Bosch GMS 120 review

Wil jij een muur in jouw woning gaan bewerken? Wil je bijvoorbeeld in een muur gaan boren? Of wil je mogelijk een complete muur weg gaan halen? Voordat je dit kunt doen, moet je inzicht in de muur krijgen. Je moet simpelweg weten wát zich precies in de muur bevindt. Om dat te achterhalen, kun je een leidingzoeker gebruiken. Is de Bosch GMS 120 daar de beste keuze voor? Je gaat het lezen in deze Bosch GMS 120 review.

Recentelijk hebben wij het genoegen gehad om deze leidingzoeker uit te mogen proberen. We hebben hierdoor perfect kennis kunnen maken met alle mogelijkheden, alle functies en de algehele werking. Aan de hand hiervan hebben we ook zelf kunnen ondervinden wat de voor- en nadelen zijn. Over deze voor- en nadelen ga je alles lezen in deze Bosch GMS 120 review.

Bosch GMS 120

In deze review vind je ook nog aanvullende informatie. Zo bespreken we wat deze leidingzoeker kost én hoe andere gebruikers naar deze leidingzoeker kijken. Tot slot laten wij je aan het einde van deze Bosch GMS 120 review kennis maken met twee alternatieven. Mocht déze leidingzoeker niet helemaal naar jouw wens zijn, kun je altijd nog voor één van deze alternatieven kiezen!

De voordelen van de Bosch GMS 120

Wil jij graag een goede, betrouwbare en hoogwaardige leidingzoeker aanschaffen? Dan is de kans groot dat je al snel bij het merk Bosch uitkomt. Dit merk is namelijk één van de meest vooraanstaande merken in de wereld van leidingzoekers.

Binnen het aanbod van Bosch is de GMS 120 leidingzoeker één van de populairste varianten. Waarom dit zo is? Dit is onder meer aan de volgende voordelen te danken:

 • De werking van deze leidingzoeker is zeer nauwkeurig
 • Bijzonder fijn en duidelijk display
 • Verschillende modi voor het detecteren van objecten in de muur
 • Deze leidingzoeker is volledig stof- en spatwaterdicht
 • Deze leidingzoeker heeft een flinke detectiediepte
 • De Bosch GMS 120 ligt aangenaam in de hand
 • Je kunt de Bosch GMS 120 altijd en overal gebruiken
 • Deze leidingzoeker heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding
 • Schakelt zichzelf automatisch uit

Zeer nauwkeurige werking

Ben je van plan om eindelijk dat gave schilderij op te gaan hangen? Voordat je in de muur gaat boren, moet je goed onderzoek naar de muur doen. Waar bevinden leidingen zich precies? Om welke leidingen gaat dit precies? En waar kun je wel of niet boren? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je met een leidingzoeker het antwoord op vindt.

Als je hiervoor de Bosch GMS 120 gebruikt, ben je verzekerd van een nauwkeurig antwoord. Het merk Bosch heeft namelijk voor een bijzonder nauwkeurige werking gezorgd. Deze nauwkeurige werking is aan onder meer de volgende facetten te danken:

 • Automatische kalibrering: deze leidingzoeker beschikt over een automatische kalibreringsfunctie. Met dank aan deze functie is de Bosch GMS 120 in staat om alle objecten perfect te vinden. Eventuele toepassingsfouten worden – dankzij deze functie – tot in perfectie vermeden.
 • LED-lichtring: de Bosch GMS 120 beschikt over een LED-lichtring, waarmee objecten bijzonder snel herkend worden. Je geniet bij deze leidingzoeker dus niet alleen van een prima nauwkeurigheid, maar ook van een snelle detectie.
 • Center Finder-schaal: het merk Bosch heeft aan de GMS 120 leidingzoeker ook een zogeheten Center Finder-schaal toegevoegd. Met dank aan deze functie weet je echt precies waar het gedetecteerde object zich bevindt. De leidingzoeker is bovendien in staat om te bepalen van welk materiaal het betreffende object vervaardigd is.

Oftewel: met de Bosch GMS 120 kun je eigenlijk niet de mist in gaan. Zolang je deze leidingzoeker op de juiste manier gebruikt, ben je verzekerd van een perfecte detectie. Bovendien is het ideaal dat je uit drie modi kunt kiezen. Om welke modi dit precies gaat, lees je verderop nog in de Bosch GMS 120 review.

Fijn en duidelijk display

Bij het ontwerpen van de GMS 120 leidingzoeker heeft Bosch louter de juiste keuzes gemaakt. Zo spreekt het display van deze leidingzoeker ons heel erg aan. Dit is onder meer te danken aan de afmetingen van het display. Zoals je op de foto’s kunt zien, is dit display vrij groot uitgevoerd. Dit komt het detecteren van de objecten eigenlijk alleen maar ten goede.

Bijkomend voordeel: Bosch heeft ook nog voor een verlicht display gezorgd. Wil je ’s avonds laat nog op zoek gaan naar mogelijke leidingen in een muur? Dat is geen probleem met de Bosch GMS 120. Ook als je bijvoorbeeld nog geen verlichting in jouw nieuw gekochte huis hebt, komt dit verlichte display maar al te goed van pas.

Bosch GMS 120 display

Tevens zijn wij van mening dat het display bijdraagt aan het gebruiksgemak. Je kunt het display immers makkelijk aflezen, waardoor je snel achterhaalt wát zich precies in een muur bevindt. In combinatie met de nauwkeurige werking (zie hierboven) is het al met al aangenaam werken met de Bosch GMS 120.

Verschillende modi

In elke muur in jouw woning kunnen zich leidingen bevinden. Om wat voor soort leidingen dit precies gaat, verschilt echter van muur tot muur. Het fijne is dat je bij de Bosch GMS 120 echter uit drie modi gebruik kunt maken:

 • Droogbouwmodus
 • Metaalmodus
 • Modus voor spanning voerende leidingen

Dankzij deze modi ben je in staat om nóg nauwkeuriger te bepalen wat zich precies in een muur bevindt. Hierbij is het ook nog ideaal dat de Bosch GMS 120 in staat is om tal van materialen te detecteren. Zo is de Bosch GMS 120 in staat om alle mogelijke ferro metalen te detecteren.

Blijft het alleen bij de ferro metalen? Nee, ook de non-ferro metalen, houten onderconstructies en spanning voerende leidingen worden door deze leidingzoeker opgemerkt. Doordat de Bosch GMS 120 zoveel mogelijkheden biedt, kun je deze leidingzoeker altijd gebruiken. Ongeacht welk soort muur je wilt analyseren. En ongeacht wát zich precies in die muur bevindt. Met dank aan de Bosch GMS 120 weet je zeker dat je alle mogelijke obstakels en leidingen detecteert.

Stof- en spatwaterdicht

Een leidingzoeker gebruik je niet altijd in een opgeruimd huis. Nee, juist als je bijvoorbeeld aan het klussen bent, komt een leidingzoeker van pas. Indien je aan het klussen bent, ziet jouw huis er waarschijnlijk niet al te netjes uit. Tijdens het klussen komt immers allerlei vuil en stof vrij.

Gelukkig beschikt de Bosch GMS 120 over een IP 54 certificering. Dit betekent onder meer dat deze leidingzoeker prima bestand is tegen stof. Doordat de constructie van deze leidingzoeker volledig gesloten is, krijgt het stof bijvoorbeeld geen toegang tot de laser van deze leidingzoeker. Zodoende kun je van een lange(re) levensduur uit gaan.

Wil je deze leidingzoeker voor buitenmuren gebruiken? Ook dat is geen enkel probleem. De IP 54 certificering zorgt er namelijk ook voor dat deze leidingzoeker spatwaterdicht is. Mocht het buiten lichtjes druppelen, kun je deze Bosch leidingzoeker alsnog prima gebruiken. Eigenlijk komt deze leidingzoeker in alle mogelijke situaties dus prima van pas!

Flinke detectiediepte

Heb je enig idee hoe dik de muren in een woning zijn? Het antwoord op deze vraag hangt volledig af van het soort muur in jouw woning. Als het bijvoorbeeld om een draagmuur gaat, kan de dikte oplopen tot de nodige centimeters. Gelukkig beschikt de Bosch GMS 120 over een prima detectiediepte:

 • Maximale detectiediepte: 12 centimeter
 • Detectiediepte staal: maximaal 12 centimeter
 • Detectiediepte koper: maximaal 8 centimeter
 • Detectiediepte stroom voerende leidingen: maximaal 5 centimeter
 • Detectiediepte houten onderconstructies: maximaal 3,8 centimeter
Bosch GMS 120 detectiediepte

Over deze specificaties zijn wij uitermate te spreken. Ongeacht welk soort muur je wilt onderzoeken, biedt deze Bosch GMS 120 uitkomst. Met name de maximale detectiediepte van staal vinden wij indrukwekkend; 12 centimeter is echt dik in orde.

Ligt aangenaam in de hand

Moet je een hele muur gaan onderzoeken? Dan kun je hier wel de nodige uurtjes voor uittrekken. Gelukkig ligt de Bosch GMS 120 heerlijk in de hand. In onze ogen is dit aan meerdere facetten te danken:

 • Handige vormgeving. Allereerst vinden wij dat de vormgeving van de Bosch GMS 120 bijzonder handig is. De vorm van deze leidingzoeker lijkt volledig afgestemd te zijn op de vingers; dit maakt het werken met de Bosch GMS 120 alleen maar aangenamer.
 • Prima gewicht. Ook is het ideaal dat de Bosch GMS 120 slechts 270 gram weegt. Dit is volgens ons zeker niet té licht, maar het is ook weer niet té zwaar. Je behoudt hierdoor de optimale controle, terwijl je ook langdurig achtereen gesloten met deze leidingzoeker aan de slag kunt gaan.
 • Duidelijk display. Het gebruiksgemak is uiteraard ook aan het duidelijke display te danken. Als je daar meer over wilt weten, raden wij je aan om iets naar boven te scrollen. Eerder in deze Bosch GMS 120 review hebben wij namelijk al alles verteld over het duidelijke display!

Altijd en overal te gebruiken

Weet je wat ook een groot voordeel van de Bosch GMS 120 is? Het feit dat je deze leidingzoeker altijd en overal kunt gebruiken. Dit komt onder meer doordat deze leidingzoeker op basis van een paar batterijen werkt. Je hebt dus niks van doen met een stroomkabel of met een stopcontact. Nee, je hoeft eigenlijk alleen maar voor batterijen te zorgen.

Ook de IP 54 certificering speelt een rol bij dit voordeel. Als je de leidingzoeker buiten wilt gebruiken, is dat prima mogelijk. Als je de leidingzoeker in een klushuis (of nieuwbouwhuis) wilt gebruiken, is dat echter ook prima mogelijk. Wij zijn er dan ook heilig van overtuigd dat je altijd en overal van deze leidingzoeker gebruik kunt maken.

Prima prijs-kwaliteitsverhouding

Ga je voor een leidingzoeker van het merk Bosch? Dan ga je eigenlijk voor kwaliteit. Dit merk weet namelijk als geen ander wat het is om kwaliteit te leveren. Ongeacht voor welke Bosch leidingzoeker je kiest, geniet je zodoende van een lange levensduur.

Dit is wat ons betreft ook het geval bij de Bosch GMS 120. Deze leidingzoeker is robuust, is bestand tegen een stootje en is van een algehele prima kwaliteit. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat je echt jarenlang van deze leidingzoeker gebruik kunt maken.

Daarbovenop komt ook nog eens dat dit niet de meest dure leidingzoeker is. Integendeel zelfs; voor deze leidingzoeker betaal je een heel interessante prijs. Wat deze prijs precies is? Dat vertellen we je graag verderop in deze Bosch GMS 120 review. Daarbij verwijzen wij je ook direct naar interessante websites, waarbij je mogelijk van een extra korting kunt genieten. Al met al is de prijs-kwaliteitsverhouding van de Bosch GMS 120 dik in orde!

Automatische uitschakeling

Eerder in deze Bosch GMS 120 review heb je kunnen lezen dat deze leidingzoeker op batterijen werkt. Dat brengt een belangrijk voordeel met zich mee: je kunt altijd en overal gebruik maken van dit apparaat. Tegelijkertijd brengt dit ook een aandachtspunt met zich mee: de batterijen gaan leeg.

Gelukkig schakelt deze leidingzoeker zichzelf automatisch uit. Als de leidingzoeker 5 minuten lang niet gebruikt wordt, schakelt deze zichzelf uit. Dát betekent dat de leidingzoeker nooit onnodig aan staat. Je kunt je vast voorstellen dat dit ten goede komt van de gebruiksduur van deze batterijen.

Bosch GMS 120 uitschakeling

Overige voordelen van de Bosch GMS 120

Heb je deze Bosch GMS 120 review tot zover doorgenomen? Dan heb je wellicht al opgemerkt dat deze leidingzoeker écht veel voordelen met zich mee neemt. Toen wij deze leidingzoeker uit mochten proberen, werden wij eigenlijk steeds enthousiaster. Dit is niet alleen aan bovengenoemde voordelen te danken, maar aan nog veel meer voordelen. Daarover vind je meer informatie in onderstaande video:

De nadelen van de Bosch GMS 120

Kunnen wij de aanschaf van de Bosch GMS 120 aanraden? Nou, we moeten eerlijk het volgende concluderen: deze Bosch leidingzoeker heeft ons oprecht doen verrassen. Op een aangename manier welteverstaan. Toen wij deze leidingzoeker uit mochten proberen, liepen wij echter ook tegen enkele nadelen aan.

De belangrijkste nadelen bespreken we graag ook in deze Bosch GMS 120 review. Allereerst hebben we de nadelen overzichtelijk op een rijtje gezet:

 • Je bent afhankelijk van de batterijen
 • Meet niet altijd selectief genoeg
 • Handleiding is niet even duidelijk
 • De meegeleverde tas is niet ideaal

Afhankelijk van de batterijen

Kies je voor een leidingzoeker die op batterijen werkt? Dan ben je áltijd afhankelijk van de batterijen. Dat is dus ook het geval bij de Bosch GMS 120. Ben je met een klus bezig en zijn de batterijen plots op? Dan sta je toch even mooi voor een uitdaging. Je moet in dat geval maar nét reservebatterijen bij je op zak hebben.

Het zou in onze ogen veel beter zijn geweest als deze leidingzoeker over een accu zou beschikken. Over een accu die ook nog eens oplaadbaar zou zijn; dat zou in ieder geval een stuk handiger zijn. Overigens zou dit ook nog een stuk duurzamer zijn. Een leidingzoeker die op batterijen werkt, is nou niet het toonbeeld van een duurzaam apparaat.

Meet niet altijd selectief genoeg

Een belangrijk kenmerk van deze leidingzoeker is het feit dat ‘ie allerlei materialen detecteert. Dit is bijzonder fijn, maar brengt soms ook een nadeel met zich mee. Meerdere gebruikers – incluis wijzelf – hebben namelijk opgemerkt dat de meting niet altijd selectief genoeg is.

Hoe dat precies zit? Nou, soms worden objecten gedetecteerd, terwijl deze in werkelijkheid slechts een paar centimeter verderop zitten. De meting is nauwkeurig, maar wijkt soms wel iets af. In onze ogen is dit het gevolg van de veelzijdigheid van dit apparaat.

Ook moet je rekening met het volgende houden: andere apparaten kunnen de werking van dit apparaat enigszins verstoren. Zo geeft dit apparaat soms aan dat er een leiding aanwezig is, terwijl hier geen sprake van is. Als een ander (elektronisch) apparaat weggehaald wordt, is de meting opeens wél weer nauwkeurig. Andere apparaten zijn dus soms van invloed op de werking van deze leidingzoeker.

Geen super duidelijke handleiding

Heb je nog nooit gebruik van een leidingzoeker gebruik gemaakt? Dan is het goed voor te stellen dat je even de handleiding door wilt nemen. De ervaring leert echter dat de handleiding van de Bosch GMS 120 niet super duidelijk is. Dat hebben wij mogen ervaren, maar zien we ook bij meerdere andere reviews naar voren komen.

Daarbovenop komt ook nog eens het volgende: het is echt even wennen bij de eerste keer dat je gebruik van dit apparaat maakt. Het spreekt niet direct voor zich, maar vraagt om enige gewenning. Mede daarom zou het des te fijner zijn geweest als er wel een goede handleiding meegeleverd zou worden.

Bosch GMS 120 tas

Meegeleverde tas is niet ideaal

Bosch heeft ervoor gekozen om de Bosch GMS 120 inclusief een beschermtas te leveren. In onze ogen is dat een prima keuze, maar voldoet deze tas helaas niet aan onze verwachtingen. Zo vinden wij het vrij onhandig om deze tas open en dicht te doen. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, moet je dit middels een ‘flap’ aan de voorkant doen. Deze flap wordt vrij snel lam, waardoor je de tas niet helemaal meer af kan sluiten. In onze ogen had Bosch dus beter voor een ander soort tas kunnen kiezen.

Ervaringen van andere kopers

Ben je op zoek naar een nieuwe leidingzoeker? Dan is de kans groot dat je bij de Bosch GMS 120 uit gaat komen. Deze leidingzoeker staat namelijk goed aangeschreven, zoals ook bij onze partners te zien is. Bij onze partner Bol.com hebben bijvoorbeeld 42 mensen een review achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 3,8 op een schaal van 1 tot 5.

Bosch GMS 120 ervaringen

Ook bij onze partner Bol.com zijn de nodige reviews achtergelaten. Om precies te zijn: 19 reviews. Van deze 19 reviews is de gemiddelde score een 8,5 op een schaal van 1 tot 10. Ook deze beoordeling is dus vrij hoog te noemen.

Maar, wat zeg men in deze beoordelingen nou precies? En wat zijn over het algemeen genomen de gemiddelde ervaringen van andere kopers? Wij hebben enkele van de beoordelingen even voor je op een rijtje gezet:

 • Dit toestel registreert wél de nodige verborgen zaken achter de muren 🙂
 • Perfecte levering, leidingzoeker werkt redelijk goed. Is wel afhankelijk van je leiding diepte in de muur. Algemeen tevreden.
 • Detecteert leidingen, schroeven en balken prima.
 • Doet wat het moet doen en doet dat nauwkeurig. "Ziet" verschillende materialen, niet alleen leidingen, handige extra. Jammer dat het apparaat niet oplaadbaar is.
 • De Bosch GMS-120 is prettig om mee te werken. Heb het gebruikt om leidingen in de hal te traceren waar de meterkast en waterput zitten zonder ook maar een enkele leiding te raken dankzij het accurate gebruik van de leidingzoeker.
 • Werkt echt super goed. Is zeker bij meermaals langs de plek gaan zeer zuiver in zijn metingen.
 • Werkt soms goed, maar heel regelmatig geeft hij dingen aan in de muur die er niet zijn. Soms geeft hij ook leidingen niet aan die er wel zitten en dat vind ik veel erger!

Dat niet alle beoordelingen positief zijn, blijkt uit de schuingedrukte passages. Feit is dat de meeste kopers wél (erg) tevreden zijn!

De Bosch GMS 120 kopen

Hebben wij je met deze Bosch GMS 120 review warm weten te maken? Ben je simpelweg overtuigd van de vele voordelen van deze leidingzoeker? Dan doe je er verstandig aan om deze te bestellen bij één van onze partners. Onze partners stunten bovendien regelmatig met aanbiedingen! Klik op onderstaande buttons om de actuele prijzen te achterhalen.

Alternatieven

Ben je toch niet voor de volle 100% overtuigd van de Bosch GMS 120? Vind jij bijvoorbeeld één van de hierboven genoemde nadelen vrij belangrijk? Dan is het interessant om naar één van andere leidingzoekers te kijken. Wij hebben alvast twee geschikte alternatieven voor je gevonden:

Bosch UniversalDetect

Vind jij de Bosch GMS 120 net iets te prijzig? Dan is het interessant om naar deze Bosch UniversalDetect leidingzoeker te kijken. Deze leidingzoeker is fors goedkoper, terwijl ‘ie ook prima prestaties levert. Net zoals de Bosch GMS 120 werkt ook deze variant op batterijen.

Waar beide leidingzoekers in verschillen? Eigenlijk kunnen we stellen dat de Bosch GMS 120 een stuk uitgebreider is. Ook is de Bosch GMS 120 meer voor professionals geschikt, terwijl deze Bosch UniversalDetect meer voor de doe-het-zelvers interessant is.

Bosch UniversalDetect

Bosch Professional Wallscanner D-tect 120 Leidingzoeker

Wil je voor professionele doeleinden een hele nauwkeurige leidingzoeker gebruiken? En ben je ook bereid om daar (grof) voor te betalen? Dan is deze Bosch Professional Wallscanner D-tect 120 Leidingzoeker ideaal voor je. Deze variant is alles behalve goedkoop, maar werkt wel echt subliem.

Zo werkt deze leidingzoeker bijvoorbeeld op basis van een meegeleverde accu. Ook detecteert deze leidingzoeker leidingen tot een diepte van maar liefst 60 millimeter. Ook andere materialen worden tot in perfectie gedetecteerd. Een prima leidingzoeker, maar wel met een fors prijskaartje.

Bosch Professional Wallscanner D-tect 120 Leidingzoeker
Tresna.nl
Logo