Beste micrometer

Met een micrometer kun je minimale afstanden meten, tot op een tiende of zelfs een honderdste van een millimeter. Micrometers gebruik je hierdoor vooral als je heel nauwkeurig wil meten. Dit is bijvoorbeeld het geval als je machines bouwt of met fijne metalen werkt. Om bij machines diverse metalen elementen op elkaar te laten passen is het belangrijk dat je ze tot zo nauwkeurig mogelijk kunt meten. Met een micrometer ga je dan bijvoorbeeld de ruimte tussen de randen van een schroefdraad meten of de ruimte tussen de tanden van een tandwiel. Verder meet je met een micrometer ook vaak de diameter van kleine gaatjes. Een micrometer is hierdoor handig als je juwelen maakt. Dit is precisiewerk met dure materialen.

Onze top 5 micrometers

Afbeelding

Product


Silverline 282378

Onze beste koop!

Silverline 282378

Beste koop analoge micrometer tot 25 mm

of

BGS Digitale micrometer

BGS Digitale micrometer

Beste digitale micrometer

of

TGB micrometer - schuifmaat

TBG micrometer - schuifmaat

Beste veelzijdige schuifmaat

of

Mitutoyo 3431950023

Mitutoyo 3431950023

Beste elektrische schuifmaat

of

Brüder Mannesmann 825 Schuifmaat - 150mm

Brüder Mannesmann 825 Schuifmaat - 150mm

Beste analoge schuifmaat

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Silverline 282378

Beste koop analoge micrometer tot 25 mm

Silverline 282378

of

BGS Digitale micrometer

Beste digitale micrometer

BGS Digitale micrometer

of

TBG micrometer - schuifmaat

Beste veelzijdige schuifmaat

TGB micrometer - schuifmaat

of

Mitutoyo 3431950023

Beste elektrische schuifmaat

Mitutoyo 3431950023

of

Brüder Mannesmann 825 Schuifmaat - 150mm

Beste analoge schuifmaat

Brüder Mannesmann 825 Schuifmaat - 150mm

of

Er komt best wel wat kijken bij het gebruik van een micrometer. “Meettechniek” is niet voor niets een vak en een specialiteit apart.

Er bestaan verschillende soorten micrometers. Vaak wordt er ook een verschillende terminologie gebruikt. In dit artikel bespreken we diverse soorten micrometers. We zetten hier even enkele termen op een rij.

  • Schroefmaten. Vaak zijn micrometers schroefmaten. Hierbij draai de schroefmaat rondom een object om de diameter te meten, een beetje vergelijkbaar met hoe je een object in een bankvijs klemt. Hoe een schroefmaat werkt en hoe je de waarden moet aflezen zie je in onderstaand filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=9KIi4FQhQ_U. We komen hier in de koopgids ook nog op terug.
  • Schuifmaten. Hiermee meet je een diameter van een object door een object als het ware in een tang te klemmen, tussen twee meetkaken. Een schuifmaat is iets minder nauwkeurig dan een schroefmaat.
  • Bij schuifmaten en schroefmaten zijn er dan nog eens analoge en digitale exemplaren.
  • Analoge micrometers. Dit zijn micrometers met een analoge meetschaal. Vergelijk ze met een ouderwetse liniaal of lat, maar dan met een veel grotere nauwkeurigheid. Je leest de gemeten afstand van de meetschaal of een combinatie van meerdere meetschalen af. Meer hierover verder in dit artikel.
  • Digitale micrometers. Dit zijn micrometers waarmee je, zoals de naam het zegt, digitaal meet. Het grote voordeel is dat je het cijfer gewoon maar van het display af te lezen hebt. Een nadeel is dat je regelmatig de batterijen moet vervangen en dat het toestel op zich iets minder duurzaam is dan een analoge micrometer.

Welke soorten micrometers zijn er?

We kennen nu het verschil tussen schroefmaten, schuifmaten en over analoge en digitale micrometers. Er bestaan binnen deze categorieën nog diverse soorten micrometers. Het onderscheid gebeurt bijvoorbeeld op basis van de afstand die je kunt meten of op de manier waarop je de meting afleest. Denk er ook over na welke soort micrometer je nodig hebt.

  • Buitenmicrometer. Dit verwijst niet naar het gebruik buiten, al kan je een dergelijke micrometer ook buiten gebruiken. De term verwijst naar het meten van een buitenmaat of de externe diameter. Als je bijvoorbeeld de buitenmaat van draden, schroeven of mechanische zaken wil meten, dan heb je een buitenmicrometer nodig.
  • Binnenmicrometer. Een binnenmicrometer is noodzakelijk om de diameter van boorgaten heel nauwkeurig te meten, bijvoorbeeld bij het maken van juwelen, waarbij je een opening in een ring wil voorzien om een edelsteen te plaatsen.
  • Dieptemicrometers. Dieptemicrometers bestaan eveneens. Hiermee kun je de diepte in een object meten.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte micrometers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de micrometers. Sowieso zijn alleen micrometers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een micrometer om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste micrometer voor de juiste klus.

Beste koop analoge micrometer tot 25 mm – Silverline 282378

Ben je op zoek naar een micrometer die geschikt is om de kleinste afstanden te meten en dit voor een zachte prijs, dan raden we de Silverline 282378 aan. Deze analoge micrometer is goed te bedienen en heeft een nauwkeurig resultaat. De verchroomde trommel en cilinder zijn sterk en tegelijk geschikt om heel minutieus metingen uit te voeren. 

Het instrument werkt inderdaad heel precies en heeft daarbij ook nog eens een aangenaam design. De micrometer ligt immers goed in de hand en de afmetingen zijn vlot leesbaar eens je met het systeem van een micrometer vertrouwd bent. Deze Silverline is een micrometer die op een honderdste millimeter (0,01 mm) meet. De schroefmaat meet objecten met een maximale diameter van 25 mm.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze micrometer. Het is niet gemakkelijk om echte nadelen bij dit werktuig te vinden. De nadelen zijn immers allemaal zaken waar je weet van hebt als je kiest voor dit toestel. Zo weet je dat je alles manueel moet instellen en dat er geen digitale functies zijn. Verder moet je er rekening mee houden dat de maximale meetafstand met deze micrometer beperkt is tot 25 mm, wat beperkter is dan bijvoorbeeld bij een schuifmaat. De meest nauwkeurige modellen berekenen lengtes van een duizendste millimeter (0,001), oftewel een micron. Dit is met de Silverline 282378 niet het geval, maar dit kun je ook niet echt verwachten voor deze prijs.

Geen digitale functies.

Voordelen
  • Compact en handig
  • Nauwkeurig
  • Goed leesbaar
  • Ideaal voor kleine klussen
  • Zeer precies
Nadelen
  • Alles manueel in te stellen
  • Geen digitale functies
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg de beste koop als analoge micrometer zoekt. Een compacte en handige meter, met goed leesbare aanduidingen en een nauwkeurig resultaat, dat noemen we nou eens een goede aankoop. Je moet erbij nemen dat de meetafstand beperkt is en dat er geen digitale functies voorzien zijn.

Beste digitale micrometer – BGS Digitale micrometer

Ben je op zoek naar een micrometer en wil je graag gebruik maken van een digitaal display om het resultaat af te lezen? Dan raden we de micrometer van het merk BGS aan. De digitale micrometer meet tot op 0,01 mm nauwkeurig. Dankzij de digitale eigenschappen kun je op een snelle manier metingen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld maar aan de dikte van een remschijf. 

Je stelt de meeteenheid met een druk op de knop in (hierbij heb je de keuze tussen inches en mm) en start een nieuwe meting door op een knop te drukken. Het meetresultaat is dus nauwkeurig. Een ander voordeel is de goede leesbaarheid van het display, ook in het schemerdonker. Wat we ook altijd leuk meegenomen vinden, is dat deze digitale micrometer niet duur te noemen is.

Hiermee komen we bij de nadelen van het toestel. We vinden het een degelijk instrument, maar het is evenwel jammer dat het voor een groot stuk uit plastic bestaat. Dit is niet zo goed voor het milieu en de micrometer voelt ook gewoon wat “plastiekerig” aan. Na verloop van tijd is het nodig om het meetbereik opnieuw te kalibreren, anders meet het toestel niet meer zo nauwkeurig. Een micrometer uit massief metaal heeft dit nadeel minder. En een meetbereik van 13 mm is zelfs voor een micrometer toch wat beperkt.

Veel gebruik van plastic, wat niet zo duurzaam is voor het milieu.

Voordelen
  • Digitaal
  • Heel nauwkeurig
  • Voordelig qua prijs
  • Licht
  • Display goed leesbaar
Nadelen
  • Meetbereik 1,3 cm
  • Veel gebruik van plastic
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop bij de digitale micrometers zoekt. Het toestel heeft een beperkt meetbereik (meer bepaald 1 centimeter), maar het meet binnen deze afstand heel erg nauwkeurig. Dat het display perfect helder is en dat het toestelletje voordelig is qua prijs, vinden we mooi meegenomen.

Beste veelzijdige schuifmaat – TBG micrometer - schuifmaat

Om een nauwkeurige meting over een totale afstand van ongeveer 15 centimeter uit te voeren, daarvoor heb je een schuifmaat nodig. Zoals de naam het zegt, schuif je bij een schuifmaat de zogenaamde meetkaken over het object dat je wil meten. De beste koop in dit verband vinden we de elektrische schuifmaat van het merk TBG. Deze schuifmaat heeft diverse voordelen. Zo meet je tot op 0,03 mm nauwkeurig. Dit is een minder grote nauwkeurigheid dan bij micrometers, maar de afstand waarover je kan meten is een stuk groter.

Zowel de hoofdschaal als de meetkaken zijn uitgevoerd uit roestvrij staal. Hierdoor gebruik je het toestel zowel binnen als buiten. De elektronische module is hiervoor ook spatwaterdicht gemaakt en voldoet aan de IP54-norm. Het toestel werkt heel snel en heeft een functie voor gegevensuitvoer via usb. Zo stuur je de meetresultaten bijvoorbeeld naar een printer of computer.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze elektrische schuifmaat. We vinden het jammer dat het display niet zo goed leesbaar is, bijvoorbeeld als het wat schemert buiten. Met deze micrometer wil je net in nauwe ruimtes bepaalde afstanden kunnen meten, maar dit gaat door de grootte van het werktuig niet zo vlot. Daarnaast vinden we het bijvoorbeeld ook wel jammer dat je bij de aankoop geen batterij of een herlaadbare batterij meegeleverd krijgt.

De stelschroef moet je heel hard aanspannen als je de schuifmaat op een bepaalde maat wil fixeren. Er is een functie voor gegevensuitvoer voorzien, maar deze is nogal omslachtig via een usb-kabel. We hadden liever gezien dat je de gegevens draadloos via Bluetooth zou kunnen exporteren.

Jammer genoeg is bij de aankoop geen batterij meegeleverd.

Voordelen
  • Gemaakt uit gehard staal
  • Heel precies
  • Meetbereik tot 15 cm
  • Werkt zowel digitaal als analoog
Nadelen
  • Geen batterij meegeleverd
  • Digitaal wat minder leesbaar
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de elektrische schuifmaat met de beste prijs-kwaliteitsverhouding op de markt zoekt. Het werktuig is niet ideaal om te gebruiken in nauwe ruimtes en je merkt dat er op de kosten bespaard is, bijvoorbeeld door geen batterij mee te leveren. Anderzijds werkt de micrometer en schuifmaat zowel analoog als digitaal heel precies.

Beste elektrische schuifmaat – Mitutoyo 3431950023

Ben je gewoonweg op zoek naar de allerbeste elektrische schuifmaat op de markt, dan raden we de Mitutoyo 3431950023 aan. Het is een elektronische schuifmaat die maar liefst tot 0,01 mm nauwkeurig meet. Er is een totaal meetbereik van 15 cm. Het display is hierbij steeds goed leesbaar. 

Je voert zowel digitale als analoge metingen uit. Het geharde staal van de meetbekken en de hoofdschaal zorgen ervoor dat je zowel binnen als buiten werkt. Heb je de schuifmaat even niet nodig, dan berg je hem op in de mooi op maat gemaakte opbergdoos. Het toestel ligt gewoon goed in de hand en is altijd betrouwbaar.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Mitutoyo 3431950023. Eerst en vooral valt het stevige prijskaartje op, al krijg je natuurlijk ook wel waar voor je geld. Daarnaast zijn de bedieningsknopjes echt wel aan de kleine kant. Heb je grote handen, dan is het niet zo gemakkelijk om de knoppen te bedienen. De stelschroef is ook wat te klein om hem gemakkelijk vast of los te draaien. Dit neemt allemaal niet weg dat het toestel perfect nauwkeurig meet. We vinden het jammer dat het niet mogelijk is om de resultaten van je metingen uit te voeren, niet via een usb-kabel en al evenmin via bluetooth.

Je moet je portemonnee wijd opentrekken om deze schuifmaat te kopen.

Voordelen
  • Heel nauwkeurig
  • Zowel digitaal als analoog
  • Meetbereik tot 15 cm
  • Lange batterijduur
  • Stevige opbergdoos
  • Gehard staal
Nadelen
  • Stevig prijskaartje
  • Bedieningsknopjes wat klein
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg de beste elektrische schuifmaat op de markt zoekt. De schuifmaat meet zowel digitaal als analoog heel precies. Je moet er een behoorlijke prijs voor betalen, maar dan ben je ook wel zeker dat je een perfect werkende schuifmaat en micrometer in huis haalt.

Beste analoge schuifmaat – Brüder Mannesmann 825 Schuifmaat - 150mm

Ben je op zoek naar een schuifmaat die nauwkeurig werkt, en hoeft deze voor jou niet zo nodig op een digitale manier te werken, dan raden we de schuifmaat 825 van het Duitse merk Brüder Mannesmann aan. Dit is een schuifmaat die perfect doet wat je ervan mag verwachten. Over een maximale afstand van 150 mm meet je tot op een afstand van een halve millimeter precies.

Het is verder een bijzonder stevig instrument, waarbij je de diverse schalen wat moet leren gebruiken. Het is misschien niet de meest nauwkeurige schuifmaat, maar wel een van de eenvoudigste om te bedienen.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze schuifmaat van Brüder Mannesmann. Zoals je mag verwachten van een analoge schuifmaat ontbreekt er hier een digitaal display. Dit is natuurlijk niet echt een nadeel, anders kies je wel voor de aankoop van een elektronische schuifmaat. Daarnaast vinden we de cijfers op het liniaal niet zo goed leesbaar. Ze contrasteren wat te weinig met het metaal. De stelschroef bedienen en de juiste instelling vinden is wat moeilijk als je grote handen hebt.

Cijfers op schuiflat vallen niet zo goed op.

Voordelen
  • Meetbereik 150 mm
  • Sterke stelschroef
  • Stevig staal
Nadelen
  • Geen digitale functies
  • Vrij grote afwijking
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg een stevige en heel precieze analoge schuifmaat zoekt. Het werktuig is uit stevig staal gemaakt en is bijzonder duurzaam. Bij deze schuifmaat mag je geen digitale toeters en bellen verwachten - deze zijn er gewoon niet -, maar binnen een tolerantie van een halve millimeter meet je heel precies met deze Brüder Mannesmann 825.

Bekijk prijzen van de Brüder Mannesmann 825 Schuifmaat - 150mm bij verschillende winkels:

Koopgids

Nu we de beste micrometers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een micrometer koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een micrometer moet voldoen.

Hoe werkt een schroefmaat?

De werking van een micrometer die werkt als schroefmaat, is als het ware vergelijkbaar met die van een schroef en een moer. Een micrometer bestaat uit

  • Een beugel met een vast meetvlak
  • Een arm met schroefdraad

Je klemt een object tussen de beugel en de arm met schroefdraad. Op het stuk van de arm dat buiten de beugel komt, kun je dan de maat aflezen. Over het algemeen is het zo dat de arm een halve millimeter opschuift als je er een volledige omwenteling mee maakt.

Schroefmaat werking

Zo lees je op de arm de afstand tot een halve millimeter af. Daarnaast is er op de arm ook nog een trommel voorzien, waarop je ook nog een schaal ziet. Deze geeft weer hoeveel tienden of honderdsten van een millimeter je draait. Bij een volledige omwenteling schuif je een halve millimeter op, en doe je er nog een halve omwenteling bij, dan is dat nog eens de helft van een halve millimeter, dus 0,25 mm.

Hoe werkt een schuifmaat?

Een schuifmaat is een instrument om metingen uit te voeren, die nauwkeuriger zijn dan metingen met een lat of een liniaal. Schuifmaten zijn geschikt voor buitenmetingen, binnenmetingen en dieptematen. De maat van een object aflezen doe je met een combinatie van schalen. Je leest volledige millimeters af van de schuifmaat zelf, en boven is er een andere schuifmaat geplaatst, die werkt als een schaallat. Daarop kun je dan de afstanden tot op een tiende van een millimeter aflezen.

Welke maten micrometer zijn er?

Zoveel micrometers er zijn, zoveel verschillende maten of meetschalen er mogelijk zijn. In onze top vijf is onze beste koop een schroefmaat met een buitenmaat van 25 mm. Dit is een populaire afstand die voor de meeste toepassingen geschikt is waarvoor je een micrometer wil gebruiken.

Met een micrometer met een maximaal meetbereik van 25 mm kun je dus niet missen, maar er zijn er ook andere die een grotere of kleinere meetcapaciteit hebben. Wil je gaan voor een meetcapaciteit tot maximaal 15 centimeter, dan ga je het beste voor een schuifmaat.

Een schroefmaat of een schuifmaat kiezen?

Of je nu beter een schroefmaat of een schuifmaat kiest, hangt voor een groot stuk af wat je precies met het meetinstrument wenst te doen. Een schroefmaat werkt over het algemeen iets preciezer dan een schuifmaat, terwijl een schuifmaat wel gemakkelijker te gebruiken is en in meer situaties van pas komt.

Nog enkele concrete kooptips

Een micrometer is dus een meetinstrument waarmee je tot op een hoge graad van nauwkeurigheid kunt meten. Om zeker te zijn dat je een goede koop doet, gebruik je best deze checklist.

  • Tot welke nauwkeurigheid wil je meten? Wil je tot op een afstand van 0,01 mm nauwkeurig meten, dan heb je een schroefmaat nodig, anders kun je zeker werken met een schuifmaat.
  • Wil je digitaal of analoog werken?
  • Welke maateenheid wil je gebruiken? In een internationale omgeving kan het zijn dat je lengtes in inches wil definiëren en niet in centimeter. Met bepaalde digitale micrometers heb je de keuze tussen beide maateenheden. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig.
Kooptips micrometer

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over micrometers. Een micrometer kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook even stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een micrometer gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele micrometer? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over micrometers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste micrometer. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een micrometer die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze micrometer. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe micrometer!

Tresna.nl
Logo