeft een voldaan gevoel als de tafel helemaal gereed is. Dat je ondertussen ook nog zelf bepaalt hoe de tafel er uit komt te zien, maakt het totaalplaatje helemaal compleet.

De bovengenoemde redenen zorgen ervoor dat het uiterst interessant is om zelf een tafel te maken. Maar, wat moet je daarvoor doen? Welke voorbereidingen moet je treffen? Welk materiaal kan je het beste gebruiken? En welk stappenplan kan je vervolgens volgen voor het maken van een tafel voor in jouw tuin? Op al deze vragen vind je in het restant van dit artikel uitgebreide antwoorden.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Als je eenmaal besloten hebt om zelf een tuintafel te gaan maken, is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Je moet bijvoorbeeld een ontwerp maken en je moet de juiste benodigdheden in huis maken. Graag vertellen we je meer over de voorbereidingen die je moet treffen.

Maken van een ontwerp

Zelf tuintafel maken

Het allereerste waar je goed over na moet denken, is het ontwerp van de tafel. De eerste stap die je hiervoor kunt zetten, is de aanwezige ruimte in je tuin opmeten. Bepaal op basis daarvan hoe groot de tafel maximaal kan worden. Houd er daarbij rekening mee dat je nog tuinstoelen om de tafel heen moet plaatsen!

Heb je in beeld hoe groot de tafel maximaal kan gaan worden? Dan moet je goed na gaan denken over de vorm van de tafel:

 • Een ronde tuintafel
 • Een vierkante tuintafel
 • Een langwerpige tuintafel

Al deze vormen behoren tot de mogelijkheden. Voor welke vorm jij uiteindelijk gaat, is van twee factoren afhankelijk. Enerzijds je eigen voorkeuren en anderzijds de aanwezige ruimte in jouw tuin. Met een ronde tuintafel hoef je bijvoorbeeld minder ruimte vrij te maken; ook past een dergelijke tafel perfect op een rond terras. Bedenk dus goed naar welke vorm tafel jouw voorkeur uit gaat.

Heb je voor jezelf bepaald waar de tafel komt te staan en welke vorm de tafel moet gaan krijgen? Dan is het zaak om het volledige ontwerp te gaan maken. Daarbij hebben we één duidelijk advies: teken het ontwerp volledig uit. Pak potlood en papier erbij en maak complete schetsen van de tuintafel.

Wat is het voordeel van het uittekenen van een ontwerp? Je krijgt allereerst goed zicht op het uiteindelijke design van de tafel. Door continue de schets bij te werken, kan je het design uiteindelijk compleet naar eigen wens maken. Daarnaast kan je ook mogelijke denk- en rekenfouten in een vroegtijdig stadium signaleren. Het advies is daarom ook om de afmetingen op het ontwerp erbij te vermelden.

Heb je het ontwerp volledig uitgetekend? Laat het dan even rusten en kijk er over een paar dagen nogmaals naar. Is het ontwerp dan volledig naar wens? Dan kan je eigenlijk gaan beginnen met het maken van de tafel.

Welk materiaal ga je gebruiken?

Zelf een tuintafel maken

Tijdens het maken van het ontwerp moet je ook goed over het materiaal gebruik na denken. Van welk materiaal ga je de tuintafel maken? Ons advies is om de tuintafel van steigerhout te maken. Steigerhout brengt namelijk enkele zwaarwegende voordelen met zich mee:

 • Steigerhout is sterk en robuust
 • Steigerhout is makkelijk bewerkbaar; je kunt het makkelijk de gewenste kleur geven of op de juiste afmetingen afzagen
 • Steigerhout heeft een lange levensduur
  • Steigerhout is bestand tegen alle weersomstandigheden
 • Steigerhout vraagt weinig tot geen onderhoud
 • Steigerhout heeft een fraaie uitstraling
 • Steigerhout is relatief voordelig in aanschaf

Bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat steigerhout verreweg het beste materiaal voor een tuintafel is. Aangezien je door zelf een tuintafel te maken een hoop geld kunt besparen, sluit het laatste voordeel hier perfect op aan. Bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel kost het aanschaffen van steigerhout niet al te veel.

Een ander voordeel is terug te vinden in de lange levensduur. Steigerhout is bestand tegen alle weeromstandigheden; juist dát is belangrijk voor een tuintafel. Je bent dus verzekerd van een lange levensduur. Dat wordt verder versterkt door de stevige en robuuste structuur van deze houtsoort.

Al met al is het dus absoluut aan te raden om je tuintafel van steigerhout te gaan maken.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Steigerhouten tuintafel zelf maken

Heb je het ontwerp volledig uitgetekend? Dan is het de hoogste tijd om alle benodigdheden in huis te gaan halen. Allereerst moet je het steigerhout aan gaan schaffen; dit kan je het beste bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel doen. Koop iets meer hout dan je eigenlijk nodig hebt. Mocht je onverhoopt een foutje maken, heb je altijd nog wat reserve hout. Mocht je geen foutje maken, heb je alvast reserve hout voor het maken van andere meubels voor in tuin/huis.

Afhankelijk van je ontwerp heb je hoogstwaarschijnlijk dikke en smalle planken nodig. Je kunt er voor kiezen om dikke planken aan te schaffen en deze zelf op maat te zagen. Het is echter ook mogelijk om deze planken alvast door de bouwmarkt of houthandel op maat te laten zagen. Uiteraard moet je daarbij wel rekening met extra kosten.

Verder is het zaak om verschillende elektrische gereedschappen in huis te halen:

 • Zaagmachine
 • Schuurmachine
 • Boor/schroef machine

Tot slot moet je ook nog de nodige bevestigingsstukken in huis halen. Denk hierbij aan verbindingsstukken, spijkers, schroeven en eventueel houtlijm. Heb je al deze benodigdheden in huis? Dan kan je van start gaan met het maken van een prachtige tafel voor in jouw tuin!

De tuintafel makenSteigerhouten tuintafel maken

Op basis van jouw ontwerp kan je aan de slag gaan met het maken van de tuintafel. Trek hiervoor veilige kleding aan, doe bij voorkeur gehoorbescherming op als je met elektrische gereedschappen aan de slag gaat en houd te allen tijde de veiligheid in de gaten.

Voor het maken van een houten tuintafel kan je onderstaand stappenplan opvolgen. Voor het maken van de tafel uit dit stappenplan heb je de volgende planken nodig:

 1. A1. 8 steigerhouten planken van 720 bij 195 bij 32 mm
 2. A2. 5 steigerhouten planken van 2450 bij 195 bij 30 mm
 3. B1. 2 steigerhouten verbindingslatten van 2370 bij 62 bij 30 mm
 4. B2. 4 steigerhouten verbindingslatten van 835 bij 62 bij 30 mm

Stap 1: zorg ervoor dat je de steigerhouten planken op bovengenoemde afmetingen af zaagt.

Stap 2: schuur de steigerhouten planken vervolgens netjes op. Daarmee geef je de planken een fraaie uitstraling én verwijder je alle splinters uit het hout.

Stap 3: leg de twee brede verbindingslatten (B2) op een vlakke ondergrond. Monteer deze vervolgens aan twee smalle verbindingslatten (B1). De smalle, verbindingslatten vormen de lengte van de tafel en de twee brede verbindingslatten de breedte van de tafel.

Stap 4: nu kan je ook de overige 2 verbindingslatten (B2) monteren. Monteer deze op 1/3 en 2/3 van de rechthoek die je in stap 3 gemaakt hebt.

Stap 5: op de constructie die je nu gemaakt hebt, kan je de 5 lange planken (A2) vast schroeven. Zorg ervoor dat je aan alle kanten een overstek van ongeveer 3 centimeter creëert.

Stap 6: het gehele frame van de steigerhouten tuintafel staat nu. Indien gewenst kan je de tuintafel nu al beitsen of lakken.

Stap 7: het enige wat je nog moet doen, is het monteren van de poten. Voor het creëren van de poten kan je twee steigerhouten planken (A1) naast elkaar aan de tafel schroeven. Monteer één plank in de hoek van de lange zijde van de tafel en één plank in de hoek van de korte zijde van de tafel.

Stap 8: herhaal stap 7 ook bij de drie overige hoeken van de tafel.

Stap 9: draai de tafel om en zet ‘m op de gewenste plek in jouw tuin.

Stap 10: je kunt de tafel nu nog in een gewenste kleur verven, beitsen of lakken. Ook is het mogelijk om de tafel nog te personaliseren of andere details aan de tafel aan te brengen.

Stap 11: controleer voor de zekerheid de overstek aan alle kanten van de tafel nog. Steekt deze overstek ergens nét iets te ver uit? Schuur de overstek dan licht op.

Stap 12: je bent klaar! Plaats tuinstoelen rondom de tuintafel en geniet met volle teugen.

Voor meer informatie over bovenstaand stappenplan verwijzen wij je graag naar onderstaande video. Met dit bewegende beeld wordt het misschien nóg duidelijker voor je:

Besluit

Het maken van een houten tuintafel is absoluut niet lastig. Het is leuk om te doen, het bespaart je een hoop geld en je verkrijgt een tuintafel die volledig naar wens is. Veel plezier en succes!

Heb je de smaak te pakken? Dan is het ook onwijs leuk om andere meubels/objecten voor in je tuin te maken. Je kunt bijvoorbeeld zelf een houten poort maken, zelf een tuinhek maken, zelf een carport maken en zelf een zandbak maken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo