Beste digitale waterpas

Digitale waterpassen zijn waterpassen die uitgerust zijn met een lcd-schermpje en diverse elektronische hulpmiddelen om een paslijn perfect te bepalen. Deze elektronische waterpassen hebben diverse voordelen ten opzichte van hun broertjes zonder digitale features. In dit artikel bespreken we de beste digitale waterpassen.

Onze top 5 digitale waterpassen

Afbeelding

Product


Stanley FatMax digitale waterpas 40cm

Onze beste koop!

Stanley FatMax digitale waterpas 40cm

Gewoonweg de beste koop voor alledaagse klussen

of

HANDY - Digitale Waterpas met Magneet en Geluidsignaal

HANDY - Digitale Waterpas met Magneet en Geluidsignaal

Beste koop digitale waterpas met magneet

of

Laserliner DigiLevel Plus 60

Laserliner DigiLevel Plus 60

Beste professionele digitale waterpas 60 cm

of

Laserliner DigiLevel-Laser G80

Laserliner DigiLevel-Laser G80

Beste lange digitale waterpas met laser

of

Laserliner Masterlevel

Laserliner Masterlevel

Beste compacte digitale laserwaterpas

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Stanley FatMax digitale waterpas 40cm

Gewoonweg de beste koop voor alledaagse klussen

Stanley FatMax digitale waterpas 40cm

of

HANDY - Digitale Waterpas met Magneet en Geluidsignaal

Beste koop digitale waterpas met magneet

HANDY - Digitale Waterpas met Magneet en Geluidsignaal

of

Laserliner DigiLevel Plus 60

Beste professionele digitale waterpas 60 cm

Laserliner DigiLevel Plus 60

of

Laserliner DigiLevel-Laser G80

Beste lange digitale waterpas met laser

Laserliner DigiLevel-Laser G80

of

Laserliner Masterlevel

Beste compacte digitale laserwaterpas

Laserliner Masterlevel

of

Informatie over een digitale waterpas

Een waterpas, of het nu digitaal is of niet, is een must-have om te controleren of een oppervlak perfect horizontaal of verticaal is. Waterpas betekent zoveel als een “vlak oppervlak van stilstaand water”.

Een waterpas is trouwens een klassiek werktuig dat al eeuwen bestaat. Het centrale onderdeel van een waterpas is de zogenaamde “libel”. Dit is een buisje gevuld met gekleurde vloeistof en lucht. Plaats je de waterpas horizontaal, dan komt de luchtbel tussen twee streepjes in de libel terecht. Als de luchtbel zich daar bevindt, dan weet je dat het oppervlak perfect recht of waterpas is. Is het oppervlak waarop je de waterpas plaatst schuin, dan verplaatst de libel zich een beetje naar links of rechts van de streepjes in de libel. Dan weet je dat je nog wat dingen moet aanpassen om het oppervlak waterpas te maken.

De naam “waterpas” is trouwens wat misleidend. Het buisje van de libel is niet gevuld met water, maar eerder met een dikke, olieachtige vloeistof. Water is niet zo geschikt voor het gebruik in waterpassen, omdat het kan bevriezen, waardoor de libel zou barsten.

Naast een groot aantal digitale waterpassen zijn er nu nog vaak manuele waterpassen verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ook nog laserwaterpassen. Deze bespreken we in een aparte artikels op deze site.

Het woord waterpas is zowel mannelijk als onzijdig. Je kunt dus spreken over “de” of “het” waterpas. In dit artikel houden we het bij “de” waterpas.

In dit artikel selecteerden we vijf digitale waterpassen, die we telkens met hun voor- en nadelen bespreken. Daarna kijken we naar de belangrijkste kenmerken van een waterpas in de koopgids.

Gewoonweg de beste koop voor alledaagse klussen – Stanley FatMax digitale waterpas 40cm

Ben je op zoek naar een eenvoudige en precieze digitale waterpas? Dan raden we deze Stanley FatMax Digitale Waterpas van 40 cm aan. Dit is een goede allround waterpas die geschikt is voor de meeste huis-tuin-en-keukenklussen. Voor ongeveer € 40 haal je een digitale waterpas in huis waarbij je meteen geniet van diverse digitale mogelijkheden.

Deze waterpas van Stanley beschikt om te beginnen over twee duidelijk leesbare libellen, die dus nog los staan van de digitale features. De buisjes van de libellen zijn schokbestendig. Ze zijn gemaakt uit acrylglas met een grote duurzaamheid. De libellen zijn bovendien ruim en goed leesbaar. Het is handig dat je een horizontale en een verticale libel in één compacte waterpas bij elkaar hebt.

Omdat het een digitaal waterpas is, heeft dit werktuig een elektronisch display. Dit geeft aan of het oppervlak waterpas is. Is er sprake van een bepaalde hoek ten opzichte van de waterpaslijn, dan is deze in cijfers weergegeven. De tekst roteert hierbij mee met de waterpas. Verder is er een geheugenfunctie voorzien, zodat je bijvoorbeeld gemakkelijk een bepaald verval kunt opslaan om er op een andere plaats verder mee te werken. Een geluidssignaal geeft weer als je de waterpas perfect horizontaal, verticaal of in een hoek van 45° houdt.

De hoeken van de waterpas zijn belegd met rubber, waardoor ze schokbestendig zijn. Je kunt het werktuig laten vallen zonder dat het breekt of zijn bruikbaarheid verliest. Dankzij het gaatje in de waterpas kun je dit instrument handig aan de muur ophangen. Je bevestigt er bijvoorbeeld ook een touw aan om de waterpas als schietlood te gebruiken en je afgetekende lijnen te controleren. De Stanley is een korte waterpas van 40 centimeter lang. Daardoor kun je het instrument gemakkelijk opbergen. Het past in een kleine gereedschapskist of in een hobbykoffer.

Dit laatste voordeel is tegelijk een beetje een nadeel. Zoals gezegd is dit een eerder korte waterpas, waardoor het werktuig niet geschikt is om bijvoorbeeld bij vloerwerken te gebruiken. Er zijn geen magneten voorzien waarmee je de waterpas op metalen buizen of profielen kunt hechten. Daarnaast vinden we het jammer dat er geen meetlat is ingebouwd. Het werkt niet altijd perfect nauwkeurig.

Soms zie je een afwijking tussen de libel en de digitale meting, wat uiteraard niet de bedoeling is. Het toestel opnieuw kalibreren kan dit dan oplossen. Verder vinden we het jammer dat een 45° libel ontbreekt.

Werkt niet altijd perfect en helemaal nauwkeurig zonder kalibratie.

Voordelen
 • Licht
 • Werkt het geluidssignalen
 • Sterk
 • Handig formaat
Nadelen
 • Geen magneten
 • Geen meetlat
 • Niet altijd nauwkeurig
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een digitale waterpas zoekt voor een behoorlijke instapprijs om kleine klusjes in huis op te knappen. De waterpas werkt accuraat en is gemakkelijk om op te bergen. Het is de ideale waterpas om een vaste plek in je gereedschapskoffer te geven en zo altijd bij de hand te hebben.

Beste koop digitale waterpas met magneet – HANDY Digitale Waterpas met Magneet en Geluidsignaal

Zoek je een compacte waterpas met een digitaal display, die bovendien ook magnetisch is? Dan zit je goed met deze digitale waterpas van het merk Handy. Deze waterpas beschikt over twee duidelijk leesbare libellen, die sterk en zo goed als onbreekbaar zijn. De luchtbel en de libel zijn ruim, waardoor je gemakkelijk kunt controleren of een voorwerp waterpas geplaatst is. Het profiel is gemaakt uit duurzaam, licht en onbuigbaar aluminium en is afgewerkt met stootvaste rubberen eindstukken. Daardoor kan de waterpas letterlijk tegen een stootje. Dit is altijd handig als je het meeneemt naar een bouwwerf of het per ongeluk laat vallen.

Er zijn twee gaten in de waterpas voorzien waarmee je het gemakkelijk op de juiste positie kunt plaatsen. Dankzij deze gaten hang je de waterpas handig aan de muur op of kun je het vastbinden aan een touw.

De magneten laten je toe de waterpas vast te hechten aan metalen buizen of profielen. Dit is handig om metalen constructies op te zetten. Zo heb je beide handen vrij om een lijn af te tekenen of een profiel beter te plaatsen. De waterpas is 60 centimeter lang, wat een grote nauwkeurigheid garandeert. Daarnaast is er een handige meetlat voorzien. De magnetische stukken om de waterpas gemakkelijk aan metalen objecten vast te hangen, zijn eveneens praktisch.

De elektronische functies zijn hier natuurlijk ook aanwezig. Zo is er een display dat de hoek ten opzichte van de waterpaslijn digitaal weergeeft. De cijfers op het display blijven steeds horizontaal staan, ook al beweeg je de waterpas. Bij deze waterpas van Handy weerklinkt een onafgebroken geluidssignaal op het moment dat je het instrument waterpas houdt.

Bij de Handy waterpas noteren we echter ook wel wat nadelen. Zo vinden we het jammer dat de batterijen niet bij de aankoop zijn inbegrepen. Daarnaast verliezen de magneten na verloop van tijd hun kracht.

Handyg waterpas beste koop

Magneten verliezen na verloop van tijd hun kracht.

Voordelen
 • Stevig
 • Afgewerkt met rubber
 • Accuraat
 • Geluidssignalen
 • Goed leesbaar display
Nadelen
 • Magneten verliezen snel hun kracht
 • Geen 45° libel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een degelijke digitale waterpas met enkele extra handige eigenschappen zoekt. De meetlat en de magneten zijn extra handig. Met zijn lengte van 60 centimeter komt het toestel goed van pas om nauwkeurige metingen te doen. Het heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Bekijk prijzen van de HANDY - Digitale Waterpas met Magneet en Geluidsignaal bij verschillende winkels:

Beste professionele digitale waterpas 60 cm – Laserliner DigiLevel Plus 60

Zoek je een waterpas om heel snel en tegelijk heel accuraat mee te werken, dan koop je best een professionele waterpas. Onze top tip in dit segment is de Laserliner DigiLevel Plus 60. Alles bij dit toestel is gericht op gebruiksgemak.

Bij 0°, 45°, 90°, 135° en 180° hoor je bijvoorbeeld een geluidssignaal, waardoor je er heel gemakkelijk mee werkt. Dankzij de hold-functie draag je de hoeken over en teken je een lange lijn. Het display is goed leesbaar en je kunt het digitale display altijd kalibreren ten opzichte van de libellen als dit nodig is. Een goed verlicht display vervolledigt de digitale features.

Het handvat is in de waterpas zelf uitgefreesd en is handig om het instrument goed te positioneren. Dankzij de voorziene meetlat teken je direct van de waterpas lijnen af. Deze waterpas is gemaakt uit aluminium en heeft rubberen eindstukken, die de waterpas prima beschermen tegen schokken. De magneten laten je toe het instrument op een metalen object te fixeren, waardoor je je handen vrij hebt om een constructie bij te stellen.

Je koopt deze waterpas inclusief een handige draagtas, die de waterpas beschermt tegen schade. De batterijen die nodig zijn om de elektronische functies te laten werken, krijg je erbij meegeleverd.

Het is moeilijk om nadelen bij dit toestel te ontdekken. Het werkt in alle opzichten heel goed. Het is jammer dat je er meer dan 100 euro voor moet betalen, maar voor deze prijs heb je natuurlijk een professioneel werktuig met veel mogelijkheden in huis. Een eenvoudige en klassieke 45° libel was handig geweest voor wie graag op de klassieke manier met een waterpas werkt. Een tweede handvat was ook handig geweest.

Deze waterpas is duur.

Voordelen
 • Digitaal display
 • Heel accuraat
 • Magneten
 • Top kwaliteit
Nadelen
 • Meer dan 100 euro
 • Klassiek 45° libel ontbreekt
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele waterpas zoekt om niet alleen precies, maar ook snel en efficiënt te werken. De waterpas is duur, maar is wel een goede investering als je gaat voor de perfectie.

Beste lange digitale waterpas met laser – Laserliner DigiLevel-Laser G80

Ben je specifiek op zoek naar een lange digitale waterpas (zie koopgids) om vloertegels te plaatsen, dan is de beste koop voor ons de Laserliner van 80 centimeter. Deze Laserliner waterpas heeft twee libellen, een verticale en een horizontale. Handig om de waterpas over een vlak te verschuiven en te controleren of het vlak egaal is in de diverse richtingen.

Dankzij de in de waterpas ingebouwde handvatten kun je het instrument precies positioneren. Het is bijvoorbeeld eveneens een extra handig werktuig als je een kast met grote legplanken wil maken.

De rubberen eindstukken maken de waterpas stootvast en beschermen het werktuig tegen schokken. Dankzij de gaten aan de eindstukken, kun je de waterpas gemakkelijk aan een muur hangen of opbergen. De waterpas is tenslotte heel sterk. De kans dat het vervormt is echt wel heel klein.

Bij 0°, 45°, 90°, 135° en 180° wordt ter ondersteuning een akoestisch signaal uitgegeven, waardoor je heel gemakkelijk werkt met dit instrument. Het display is goed leesbaar en je kunt het digitale display altijd kalibreren ten opzichte van de libellen als dit nodig is. Een goed verlicht display en de hold-functie vervolledigen de digitale features.

Een extra voordeel is dat deze waterpas een laser heeft. Hiermee meet je lange stukken perfect waterpas af. Het is een groene laserstraal, die je ogen spaart.

Zijn er nadelen aan deze waterpas, horen we je al vragen? Wel, we noteren er toch wel enkele. Zo vinden we het jammer dat er geen 45° libel voorzien is. We vinden het bovendien jammer dat er geen meetlat voorzien is.

Er is geen 45° libel voorzien.

Voordelen
 • Digitaal veel functies
 • Erg nauwkeurig
 • Schokbestendig
 • Inclusief laser
Nadelen
 • Geen 45° libel
 • Geen meetlat
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een lange digitale waterpas zoekt om over een grote afstand een paslijn uit te tekenen of te gebruiken. Deze Laserliner beschikt over een verticale en een horizontale libel met een digitaal display. De waterpas is handig in het gebruik dankzij de ingebouwde handvatten.

Beste compacte digitale laserwaterpas – Laserliner Masterlevel

Ben je op zoek naar een compact toestelletje dat de voordelen van een laserwaterpas en een digitaal waterpas combineert, dan raden we de Laserliner Masterlevel aan. Dit toestel bevestig je op de muur. Het projecteert een lijn, waarbij op het display de hoek in graden wordt aangegeven. Deze lijn kan dus waterpas zijn, maar het is ook mogelijk om specifiek een lijn in een bepaalde hoek te projecteren. 

Dankzij het heldere en leesbare display en het lichte gewicht is dit gewoon een handig toestelletje, punt. Met de hold-functie sla je een bepaalde waarde op. Hierdoor draag je hoeken over en teken je bijvoorbeeld een lange lijn af.

Toch zijn er ook wat nadelen aan dit toestelletje. Omdat je een laserlijn projecteert, is het niet mogelijk om een perfecte lijn af te tekenen zonder extra lat of liniaal. De waterpas heeft een plastic behuizing zonder echt beschermende stukken, wat het minder geschikt maakt op een bouwwerf. Het is vooral een toestel dat je helpt bij de inrichting van je woning, zoals bij het ophangen van kaders of het monteren van hangkasten en legplanken.

De waterpas is kort, het is niet mogelijk om er een rechte lijn mee af te tekenen.

Voordelen
 • Compact
 • Tot op de graad nauwkeurig
 • Hold-functie
 • Lichtgevend display
Nadelen
 • Geen liniaal om langs af te tekenen
 • Niet voor vloerwerken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een digitale waterpas zoekt om kaders mooi recht op te hangen of schilderwerken professioneel uit te voeren. Je kunt de werking vergelijken met een laserwaterpas, al werk je hier tot op de graad precies, terwijl dit met een laserwaterpas niet kan.

Koopgids

Je merkt het, een waterpas kiezen is niet zo eenvoudig als het lijkt, nietwaar? Wij hebben voor jou alvast vijf digitale waterpassen geselecteerd met een goede prijs-kwaliteitverhouding. In de koopgids bespreken we hieronder de belangrijkste kenmerken van een waterpas.

Digitaal display

Het belangrijkste kenmerk van een digitale waterpas, dat is het digitale display. Leesbaarheid is hier meteen al een belangrijk criterium. In plaats van de stand van de libel te bekijken, lees je hier een cijfer af. Dit moet leesbaar zijn en weergegeven worden tot na de komma. Daarnaast moet het display ook leesbaar zijn als je de waterpas schuin of verticaal houdt. 

De tekens op het display moeten dus meedraaien met de stand van de waterpas. Een geheugenfunctie is ook interessant. Zeker als je bijvoorbeeld een langere lijn wil uittekenen om een verval te maken op een terras of een buitenvloer. Verplaats je de waterpas, dan kun je keer op keer zonder probleem hetzelfde verval opnieuw reconstrueren over een groot oppervlak.

Handyg waterpas beste koop

Naast een display, heeft een goed digitaal waterpas ook telkens een arsenaal aan akoestische signalen. Hoe deze geconfigureerd zijn, hangt af van toestel tot toestel. Sommige digitale waterpassen geven een akoestisch signaal op het moment dat ze waterpas gepositioneerd zijn. Bij anderen weerklinkt er korte of lange pieptonen, die een egaal geluid worden op het moment dat je het instrument waterpas positioneert.

Wat zijn nu de voordelen van een digitaal waterpas tegenover een kruislijnlaser, horen we je al vragen? Een digitaal waterpas heeft inderdaad wel een aantal voordelen tegenover een kruislijnlaser. Bij een kruislijnlaser projecteer je een paslijn over een lange afstand, maar een geheugenfunctie ontbreekt en het is dus niet zo handig om vloeren met verval te leggen met een kruislijnlaser. Hetzelfde geldt als voordeel tegenover een niet-digitaal waterpas dat enkel met libellen werkt. Bij de meeste digitale waterpassen zijn er trouwens ook gewone libellen, die je bijvoorbeeld gebruikt als de batterijen leeg zijn.

Materiaal

Net zoals een gewone waterpas moet een digitale waterpas ook gewoon stevig zijn. Je moet er als het ware een zwaar gewicht op kunnen plaatsen zonder dat de waterpas zich vervormt. Veel waterpassen zijn gemaakt van aluminium. Het voordeel hiervan is dat het licht en tegelijk sterk is, zeker als het gegoten aluminium is. Een nadeel van een waterpas uit aluminium is dat het vrij duur is.

Naast aluminium waterpassen bestaan er waterpassen uit kunststof. Dit materiaal is goedkoper dan aluminium. Het materiaal is wat minder sterk. Digitale waterpassen uit kunststof zijn minder duurzaam dan waterpassen uit aluminium.

Lengte

Je kunt digitale waterpassen in heel veel verschillende lengtes kopen. De lengte die je het beste kiest hangt af van de klussen die je wil opknappen.

 • Korte waterpassen tot 30 centimeter zijn ideaal voor kleine klussen zoals het netjes ophangen van kaders. Een loodrechte lijn aftekenen lukt je ook perfect met een kort waterpas of een laserwaterpas. Je kunt deze instrumenten gemakkelijk opbergen, wat ook wel een voordeel is.
 • Halflange waterpassen met een lengte tussen de 30 en de 60 centimeter zijn geschikt voor allround klussen. De klussen die je met een klein waterpas kunt doen, zijn perfect mogelijk met een halflang waterpas. Daarnaast kun je een halflang waterpas gebruiken om deur- of raamkozijnen te plaatsen. Met een halflang waterpas kun je geen miskoop doen, qua lengte is het voor de meeste klussen geschikt.
 • Dan bestaan er waterpassen met een lengte van 80 centimeter of langer. Deze zijn geschikt voor klussen waarvoor je uitdrukkelijk in de breedte of in de hoogte werkt. We denken aan het plaatsen van een mortelbed voor tegels of het plaatsen van een vloer. Voor stukadoorswerken is een lang waterpas nodig om lange hoekprofielen te plaatsen. Let wel, digitale waterpassen zijn meestal niet langer dan 80 centimeter. Wil je graag een waterpas van een meter of langer, dan is de kans groot dat je je moet behelpen met een klassiek waterpas.

Hoe korter de waterpas, hoe groter in principe de foutmarge is. Je kunt dit vergelijken met een meetlat. Een rechte lijn trekken met een liniaal van één meter is preciezer dan een meetlat van 20 centimeter vijf keer te verplaatsen.

Stevigheid

Een digitale waterpas is een typisch werktuig dat je op een bouwwerf gaat gebruiken. Wil je tijdens een nieuwbouw buizen installeren, vloertegels plaatsen, een muurtje pleisteren of andere klussen opknappen, dan moet je zeker zijn dat je mooi werk kunt leveren. Daarom heb je best een stevige waterpas bij de hand, of het nu een digitale is of niet.

Werktuigen die je op een bouwwerf gebruikt moeten tegen een stootje bestand zijn. Rubberen eindstukken zijn daarom handig voor elk waterpas. Deze beschermen je digitale waterpas perfect tegen elke vervorming, die de nauwkeurige werking van de waterpas te niet doet. Rubberen eindstukken verhogen de duurzaamheid van een waterpas aanzienlijk.

Stevigheid van digitale waterpas

Precisie

Veel producenten van waterpassen slaan je om de oren met de precisiegraad van hun waterpassen. De gevoeligheid of de precisiegraad van een digitale waterpas (ook wel de tolerantie genoemd), wordt gemeten in millimeters per meter. Je moet je hierbij een waterpas van één meter voorstellen. Deze waterpas hef je dan aan één kant op om de luchtbel één millimeter te verschuiven. De hoogte die je hiervoor nodig hebt, bepaalt de precisie van de waterpas.

De meeste waterpassen hebben een tolerantie van 10 mm per meter. Dus op een afstand van een meter is er een marge van 1 centimeter toegelaten. Voor veel klussen is dit geen zo’n probleem, maar wil je echt een precisieklus opknappen, dan moet je hier wel rekening mee houden. Bij een digitale waterpas is er de mogelijkheid om het digitale mechanisme te kalibreren ten opzichte van de libellen. Zo ben je zeker dat beiden exact hetzelfde resultaat geven.

Om goed met een waterpas te kunnen werken, moet ook gewoon je de juiste libel gebruiken en de waterpas in de juiste dimensie plaatsen. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Een profiel kan bijvoorbeeld loodrecht staan als je het frontaal bekijkt, maar bekijk je het dan van de zijkant, dan kan het nog altijd wat scheef staan.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je veel informatie over digitale waterpassen hebben kunnen geven. Een digitale waterpas is een onmisbaar werktuig voor veel klusjes die je in huis opknapt. Bovendien hoeft een digitale waterpas helemaal niet duur te zijn. Heb je nog vragen over een bepaalde digitale waterpas, dan kun je contact opnemen met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met antwoorden op concrete vragen. Zoals bij elke aankoop is het belangrijk om goed alle voordelen en nadelen van een waterpas kritisch met elkaar te vergelijken. Pas daarna neem je een goede beslissing. We wensen je veel succes met de aankoop van een digitale waterpas!

Tresna.nl
Logo