Beste vochtmeter
Op deze pagina
Een vochtmeter is een toestel waarmee je de hoeveelheid vocht in een muur of een object meet. Denk bijvoorbeeld aan stukken brandhout of de wanden van een huis. Met een vochtmeter kan je de oorzaak van bepaalde vochtproblemen achterhalen en er een oplossing voor vinden. Het is immers niet altijd eenvoudig om de oorzaak van vochtproblemen te vinden. Soms zie je een vochtplek in je huis, maar waar komt het vocht dan vandaan? Dit is iets waar een vochtmeter je bij kan helpen.
Onze top 5 vochtmeters
Informatie over vochtmeters
Maar hoe vind je nu een goede vochtmeter? De keuze is niet gemakkelijk. Er zijn heel wat verschillende soorten vochtmeters op de markt, en ze hebben allemaal zowat hun eigen specifieke functies. In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van de vochtmeters, zodat de keuze een koud kunstje is voor jou.
Een vochtmeter is onmisbaar bij het bouwen of renoveren van woningen. Dankzij een vochtmeter weet je meteen hoe vochtig muren, vloeren of andere oppervlakken zijn en waar de oorzaak van die vochtproblemen vandaan komt. Vocht veroorzaakt schade en zorgt bijvoorbeeld voor schimmels in huis, die dan weer een effect op je gezondheid hebben. Weet je waar het probleem vandaan komt, dan kan je gericht actie ondernemen en bijvoorbeeld zelfs een vochtexpert inschakelen, die dan ook sneller het probleem kan oplossen voor jou.
Er zijn verschillende soorten vochtmeters op de markt
Ben je op zoek naar een vochtmeter, dan merk je dat er verschillende soorten bestaan.
Zo zijn er modellen die met steekpennen werken. Deze steekpennen duw je in het materiaal waarvan je de vochtigheidsgraad wil meten. Dit soort vochtmeters is ideaal tijdens ruwbouwwerken of renovaties. Om de vochtigheidsgraad van een pas geverfde muur te meten, zijn ze minder geschikt. Daarnaast zijn er ook vochtmeters met een sensorplaat of sensorpad. Deze plaat druk je tegen een wand of een ander oppervlak aan. Het toestel meet de vochtigheid van het materiaal via de plaat. De voor- en de nadelen van beide types vochtmeters leggen we in de koopgids uit.
Er is een verschil tussen een vochtmeter en een hygrometer. Een hygrometer meet de luchtvochtigheid in de ruimte zelf. Dit is eveneens heel belangrijk voor je gezondheid. Een te droge lucht prikkelt je ogen en zorgt ervoor dat je vaak kucht. De ideale luchtvochtigheid in een woning ligt tussen de 45 en de 65 %. Boven de 65% krijg je sneller de vorming van schimmel in huis. Een hygrometer is hierdoor een must-have in je woning, maar het is wel een ander toestel dan een vochtmeter.
Een vochtmeter doet zijn werk door radiogolven uit te sturen. Hoe vochtiger het oppervlak of het object is, hoe beter de radiogolven geleid worden. Het toestelletje begint dan meer radiogolven uit te zenden, wat resulteert in een hogere vochtigheidsscore.
In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte vochtmeters voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de vochtmeters. Sowieso zijn alleen vochtmeters met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.
Ben je op zoek naar een vochtmeter, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Pas dan kies je de juiste vochtmeter voor de juiste klus.
Beste koop vochtmeter – Brennenstuhl 1298680
Ben je op zoek naar een vochtmeter om in diverse materialen de hoeveelheid vocht te meten en ga je graag resoluut voor het toestel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan raden we de Brennenstuhl 1298680 aan. Dit is een toestel dat je niet zo veel kost en waar je de vochtigheid in heel wat diverse materialen mee kunt meten. We denken bijvoorbeeld aan brandhout, aan pleisterwerk, aan houtwerk, baksteen, beton, zaagsel, houtkrullen en nog veel meer. De vochtmeter komt verder van pas in je caravan, je camper of op een boot.
Het is een toestel met twee meetpennen die heel nauwkeurig hun werk doen. Dankzij de “data hold”-functie houd je de gemeten waarde vast, zodat je hem ergens kan noteren. De waarden van de metingen krijg je te zien op een voldoende groot en duidelijk lcd-scherm. Het toestel werkt op een 9V-batterij, die je jammer genoeg niet bij de aankoop meegeleverd krijgt.
Hiermee zijn we bij de nadelen van dit toestel aangekomen. Omdat het een vochtmeter is die met meetpennen werkt, beschadig je er wel enigszins het oppervlak mee waarvan je de vochtigheid wil meten. Zoals gezegd krijg je geen batterij bij je aankoop. Daarnaast ontbreken een aantal andere handige features zoals een bluetooth-koppeling om gegevens naar een smartphone door te sturen, maar deze kun je ook niet echt verwachten voor de gevraagde prijs.
De meetpennen beschadigen muren en wanden lichtjes.
Dit product is vooral geschikt voor wie een vochtmeter zoekt om nauwkeurige metingen uit te voeren op diverse materialen zoals baksteen, beton, maar ook op brandhout of pleisterwerk. Het is een veelzijdig toestel, maar je moet er wel bijnemen dat je de meetpennen van de meter in het materiaal drukt en zo het materiaal licht beschadigt.
Bekijk prijzen van de Brennenstuhl 1298680 bij verschillende winkels:
Beste toestel voor diverse toepassingen – Stanley 0-77-030
Ben je op zoek naar een vochtmeter met meetpennen die je gebruikt op gipsplaten, pleisterwerk, cement en beton, maar ook op brandhout? En wil je graag iets meer features en gebruikscomfort? Dan raden we de Stanley 0-77-030 aan. Dit is een toestel waarmee je diverse metingen op verschillende materialen uitvoert.
Het toestel is bovendien uitgerust met een schokbestendige behuizing en vervangbare meetpennen. Verder vinden we het lcd-display met grafiek heel handig. Het is gewoonweg een toestel dat je jarenlang gebruikt. Het toestel schakelt zichzelf bijvoorbeeld uit om energie te besparen. Verder krijg je er ook een beschermkap bij.
Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. We vinden het net iets te groot om in een zak te passen of om handig in je gereedschapskoffer op te bergen. Verder is de manier van meten met meetpennen niet ideaal voor sommige oppervlakken, maar dit weet je natuurlijk als je dit toestel koopt. Tenslotte vinden we het jammer dat er geen thermometer of andere meetinstrumenten in het toestel voorzien zijn.
Het toestel is wat groot en is wat moeilijk te gebruiken in nauwe plaatsen.
Dit product is vooral geschikt voor wie een vochtmeter met meetpennen zoekt die dat tikkeltje extra heeft. Je gebruikt het toestel om de vochtigheid van diverse materialen te meten, het beschikt over een groot lcd-display met staafdiagrammen en kunt de meetpennen vervangen.
Bekijk prijzen van de Stanley 0-77-030 bij verschillende winkels:
Beste koop toestel met sensorplaat – Laserliner MoistureFinder Compact Vochtigheidsmeter - 082.332A
Je kunt natuurlijk ook opteren voor een toestel zonder meetpennen en met een sensorplaat. Hiermee doe je dan zogenaamde “capacitieve metingen”. De beste koop in dit verband is de Laserliner MoistureFinder 082.332A. Dit is een toestel dat perfect doet wat het moet doen, namelijk de vochtigheid van materialen meten zonder het oppervlak te beschadigen.
Je hebt heel wat handige functies bij dit toestel. We denken aan instellingen voor specifieke materiaalkarakteristieken, zoals zachte houtsoorten of hardere houtsoorten zoals beuk, eik of berk. Ook zijn er specifieke programma’s voor meten van het vocht tijdens gips- of cementeringswerken. Verder heb je ook visueel een duidelijke weergave. Via led verlichting krijg je het vochtigheidsniveau van het materiaal visueel te zien. Krijg je veel groen op je toestel, dan is het materiaal droog, geel betekent vochtig, en rood staat voor nat.
Is een bepaald oppervlak werkelijk doordrenkt van vocht, dan krijg je ook een waarschuwingssignaal te horen. Zo kun je echt een volledige wand of muur scannen op vocht zonder dat je de hele tijd cijfers van een display moet aflezen. Het toestel beschikt ook over een “auto hold”-functie om bepaalde waarden te bewaren.
Na twee minuten schakelt het toestel zichzelf uit, en je krijgt een melding als de batterij bijna leeg is. Het toestel zelf kun je niet opladen, het werkt op een 9V batterij. Hiervoor kun je wel een oplaadbare batterij gebruiken.
Het toestel is niet zo accuraat om vocht onder het oppervlak te meten.
Dit product is vooral geschikt voor wie een handige vochtmeter zoekt die werkt met een sensorplaat. Je hoeft geen meetpennen in het materiaal te drukken en krijgt een mooi visueel overzicht van de vochtigheidsgraad dankzij de led verlichting.
Bekijk prijzen van de Laserliner MoistureFinder Compact Vochtigheidsmeter - 082.332A bij verschillende winkels:
De meest complete vochtmeter – Laserliner MoistureMaster
Ben je op zoek naar een toestel dat met een sensorplaat werkt en behoorlijk wat mogelijkheden heeft, dan raden we deze Laserliner MoistureMaster aan. Je hebt hierbij de keuze tussen zes bouwmateriaal- en 56 houtkarakteristieken om je metingen voor te programmeren en hebt steeds een groot meetbereik. Bovendien kun je er eveneens in diverse omstandigheden mee werken. Het is een heel nauwkeurig toestel, dat beschikt over een “auto hold”-functie om waarden vast te houden.
Het display is duidelijk leesbaar en je maakt gebruik van visuele indicatoren en geluidssignalen om metingen uit te voeren. Het verschil met de Laserliner MoistureFinder zit hem in het feit dat dit toestel meer meetprogramma’s heeft en bijvoorbeeld ook uitgerust is met een bluetooth-functie. Zo kun je meetgegevens doorsturen naar je mobieltje of je laptop.
Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. Het is best wel een behoorlijk prijzig apparaat, maar je kunt er natuurlijk ook heel wat soorten metingen mee doen. Daarnaast vonden we dat het display wel wat groter mocht zijn. Het toestel moet het vooral hebben van zijn rode, gele en groene ledverlichting om de vochtigheidsgraad te duiden. De gebruiksmenu’s om de soorten metingen in te stellen, zijn ook niet zo gebruiksvriendelijk omdat het display wat klein is.
Display mocht iets groter zijn.
Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte vochtmeter zoekt met diverse hoogtechnologische functies zoals een bluetooth-verbinding met je mobieltje of je laptop. Je betaalt er wel behoorlijk wat voor, maar krijgt ook kwaliteit voor je geld.
Bekijk prijzen van de Laserliner MoistureMaster bij verschillende winkels:
Beste toestel om warmtebruggen en condensatievocht te lokaliseren – Laserliner Condense Spot Pro
Ben je specifiek op zoek naar een vochtmeter waar je als het ware gemakkelijk een hele kamer mee kan scannen op vochtproblemen, dan raden we de Laserliner Condense Spot Pro aan. De werking zie je in dit filmpje.Zoals je in het filmpje ziet, werkt dit toestel als een pistool dat je op de muur richt. De vochtigheid wordt gemeten met een infraroodstraal.
Het toestel doet dit heel nauwkeurig. Bovendien is het een groot voordeel dat het toestel zowel de vochtigheid als de temperatuur meet. Zo ontdek je ook eventuele koude plekken of koudebruggen in muren.
Hou er rekening mee dat je echt wel wat moet leren werken met dit toestel. Anderzijds is dit toestel niet geschikt voor eenvoudige metingen zoals de vochtigheidsgraad van brandhout. Verder is het ook niet zo goedkoop.
Je moet er mee leren werken en de goede afstanden leren inschatten.
Dit product is vooral geschikt voor wie een vochtmeter zoekt om condensatievocht en koudebruggen in huis te lokaliseren. Het is vooral geschikt voor gebruikers die op een systematische manier de temperatuur van muren en wanden in kaart willen brengen.
Bekijk prijzen van de Laserliner Condense Spot Pro bij verschillende winkels:
Koopgids
Nu we de beste vochtmeters op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een vochtmeter koopt.
Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een vochtmeter moet voldoen.
Waarvoor gebruik je een vochtmeter?
Er zijn een aantal situaties waarin een vochtmeter heel handig is:
- Het opsporen van lekken
- De controle van pleisterwerk in functie van schilder- of behangwerken
- De luchtvochtigheid meten
- De vochtigheid van een vloer meten, bijvoorbeeld als je er parket of laminaat op wil leggen
- Het waterdicht maken van de kelder
- Het vochtgehalte van brandhout meten
- Het controleren van houten meubels
- Het meten van grondvochtigheid in functie van land- en tuinbouw
Vochtmeter met of zonder meetpennen?
Vooraleer je tot de aankoop van een vochtmeter overgaat, weet je best eerst welke soort je wil kopen: een model met meetpennen of een model met een sensorplaat.
Bij een model met pennen druk je deze pennen in het oppervlak om je meting te doen.
Bij een model met een sensorplaat of sensorpad, druk je de plaat tegen het oppervlak om je meting te doen.
Tabel | Voordelen | Nadelen |
Model met pennen | Ideaal om op diverse oppervlakken metingen uit te voeren, op voorwaarde dat je beide pennen lichtjes in het materiaal drukt. Meet goed onder het oppervlak. Je kunt het een tijdje in een materiaal gedrukt houden om het vocht te meten | Je laat er gaatjes mee na, bijvoorbeeld in een muur. |
Model met sensorplaat | Niet “invasief”, je hoeft geen scherpe pennen in een materiaal te drukken Detecteert vocht over een groter gebied, meet in verschillende richtingen. | Je moet de sensorplaat goed vlak tegen het oppervlak kunnen plaatsen. Dit lukt goed op een muur, maar bijvoorbeeld niet op een houtblok. Soms zijn metingen dieper in het oppervlak niet zo nauwkeurig als met pennen die je werkelijk in het materiaal drukt. |
Vragen die je je moet stellen
Er zijn veel verschillende merken en modellen van vochtmeters verkrijgbaar. Het komt erop aan zorgvuldig te kiezen welke voor jou de juiste is.
- Waar ga je de vochtmeter voor gebruiken? Heb je een vochtmeter nodig die alleen het vochtgehalte meet? Of wil je ook de vochtigheid en de luchttemperatuur kunnen meten?
- Op welke soort oppervlakken ga je metingen verrichten? Brandhout, metselwerk, baksteen of pleisterwerk? Zorg ervoor dat de vochtmeter die je kiest, geschikt is om metingen te verrichten op de materialen die je wilt testen.
- Met pennen of met een sensorplaat? Als je op zoek bent naar een vochtmeter die geen sporen achterlaat op het oppervlak waar je de metingen uitvoert, dan heb je een model nodig dat gebruik maakt van een sensorplaat in plaats van steekpennen.
Vochtproblemen die je met een vochtmeter kan opsporen
Een vochtmeter is handig om een de oorzaak van een aantal vochtproblemen te ontdekken:
- Regen, lekkende daken, verstopte of beschadigde dakgoten, slecht passende deuren en ramen, het zijn allemaal zaken die ongewenst vocht veroorzaken.
- Beschadigde leidingen of lekkende baden, douches en gootstenen zorgen ook vaak voor vochtproblemen in huis.
- Door overvloedige regen kan het grondwater stijgen. Muren en vloeren worden vochtig, maar je weet niet precies waar het probleem zit.
Accessoires van vochtigheidsmeters
Sondes. Wil je diep in een oppervlak meten, dan bestaat een groot aanbod sondes om aan te sluiten op vochtmeters. Dit zijn ook dieptemuurvoelers waarmee je op een grote diepte kunt meten. Meer hierover vind je op gespecialiseerde websites.
Steekpennen. Kies je voor een toestel met steekpennen, kijk dan of je deze steekpennen ook kan vervangen. Ze raken al eens beschadigd, waardoor ze niet meer zo nauwkeurig meten. Dan kun je je voordeel doen met nieuwe steekpennen zonder dat je een nieuw toestel hoeft te kopen.
Sensorplaten of sensorpads. Koop je een toestel zonder pennen, dan gebruiken deze toestellen sensorplaten om de vochtigheid te meten. Ook hier kan het interessant zijn om te weten of je deze sensorplaat kunt vervangen als de metingen niet meer zo accuraat zijn.
Draagtas. Het is altijd handig als er bij je vochtmeter een metalen koffertje of een draagtasje met beschermende vulling voorzien is. Extra compartimenten en riemen of grepen zijn hierbij handig.
Garantieperiode. Check hoe lang de garantie loopt. Het staat vast dat je je vochtmeter in moeilijke omstandigheden gebruikt. Daardoor is het toestel slijtagegevoelig. Het is al zo handig dat je een toestel kiest met een lange en uitgebreide fabrieksgarantie.
Budget
Een vochtmeter kan een hele hap uit je budget betekenen. Prijzen gaan als snel van € 50 voor de goedkoopste modellen tot € 600 à 700 voor een meter van professionele kwaliteit. Voor een standaard vochtmeter van degelijke kwaliteit moet je rekenen op € 150 tot 250. Wil je verbouwen, behangen of je kelder waterdicht maken, dan zorg je er maar beter voor dat je in het bezit bent van een degelijke vochtigheidsmeter.
Slotwoord
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over vochtmeters. Een vochtmeter kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken en natuurlijk welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een vochtmeter gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele vochtmeter? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.
Heb je nog bepaalde vragen over vochtmeters, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste vochtmeter. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een vochtmeter die geschikt is voor jou. Welk project je er ook mee wil opknappen, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe vochtmeter!