Beste endoscoop

Een endoscoop, ook wel inspectiecamera genoemd, is een handig apparaat voor thuis of op de werkplaats. Je gebruikt een endoscoop voor een visuele inspectie van bijvoorbeeld buizen en leidingen zonder ze open te breken. Je inspecteert er ook andere moeilijk bereikbare plekken mee.

Een endoscoop is een toestel dat bestaat uit een camera die op een flexibele darm geplaatst is. De darm breng je in een leiding in om te kijken of er verstoppingen zijn. Je kan de darm van de endoscoop ook op andere moeilijk bereikbare plaatsen brengen, bijvoorbeeld in de ruimte boven een verlaagd plafond of in de spouw tussen twee muren. Endoscopen of inspectiecamera’s zijn eveneens interessant om de werking van motoren te inspecteren.

Onze top 5 endoscopen

Afbeelding

Product


TRANSNECT 5m

Onze beste koop!

TRANSNECT 5m

Beste koop endoscoop

of

Bosch Universal Inspect Inspectiecamera

Bosch Universal Inspect Inspectiecamera

Alternatief beste koop endoscoop

of

Logivision Full HD 1080P

Logivision Full HD 1080P

Beste endoscoop met scherm

of

Sinji Flexibele WiFi HD Inspectiecamera

Sinji Flexibele WiFi HD Inspectiecamera

Beste endoscoop voor smartphone

of

Rems CamScope S Set 16-1

Rems CamScope S Set 16-1

Beste professionele endoscoop

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

TRANSNECT 5m

Beste koop endoscoop

TRANSNECT 5m

of

Bosch Universal Inspect Inspectiecamera

Alternatief beste koop endoscoop

Bosch Universal Inspect Inspectiecamera

of

Logivision Full HD 1080P

Beste endoscoop met scherm

Logivision Full HD 1080P

of

Sinji Flexibele WiFi HD Inspectiecamera

Beste endoscoop voor smartphone

Sinji Flexibele WiFi HD Inspectiecamera

of

Rems CamScope S Set 16-1

Beste professionele endoscoop

Rems CamScope S Set 16-1

of

Voor- en nadelen van een endoscoop

Misschien ken je een endoscoop eerder uit de medische wereld. Daar staat “endoscopie” voor de medische specialisatie waarbij een dokter je ingewanden inspecteert om een diagnose te stellen. “Endo” verwijst in het oude Grieks naar “binnenin”, terwijl “scoop” verwijst naar het werkwoord “kijken”. Met een endoscoop kijk je dus letterlijk binnen in het lichaam. In het ziekenhuis is dat dan bijvoorbeeld de buikholte van patiënten, terwijl dit in een woning leidingen of andere moeilijk bereikbare plaatsen zijn. Het principe blijft hetzelfde.

Met een endoscoop kun je in je woning diverse klussen opknappen.

 • Verstopte leidingen inspecteren en bepalen waar de verstopping precies zit
 • Spouwmuren inspecteren in functie van het aanbrengen van spouwmuurisolatie
 • Het dak of de dakgoten inspecteren
 • Motoren van auto’s, trucks en dergelijke van binnenuit bekijken en defecten opsporen
 • Een endoscoop heeft dus zeker voordelen voor jou als doe-het-zelver
 • Er is geen demontage nodig van buizen om verstoppingen op te sporen
 • Moeilijk bereikbare plekken worden plots een stuk toegankelijker

Om zeker te zijn dat een endoscoop iets voor jou is, sta je best ook even stil bij de volgende bedenkingen:

 • Vaak is het moeilijk om beelden juist te interpreteren. Er is -net zoals in de medische wereld- kennis van zaken nodig.
 • Het eigenlijke werk moet nog beginnen na de inspectie met een endoscoop. Dan moet je in het geval van een verstopping toch de buizen demonteren.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte endoscopen voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van elke endoscoop. Sowieso zijn alleen endoscopen met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een endoscoop om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen ervaring. Pas dan kies je de juiste endoscoop voor de juiste klus.

Beste koop endoscoop – TRANSNECT 5m

Wil je wel eens weten wat het is om met een endoscoop te werken? Of is er een acuut probleem met een afvoerleiding en wil je het zelf proberen op te lossen om zo de dure werkuren van een vakman uit te sparen? Dan kun je investeren in een budgetvriendelijke endoscoop. De beste koop in dit verband is voor ons deze van het merk Transnect.

Deze endoscoop heeft diverse sterke punten. Zo is het beeld dat je verkrijgt helder en duidelijk. Er is een kabel voorzien van 5 m, waarmee je al vrij lange leidingen kunt inspecteren. Ga je voor deze endoscoop van Transnect, dan hoef je geen dure camera te kopen of in dure hoogtechnologische materialen te investeren. De endoscoop draadloos koppelen aan je laptop en je bent vertrokken. Verder krijg je diverse accessoires bij je aankoop. We denken hierbij aan de meegeleverde haak, een magneet en een spiegel. Deze items helpen je allemaal om de oorzaak van een probleem of een verstopping op te lossen.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Transnect-endoscoop. Je moet er rekening mee houden dat je met de endoscoop op zich niet zo veel bent. De beelden moet je bekijken op je mobieltje of laptop, die je met de endoscoop connecteert. In de praktijk is het niet zo gemakkelijk om de smartphone te connecteren met de endoscoop, zodat je eigenlijk altijd een laptop nodig hebt. Deze wil je mogelijk niet gebruiken om vuile klussen buitenshuis op te knappen. Omdat de endoscoop geen ingebouwd en water- en stootvast display heeft, is het vooral een toestel voor kleine klussen binnenshuis.

Werkt niet zo vlot in combinatie met Android smartphones.

Voordelen
 • Diverse accessoires zoals haak, magneet, spiegel
 • Goed en duidelijk beeld
 • Kabel van 5 m
 • Goedkope oplossing
Nadelen
 • Altijd ook een laptop nodig
 • Geen ingebouwd display
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een endoscoop zoekt om een verstopping in een leiding op te lossen. Je connecteert de camera met je laptop, waarop je de beelden bekijkt. Dit is meteen ook een nadeel. De endoscoop heeft geen eigen display. De meegeleverde accessoires zoals een haak, een magneet en een spiegel vinden we dan weer een mooi voordeel.

Alternatief beste koop endoscoop – Bosch Universal Inspect Inspectiecamera

Ben je op zoek naar een inspectiecamera of een endoscoop om op moeilijke bereikbare plaatsen te filmen, dan is de Bosch Universal Inspect inspectiecamera een goede keuze. We denken hierbij aan het inspecteren van holle ruimtes boven verlaagde plafonds of het gebruik van de endoscoop om te filmen op plaatsen waar je met je camera moeilijk bij kunt.

Het toestel heeft diverse handige features. Zo is er een digitale zoomfunctie voorzien. Ledverlichting op de camera maakt het beeld glashelder. Leuk meegenomen is dat je bij deze Bosch Universal Inspect enkele accessoires meegeleverd krijgt. We denken bijvoorbeeld aan een haak en twee beugels. Die helpen je om verloren voorwerpen of items die een verstopping veroorzaken, weg te nemen. Een laatste troef van dit toestel is de handige opbergtas. Hiermee bescherm je de inspectiecamera en maak je het gemakkelijker om hem ergens op verplaatsing mee te nemen.

Dan komen we bij de nadelen van deze Bosch Universal Inspect-endoscoop. Het toestelletje is inderdaad handig, maar het beschikt slechts over een kabel van slechts 95 cm, waardoor je de endoscoop niet kan gebruiken om over een langere afstand leidingen te inspecteren. Het is niet de inspectiecamera die je nodig hebt als je rioleringswerken wil uitvoeren. Daarnaast is de geheugencapaciteit van het toestelletje beperkt. Zo kun je maar 8 foto’s op het toestel opslaan. We vinden het jammer dat je het toestel niet met je smartphone of laptop kan connecteren.

De kabel is slechts 95 cm lang.

Voordelen
 • Ligt goed in de hand
 • Ideaal voor kleinere doe-het-zelf klussen
 • Zuiver beeld
Nadelen
 • Kabel slechts 95 cm
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige endoscoop voor kleine klussen zoekt. We denken aan het inspecteren van een holle ruimte onder een verlaagd plafond of een motor. De endoscoop heeft een kabel van 95 cm, maar het toestel heeft een overzichtelijk scherm en het ligt goed in de hand. Hou er rekening mee dat de geheugencapaciteit beperkt is tot 8 foto’s.

Beste endoscoop met scherm – Logivision Full HD 1080P

Wil je graag zelf verstoppingen van leidingen onderzoeken en oplossen, en wil je hiervoor graag een endoscoop kopen? En heb je geen zin om je laptop of smartphone te gebruiken als scherm voor deze, meestal wat vuile, klussen? Dan raden we je aan een endoscoop met een meegeleverd inspectiescherm te kopen. De beste koop in dit verband is voor ons de Logivision Full HD 1080P. Dit is een complete en kant-en-klare endoscoop. Wat er bijvoorbeeld opvalt, is dat er naast een camera aan het uiteinde van de darm ook een ledlichtje voorzien is, waardoor je op moeilijk zichtbare plaatsen kan filmen. 

Je neemt foto's en video’s en slaat die op een meegeleverde SD-kaart op. Bovendien kun je gewoon live meekijken op het scherm terwijl je een leiding inspecteert. De meegeleverde endoscopische kabel is 5 m lang en is IP 67 waterdicht, waardoor je niet bang hoeft te zijn om deze in met water gevulde leidingen te gebruiken. De ingebouwde batterij heeft een capaciteit van 2600 mAh, waardoor je hem niet zo vaak hoeft op te laden.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze endoscoop van het merk Logivision. Het is niet zo gemakkelijk om de kabel goed te richten en een goed beeld te krijgen. Eens dit je lukt, dan is het beeld echter wel heel scherp. Verder is de camera waterbestendig, maar is het beeld onder water niet zo scherp. Je krijgt weinig accessoires bij deze endoscoop geleverd. Er is bijvoorbeeld geen spiegeltje om in diverse hoeken te kijken. Je vindt bij je aankoop evenmin een haak om met de endoscoop bepaalde zaken in leidingen of buizen los te maken.

Je krijgt weinig accessoires meegeleverd bij de aankoop van deze endoscoop.

Voordelen
 • Groot scherm
 • Scherp beeld
 • Lang stand-by zonder opladen
Nadelen
 • Goed zicht krijgen is moeilijk
 • Weinig accessoires
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een robuuste allround endoscoop zoekt voor diverse klussen zoals het filmen van leidingen en het detecteren van verstoppingen. De endoscoop heeft een mooi en helder scherm, en het toestel heeft een krachtige accu. Jammer genoeg krijg je weinig accessoires meegeleverd en kon het beeld iets scherper onder water.

Beste endoscoop voor smartphone – Sinji Flexibele WiFi HD Inspectiecamera

Ben je specifiek op zoek naar een endoscoop om in combinatie met je iPhone of smartphone te gebruiken, dan we raden we deze van het merk Sinji aan. Het is een heel gebruiksvriendelijk toestel. Na het connecteren kun je onmiddellijk moeilijk bereikbare plaatsen inspecteren. Er zijn zes ledlichtjes voorzien om het beeld helder te maken. Verder is het een waterdichte inspectiecamera. 

De lengte van de kabel is 2 m. Dit is voldoende om courante en kleine problemen op te lossen. Eens je de endoscoop met je mobieltje verbonden hebt, bekijk je de beelden die je maakt live op het scherm. Je kunt ze eveneens opslaan en later opnieuw bekijken.

We vinden het bij dit toestel van Sinji een groot voordeel dat de kabel heel flexibel is. Zo kun je op moeilijk bereikbare plaatsen filmen en werken in bochtige leidingen. De kwaliteit van de beelden is HD, met een resolutie van 1280x720. Leuk meegenomen is dat deze endoscoop uitgerust is met een ingebouwde magneet en een haakje. Hiermee kun je meteen voorwerpen die bijvoorbeeld een verstopping veroorzaken uit een leiding wegnemen.

Heeft deze endoscoop van het merk Sinji ook nadelen, horen we u al vragen? Welnu, we noteren er toch wel enkele. Zo vinden we het jammer dat de accu snel leeg is. De beelden die je schiet, sla je enkel op in AVI-formaat.

Verder missen we wel een beetje een robuust scherm dat je enkel met deze endoscoop gebruikt. Of ga jij nu je nieuwste mobieltje gebruiken om met vuile handen een leiding te ontstoppen? Dit zijn nadelen die ervoor zorgen dat deze Sinji-endoscoop vooral handig is voor kleine klusjes binnenshuis.

Sinji endoscoop

De batterij is snel leeg.

Voordelen
 • Draadloze verbinding met smartphone of iPhone
 • Waterbestendig
 • Goede verlichting
Nadelen
 • 800 mAh accu snel leeg
 • Vooral voor kleinere klussen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een endoscoop zoekt waarmee je beelden kunt doorsturen naar je smartphone of iPhone. De waterbestendige endoscoop heeft een kabel van 5 m. De accu van de endoscoop is snel leeg. Hierdoor vinden we het een geschikt toestel voor eerder kleine klussen.

Beste professionele endoscoop – Rems CamScope S Set 16-1

Ben je gewoonweg op zoek naar de beste en meest professionele endoscoop voor een correcte prijs, dan raden we deze aan van het merk Rems, meer bepaald de Rems CamScope. Dit is op-en-top een professioneel toestel. De endoscoop zit opgeborgen in een handige en stevige koffer, zodat je het toestel overal handig op verplaatsing meeneemt.

Daarnaast heeft de camerakabel een kleurencamera met dimbare witlicht-ledlampen en een fixed focus functie, naast een drievoudige digitale zoom. Je maakt dus de best mogelijke beelden van elke mogelijke situatie.

Dankzij deze vele functies gebruik je de endoscoop niet alleen om leidingen te ontstoppen, maar ook om andere klussen op te knappen. We denken bijvoorbeeld aan het inspecteren van een spouwmuur of het onderzoeken van een holle ruimte onder een verlaagd plafond. Verder krijg je bij de aankoop handige accessoires zoals een opzetspiegel en een opzethaak, die je helpen om verloren objecten te recupereren.

De Rems CamScope scoort hoog op het vlak van beeldkwaliteit. Je bekijkt de beelden op een 3,5 inch kleurendisplay met hypermoderne technologie. Het scherm heeft een diagonale grootte van 88 mm. Bovendien zijn het scherm en de kabel heel licht, waardoor je ze gemakkelijk bovenhands gebruikt.

De Rems CamScop S is een professionele en oerdegelijke endoscoop, maar tegelijk noteren we ook wel wat nadelen bij dit toestel. Zo is de meegeleverde kabel slechts 1 meter, wat wel heel kort is als je er bijvoorbeeld verstopte leidingen mee wil controleren. Omwille van de professionele kwaliteit is dit ook wel een behoorlijk duur toestel. Je moet je bij de aankoop de vraag stellen of dit het toestel is dat je nodig hebt. De batterij is krachtig, maar na twee uur werken moet je deze toch al opnieuw opladen.

Hoge kostprijs.

Voordelen
 • Scherpe beeldkwaliteit
 • Robuust scherm
 • Stevige koffer
Nadelen
 • Meegeleverde kabel slechts 1 m
 • Duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele endoscoop zoekt. Het toestel is geschikt voor loodgieters en andere vaklieden die regelmatig een endoscoop gebruiken om hun werk gemakkelijk te maken. Het toestel heeft een scherpe beeldkwaliteit en is opgeborgen in een robuuste koffer. We vinden het jammer dat de meegeleverde kabel slechts 1 m lang is.

Koopgids

Nu we de beste endoscopen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een endoscoop koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een endoscoop moet voldoen.

Met een endoscoop stel je een diagnose van een probleem in je huis. Het is daarom kwestie dat dit toestel je zo goed mogelijk helpt om de juiste diagnose te stellen en de juiste actie te ondernemen om het probleem op te lossen.

De grootte van de inspectiecamera

De grootte van de camera of de lens is een belangrijke factor bij de keuze van een endoscoop. Net zoals bij een fototoestel drukt men de grootte uit in mm. Bij de besproken toestellen varieert de grootte tussen de 7 en de 16 mm.

Endoscopen met een eerder grote lens geven scherpe beelden, maar zijn niet zo handig in het gebruik. Als je kleinere oppervlakken wil inspecteren, kan je beter een endoscoop met een kleine lens gebruiken. Dan kun je de kabel immers net iets gemakkelijker manipuleren en leiden.

Bedenk dat bij endoscopen met een kleine lens de beeldkwaliteit iets lager is.

Verlichting

Om donkere leidingen te inspecteren, moet een endoscoop uitgerust zijn met een goede verlichting. Deze kan je in het beste geval aanpassen aan de locatie. Bij moderne endoscopen werkt men vooral met ledverlichting. Meer professionele toestellen hebben koudlicht verlichting met glasvezels, wat je vaak ook aantreft bij microscopen. Vaak wordt dit ook “optische verlichting” genoemd. Het type verlichting bestaat uit glasvezels die licht afgeven vanuit een externe lichtbron. Het licht wordt vervolgens door de darm van de endoscoop naar de camera geleid.

Zoomfunctie

Een zoomfunctie helpt je letterlijk bij het inzoomen op het probleem. Bij de aankoop van een endoscoop kun je er op letten of er een zoomfunctie is. Niet alle toestellen zijn hiermee uitgerust. Net zoals bij een fototoestel bepaalt dit voor een stuk de prijs en de kwaliteit van het beeld. Een toestel met een 3X digitale zoom is voldoende om bepaalde verstoppingen of problemen goed te kunnen inspecteren.

Het gezichtsveld

Het gezichtsveld of het perspectief is belangrijk bij de keuze van een endoscoop. Kun je enkel vooruit filmen, of kun je het gezichtsveld ook draaien en met de camera achterom kijken? Bij een degelijke endoscoop kun je het gezichtsveld van de camera bepalen met een joystick. Een vaak gebruikte term hierbij is de “tipafbuiging”. Dit is letterlijk de graad waarin je de camera kunt bewegen.

Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het inspecteren van motoren. Kleppen die zich in de buurt van bougiegaten bij automotoren bevinden, zijn typisch moeilijk bereikbare plaatsen. Hetzelfde geldt voor scherpe bochten in leidingen. Het kan een optie zijn om deze zones te onderzoeken met een achteruitkijkende endoscoop. Afhankelijk van je taken moet je uitkijken naar endoscopen met een bepaalde hoek. Door je gezichtsveld of kijkrichting te veranderen, kan je alle kanten van een gebied inspecteren.

Flexibiliteit of stijfheid van de kabel of sonde

In dit artikel spreken we over de kabel van een endoscoop. Dit is letterlijk de kabel waarop een cameraatje geplaatst is. In het vakjargon spreekt men vaak ook over een “sonde” in plaats van over een kabel. Hoe je het ook wil noemen, een kabel moet sterk zijn en bestand zijn tegen beschadiging. Producten zoals olie of gewoon water mogen er niet op inwerken. Tegelijk moet de sonde flexibel zijn en door bochten kunnen gaan. Een uitzondering hierop zijn evenwel de zogenaamde “starre endoscopen”. Dit zijn endoscopen met een korte, weinig flexibele kabel die je voor bepaalde industriële toepassingen gebruikt, zoals het inspecteren van pistolen, hydraulische pompen, cilinders of brandstofinjectoren.

Vast scherm of niet

Bij je aankoop kun je overwegen of je er een vast scherm bij wil, of niet. Een endoscoop met een vast scherm heeft als voordeel dat je onmiddellijk een kant-en-klaar toestel kan gebruiken. Je betaalt dan natuurlijk wel ook de prijs van het scherm. Let er in dit geval zeker op dat het scherm stootvast en ook spatwaterdicht is.

Een andere optie is om een endoscoop zonder scherm te nemen. Dan verbind je de endoscoop via bluetooth met je smartphone, je tablet of je laptop. Het voordeel is dat dergelijke endoscopen goedkoper zijn. Het nadeel is dat je dan je dan eventueel je nieuwe smartphone moet gebruiken terwijl je een afvoerleiding met vuile handen inspecteert, wat je waarschijnlijk niet zo leuk vindt.

Endoscoop met of zonder scherm

Checklist bij het kiezen van een endoscoop

Hier geven we nog even een korte checklist waar je bij de aankoop van een endoscoop op moet letten.

 • Grootte van de lens
 • Lengte van de kabel
 • Kun je video opnemen of enkel foto’s maken? Kun je geluid opnemen
 • Wat is het type aansluiting: usb, of bluetooth, of wifi
 • Bestuurbaarheid van de camera met een joystick
 • Is er een zoomfunctie
 • Is er een beeldhoek camera
 • Wat is de beeldkwaliteit
 • Is de camera water of oliebestendig?
 • Welke verlichting heeft de endoscoop?

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over endoscopen. Het lijkt misschien een toestel voor professionals, maar met een endoscoop kun je gerust zelf heel wat klussen opknappen en de werkuren van een vakman uitsparen. Een goede endoscoop kiezen is evenwel niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een endoscoop gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele endoscoop? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over endoscopen, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste endoscoop. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een endoscoop die geschikt is voor jouw situatie. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe endoscoop!

Tresna.nl
Logo