Beste takel

Rust je je werkplek uit met een takel of katrol, dan kun je zware lasten verplaatsen zonder dat je jezelf hoeft te vermoeien. Bovendien is een takel een veilige manier om lasten te verplaatsen en spaar je door een takel te gebruiken je krachten voor andere taken. Wij hebben alvast de beste takels voor je uitgezocht!

Onze top 5 takels

Afbeelding

Product


PA2500

Onze beste koop!

PA2500

Beste koop elektrische takel van 50 tot 100 kg

of

Ferm LHM 1011

Ferm LHM 1011

Beste koop elektrische takel van 125 tot 250 kg

of

Einhell TC EH 1000

Einhell TC EH 1000

Beste koop elektrische takel tot 500 kg

of

Silverline 633809

Silverline 633809

Beste manuele rateltakel medium gewicht

of

Einhell TC-CH 1000

Einhell TC-CH 1000

Beste manuele kettingtakel 1000 kg

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

PA2500

Beste koop elektrische takel van 50 tot 100 kg

PA2500

of

Ferm LHM 1011

Beste koop elektrische takel van 125 tot 250 kg

Ferm LHM 1011

of

Einhell TC EH 1000

Beste koop elektrische takel tot 500 kg

Einhell TC EH 1000

of

Silverline 633809

Beste manuele rateltakel medium gewicht

Silverline 633809

of

Einhell TC-CH 1000

Beste manuele kettingtakel 1000 kg

Einhell TC-CH 1000

of

Welke soorten takels bestaan er?

Er bestaan diverse soorten takels.

  • In het grote online aanbod zie je bijvoorbeeld heel wat elektrisch aangedreven takels. Deze hebben een motor die een stalen kabel (waarop een haak bevestigd is) oprolt of losmaakt. Bevestig je een dergelijk takel toestel op een zwenkarm, dan kun je ook de last verplaatsen doorheen een ruimte.
  • Daarnaast bestaan er ook manuele takels. Dit zijn katrollen, waarbij je met een hefboomsysteem een ketting over een katrol oprolt om een last de hoogte in te laten gaan.

Het is niet zo dat manuele katrollen minder gewicht kunnen heffen dan elektrisch aangedreven katrollen, integendeel. Met sommige manuele takels hijs je zonder moeite gewichten tot 1000 kg omhoog.

Een andere manier om takels in te delen is volgens het gewicht dat ze kunnen heffen.

  • Zo bestaan er takels met een maximaal gewicht tussen de 50 en de 100 kilogram. Dit zijn an sich vrij lichte takels, die ideaal zijn voor klussen in je werkplaats of garage. Als doe-het-zelver en hobbyist is dit vaak voldoende.
  • Een takel die tussen de 125 en de 250 kg kan heffen is mooi voor professionele doeleinden en voor doe-het-zelvers die veel gewichten moeten verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan garagisten, beeldhouwers of bouwondernemingen.
  • Daarnaast bestaan er ook elektrische takels voor het zware werk. Sommige elektrische takels kunnen wel 750 kg omhoog hijsen aan een stalen kabel.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte takels voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de takels. Sowieso zijn alleen takels met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een takel om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met zware lasten. Pas dan kies je de juiste takel voor de juiste klus.

Beste koop elektrische takel van 50 tot 100 kg – PA2500

Ben je vaak in de weer met het verplaatsen van lasten tussen de 50 en de 100 kg, dan is een takel een onmisbaar werktuig voor jou. De beste koop is in dit verband voor ons de merkloze takel met als type-omschrijving PA2500. Dit is een compacte takel die perfect doet wat hij moet doen en die voor de meeste hijsklussen in de garage geschikt is. Het is vrij gemakkelijk om de takel te installeren. Hiervoor zijn speciale bevestigingsbeugels meegeleverd om de takel op een zwenkarm te plaatsen. 

Daarnaast is de katrol sterk en uitgerust met een stevige haak. Er is maar liefst voor 8 m staaldraad meegeleverd, waardoor je de lasten ook vrij hoog kunt tillen op een rek in een magazijn of rechtstreeks in een vrachtwagen. De takel bedienen doe je met een handige console die met een stroomkabel aan het toestel bevestigd is. De elektrische motor draait soepel en is zo goed als onderhoudsvrij.

Hiermee komen we bij de nadelen van de PA2500. De takel is op zich niet zo goedkoop. Andere takels die grotere lasten kunnen heffen, kosten vaak evenveel. We kozen dit toestel omdat het op zich vrij licht is en gemakkelijk is om te installeren. Daarnaast vinden we de kabel van de “afstandsbediening” met zijn 1,5 meter wat kort. Zo zit je altijd met je neus vrij dicht op de lading die je takelt. Als dit bijvoorbeeld een brede laadplaat is, dan verloopt de bediening niet zo vlot.

De kabel van 1,5 meter voor de afstandsbediening is wat kort.

Voordelen
  • Licht
  • Sterke kabel en haak
  • Motor is zo goed als onderhoudsvrij
Nadelen
  • Niet zo goedkoop
  • Kabel afstandsbediening kon langer
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte en elektrische takel zoekt die je zelf gemakkelijk kunt installeren. De takel doet perfect wat hij moet doen, je moet er alleen rekening mee houden dat je geen lasten van groter dan 100 kg probeert te takelen.

Beste koop elektrische takel van 125 tot 250 kg – Ferm LHM 1011

Ben je op zoek naar een takel voor zwaardere klussen, zoals het positioneren van steunbalken of het heffen van robuuste stukken metaal of beton, dan koop je het best een takel die geschikt is voor lasten tussen de 125 en 250 kg. De beste koop in dit verband is voor ons de Ferm LHM1011 elektrische kabeltakel.

Deze takel heeft om te beginnen een behoorlijk grote takelsnelheid, van maar liefst 10 meter per minuut. Met een maximaal gewicht van 250 kg neemt de takelsnelheid af tot 5 meter per minuut. Hoe zwaar de last ook is, de takelsnelheid is ideaal om snel en vlot te werken, bijvoorbeeld om motoren in je autowerkplaats te verplaatsen en te vervangen. De bevestiging van de takel en de motor gaat vlot dankzij de ruime meegeleverde klemmen. 

De takel bedienen verloopt eveneens soepel. Hiervoor is er een console voorzien die door middel van een elektrische kabel met het toestel zelf verbonden is. Verder is er ook aan veiligheid gedacht. Zo is er een noodstop op de console voorzien. De kabellengte is 12 meter, waardoor je het toestel eveneens gebruikt om lasten tot op een grote hoogte te tillen. De diverse keurmerken zoals TüV, GS en het CE-keurmerk maken het geheel af.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze takel van Ferm. Om te beginnen vinden we de kabel van de afstandsbediening met een lengte van 1,5 meter wat kort. Vaak is het handig om lasten wat op een afstand te zien terwijl je ze tilt, en dit is hier niet zo gemakkelijk. Het vermogen bedraagt 500W, wat op zich voldoende is, maar meer mag zijn als je de takel heel intensief gebruikt. En verder is de machine op zich met een gewicht van ruim 10 kg ook wel wat zwaar.

De elektrische takelmachine weegt zelf 10 kg.

Voordelen
  • Geschikt voor lasten tot 250 kg
  • Duurzaam
  • Sterk
Nadelen
  • Vrij zwaar
  • Kabel afstandsbediening wat kort
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een semi professionele elektrische takel zoekt waarmee je lasten tot een gewicht van 250 kg kunt opheffen. Dat het toestel op zich vrij zwaar is, moet je er als nadeel bijnemen. De takel werkt snel, maar om er een hele dag mee te werken is een toestel met een hoger vermogen meer aangewezen.

Beste koop elektrische takel tot 500 kg – Einhell TC EH 1000

Wie regelmatig zware lasten tot maximum 500 kilo wil verplaatsen, moet dit doen met een takel die hier specifiek voor geschikt is. Met de Einhell TH EH 1000 hef je gelukkig zonder probleem lasten van een dergelijk gewicht. Gezien de scherpe prijs, is dit voor ons de beste koop in het segment van elektrische takels met een maximale hefcapaciteit van 500 kg.

De snelheid van het takelen met een gewicht van 500 kg is bovendien ook behoorlijk goed te noemen, de takel tilt maar liefst 8 meter per minuut. Verder is dit toestel van Einhell uitgerust met een stalen kabel van 8 meter en een stevige haak. Je bedient het toestel met een handige console die met een elektrisch snoer aan het toestel zelf is vastgemaakt. Het vermogen van 1600 W is bovendien voldoende om de hele dag door zware lasten te tillen en te verplaatsen.

Let op, wil je lasten van minimaal 500 kg tillen en takelen, dan moet de constructie van de ruimte waarin je takel geplaatst is ook geschikt zijn om dit te doen. Voor een installatie moet je zeker rekening houden met de voorschriften van de fabrikant.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Einhell TH EH 1000. De mechanica is niet zo duurzaam en als je regelmatig zware lasten verplaatst, begint alles wat te kraken. Een touwgeleider of kabelgeleider ontbreekt. Dus best niet altijd aan een grote snelheid werken. Het is ook aangeraden om het maximale gewicht eerder tot 400 kg te beperken.

Bij een dergelijk toestel hadden we graag een goede kabelgeleider gezien.

Voordelen
  • Scherpe prijs
  • Geschikt voor lasten met een groot gewicht
  • Groot vermogen
Nadelen
  • Constructie kon iets duurzamer
  • Geen kabelgeleider
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een sterke elektrische takel voor een behoorlijke prijs zoekt, waarmee je gewichten tot maximum 500 kg kunt heffen. Hou er rekening mee dat de mechanica niet zo duurzaam is, waardoor je het toestel beter niet al te intensief voor telkens een maximale last gebruikt.

Beste manuele rateltakel medium gewicht – Silverline 633809

Ben je op zoek naar een goedkope en tegelijk sterke rateltakel waarmee je een gewicht van maar liefst 750 kg in de lucht kunt hijsen, dan raden we deze manuele takel van het merk Silverline aan. Deze takel is handig en geschikt om te gebruiken in kleine ruimtes. 

De stalen ketting waaraan je lasten bevestigt is stevig en duurzaam. De rateltakel zelf is voorzien van een mechanische rem, een stalen ketting en een vrije ketting.

De takel is gecertificeerd volgens internationale normen, zoals bijvoorbeeld de EN 13157.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze takel. Het is slechts mogelijk om lasten tot een hoogte van 1,5 meter op te heffen. Daarnaast moet je ook behoorlijk wat kracht geven om een last van een groot gewicht te tillen. Het handvat is afgewerkt met rubber, maar dit is niet zo duurzaam en slijt snel af.

De beperkte hoogte van 1,5 m om lasten te hijsen.

Voordelen
  • Geschikt voor grote lasten
  • Compact
  • Niet zo duur
Nadelen
  • Beperkte lengte van de ketting
  • Je moet zelf behoorlijk sterk zijn om het werktuig te bedienen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een manuele rateltakel zoekt om lasten tot 750 kg te heffen. Je moet een behoorlijke krachtpatser zijn om dit te doen, maar als je sterk genoeg bent doet de rakel perfect wat hij moet doen.

Beste manuele kettingtakel 1000 kg – Einhell TC-CH 1000

De TC-CH 1000 kettingtakel is de beste koop als manuele katrol om voorwerpen tot 1000 kg. op te tillen. Handig, want zo spaar je je krachten voor andere taken. Je heft zomaar in je eentje de zwaarste lasten op. De werking van een katrol is handig en fascinerend tegelijk. Verder is het mooi meegenomen dat de takel vrij licht en compact is. Je verplaatst hem gemakkelijk en gebruikt hem daar waar je hem nodig hebt. Je tilt lasten tot een hoogte van ongeveer 2,5 m.

Door de compacte vorm van deze kettingtakel van Einhell is het mogelijk om voorwerpen ook in kleine ruimtes op te tillen, zonder dat deze uitwijken. Daarbij wordt de binnenzijde van de handtakel beschermd tegen vuil, door de metalen behuizing van de katrol, wat de duurzaamheid zeker ten goede komt.

Veiligheid is ook belangrijk voor Einhell. Om veilig te kunnen werken zit er een speciale veiligheidshaak aan de kettingtakel. Door de clip op deze veiligheidshaak voorkom je dat voorwerpen los komen tijdens het takelen.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze manuele takel van Einhell. Er ontbreekt hier jammer genoeg een hendel of hefboom om de ketting te laten bewegen. Je moet manueel trekken, of kunt hier desgewenst een auto, tractor of quad voor gebruiken. Hoe gebruiksvriendelijk ook, het blijft een werktuig voor krachtpatsers. De hoogte waarop je lasten kan heffen is met 2,5 meter ook wat beperkt.

Geen hefboom om lasten te tillen, je moet aan de ketting trekken.

Voordelen
  • Geschikt voor grote lasten
  • Veilig
  • Beschermclip
  • Heel compact
  • Draagbaar
Nadelen
  • Vooral voor krachtpatsers
  • Beperkte hoogte om te hijsen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige en robuuste takel en katrol zoekt. Ben je zelf sterk genoeg, dan hef je zonder problemen lasten tot wel 1000 kg van de grond. De takel zelf is compact en gemakkelijk te dragen. We vinden het jammer dat de ketting niet wat langer is, waardoor je de lasten tot een grotere hoogte zou kunnen opheffen.

Koopgids

Nu we de beste takels, hijslieren, katrollen en rateltakels op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een takel koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een takel moet voldoen.

Wil je een takel kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een takel op een rij.

Voordelen van een takel

Takels, rateltakels, elektrische katrollen en of hijswerktuigen zijn een onmisbaar hulpmiddel om zware objecten op te heffen.

Er zijn verschillende voordelen:

  • Je kunt grotere lasten tillen in vergelijking met het manueel heffen van lasten
  • Werken met een takel is in de meeste gevallen veiliger en meer ergonomisch dan het manueel heffen van lasten.
Voordelen van een takel

Bedenkingen bij het gebruik van een takel

Met een takel kun je ook niet altijd alles tillen. Je moet zeker rekening houden met een aantal bedenkingen.

Je moet je werkplek inrichten om met een takel te kunnen werken. Een takel is ongetwijfeld handig om een zware last op te tillen, maar je moet er bijvoorbeeld met een kruiwagen of aanhangwagen onder kunnen als je de last te lossen.

Takels met een zwenkarm hebben behoorlijk wat plaats nodig om te bewegen en om rendement te halen.

Welk gewicht kan een takel dragen?

Dit is misschien wel de belangrijkste bedenking die je bij de aankoop van een takel moet maken. Je kunt een takel kopen die een groot gewicht kan dragen, maar als dit niet hoeft, dan heb je er ook geen voordeel aan. Beter is het om een takel te kopen waarvan het maximaal te dragen gewicht in verhouding staat tot de grootte.

Een andere bedenking hierbij is dat je beter nooit het maximale gewicht dat de fabrikant aangeeft takelt. Kun je met een takel bijvoorbeeld volgens de fabrikant 1000 kg heffen, dan is het beter om dit in de praktijk te beperken tot maximum 800 of 900 kg.

Veiligheid

Veiligheid is zeker belangrijk bij het gebruik van een takel. Je wil het immers niet meemaken dat de ketting of staalkabel van een takel breekt en een lading valt. Het is vaak onmogelijk om zelf de veiligheid en de sterkte te controleren. Gelukkig bestaan er heel wat certificaten en keuringen die bewijzen dat een takel grondig getest en onderzocht is. Denk bijvoorbeeld maar aan de TüV-keuring of het CE-label.

Verder is veiligheid ook voor een stuk de verantwoordelijkheid van jou als gebruiker. Als je nooit meer dan het maximum gewicht tilt met een takel bijvoorbeeld, draag je ook bij aan je persoonlijke veiligheid.

Accessoires om met een takel te werken

Een zwenkarm is een handig accessoire. Zo maak je als het ware je eigen beweeglijke kraan. Je bevestigt hierbij de takel aan een zwenkarm. Vervolgens takel je de last en kun je hem ook in de ruimte verplaatsen. Zwenkarmen zijn gemakkelijk te plaatsen op buizen met een diameter van 48 mm. Ze zijn niet permanent geïnstalleerd, het is dus met andere woorden ook mogelijk om ze te verplaatsen na verloop van tijd. Met een zwenkarm laad je gemakkelijk lasten op een schip.

Een weegschaal is altijd handig, en kun je desgewenst ook apart kopen. Zo til je een last op en kun je meteen ook aflezen hoe zwaar de last is.

Zakken of laadplateaus die qua grootte afgestemd zijn op de takel zijn een handig accessoire.

Accessoires takel

Pneumatische takels

In onze top vijf hebben we enkel elektrische en manuele takels geselecteerd. Er bestaan echter ook pneumatische takels. Deze hebben geen motor, maar sluit je aan op een compressor met perslucht. Deze geperste lucht brengt de takel in beweging.

De hefhoogte

Koop je een takel, dan moet je ook de maximale hefhoogte weten. De maximale hefhoogte is net iets minder de lengte van de ketting of kabel. Is de kabel bijvoorbeeld 12 meter lang, dan kun je de last comfortabel tot op 10 meter hoogte opheffen. Je moet dan wel de katrol voldoende hoog hangen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over takels. Een takel kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een takel gebruikt en voor welke lasten het toestel geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als magazijnier en wil je meteen een professionele takel? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over takels, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste takel. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een takel die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze takel om klussen op te knappen, je hoeft er immers niet zo veel kracht voor te gebruiken, waardoor je een takel tot op oudere leeftijd kunt blijven gebruiken. Welk project je ook wil opknappen met je takel, we wensen je veel succes met de aankoop ervan!

Tresna.nl
Logo