Tafel maken

plek waar je aan eet, waar je de krant aan leest en waar je een drankje doet met vrienden/familie. De keuze voor een tafel is dan ook een onwijs belangrijke; dat wordt verder versterkt door de forse afmetingen van een tafel. Met name een eettafel kan behoorlijk groot zijn, waardoor de tafel behoorlijk opvalt in een huis.

Zelf een steigerhouten tafel maken

Indien de tafel niet helemaal naar je wens is, valt dat elke keer weer op als je jouw huiskamer in stapt. Voldoende redenen dus om een geschikte tafel uit te gaan kiezen. Als je deze tafels bij een willekeurige meubelspeciaalzaak bekijkt, weet je echter niet wat je ziet. De prijzen van deze tafels liggen nogal hoog, terwijl de tafels wellicht niet eens voor de volle 100% naar jouw wens zijn.

Gelukkig is er nog een andere oplossing; zelf de tafel gaan maken. Hiermee kan je een hoop geld besparen, waarbij het ook nog andere voordelen met zich mee brengt. In dit artikel bespreken we alles omtrent het maken van een tafel. We bespreken welke voorbereidingen je moet treffen, waar je goed aan moet denken en welke benodigdheden je in huis moet halen. Uiteraard geven we ook aan welk materiaal je het beste kunt gebruiken en tot slot voorzien we je van een handig stappenplan.

Waarom zelf een tafel maken?

Door zelf een tafel te maken, kan je dus onwijs veel geld besparen. Je hoeft niet veel geld in een meubelspeciaalzaak uit te geven. Door zelf even de handen uit de mouwen te steken, kan je een grote som geld besparen voor bijvoorbeeld een leuke vakantie.

Een andere reden om zelf een tafel te maken, is terug te vinden in het ontwerp. Als je zelf een meubelstuk gaat maken, bepaal je volledig zelf hoe het meubelstuk er uit komt te zien. Door zelf aan de slag te gaan, maak je de tafel dus voor de volle 100% naar wens.

Bijkomend voordeel is dat het maken van een tafel onwijs leuk is om te doen. Je bent lekker bezig en hebt na afloop een voldaan gevoel. Dat is zeker het geval als de tafel in jouw woonkamer staat. Genoeg redenen dus om zélf een tafel te gaan maken!

Wat voor tafel ga je maken?

Zelf een tafel maken

De eerste keuze die je moet gaan maken, heeft betrekking op het soort tafel. Ga je namelijk voor een eettafel? Of wil je liever een salontafel voor bij de televisie maken? Tafels zijn hedendaags in allerlei soorten en maten verkrijgbaar; je hebt zelf dus ook onwijs veel keuze bij het maken van een tafel.

Ons advies is om te bepalen waar je de tafel wilt gaan plaatsen. Ben je toe aan een nieuwe eettafel? Dan is het logisch om een eettafel te gaan maken. Geef je echter liever de voorkeur aan een make-over van het zitje bij je televisie? Dan is het aan te raden om naar een zogeheten salontafel te kijken.

Weer een andere mogelijkheid is om een tafel voor in je tuin te maken. Dat is echter een andere tak van sport; daar hebben we dan ook een speciaal artikel voor geschreven. In ons artikel ‘tuintafel maken’ lees je alles over het maken van een tuintafel.

In dit artikel beperken we ons tot het maken van een eettafel voor in huis. We laten een salontafel dus even links liggen, maar focussen ons volledig op de eettafel. Waarom we dat doen? Omdat een eettafel in geen enkel huis kan ontbreken; een salontafel is niet per definitie onmisbaar.

Welk materiaal kan je het beste gebruiken?

Wil je graag een tafel voor in huis gaan maken? Dan is het aan te raden om voor een houten tafel te gaan. Hout kan namelijk in verschillende woonstijlen perfect ingepast worden. Een huis met een landelijke uitstraling; hout past daar perfect bij. Een huis met een moderne uitstraling; hout is zeer strak om te zien en past dus ook perfect in een huis met een moderne uitstraling.

Maar, voor welke houtsoort kan je dan het beste gaan? Zoals je wellicht weet, bestaan er onwijs veel verschillende houtsoorten. In onze ogen is het verstandig om voor steigerhout te gaan. Steigerhout brengt namelijk enkele zwaarwegende voordelen met zich mee:

 • Steigerhout is relatief goedkoop
 • Steigerhout ziet er fraai uit
 • Steigerhout is makkelijk te bewerken (bijvoorbeeld op maat zagen)
 • Steigerhout is robuust, sterk en heeft een lange levensduur

Door bovenstaande voordelen is het absoluut voor de hand liggend om met steigerhout aan de slag te gaan. Deze houtsoort kan je bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel voor voordelige prijzen aanschaffen, waardoor je behoorlijk veel geld kunt besparen. Dat is zeker het geval als je het vergelijkt met de aanschafprijzen van nieuwe tafels bij meubelspeciaalzaken.

Voordat je met het steigerhout aan de slag kunt gaan, moet je wel enige voorbereidingen treffen. Wat je zoal moet doen en waar je aan moet denken, lees je in het hoofdstuk hieronder.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Zelf een tafel maken thuis

‘Rome is niet in één dag gebouwd’. Met dit gezegde wordt bedoeld dat het bouwen van dingen niet altijd even snel plaats kan vinden. Dat is bij het maken van een tafel echter niet het geval. Als je de juiste voorbereidingen weet te treffen, is het namelijk zeker mogelijk om de tafel binnen één á twee dagen volledig af te maken.

Welke voorbereidingen je zoal moet treffen? Allereerst moet je goed nadenken waar de tafel komt te staan. Ga je een eettafel maken? Dan moet je goed de ruimte opmeten die in de woonkamer voorhanden is voor de eettafel. Houd er daarbij ook rekening mee dat je ook nog stoelen rondom de tafel moet gaan plaatsen. Je moet dus altijd nog enige ruimte rondom de tafel vrij houden.

Heb je eenmaal bedacht hoe groot de tafel kan worden? Dan is het de hoogste tijd om een ontwerp te gaan maken. Ons advies is om dit ontwerp volledig uit te tekenen inclusief het benoemen van de verschillende afmetingen. Op deze manier ben je in staat om eventuele reken- en denkfouten in een vroegtijdig stadium te signaleren.

Het maken van een ontwerp gaat hoogstwaarschijnlijk niet in één keer naar wens. Doe daarom inspiratie op via het internet, bekijk andere tafels en probeer stijlelementen van die tafels te verwerken in jouw eigen ontwerp. Onder aan de streep draait het uiteindelijk maar om één ding: de tafel moet bij jou in de smaak vallen. Pas je ontwerp dus net zo lang aan totdat de tafel compleet naar wens is.

Bij het maken van het ontwerp moet je uiteraard ook met de vorm van de tafel rekening houden. Ga je voor een ronde eettafel? Of gaat je voorkeur uit naar een langwerpige eettafel? Het leuke van een eettafel is dat je dit volledig zelf kunt bepalen. Uiteraard speelt daarbij wel de aanwezige ruimte in jouw huis een grote rol.

Heb je uiteindelijk het ontwerp volledig naar wens gemaakt? Laat het ontwerp dan nog even één á twee dagen liggen en kijk er vervolgens nogmaals naar. Is het ontwerp dan nog steeds volledig naar wens? Dan is het de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te gaan steken! Haal de juiste benodigdheden in huis en ga direct aan de slag.

Welke benodigdheden je nodig?

Tafel maken

Om een tafel te gaan maken, heb je uiteraard materiaal nodig. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, gaat onze voorkeur absoluut uit naar steigerhout. Steigerhout brengt meerdere voordelen met zich mee en past qua stijl in nagenoeg alle huizen. Het steigerhout is bij de plaatselijke houthandel of bouwmarkt bovendien relatief voordelig te verkrijgen.

Ons advies; koop iets meer steigerhout dan je eigenlijk nodig hebt. Mocht je onverhoopt een foutje maken, heb je wat steigerhout achter de hand. Heb je het reserve steigerhout niet nodig? Dan kan je het altijd nog gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van een steigerhouten bureau, een steigerhouten bank of een steigerhouten bed!

Behalve het hout heb je uiteraard ook verschillende gereedschappen nodig. Zorg in ieder geval voor de volgende gereedschappen:

 • Zaagmachine
 • Schuurmachine
 • Boor/schroef machine

Verder heb je ook nog bevestigingselementen nodig, zoals spijkers, schroeven en eventueel houtlijm. Schaf ook hiervan iets meer aan dan dat je nodig denkt te hebben. Je kunt beter iets te veel schroeven hebben dan iets te weinig schroeven.

De tafel maken

Zo, heb je alle voorbereidingen getroffen? Heb je voldoende steigerhout in huis gehaald? Dan is het de hoogste tijd om met het maken van de tafel aan de slag te gaan. Wij willen je graag adviseren om een ruime plek in bijvoorbeeld de tuin of in het huis uit te kiezen voor het maken van de tafel. Je moet de tafel op de grond kunnen leggen en er vervolgens nog omheen kunnen lopen. Die ruimte is simpelweg benodigd voor het maken van de steigerhouten tafel.

Zelf tafel maken

In onderstaand stappenplan vertellen we hoe je een grote steigerhouten tafel voor in huis kunt maken. Voor het maken van deze tafel heb je de volgende steigerhouten planken en latjes nodig:

 • A1: 5 steigerhouten planken – 2450 bij 195 bij 30 mm
 • A2: 16 steigerhouten planken – 720 bij 195 bij 30 mm
 • A3: 4 steigerhouten planken – 165 bij 165 bij 30 mm
 • B1: 4 verbindingslatten – 835 bij 62 bij 30 mm
 • B2: 2 verbindingslatten – 505 bij 62 bij 30 mm
 • B3: 2 verbindingslatten – 1980 bij 62 bij 30 mm
 • C1: 2 verbindingslatten – 1978 bij 30 bij 30 mm
 • C2: 2 verbindingslatten – 503 bij 30 bij 30 mm

Stap 1: zaag allereerst de steigerhouten planken op de hierboven genoemde afmetingen.

Stap 2: schuur vervolgens de planken en latjes netjes op. Hierdoor verwijder je de splinters (veilig), terwijl je de planken ook een nóg fraaiere uitstraling geeft.

Stap 3: maak allereerst de vier poten van de tafel. Hiervoor dien je vier A2 latten te gebruiken. Deze latten kan je tegen elkaar aan schroeven in een vierkant; hiermee creëer je één pot. Herhaal deze stap ook voor de overige 3 tafelpoten.

Stap 4: Bevestig vervolgens de verbindingslatten C2 op de verbindingslatten B2.

Stap 5: Bevestig ook de verbindingslatten C1 op de verbindingslatten B3. Met deze verbindingslatten creëer je de rand van de steigerhouten tafel.

Stap 6: leg vervolgens de 5 steigerhouten planken (A1) op de grond. Leg hier vervolgens vier verbindingslatjes (B1) op en monteer deze. Zorg ervoor dat de afstand tussen de vier verbindingslatjes overal gelijk is. Aan de zijkanten dien je ongeveer 7 centimeter over te houden; daar komen de randen die je bij stap 4 & 5 gemaakt hebt.

Stap 7: monteer vervolgens de tafelranden aan de tafel. In de hoeken van de tafel hou je nu voldoende ruimte over voor het maken van de poothouders. Deze poothouders zijn de vier steigerhouten plankjes van 165 bij 165 bij 30 mm (A3). Monteer deze ook aan de onderkant van het tafelblad.

Stap 8: je kunt nu de poten aan het tafelblad gaan bevestigen. Deze poten kan je over de poothouders (stap 7) heen schuiven en vervolgens vast schroeven.

Stap 9: zo, je bent nu eigenlijk al klaar. Schuur de tafel nog lichtjes op en geef de tafel de gewenste kleur.

Stap 10: je kunt nu de tafel op de gewenste plek in je huis neerzetten. Nu is het tijd om te genieten van je nieuwe prachtige, zelfgemaakte tafel!

Kijk je liever naar bewegende beelden? In onderstaande video zie je hoe je een steigerhouten tafel kunt maken:

Besluit

In dit artikel heb je van A tot Z kunnen lezen hoe je zelf een tafel moet maken. Je weet exact welke voorbereidingen je moet treffen en welke benodigdheden je in huis moet halen. Dankzij het beknopte stappenplan ben je bovendien zelf in staat om de tafel direct te gaan maken.

Wij willen je graag veel succes wensen met het maken van de tafel. Heb je na het maken van de tafel de smaak te pakken? Dan verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘Meubels maken’. Daarin kan je nog veel meer inspiratie op doen voor het maken van nóg meer tafels voor in huis en tuin.

Plaats een reactie