Schroefdraad snijden

Ben je op zoek naar een nieuw bureau, een nieuwe kast of een nieuwe bank voor in jouw tuin? In dergelijke situaties kun je naar een (dure) meubelspeciaalzaak gaan, maar je kunt zelf ook de handen uit de mouwen steken. Als je zelf jouw meubelen gaat maken, weet je in ieder geval veel geld te besparen.

Je moet hierbij echter wel rekening houden met de nodige aandachtspunten. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar een schroef of een bout in een bepaald object draaien. Voordat je dát kunt doen, moet je eerst schroefdraad tappen of schroefdraad snijden.

In dit artikel vind je alle informatie over het snijden van schroefdraad. Wil je graag meer weten over het tappen van schroefdraad? Dan verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘schroefdraad tappen’. In dat artikel bespreken we uitgebreid hoe je schroefdraad kunt tappen, terwijl we in dít artikel gaan bespreken hoe je schroefdraad kunt snijden.

Tevens kijken we in dit artikel ook nog naar schroefdraad. Wat is dit namelijk precies? En waarom heb je schroefdraad nodig bij bijvoorbeeld het in elkaar zetten van meubelen? Ook op die vragen ga je in dit artikel een compleet antwoord vinden.

Wat is schroefdraad precies?

Heb je jouw gereedschapskist toevallig bij de hand? Pak deze kist er eens bij en bekijk eens een schroef of een bout. Aan de bovenzijde van de schroef of bout vind je een rond gedeelte; met dit gedeelte kun je de schroef of bout aandraaien.

Daaronder vind je echter een lange ‘steel’ vol met ribbels. De ribbels die op deze ‘steel’ aangebracht zijn, is het schroefdraad van een schroef of bout. Met dank aan deze schroefdraad is het mogelijk om de schroef of bout ergens in vast te draaien.

Wat is schroefdraad

Zou je een schroef of bout ook vast kunnen draaien zonder dit schroefdraad? Nee, dat is per definitie niet mogelijk. Probeer bijvoorbeeld maar eens een spijker vast te draaien. Een spijker heeft geen schroefdraad, waardoor de spijker eigenlijk voortdurend ‘doordraait’. De spijker krijgt nergens vat op, waardoor de spijker ook geen meerwaarde weet te bieden.

Schroefdraad is dus eigenlijk het geribbelde gedeelte dat je op een schroef of bout aantreft. Met dank aan de schroefdraad kun je een bout of schroef vastdraaien in een object. Handig voor als je meubelen gaat maken en je graag een (hele) stevige constructie wenst te hebben.

Wat is schroefdraad snijden precies?

Als je een meubelstuk in elkaar wilt zetten, heb je per definitie stevige bevestigingsmaterialen nodig. Om meerdere redenen is het daarbij interessant om schroeven of bouten te gebruiken. Maar, je kunt deze schroeven of bouten niet zomaar in een object draaien. Nee, daarvoor moet je schroefdaad tappen óf schroefdraad snijden.

Bij het tappen van schroefdraad creëer je schroefdraad in het object. Je bent hierbij eigenlijk een inwendige schroefdraad aan het maken, terwijl je bij schroefdraad snijden juist voor een uitwendige schroefdraad zorgt.

Bij het snijden van een schroefdraad breng je eigenlijk een schroefdraad op de buitenkant van een object aan. Je kunt hierbij denken aan een buis of een bout waar je een schroefdraad op wenst te hebben.

Waarom je op dergelijke objecten een schroefdraad zou willen hebben? Omdat je de buis of de bout dan vervolgens in een gat stevig vast kunt draaien. Ook door schroefdraad te snijden, kun je dus een hele stevige constructie verkrijgen.

Het is in ieder geval van belang om het volgende te onthouden:

  • Bij schroefdraad tappen creëer je een schroefdraad ín een object.
  • Bij schroefdraad snijden creëer je een schroefdraad aan de buitenkant van een object

Wat heb je nodig om een schroefdraad te snijden?

Is het voor jouw klus noodzakelijk om schroefdraad te snijden? Is dat dan ook de reden waarom je in dit artikel uitgekomen bent? Dan hebben wij eigenlijk maar één tip voor je: neem de rest van dit artikel op je gemakje door. In de rest van dit artikel bespreken wij namelijk hoe je een schroefdraad kunt snijden.

Daarvoor kijken we eerst naar de benodigdheden die je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld jouw eigen meubelstuk aan het maken bent, heb je sowieso al veel gereedschappen en benodigdheden nodig. Als je ook nog schroefdraad moet snijden, heb je eigenlijk alleen maar meer benodigdheden nodig.

Mannesmann tappenset - 32 delig - Greenline

De volgende benodigdheden heb je hoe dan ook nodig bij het snijden van schroefdraad:

  • Snijolie
  • Een platte schroevendraaier of vijl
  • Een snijplaat of snijblok met snijkussens
  • Een wringijzer
  • Een stevige bankschroef
  • Absorberend papier

Met name het gebruik maken van een goede snijolie is hierbij belangrijk. Met een goede snijolie weet je de werktemperatuur laag te houden, waardoor het best mogelijke resultaat verkregen wordt. Ondertussen geniet je ook nog van een langere levensduur van de gereedschappen. Wil je graag de beste snijolie aanschaffen? Check daarvoor ons artikel ‘beste snijolie’.

Ook een goede snijplaat of snijblok mag niet ontbreken. Voor een dergelijke snijplaat kun je bijvoorbeeld een tap- en draaiset aanschaffen. In een dergelijke set vind je niet alleen een goede snijplaat, maar ook de bijbehorende snijkussens. In ons artikel ‘beste tapset’ vind je een suggestie voor een prima set waarmee je schroefdraad kunt snijden.

Het is hoe dan ook van belang dat je deze benodigdheden in huis gaat halen. De platte schroevendraaier heb je mogelijk al in jouw gereedschapskist liggen, maar dat geldt mogelijk niet voor de snijplaat of het snijblok. Zorg er daarnaast ook voor dat je écht een stevige bankschroef in jouw werkruimte hebt staan. Die stevigheid ga je tijdens het snijden van schroefdraad echt nodig hebben.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Om schroefdraad te kunnen snijden, heb je dus bovenstaande benodigdheden nodig. Je moet echter nog meer voorbereidingen treffen; dankzij deze voorbereidingen gaat het snijden van het schroefdraad eigenlijk alleen maar makkelijker.

Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om even de nodige tijd vrij te maken. Het snijden van schroefdraad is absoluut geen haastklus; je moet zeer nauwkeurig en geduldig werken. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat je de schroefdraad scheef maakt. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat je in dat geval niks meer hebt aan de buis of bout waar je de schroefdraad op aan wilt brengen.

Uiteraard moet je ook eerst goed kijken naar de buis of bout waar je de schroefdraad op aan wilt brengen. Wat is de afmetingen hiervan? Welk snijkussen heb je daarvoor nodig? En hoeveel van deze buizen of bouten wil je gaan bewerken?

Tot slot raden wij je ook aan om veilige kleding aan te trekken. Zet bijvoorbeeld een veiligheidsbril op, doe een trui met lange mouwen aan en trek veiligheidshandschoenen aan. Bij het snijden van schroefdraad is het wenselijk dat je jouw veiligheid te allen tijde weet te waarborgen.

Hoe kun je een schroefdraad snijden?

Heb je de hierboven voorbereiding besproken? Dan ben je in principe klaar om direct van start te gaan met het snijden van schroefdraad. Zoals hierboven al gesteld; uiterste precisie is hierbij zeer wenselijk. Volg verder onderstaand stappenplan op:

Stap 1: meet de diameter van de as op
Allereerst is het zaak om de diameter van de as op te meten. Dit is bijvoorbeeld de diameter van de bout of de buis waar je de schroefdraad op aan wilt brengen. Deze diameter kun je overigens makkelijk berekenen met een schuifmaat.

Kreator tapset

Stap 2: span de as in de bankschroef
Weet je precies wat de diameter van de as is? Dan kun je deze as in de bankschroef vast spannen. Klem de as loodrecht aan één van de zijkanten van de bankschroef vast. Draai dan de bankschroef zo ver mogelijk aan; de as kan dan geen kant meer op.

Stap 3: verwijder de eventuele resten op de as
Heb je de as recentelijk geschuurd of afgezaagd? Dan is het goed mogelijk dat er aan de bovenkant van de as nog bijvoorbeeld zaagresten aanwezig zijn. Het is aan te raden om deze zaagresten goed te verwijderen; dit doe je met behulp van een platte vijl.

Stap 4: rond de zijkanten van de as af
Daarbij is het ook aan te raden om de zijkanten van de as zachtjes af te ronden. Dit doe je door met de platte vijl een neergaande beweging te maken van boven naar beneden. Daarmee weet je de randen af te ronden, waardoor het snijkussen makkelijker over de as heen gaat.

Stap 5: stop absorberend papier in de bankschroef
Zorg er nu voor dat je absorberend papier in de bankschroef stopt. Dit papier vangt de overtollige snijolie op; hiermee hou je je de bankschroef en werkruimte netjes schoon.

Stap 6: pak het juiste snijkussen en wringijzer erbij
Nu is het zaak om het juiste snijkussen te selecteren. Heeft de as een diameter van 6 mm? Dan heb je een snijkussen nodig met een diameter van 6 mm; dit is een M6 snijkussen. Vervolgens pak je ook het wringijzer erbij.

Stap 7: plaats het snijkussen in het wringijzer
Het is nu zaak om het snijkussen in het wringijzer te plaatsen. Als je niet weet hoe je dit moet doen, raden wij je aan om onderstaande video te bekijken (zie einde van dit stappenplan).

Stap 8: zet het snijkussen op de as
Nu kun je het snijkussen op de as zetten. Je merkt direct dat de as min of meer in het snijkussen valt, waardoor je met het wringijzer het snijkussen kunt bedienen. Oefen de nodige druk uit en draai de snijkussen een half rondje.

Stap 9: blijf het wringijzer ronddraaien
Vervolgens kun je nu het wringijzer rond blijven draaien. Voordat je dat gaat doen, is het aan te raden om snijolie bovenop de as te laten druppelen. Dankzij deze snijolie werk je makkelijker, sneller en efficiënter.

Het advies is om vlotte draaibewegingen te maken. Draai hierbij niet terug, maar probeer een mooi ritme vast te houden. Merk je dat de tegenstand te groot begint te worden? Dan kun je het wringijzer wel eventjes terugdraaien, waardoor je de druk weet te verlagen.

Stap 10: verwijder het snijkussen
Heb je voldoende schroefdraad gesneden op de as? Dan kun je het snijkussen in de tegenovergestelde richting weer los draaien. Haal vervolgens het wringijzer (en snijkussen) los.

Stap 11: controleer of de moer past
Je kunt nu controleren of de moer goed op de as past. Draai de moer vast en kijk of dit zonder enige speling gaat. Als dat het geval is, heb je de perfecte schroefdraad weten te creëren.

Stap 12: haal de as uit de bankschroef
Zo, je bent nu klaar! Haal de as uit de bankschroef en ga aan de slag met de as. Je bent nu in ieder geval in staat om een robuuste constructie te maken, voor bijvoorbeeld jouw nieuwe meubelstuk.

Wil je bovengenoemd stappenplan graag in beeld terugzien? Dan raden wij je aan om onderstaande video te bekijken. In ongeveer 3,5 minuut wordt in deze video duidelijk aangegeven hóe je zelf schroefdraad kunt snijden:

Een schroefdraad tappen

Je weet nu precies hoe je schroefdraad kunt snijden! Het is mogelijk echter voor jouw werkstuk ook nodig om schroefdraad te tappen. Bij het tappen van schroefdraad breng je eigenlijk de schroefdraad in een gat aan, waardoor je vervolgens de schroef of bout makkelijk in dit gat vast kunt draaien.

Hoe je dit precies kunt doen, lees je in ons artikel ‘schroefdraad tappen’. Wij raden je graag aan om dat artikel ook op je gemakje door te nemen. Des te groter de kans is dat je een perfect en stevig meubelstuk (of ander werkstuk) weet te creëren!

Slotwoord

Heb je interesse om jouw eigen meubelen te gaan maken? Dan weet je nu in ieder geval precies hoe je stevige verbindingsstukken kunt creëren. Het snijden van schroefdraad is niet super lastig te noemen, maar je moet wel erg secuur werken. Alleen als je op een nauwkeurige wijze het schroefdraad snijdt, geniet je van een perfecte schroefdraad. Neem hier dus goed de tijd voor; veel succes!

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor het maken van nieuwe meubelen? Wil je bijvoorbeeld graag inspiratie op doen voor leuke ontwerpen? Of wil je direct de beschikking krijgen over meerdere bouwtekeningen? Dan is de bundel van Fred’s bouwtekeningen aan te raden. In deze bundel vind je duizenden bouwtekeningen, waarmee je het maken van meubelen voor jezelf nóg makkelijker maakt!

Tresna.nl
Logo