Beste hoekmeter

Een hoekmeter is een instrument waarmee je hoeken kunt meten. Het zijn typische werktuigen die metselaars, timmerlieden, meubelmakers en diverse doe-het-zelvers gebruiken. Als hobbyist doe je eveneens je voordeel met een goede hoekmeter en breng je je werk naar een hoger niveau.

Wil je een vloer plaatsen, een muurtje bouwen of een meubel maken, dan moet je kunnen werken langs exacte lijnen en goed bepaalde hoeken. Met een hoekmeter zet je deze hoeken helemaal gaaf uit. Zodoende bespaar je veel tijd en kopzorgen en is een goed resultaat gegarandeerd. Je kunt ook een hoekmeter gebruiken om te controleren of een bestaande hoek recht is.

Onze top 5 hoekmeters

Afbeelding

Product


Stanley 0-47-720 hoekwaterpas

Onze beste koop!

Stanley 0-47-720 hoekwaterpas

Beste compacte hoekmeter

of

Silverline 991857 Universele hoekmeter - 300mm

Silverline 991857 Universele hoekmeter - 300mm

Beste allround hoekmeter voor meubelmakers

of

Bosch Pam 220

Bosch Pam 220

Beste koop digitale waterpas

of

Stanley 0-42-087

Stanley 0-42-087

Beste alternatief voor beste koop digitale hoekmeter

of

PigMig hoekmeter

PigMig hoekmeter

Beste digitale hoekmeter compact met laserstralen

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Stanley 0-47-720 hoekwaterpas

Beste compacte hoekmeter

Stanley 0-47-720 hoekwaterpas

of

Silverline 991857 Universele hoekmeter - 300mm

Beste allround hoekmeter voor meubelmakers

Silverline 991857 Universele hoekmeter - 300mm

of

Bosch Pam 220

Beste koop digitale waterpas

Bosch Pam 220

of

Stanley 0-42-087

Beste alternatief voor beste koop digitale hoekmeter

Stanley 0-42-087

of

PigMig hoekmeter

Beste digitale hoekmeter compact met laserstralen

PigMig hoekmeter

of

Informatie over een hoekmeter

Er bestaan diverse soorten hoekmeters. De keuze is niet altijd gemakkelijk. Hier even een kort overzicht:

 • Een winkelhaak. Dit is een platte haak, bedoeld om rechte hoeken van 90° uit te zetten.
 • Een manuele hoekmeter met gradenboog. Deze heeft twee armen die je in een bepaalde hoek van elkaar kunt positioneren en fixeren. Hierbij ben je dus niet beperkt tot een rechte hoek. Je kunt met hetzelfde instrument telkens opnieuw een andere hoek instellen.
 • Een digitale hoekmeter. Deze hebben ook twee armen, waarmee je een hoek vrij kunt instellen. Daarnaast is er een digitaal display waarop je de hoek als een cijfer kunt aflezen.
 • Hybride hoekmeters. Dit zijn combinaties van waterpassen, gradenbogen en hoekmeters, al dan niet digitaal.
 • Compacte hoekmeters met ingebouwde pendule. Dit zijn compacte “doosjes” die je op een vlak positioneert. De ingebouwde hoekmeter, bepaalt dan de hoek ten opzichte van de waterpaslijn. Dit is ideaal om bijvoorbeeld een verstekhoek op een zaagmachine in te stellen.

Ben je op zoek naar een hoekmeter, dan spreken we over verschillende toestellen. Winkelhaak, hoekmeter, waterpas, noem maar op. Vaak hoor je ook de termen “zweihaak” of “zwaaihaak”. Dit zijn gewoon andere namen voor een hoekmeter met twee armen.

Wil je echt gaan voor precisie en gebruiksgemak, dan heb je een digitale hoekmeter nodig. Met een dergelijk instrument meet je hoeken met een grote nauwkeurigheid. De hoek is af te lezen van een display en gegevens worden opgeslagen met een druk op de knop.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte hoekmeters voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de hoekmeters. Sowieso zijn alleen hoekmeters met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een hoekmeter, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Pas dan kies je de juiste hoekmeter voor de juiste klus.

Beste compacte hoekmeter - Stanley 0-47-720 hoekwaterpas

We beginnen ons productoverzicht met een heel eenvoudige maar efficiënte hoekmeter. Het is een analoge hoekmeter, zonder digitaal display, maar wel met twee armen die je stevig in een bepaalde hoek tegenover elkaar kunt positioneren. Beide stukken van de hoekmeter zijn uitgerust met een waterpas, zodat je de hoekmeter perfect waterpas kan plaatsen.

Daarnaast zijn de stukken uitgerust met magneten, waardoor je de hoekmeter op metaal kunt bevestigen.

De Stanley 0-47-720 is een praktische en handige hoekmeter, maar heeft tegelijk wel wat nadelen. Het is een hoekmeter specifiek voor ruwbouwwerken bestemd, vinden wij. We denken aan het uitzetten van hoeken om muren te plaatsen.

Verder heb je bij deze hoekmeter niet echt een liniaal ter beschikking waarlangs je een lijn kunt aftekenen. Het is een instrument dat voor een groot stuk uit plastic bestaat, wat niet zo duurzaam en ecologisch is.

Geen graadmeter voorzien.

Voordelen
 • Waterpas inbegrepen
 • Nauwkeurig
 • Niet duur
Nadelen
 • Veel plastic
 • Niet voor grote projecten zoals vloeren leggen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een hoekmeter zoekt zonder extra features en voor een scherpe prijs. De hoekmeter is magnetisch en bevestig je handig op de muur of op een metalen werkstuk. De Stanley 0-47-720 is vooral een grote hulp bij ruwbouwwerken.

Beste allround hoekmeter voor meubelmakers – Silverline 991857 Universele hoekmeter 300mm

Hou je ervan om je eigen meubelen en kasten te maken in mdf-platen of hout, dan moet je een goede allround hoekmeter hebben. We houden van deze hoekmeter van Silverline omdat het een universeel werktuig is.

Het toestel is in feite een lat van 30 centimeter, met daarop een gradenboog en een winkelhaak. Het is hierdoor een veelzijdig toestel dat ook nog eens niet duur is, wat mooi meegenomen is.

Als nadeel noteren we dat het liniaal van 30 centimeter voor ons wel wat langer mocht zijn. Door deze lengte is het niet zo gemakkelijk om langs het liniaal lijnen af te tekenen

De sluitingen om een bepaalde hoek te fixeren, werken niet altijd even goed. Bovendien zijn de hoeken niet altijd even nauwkeurig over te zetten.

Geen digitaal display.

Voordelen
 • Divers meetinstrument
 • Veelzijdig
 • Niet duur
Nadelen
 • Niet digitaal
 • Sluitingen en klemmen werken niet zo goed
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een allround hoekmeter zoekt voor een scherpe prijs. Het is een multifunctionele hoekmeter, te gebruiken als winkelhaak, hoekmeter, verstekhaak en liniaal. Het liniaal van 30 centimeter mocht wat langer zijn.

Beste koop digitale waterpas – Bosch Pam 220

Ben je gewoonweg op zoek naar de beste koop bij de digitale waterpassen, dan is onze geheimtip de Bosch Pam 220. Het is een handig instrument dat je bij diverse klussen helpt. Of je nu wenst te metselen of een kast op maat wil verzagen en monteren, de hoekmeter bewijst altijd zijn nut.

Het digitaal display is goed leesbaar en de armen van de hoekmeter kun je stevig fixeren met een schroefmechanisme. Er is ook pootverlenging voorzien, dit wil zeggen dat je de zwenkarm kunt verlengen, zodat je een langere lijn kunt aftekenen. Verder vinden we de beschermtas ook heel praktisch en handig. Zo berg je de hoekmeter handig op als je hem niet nodig hebt.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Bosch Pam 220. Gebruik je de hoekmeter als waterpas, dan merk je dat deze niet perfect nauwkeurig is. Verder is de hoekmeter vrij zwaar en robuust te noemen. We vinden ook dat de rand van de armen niet helemaal gaaf is om er met een potlood een lijn langs te trekken.

Nogal robuust en zwaar.

Voordelen
 • Digitaal display
 • Hoeken goed vast te zetten met schroefmechanisme
 • Degelijke beschermhoes
 • Pootverlenging
Nadelen
 • De waterpas is niet altijd even accuraat
 • Nogal zwaar en robuust
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een digitale waterpas zoekt met diverse elektronische features. Graden meten is nooit nog een probleem en je draagt moeiteloos hoeken over op je je werkstuk.

Beste alternatief voor beste koop digitale hoekmeter – Stanley 0-42-087

Ben je op zoek naar een digitale hoekmeter voor een scherpe prijs, die ideaal is als instapmodel? Dan raden we de Stanley 0-42-087 aan. Met dit instrument doe je gewoon wat je moet doen. Je stelt een hoek in, fixeert deze en leest dan de hoek af op het digitale display. Je kunt de data ook opslaan met de auto hold functie, waardoor je de hoek gemakkelijk kunt overzetten naar een andere plaats. 

Verder zijn de armen zo gepolijst dat je er gemakkelijk lijnen langs kan tekenen. Je krijgt je nieuwste aanwinst in een waterdichte tas, wat altijd handig is om het toestel op te bergen in periodes dat je de hoekmeter niet gebruikt.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. Zo vinden we het jammer dat er geen pootverlenging voorzien is. Er zijn niet zo veel digitale mogelijkheden en features, maar gezien de prijs kun je dit ook niet verwachten. Daarnaast moet je wat uitkijken met de aluminium poten, die volgens ons niet zo sterk zijn en gemakkelijk kunnen plooien.

Er is geen pootverlenging voorzien.

Voordelen
 • Scherpe prijs
 • Gemakkelijk om langs af te tekenen
 • Waterdichte tas
Nadelen
 • Geen pootverlenging
 • Iets minder digitale mogelijkheden
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een sterke digitale hoekmeter zoekt voor een scherpe prijs. Er zijn niet zo veel digitale features voorzien, maar het instrument doet perfect wat het moet doen. Het aluminium is plooibaar, waardoor je moet uitkijken om de hoekmeter niet te verplooien of te beschadigen.

Beste digitale hoekmeter compact met laserstralen – PigMig hoekmeter

Ben je op zoek naar een hoekmeter, dan is ook de aankoop van deze PigMig hoekmeter het overwegen waard. Het toestel is compact, niet duur en doet goed wat het moet doen, namelijk hoeken meten. Het toestel is vergelijkbaar met een laserwaterpas. 

Dit filmpje toont hoe het principe werkt: https://www.youtube.com/watch?v=SFQf5zl6h4g. Met dit toestel is het een koud kunstje om bijvoorbeeld verstekhoeken te bepalen.

Hiermee komen we bij de nadelen van het toestel. Nadelen an sich kunnen we eigenlijk moeilijk bedenken, het is gewoon een handig dingetje. Je moet je eerder de vraag stellen of je dit toestel goed kunt gebruiken. Verder is het zo dat bij dit toestel de magneten snel hun kracht verliezen en de nauwkeurigheid soms wat minder is.

Meetlat of waterpas nodig om goed af te tekenen.

Voordelen
 • Compact
 • Niet duur
 • 360° metingen
Nadelen
 • Geen verlengarm
 • Manual goed lezen, niet zo intuïtief
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte hoekmeter zoekt om verstekhoeken te bepalen. Het is een compact toestelletje waar je gemakkelijk hoeken mee uitmeet. Dankzij de magneten bevestig je het toestel op metalen oppervlakken.

Koopgids

Nu we de beste hoekmeters op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een hoekmeter koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een hoekmeter moet voldoen.

Welk toestel kies je het best?

Zoals we in het begin van het artikel zagen, bestaan er diverse soorten hoekmeters. We zetten hier even de voor- en de nadelen van digitale en analoge hoekmeters op een rij.

Voordelen van digitale hoekmeters

 • Je kunt heel snel werken.
 • Je kunt gegevens opslaan en overdragen.

Nadelen digitale hoekmeters

 • Je bent afhankelijk van batterijen en stroom.
 • Soms zijn digitale hoekmeters niet zo nauwkeurig.

Voordelen analoge hoekmeters

 • Je gebruikt ze overal.
 • Je hebt geen stroom nodig.

Nadelen analoge hoekmeters

 • Je verliest er tijd mee.
 • Niet ideaal om verstek af te meten.

Groot of klein

Er bestaat een grote keuze in de grootte van hoekmeters. Welke je het beste koopt, hangt af van het project dat je wenst op te knappen. Om te vloeren is een grote hoekmeter wel handig om de foutenmarge zo klein mogelijk te houden.

Anderzijds is het niet zo gemakkelijk om met een grote hoekmeter te werken in een nauwe plaats.

Beste hoekmeter koopgids

Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid is belangrijk als je zelf meubels maakt of je huis renoveert. Door vooraf alles goed uit te meten, kun je tijdens het werken heel wat tijd besparen. Je kiest daarom best een hoekmeter met een groot en nauwkeurig meetbereik. De types die we in onze top vijf besproken hebben zijn allemaal voldoende nauwkeurig. Kijk zeker uit voor een toestel met een meetbereik tussen de 180 en de 360 graden. De afwijkingsmarge mag maximaal tussen de 0,1 en de 0,3 graden liggen.

Opbergtas

Een digitale hoekmeter is een breekbaar toestel. Je moet er zeker de nodige zorg voor dragen. Een opbergtas voor je digitale hoekmeter is daarom een must. Krijg je deze niet bij je aankoop, zorg dan voor een vaste plaats in een gesloten kast om de hoekmeter te bewaren. De lucht moet best voldoende droog zijn en de hoekmeter is dan beschermd tegen vocht, zonlicht en schokken.

Hybride hoekmeters

Zoals we in de inleiding al stelden, bestaan er heel wat soorten digitale hoekmeters. Sommigen zijn echt hybride toestellen met een ingebouwd waterpas, een gradenboog en een liniaal. Het is met name zeer handig dat een hoekmeter ook een waterpas is. Zo heb je alweer een instrument minder nodig op de werf. Kun je de hoeken uitzetten met een laserstraal, dan combineer je een hoekmeter met een laserwaterpas, wat ook heel handig is om je werk tot een goed einde te brengen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over hoekmeters. Een hoekmeter kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken en natuurlijk welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een hoekmeter gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele hoekmeter? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over hoekmeters, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste hoekmeter. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een hoekmeter die geschikt is voor jou. Welk project je er ook mee wil opknappen, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe hoekmeter!

Tresna.nl
Logo