Beste spanningzoeker
Op deze pagina
Een spanningzoeker is een toestelletje dat je gebruikt om te detecteren of er elektrische spanning op een draad of leiding zit. Het is een onmisbaar werktuig als je stopcontacten wil plaatsen of verlichting wil installeren.
Maar, wat is nou de beste spanningzoeker? Wij hebben alvast een top 5 voor je geselecteerd!
Onze top 5 spanningzoekers
Afbeelding | Product | ||
---|---|---|---|
Onze beste koop! Hofftech 14 cm Beste koop spanningzoeker | of | ||
Stanley STHT-0-66121 Alternatief beste koop spanningzoeker | of | ||
Volt Stick – Voltage indicator Beste koop volt stick contactloos | of | ||
Laserliner Tiptest Duo Beste set spanningzoekers | of | ||
Fluke 1AC-A1-II VoltAlert Beste professionele spanningzoeker | of |
Producteigenschappen |
---|
ONZE BESTE KOOP Hofftech 14 cm Beste koop spanningzoeker of |
Stanley STHT-0-66121 Alternatief beste koop spanningzoeker of |
Volt Stick – Voltage indicator Beste koop volt stick contactloos of |
Laserliner Tiptest Duo Beste set spanningzoekers of |
Fluke 1AC-A1-II VoltAlert Beste professionele spanningzoeker of |
Alle informatie over een spanningzoeker
Welke soorten spanningzoekers bestaan er?
Kun je een spanningzoeker wel gebruiken (en wie kan dit niet?), dan heb je nog de keuze tussen een aantal verschillende soorten.
- De eenpolige spanningzoeker. Dit toestel is een kleine schroevendraaier en is als spanningzoeker geschikt om een spanning tussen 110 en 240V te detecteren.
- Een tweepolige spanningzoeker. Hier maak je gebruik van twee pinnen die je in contact brengt met de beide polen. Deze bespreken we in ons artikel over multimeters, aangezien dit toestel hier een basisversie van is.
- Contactloze spanningzoekers. Dit werktuig detecteert stroom door middel van een sensor die de elektrische veldsterkte van een spanning voerende geleider via een sensor opspoort.
Hoe werkt een eenpolige spanningzoeker of schroevendraaier?
Hoe een eenpolige spanningzoeker werkt, zie je onder andere in dit filmpje. Samengevat gaat dit als volgt:
- Je drukt de punt van de schroevendraaier op een leiding waarvan je vermoedt dat er spanning op zit. Dit kan ook een van de polen van een stopcontact zijn.
- Daarna plaats je je vingertop op de knop op het uiteinde van het handvat.
- Druk je dan nu op de knop van de spanningzoeker, dan brandt er een lichtje in het geval er spanning op de leiding zit waartegen je de punt van de spanningzoeker gedrukt hebt.
Hoe werkt een contactloze spanningzoeker?
Op YouTube vind je verschillende filmpjes die tonen hoe een contactloze spanningzoeker werkt. Bekijk het bijvoorbeeld in dit filmpje.
Een contactloze spanningzoeker is ook vaak een “voltstick” genoemd. Je detecteert er breuken of andere euvels mee waardoor elektrische kringen niet meer werken. Je brengt de voltstick in de nabijheid van een leiding of een van de polen van een stopcontact. Is er stroom, dan brandt er een lichtje of maakt de voltmeter een piepend geluid. Schakel je de stroomkring uit, dan is dit niet het geval. Zo kun je op een snelle manier fouten opsporen en bijvoorbeeld ontdekken waar een probleem zich situeert.
Waar dient een spanningzoeker voor?
Een spanningzoeker gebruik je voor volgende taken:
- Controleren of stroomkringen goed aangesloten zijn, of alle lichtpunten en stopcontacten perfect werken
- Uitzoeken waar er stroomonderbrekingen zijn
- Het opsporen van fouten in een elektrische installatie
- Controleren of je aansluitingen correct uitgevoerd hebt.
In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte spanningzoekers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de spanningzoekers. Sowieso zijn alleen spanningzoekers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.
Ben je op zoek naar een spanningzoeker om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met elektriciteit. Pas dan kies je de juiste spanningzoeker voor de juiste klus.
Beste koop spanningzoeker – Hofftech 14 cm
Ben je op zoek naar een allround spanningzoeker die altijd wel eens bij een klusje van pas komt en waar je niet veel centen voor moet uitgeven, dan raden we je aan de Hofftech spanningzoeker van 14 cm te kopen.
Het is een compacte spanningzoeker die voor iedereen goed in de hand ligt. Dankzij het geribbelde handvat heb je een goede grip op het handvat, en dit handvat is bovendien groot genoeg om de spanningzoeker zonder risico op stroomstoten vast te houden. Je ziet een duidelijk lichtsignaal als de spanningzoeker elektriciteit detecteert, ook al is er bijvoorbeeld veel licht in de ruimte. Dit maakt het een ideale spanningzoeker om kleine elektrische klussen op te knappen.
Het is behoorlijk moeilijk om echte nadelen bij de Hofftech spanningzoeker te bedenken. Het is immers een handig en goedkoop werktuig dat perfect doet waarvoor het gemaakt is. We noteren toch het volgende. De kleur valt niet bepaald op, waardoor je misschien net iets meer risico loopt om de spanningzoeker te verliezen. Dat er geen clipje is om de spanningzoeker vast te maken in je werkplunje of gereedschapstas, speelt ook wat in het nadeel van deze Hofftech spanningzoeker.
Verder moet je tijdens het werken ook uitkijken om de steel van de schroevendraaier niet aan te raken. De steel is immers niet geïsoleerd. De drukknop op de kop is gevoelig voor schade en stof, je bewaart de spanningzoeker dus best netjes in een gereedschapskoffer of etui.
Geen clipje om spanningzoeker aan je werkkleding te hangen.
Dit product is vooral geschikt voor wie een spanningzoeker zoekt die perfect doet wat hij moet doen en dit voor een zacht prijsje. Met deze spanningzoeker maak je kleine schroefjes vast en controleer je of er spanning op het stroomnet zit. Ideaal dus voor wie occasioneel kleine elektriciteitsklussen opknapt, zoals lampen monteren of stopcontacten plaatsen.
Bekijk prijzen van de Hofftech 14 cm bij verschillende winkels:
Alternatief beste koop spanningzoeker – Stanley STHT-0-66121
Ben je specifiek op zoek naar een alternatief voor de beste koop of wil je graag twee spanningzoekers vergelijken, dan raden we je aan de beste koop even te vergelijken met deze Stanley STHT-0-66121. De spanningzoeker is vergelijkbaar, maar is net iets duurder. De spanningzoeker heeft wel een clipje om het werktuigje een vaste plaats in de zak van je werkkleding te geven, zoals je een balpen in je jas zou bewaren.
De Stanley STHT-0-66121 is een spanningzoeker die voor iedereen geschikt is. De punt van de schroevendraaier detecteert elektrische stroom en druk je tegelijk op de knop op de top van het handvat, dan krijg je een duidelijk lichtsignaal te zien. Het handvat van de schroevendraaier ligt goed in de hand en is voldoende groot. Je kunt er soepel mee schroeven, maar tegelijk ligt de spanningzoeker goed in de hand om te controleren of er spanning op een elektrische draad zit. De spanningzoeker is ideaal voor kleine elektriciteitswerken; het is zo’n werktuigje dat iedereen in huis zou moeten hebben.
Hiermee komen we bij de nadelen van de Stanley STHT-0-66121 spanningzoeker. Je moet er rekening mee houden dat deze spanningzoeker enkel geschikt is voor typische huis-tuin-en-keukenklussen. Als professional ben je waarschijnlijk beter af met andere spanningzoekers of een contactloze spanningzoeker. Daarnaast moet je er ook voor uitkijken om tijdens het werk de steel van de schroevendraaier niet aan te raken. Deze is namelijk niet geïsoleerd.
Geen volledige isolatie. Er is bijvoorbeeld geen bescherming van de schacht.
Dit product is vooral geschikt voor wie een spanningzoeker zoekt die je niet veel kost, maar toch voor typische kleinschalige elektriciteitsklussen geschikt is. Je kunt er niet meteen op een professionele manier hoge spanningen mee detecteren, maar dit is ook onmogelijk voor deze prijs. We vinden het handig dat er aan een clipje gedacht is om de spanningzoeker als een balpen in je borstzak of broekzak vast te maken.
Bekijk prijzen van de Stanley STHT-0-66121 bij verschillende winkels:
Beste koop volt stick contactloos – Volt Stick Voltage indicator
Naast spanningzoekers in de vorm van een schroevendraaier zijn er ook contactloze spanningzoekers. De beste koop in dit verband is voor ons de zogenaamde Voltage Indicator van het merk Volt Stick.
Dat deze spanningzoeker contactloos werkt, vinden wij een groot voordeel. Zo loop je immers helemaal geen risico om een elektrische schok te krijgen door contact met een leiding. Je krijgt niet alleen een oplichtend ledlichtje te zien op het moment dat het toestelletje stroom detecteert, je hoort ook een akoestisch signaal.
Verder is het toestel ook geschikt om hoge voltages tot maar liefst 1000V waar te nemen. Om dergelijke hoge voltages te detecteren, is een spanningzoeker in de vorm van een schroevendraaier niet veilig genoeg.
Hiermee komen we bij de nadelen van deze Volt Stick. Het is onmiskenbaar een handige tool, maar je moet er wel steeds voor zorgen dat de batterijen volgeladen zijn of dat je reserve-batterijen bij de hand hebt. Werk je met een contactloze spanningzoeker, dan gebruik je dit toestel ook enkel voor deze doeleinden. Heel vaak heb je dan ook nog een spanningzoeker in de vorm van een schroevendraaier nodig.
De batterijen zijn snel leeg bij intensief gebruik.
Dit product is vooral geschikt voor wie een handig werktuig zoekt om op een contactloze manier spanningen tot wel 1000V te detecteren. Het grote voordeel is dat je jezelf beschermt door dit werktuig te gebruiken. Je hoeft immers geen contact te maken met een leiding die eventueel onder spanning staat. Het nadeel is dan weer dat de batterijen snel leeg zijn en dat de spanningzoeker wat groot uitvalt.
Bekijk prijzen van de Volt Stick Voltage indicator bij verschillende winkels:
Beste set spanningzoekers – Laserliner Tiptest Duo
Ben je niet vies van een klusje aan het elektriciteitsnet en wil je graag comfortabel kunnen werken, dan raden we je aan een set van twee spanningzoekers te kopen. De beste koop in deze categorie is voor ons de Laserliner Tiptest Duo.
Koop je de Laserliner Tiptest Duo, dan heb je dus meteen twee spanningzoekers, waarbij de kortere 14cm lang is en de lange 18cm. Het signaallampje doet zijn werk feilloos, wat van deze spanningzoekers een veilig en betrouwbaar hulpmiddel maken. Je krijgt een lichtje te zien als je de spanningzoeker op een leiding met stroom drukt en tegelijk een knopje indrukt.
Daarbij moeten we, zoals bij elke spanningzoeker van dit type, opmerken dat je de werking ervan steeds even in een veilige situatie moet uitproberen om zeker te zijn dat het lampje nog werkt. Dit doe je bijvoorbeeld door de punt voorzichtig in een stopcontact aan te brengen.
Hiermee komen we bij de nadelen van de spanningzoekers van Laserliner. De werktuigjes doen perfect wat ze moeten doen, maar ook niet meer dan dat. Komt de tip van de schroevendraaier in contact met een leiding die onder stroom zit, dan gaat er een lichtje branden – en dat is het dan. Er is evenwel geen akoestisch signaal, wat het gebruik wat moeilijk maakt als de ruimte bijvoorbeeld heel helder is of als de zon fel binnen schijnt. Verder ontbreekt er een clip om de spanningzoeker aan je jas of gereedschapstas vast te maken.
Er is enkel een lichtje en geen akoestisch signaal als je met deze spanningzoeker stroom detecteert.
Dit product is vooral geschikt voor wie een set met twee spanningzoekers-schroevendraaiers zoekt. Dankzij het verschillende formaat zijn de spanningzoekers geschikt voor verschillende klussen. Hou er wel rekening mee dat niet de volledige schroevendraaier geïsoleerd is, enkel het handvat.
Bekijk prijzen van de Laserliner Tiptest Duo bij verschillende winkels:
Beste professionele spanningzoeker – Fluke 1AC-A1-II VoltAlert
Ben je een professionele elektrotechnicus of een doe-het-zelver die niets aan het toeval over wil laten? Dan moet je investeren in een professionele contactloze spanningzoeker. De beste koop in deze categorie is voor ons de Fluke 1AC-A1-II VoltAlert.
Het grote voordeel van deze professionele spanningzoeker is inderdaad de betrouwbaarheid. Je spoort er zonder contact te maken voltages op tot 1000V. Het toestel is betrouwbaar en geeft een akoestisch en een optisch signaal als het stroom detecteert. Het toestel zelf is compact, maar tegelijk robuust. Het kan tegen een stootje en is bestand tegen stof en vocht, al kijk je altijd beter goed uit met elektriciteit in vochtige ruimtes.
Hiermee komen we bij de nadelen van de Fluke 1AC-A1. Fluke is bekend omwille van zijn kwaliteitstoestellen en echte nadelen kunnen we hier niet vinden. Wil je met dit toestel werken, dan moet je er rekening mee houden dat de batterijen altijd goed geladen moeten zijn. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een toestel zoals dit te gebruiken als schroevendraaier, maar dit weet je natuurlijk als je de Fluke 1AC-A1 koopt. Tenslotte is het ook een behoorlijk duur werktuigje, maar als je regelmatig nieuwe elektriciteitsleidingen legt, of in het kader van een verbouwing wil uitzoeken hoe het elektriciteitsnet precies in elkaar zit, dan win je de aankoop uit.
Niet goedkoop in vergelijking met andere spanningzoekers.
Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele spanningzoeker wil kopen om er elke dag intensief mee te werken. De spanningzoeker checkt contactloos of er stroom op een leiding zit en geeft een duidelijk optisch en akoestisch signaal als dit het geval is. Het is een vrij duur toestel, maar het is zijn geld zeker waard. Hou er rekening mee dat je ook twee AAA-batterijen nodig hebt voor dit toestel.
Bekijk prijzen van de Fluke 1AC-A1-II VoltAlert bij verschillende winkels:
Koopgids
Nu we de beste spanningzoekers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een spanningzoeker koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een spanningzoeker moet voldoen.
Wil je een spanningzoeker kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een spanningzoeker op een rij.
Welke spanning detecteert de spanningzoeker?
Het is belangrijk om een goed idee te hebben van de minimale en maximale spanning die een spanningzoeker kan detecteren. Lage spanningen detecteren is hierbij even belangrijk als hoge spanningen detecteren.
Kun je lage spanningen detecteren, dan gebruik je een spanningzoeker bijvoorbeeld om de correcte werking van bepaalde toestellen te checken. Het detecteren van hoge spanningen is dan weer belangrijk bij het testen van nieuwe elektrische installaties.
De functies van de spanningzoeker
Dat een spanningzoeker “spanning” moet “zoeken” spreekt voorzich. De manier waarop je meldingen krijgt als het toestelletje een hoog of laag voltage waarneemt is echter ook belangrijk. Als er een lichtje brandt, dan moet dit duidelijk waarneembaar zijn, bijvoorbeeld ook op plaatsen waar er veel zonlicht is.
Een lichtje kan meer knipperen als de waargenomen spanning hoger is en minder knipperen als de spanning lager is.
Er kan bijvoorbeeld een rood lichtje branden als er geen spanning waargenomen is, en een groen lichtje als er wel spanning is.
Daarnaast is een akoestisch signaal altijd handig. Dan kun je puur op het geluid een bevestiging krijgen dat er stroom op een bepaalde leiding zit. Een akoestische melding maakt het mogelijk om de spanningzoeker te gebruiken op plaatsen waar je een minder goed zicht hebt op de leiding en de plaatsing van de spanningzoeker.
Veiligheid
Of je nu een spanningzoeker in de vorm van een schroevendraaier gebruikt of een contactloze spanningzoeker, veiligheid is altijd belangrijk als je werkt met een spanningzoeker.
Bij een schroevendraaier moet het handvat en bij voorkeur ook de steel of de schacht van de schroevendraaier goed geïsoleerd zijn. Je moet een goede grip hebben op het handvat, maar dit tegelijk met je vingertop tegen een leiding kunnen drukken. De punt van de schroevendraaier moet goed gepolijst zijn, zodat je er niet mee aan een leiding blijft haperen.
Contactloze spanningzoekers zijn op zich iets veiliger, omdat je er geen contact met een leiding mee maakt, zoals de naam verraadt. Toch is ook daar een goede isolatie en behuizing heel belangrijk. Het is bij contactloze spanningzoekers bijvoorbeeld belangrijk om te weten of er een zekere mate van isolatie is tegenover vocht en water.
Kies je voor een spanningzoeker, een voltmeter of een multimeter?
Je stelt je misschien de vraag of je wel een spanningzoeker nodig hebt als je een voltmeter of een multimeter in huis hebt. Een spanningzoeker is handig om snel de spanning te testen of om fouten op te sporen. Met een spanningzoeker in de vorm van een schroevendraaier kun je bovendien ook schroefjes aanspannen terwijl je bijvoorbeeld stopcontacten plaatst.
Een voltmeter of een multimeter zijn beter geschikt als je precies wil weten hoeveel volt er op een leiding zit. Deze toestellen hebben dus meer dan een functie. Ze detecteren spanning, maar multimeters zijn bijvoorbeeld ook geschikt om een weerstand te meten. Spanningzoekers, voltmeters of multimeters zijn met andere woorden complementaire toestellen.
Slotwoord
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over spanningzoekers. Een spanningzoeker kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een spanningzoeker gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als elektrotechnicus en wil je meteen een professionele spanningzoeker? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.
Heb je nog bepaalde vragen over spanningzoekers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste spanningzoeker. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een spanningzoeker die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze spanningzoeker. Welk project je ook wil opknappen met je spanningzoeker, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe spanningzoeker!