Beste soldeerstation

Een soldeerstation is een onmisbaar werktuig om grote of kleine soldeerklussen aan te pakken. Wil je op een professionele en veilige manier solderen, dan maak je best gebruik van een soldeerstation en niet zomaar een soldeerbout. Je kunt solderen omschrijven als lassen op een kleinere schaal. Wil je een soldeerstation kopen, dan moet je weten dat niet alle solderingen hetzelfde zijn. In dit artikel vind je een overzicht van de vijf beste soldeerstations.

Onze top 5 soldeerstations

Afbeelding

Product


LifeGoods Soldeerbout Station

Onze beste koop!

LifeGoods Soldeerbout Station

Beste koop instapmodel

of

Velleman soldeerstation

Velleman soldeerstation

Beste groter soldeerstation

of

Trotec PSIS 10-230V

Trotec PSIS 10-230V

Beste digitale soldeerstation

of

Weller professional WE 1010

Weller professional WE 1010

Beste soldeerstation met hoog vermogen

of

Weller WHS40D

Weller WHS40D

Beste professioneel soldeerstation

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

LifeGoods Soldeerbout Station

Beste koop instapmodel

LifeGoods Soldeerbout Station

of

Velleman soldeerstation

Beste groter soldeerstation

Velleman soldeerstation

of

Trotec PSIS 10-230V

Beste digitale soldeerstation

Trotec PSIS 10-230V

of

Weller professional WE 1010

Beste soldeerstation met hoog vermogen

Weller professional WE 1010

of

Weller WHS40D

Beste professioneel soldeerstation

Weller WHS40D

of

Wat is een soldeerstation?

Soldeerstations omvatten onder meer een soldeerbout, maar hebben tegelijk veel meer te bieden dan dat.

  • Bij elk soldeerstation zie je bijvoorbeeld een basisstation waarop je de pen veilig kunt laten rusten.
  • Op het station vind je ook een sponsje, waarop je eventuele gesmolten metalen die aan de pen punt blijven hangen kunt vegen. Het is belangrijk om je soldeerpen altijd mooi en netjes te houden.
  • Digitale soldeerstations zijn dan ook nog eens uitgerust met een digitaal display, waarop je de temperatuur kunt aflezen.

Wat terminologie over soldeerstations

Voor een goed begrip van zaken, geven we nog wat terminologie mee die we in dit artikel vaak gebruiken:

  • Soldeerstation: het geheel van een basisstation, soldeerbout en elektronica
  • Soldeerbout: de pen die je in de hand neemt en waarmee je soldeert. We verwijzen in dit artikel soms ook naar de soldeerpen.
  • De punt of tip van de soldeerpen is het onderdeel waarmee je het soldeersel laat smelten en op de juiste plaats aanbrengt.

Hoe het juiste soldeerstation kiezen

Op deze vraag gaan we in de koopgids dieper in, maar hier geven we al even mee dat er twee belangrijke zaken zijn waar je op moet letten bij de keuze van een soldeerstation.

  • De grootte van de componenten bepaalt voor een stuk welk soldeerstation je wil kopen. De punt van de soldeerpen moet de juiste grootte hebben.
  • De warmtegevoeligheid van de materialen is eveneens belangrijk. Ga je aan de slag met elektronische componenten zoals halfgeleiders, diodes of transistoren, dan weet je dat deze gevoelig zijn voor hoge temperaturen, zoals ook microchips trouwens. Door te heet te solderen kun je deze componenten beschadigen. Er bestaan eventuele tussenstappen zoals klemmen die de warmte afleiden, maar dit is vaak ingewikkeld.

Om goed te solderen moet je, opnieuw zoals een lasser, een goede techniek hebben die je koppelt aan het gebruik van het juiste toestel.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte soldeerstations voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de soldeerstations. Sowieso zijn alleen soldeerstations met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een soldeerstation om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top vijf en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met soldeerstations en bijvoorbeeld elektronische projecten. Pas dan kies je het juiste soldeerstation voor de juiste klus.

Beste koop instapmodel – LifeGoods Soldeerbout Station

Ben je op zoek naar een leuk instapmodel als soldeerstation, dan raden we je aan het LifeGoods Soldeerbout Station te kopen.

Om te beginnen is dit een soldeerstation dat gewoon doet wat het moet doen, namelijk solderen. De pen van het soldeerstation ligt goed in de hand en de temperatuur is op een vlotte manier regelbaar tussen de 200°C en de 450°C. 

Daarnaast krijg je heel wat accessoires bij je aankoop. Dit gaat dan over punten die je op de pen kunt plaatsen om het toestel bijvoorbeeld ook als pyrograaftoestel te gebruiken. De goede handgreep bewijst dat er ook aan veiligheid gedacht is. De opbergtas waarbij elk item zijn vaste plaats heeft, is zonder meer handig.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit soldeerstation van het merk LifeGoods. Om te beginnen hebben we wat bedenkingen bij de veiligheid. De houder om de pen in te plaatsen en te laten afkoelen, mocht voor ons wat steviger zijn. Voorzichtig zijn is natuurlijk altijd een goed idee, en dit is bij dit toestel niet anders. De hoogste temperatuur die je kunt halen is 450°C. Voor de meeste toepassingen is dit ruimschoots geschikt, maar sommige toestellen hebben wel een hoger temperatuurbereik tot 660°C. Het is dan ook echt een toestel voor occasioneel hobbygebruik en niet voor professioneel gebruik.

De stand om de pen te houden kon beter.

Voordelen
  • Handig in gebruik
  • Krachtig
  • Veel accessoires
Nadelen
  • Houder kan beter
  • Temperatuur tot 450°C
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een degelijke hobbykit zoekt om te solderen. Het solderen gaat fijn en de bout ligt goed in de hand. De goede uitrusting en de praktische tas vallen op, alleen is het jammer dat de houder waarin je de bout kunt laten rusten niet wat steviger is.

Beste groter soldeerstation – Velleman soldeerstation met vermogen van 48W

Een alternatief voor de beste koop vinden we zeker het soldeerstation van Velleman. Wat we vooral aan dit toestel waarderen is dat het basisstation iets groter is.

We vinden het om te beginnen bijzonder handig dat je het vermogen, met andere woorden de temperatuur, traploos kunt regelen. Zo bepaal je zelf heel precies de temperatuur waarop je wil solderen. Het is een krachtig toestel dat je zowel gebruikt op een lage temperatuur tot 150°C tot een hoger temperatuurbereik van 450°C. De pen ligt zeker goed in de hand. Zo is het handvat belegd met soft grip rubber, wat zorgt voor een goede grip en bovendien ook de pen isoleert. Het grote voordeel tegenover onze beste koop, is dat dit toestel een groter “basisstation” heeft en waarin je de pen kunt laten rusten. Het kussentje om de pen af te strijken is voldoende groot en neemt alle restmateriaal van de pen weg.

Heeft het soldeerstation van Velleman ook nadelen, horen we u vragen? Welnu, we noteren er toch wel enkele. Zo vinden we, net als bij de beste koop, de houder te los en te weinig stabiel om een verwarmde pen veilig in op te bergen. Verder is er bij dit toestel geen display voorzien waarop je de temperatuur kunt aflezen. Accessoires bij je aankoop krijg je evenmin. Terwijl het toestel opwarmt, maakt het nogal wat lawaai, waardoor je je soms de vraag stelt of alles nog wel naar behoren werkt.

Geen digitaal display.

Voordelen
  • Traploos regelbaar vermogen
  • Handig in gebruik
  • Krachtig
  • Voor wie goede basics zoekt zonder toeters of bellen
Nadelen
  • Houder te los
  • Geen digitaal display
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige soldeerbout met een extra fijn puntje zoekt, dat je vooral wil gebruiken voor hobbydoeleinden. Het is niet het toestel waar je dagelijks of zelfs wekelijks intensief mee wil werken, maar je krijgt wel waar voor je geld. Hou er rekening mee dat er geen display is waarop je de temperatuur kunt aflezen.

Beste digitale soldeerstation – Trotec PSIS 10-230V

Ben je een wat meer ervaren technicus en hou je van digitale toestellen, dan raden we je aan te investeren in een soldeerstation zoals de Trotec PSIS 10-230V.

Om te beginnen warmt de pen van deze Trotec PSIS10-230V spectaculair snel op. Dit is een groot voordeel voor wie graag snel en veel soldeert. Daarnaast is de bediening van het toestel ook gemakkelijk. De knoppen zijn groot genoeg en gemakkelijk te bedienen en het display is goed leesbaar. Je hebt de keuze tussen drie standen qua warmte. De pen zelf ligt goed in de hand en het handvat is bekleed met soft grip rubber.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Trotec PSIS 10-230V. Om de pen te laten afkoelen, moet je hem vrij hard in de houder klikken. Dit is voor ons niet zo gebruiksvriendelijk, al is het wel een veilige oplossing. Daarnaast verliest de pen net iets te snel zijn temperatuur als je het toestel uitschakelt. En tenslotte vinden we het jammer dat je bij een digitaal soldeerstation zoals deze Trotec PSIS 10-230V weinig accessoires bij je aankoop krijgt.

Harde klik om pen in houder te klikken.

Voordelen
  • Degelijke en veilige hoofdschakelaar
  • Wordt snel warm
  • Digitaal display met temperatuur
  • Drie warmtestanden
  • Goede grip
Nadelen
  • Minder accessoires
  • Pen hard in houder klikken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een degelijk digitaal soldeerstation zoekt. Je geniet volop van het gebruiksgemak en leest de temperatuur van een schermpje af. De pen warmt snel op en je hebt de keuze tussen drie warmtestanden. We vinden het echter jammer dat er weinig accessoires bij de aankoop voorzien zijn.

Beste soldeerstation met hoog vermogen – Weller professional WE 1010

Ben je specifiek op zoek naar een toestel dat een hoog vermogen heeft, dus waarmee je met andere woorden een hoge soldeertemperatuur kunt bereiken, dan is de Weller professional WE 1010 een goed idee.

Inderdaad, dit is het toestel met het grootste vermogen uit onze top 5. De punt van de pen verwarmt dan ook in geen tijd tot het maximum van 650°C. Deze snelle opwarmtijd is een groot voordeel voor wie dagelijks soldeerklussen of herstellingsklussen opknapt. Zo verlies je weinig tijd aan het wachten. Bij dit soldeerstation van Trotec is zeker ook in grote mate aan veiligheid gedacht. De kabel is belegd met een isolerende laag siliconen en het handvat is eveneens geïsoleerd tegen de warmte. Het display van het soldeerstation heeft duidelijk leesbare cijfers.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit professionele soldeerstation van Weller. Om te beginnen moeten we meegeven dat dit geen goedkoop toestel is, al krijg je dan natuurlijk wel een soldeerstation van een professionele kwaliteit voor je geld. Daarnaast zijn er weinig wisselstukken of accessoires bij de aankoop inbegrepen. En de soldeerpen zelf is wat te lang voor wie kleine handen heeft. Het lijkt wel of de pen gemaakt is op maat van gebruikers met kolenschoppen van handen.

Punt minder fijn.

Voordelen
  • Groot vermogen, snelle opwarmtijd
  • Max 660°C
  • Veilig
  • Hittebestendige siliconenkabel
  • Ligt goed in de hand
  • Duidelijk display
Nadelen
  • Niet goedkoop
  • Weinig wisselstukken of accessoires
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een soldeerstation met een vermogen van 70W zoekt. Het toestel is niet goedkoop, maar je krijgt dan ook een professioneel soldeerstation waarmee je op een temperatuur van 660°C kunt solderen. Het is verder een veilig en gebruiksvriendelijk toestel, waarbij we noteren dat de pen misschien wat aan de lange kant is.

Beste professioneel soldeerstation – Weller WHS40D

Ben je op zoek naar een soldeerstation om als een echte professional elektronische toestellen te produceren of te herstellen, dan moet je niets aan het toeval overlaten. Voor ons investeer je dan het best in een toestel zoals de Weller WHS40D.

Wat meteen opvalt, is dat de pen van dit soldeerstation is uitgerust met een bijzonder fijne punt. Het soldeerstation verwarmt deze punt bovendien snel tot een maximale temperatuur van 450°C. In het soldeerstation zijn de penhouder en het sponsje voor het afnemen van restmateriaal handig geïntegreerd. De houder als het sponsje zijn groot genoeg, zonder dat dit soldeerstation al te veel plaats inneemt.

Naast alle positieve eigenschappen heeft de Weller WHS40D ook wel enkele nadelen. Zo is het display vrij klein. De cijfers zijn dan ook niet altijd goed leesbaar. De punt van de pen verwarmt zich snel tot een temperatuur van 450°C, maar dit is dan ook meteen de maximumtemperatuur. Je krijgt weinig accessoires bij je aankoop meegeleverd. Dit vinden we best wel jammer, aangezien het toestel op zich niet goedkoop is.

Display minder goed leesbaar.

Voordelen
  • Bijzonder fijne punt
  • Snelle opwarmtijd tot 450°C
  • Compact met penhouder en sponsje geïntegreerd in soldeerstation
Nadelen
  • Klein display
  • Niet goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een soldeerstation van een professionele kwaliteit zoekt, zonder meer. De punt van de pen is uiterst fijn en laat je toe de kleinste verbindingen op printplaten te solderen. Verder is het een compact toestel dat op elke hobbytafel past en is er een snelle opwarmtijd tot 450°C. Het display mocht misschien wat groter zijn.

Koopgids

Nu we de beste soldeerstations op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een soldeerstation koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een soldeerstation moet voldoen.

Wil je een soldeerstation kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een soldeerstation op een rij.

Analoog of digitaal

Dit is vooral een kwestie van voorkeur. Nauwkeurig temperatuur aflezen is mooi meegenomen bij een digitaal toestel, maar heb je veel ervaring en feeling in het solderen, dan is dit misschien niet echt nodig.

Temperatuur instelling

Je moet de temperatuur goed kunnen instellen bij een soldeerstation. Het is niet altijd het toestel met de hoogst mogelijke temperatuur dat het beste is. Soms is het net belangrijk om zacht te solderen aan een lagere temperatuur. 

Stel je een bepaalde temperatuur in, dan moet je er op kunnen vertrouwen dat dit een correcte temperatuur is en dat de pen niet warmer en warmer wordt.

Temperatuur soldeerstation

Veiligheid

Veiligheid is belangrijk bij het solderen? Je werkt met een pen waarvan de tip een temperatuur van wel 450°C tot 600°C kan bereiken, dus dan moet je wel even opletten. Belangrijke veiligheidsfeatures zijn bijvoorbeeld

  • Automatische uitschakeling. Hierbij schakelt het toestel zichzelf uit als je het zelf vergeet uit te schakelen. Dankzij deze eigenschap voorkom je eventuele kortsluitingen of zelfs brand.
  • Een andere veiligheidsfeature is een stevige houder voor de pen. Dit is dan als het ware een metalen korf waarin je de punt van de pen kunt vastzetten. De pen komt niet in contact met je werkblad: de korf vangt dan de warmte op.

Veiligheid bepaal je ook voor een groot stuk zelf. De meeste elektronische soldeerbouten laten tijdens het solderen een soort gassen vrijkomen. Het komt er dus op aan om de ruimte goed te luchten of een mondkapje te dragen net zoals een chirurg in het ziekenhuis.

Alternatieven voor een soldeerbout

Bij de meer professionele apparatuur of andere goed uitgeruste soldeerstations vind je een aantal accessoires of hulpstukken die zelfs de klassieke soldeerbout kunnen vervangen. We denken bijvoorbeeld aan een soldeerpincet waarmee je twee items kunt samenknijpen. Dit is vooral belangrijk bij geavanceerde elektronica zoals weerstanden en condensatoren.

Een soldeerstation dat uitgerust is met een vacuümpomp kan ook handig zijn voor specialisten in elektronica, bijvoorbeeld voor het verwijderen van SMD-componenten.

Waarop moet je letten om veilig te werken met een soldeerstation?

Tijdens het solderen moet je een goed zicht hebben op de soldeerverbinding, maar ook op de punt van de soldeerpen.

Daarom is een goede werkplekverlichting heel belangrijk. Eventueel investeer je in een speciale lamp waarmee je gericht je werkstuk kunt verlichten.

Een ledlamp die uitgerust is met een vergrootglas is een goed idee. Zo werk je als een chirurg aan je eigen projecten, leuk toch? Dit vergrootglas kan dan op een zwenkbaar statief staan, zodat je de positie ervan gemakkelijk kunt aanpassen aan je eigen werkplek.

Klemmen zoals bijvoorbeeld krokodillenklemmen laten je toe om printplaten vast te zetten tijdens het solderen.

Een ding is zeker, tijdens het solderen kom je altijd handen te kort. Bekijk daarom zeker hoe je je werkplek zo handig mogelijk kan inrichten met allerhande klemmen en statiefjes.

Wat is het beste vermogen voor een soldeerstation?

In onze top vijf en de reviews verwijzen we regelmatig naar het vermogen van een soldeerstation. Het vermogen is inderdaad heel belangrijk en bepaalt de maximale temperatuur die je met het soldeerstation kunt halen.

  • Een soldeerstation met een vermogen van 10 tot 30W is ideaal voor kleine elektronische klusjes en laten je toe om een piektemperatuur van 350°C te bereiken.
  • Andere soldeerstations hebben een vermogen van 50 tot wel 80W. Hiermee gaat de soldeertemperatuur de hoogte in tot wel 600°C.
Vermogen soldeerstation

Het is niet altijd een must om een dergelijke hoge temperatuur te bereiken. Voor sommige soldeerklussen heb je net een lagere temperatuur nodig. Een combinatie van een soldeerstation met een hoog vermogen, maar een nauwkeurig regelbare temperatuur is in dit verband een optie waar je niet mee kunt missen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over soldeerstations. Een soldeerstation kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een soldeerstation gebruikt en voor welke hoeveelheden of soorten verbindingen het toestel geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als technicus en wil je meteen een professioneel soldeerstation? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over soldeerstations, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van het juiste soldeerstation. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een soldeerstation dat geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen dit soldeerstation om klussen op te knappen. Veel succes met de aankoop van jouw nieuwe soldeerstation!

Tresna.nl
Logo