Schroefdraad tappen

Ben je bezig met het maken van jouw eigen meubelen? Ben je bijvoorbeeld een eigen bureau aan het maken? Of maak je mogelijk een kast waar je hout en plaatmateriaal voor gebruikt? Bij het zelf maken van meubelen moet je beschikken over verschillende benodigdheden, waaronder bouten en/of schroeven

Deze schroeven en bouten hebben schroefdraad, aangezien je de schroeven en bouten anders niet vast kunt draaien. Maar, hoe krijg je deze schroef of bout nou in een bepaald oppervlakte? Je kunt niet gaan hameren, je kunt niet gaan boren en je kunt ook niet gaan spijkeren. Wat je dan wel kunt doen? Een schroefdraad tappen!

In dit artikel bespreken we hoe je een schroefdraad kunt tappen. Zo bespreken we welke voorbereidingen je moet treffen, welke benodigdheden je in huis moet halen en welke stappen je uit moet voeren.

Daarnaast kijken we in dit artikel ook nog nadrukkelijk naar een schroefdraad. Want, wat is dat nou precies? En wat zijn de redenen om zelf een schroefdraad te tappen? Ook op dergelijke vragen ga je een passend antwoord in dit uitgebreide artikel vinden. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval hoe je een schroefdraad kunt tappen, waardoor je nog beter/sneller/handiger jouw eigen meubelen kunt maken!

Wat is schroefdraad precies?

Op de foto hiernaast zie je drie schroeven op de grond liggen. Deze schroeven bestaan stuk voor stuk uit twee delen: de bovenkant van de schroef en het onderste gedeelte. Op het onderste gedeelte zie je dat er allerlei ribbels aangebracht zijn.

Dankzij deze ribbels kun je een schroef (of bout) vastmaken in een onderwerpen. Deze ribbels heten in de volksmond ‘schroefdraad’. Als deze schroefdraad niet op een schroef aangebracht zou zijn, zou je de schroef simpelweg niet vast kunnen draaien. Probeer maar eens een volledige egale schroef in een object vast te schroeven; de schroef blijft dan continu doordraaien, aangezien de schroefdraad ontbreekt.

Wat is schroefdraad

Wat is schroefdraad tappen precies?

Zo, je weet nu precies wat de schroefdraad van een schroef of bout is. Maar, wat is dan precies het tappen van schroefdraad? Nou, bij het tappen van schroefdraad creëer je eigenlijk een ‘ruimte’ in het object waar je de schroef in kunt draaien.

Stel je eens voor dat je een spijker in een houten plank slaat. De spijker vindt een weg in het hout en blijft vervolgens stevig vast in het hout zitten. Dit is volledig te danken aan de scherpe punt van de spijker, maar een spijker is hierdoor niet geschikt voor super stevige bevestigingen.

Als je super stevige bevestigingen wilt creëren, moet je hier een schroef of een bout voor gebruiken. Een schroef kun je echter niet zomaar in de houten plank hameren. De schroef moet namelijk weerstand hebben en moet zich ergens in ‘vast kunnen draaien’.

Als je schroefdraad gaat tappen, zorg je er eigenlijk voor dat de schroef zich ergens in vast kan draaien. Je creëert eigenlijk dé opening waar de schroef zich vervolgens in kan nestelen. Zodra je de schroef vervolgens in het object gaat schroeven, zorgt het getapte schroefdraad ervoor dat je een stevige verbinding weet te creëren.

Wat heb je nodig om een schroefdraad te tappen?

Ben je op dit moment bezig met een leuke klus? Ben je bijvoorbeeld jouw eigen meubelstukken aan het fabriceren? Of ben je bijvoorbeeld een kledingkast in de kamer van jouw dochter in elkaar aan het zetten? Je kunt hier standaard schroeven voor gebruiken, maar dan moet er in de objecten wel al schroefdraad aangebracht zijn.  

Indien je voor een kast van Ikea kiest, heb je daar overigens geen omkijken naar. Hierbij krijg je namelijk een compleet bouwpakket geleverd, waarbij het schroefdraad reeds aangebracht is in de objecten. Dit scheelt je een hoop werk, maar het is toch veel leuker om jouw eigen meubelen te gaan maken?

Euroboor IBO.1001 Snijolie - 1 liter

Als je jouw eigen meubelen gaat maken, heb je hier dus schroefdraad voor nodig. Maar, hoe kun je nou schroefdraad tappen? Op die vraag geven we graag antwoord in dit artikel. Voordat we dat kunnen doen, geven we eerst echter antwoord op de vraag ‘Wat heb je nodig om een schroefdraad te tappen?’.

Wij hebben de drie benodigdheden even op een rijtje gezet: 

Kun je ook schroefdraad tappen zonder deze drie benodigdheden? Nee, dat is in principe niet mogelijk. Deze drie benodigdheden heb je écht nodig om schroefdraad te tappen.

Daarbij willen we graag specifieke aandacht vragen voor de snijolie. Deze olie heb je tijdens het tappen van schroefdraad om twee redenen nodig:

  1. Je weet de levensduur van de tap te verlengen.
  2. Je weet het tappen van de schroefdraad soepel te laten verlopen.

Wil je ook graag van deze twee voordelen genieten? Dan raden wij je aan om ons artikel ‘beste snijolie’ even te bekijken. In dat artikel bespreken wij wat de beste snijoliën van dit moment zijn. Neem de varianten uit dat artikel op je gemakje door, schaf de gewenste variant aan en maak daarmee het schroefdraad tappen een stuk makkelijker.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Wil jij graag schroefdraad gaan tappen? Dan moet je er allereerst dus voor zorgen dat je bovengenoemde benodigdheden in huis haalt. Als je die benodigdheden in huis hebt gehaald, heb je al een belangrijke stap genomen.

Verder is het zaak om even goed de tijd voor het tappen van de schroefdraad uit te trekken. Dit is geen klus die je af moet/kunt raffelen. Indien je dit écht netjes weet te doen, zie je dit bovendien terug aan het eindresultaat.

Tevens moet je goed kijken naar de schroeven of bouten die je gaat gebruiken. Welke maat hebben deze schroeven of bouten? En hoeveel van deze schroeven of bouten wil je aan gaan brengen? En waar wil je deze schroeven of bouten precies aan gaan brengen?

Tot slot is het aan te raden om even goede kleding aan te trekken. Doe bijvoorbeeld een veiligheidsbril op en trek ook veilige werkhandschoenen aan. Je kunt bij het tappen van schroefdraad maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Hoe kun je een schroefdraad tappen?

Zo, heb je ook de nodige voorbereidingen getroffen? Dan is het de hoogste tijd om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te gaan steken. Daarvoor raden wij je aan om onderstaand stappenplan op te volgen:

Stap 1: bepaal waar de schroef of bout moet komen
Allereerst moet je bepalen waar de schroef of bout moet komen. Pak het betreffende object erbij en zet een klein streepje op de plek waar de schroefdraad getapt moet gaan worden.

Stap 2: meet de maat van de schroef of bout op
Vervolgens is het zaak om de maat van de schroef of bout op te meten. Heeft de schroef of bout bijvoorbeeld een diameter van 6 mm? Dan kun je de volgende rekensom uitvoeren: diameter van de schroef/bout * 0,9. In dit geval zou het betekent dat je een schroefdraad van ongeveer 5,4 mm moet gaan tappen.

Stap 3: boor een klein gaatje in het object
Zo, je kunt nu een boormachine erbij pakken en een klein gaatje in het object boren. Het gaat hierbij wel echt om een klein en niet al te diep gaatje; dit gaatje dient puur voor de volgende stap.

Het advies is om een boor te gebruiken die 1 mm kleiner is dan de schroefmaat. Mocht je niet zeker weten of je de juiste boor hebt, kun je een nóg kleinere boor in eerste instantie gebruiken. Je kunt vervolgens de diameter van het gat opmeten, waarna je eventueel met een iets grotere boor het gat kunt vergroten.

Stap 4: pak tap nummer 1
Als je schroefdraad wilt tappen, heb je een tapset voor nodig. Deze tapset bestaat altijd uit drie verschillende tappen: een tap met 1 streepje, een tap met 2 streepjes en een tap zonder markering. Het is zaak dat je allereerst de tap met 1 streepje gaat gebruiken.

Je kunt deze tap in het wringijzer klemmen, waarna je de tap met snijolie kunt besprenkelen. Plaats de tap vervolgens volledig haaks op het object waarin je de schroefdraad wilt tappen. Draai de tap nu voorzicht in het boorgat.

Tip: je kunt nu mogelijk met gruis te maken. Om dit gruis direct uit het boorgat te laten komen, kun je de tap na elke centimeter even volledig terugdraaien.

Stap 5: pak nu tap nummer 2
Vervolgens kun je met de volgende tap aan de slag gaan. Dit is dus de tap met 2 streepjes; volg daarvoor ook de hierboven genoemde handelingen.

Ook hierbij is het gebruik van snijolie weer essentieel. Gebruik echt voldoende snijolie, zodat je het tappen een stuk soepeler en vlotter kunt laten verlopen.

Stap 6: pak nu tap nummer 3
Tot slot kun je ook met tap nummer 3 aan de slag gaan. Dit is de tap zonder markeringen en kun je eveneens op de hierboven genoemde manier gebruiken.

We vallen in herhaling, maar gebruik ook bij deze stap weer snijolie. Met het oog op het gemak én met het oog op het eindresultaat is het essentieel om (voldoende) snijolie te gebruiken.

Stap 7: schroefdraad afwerken
Zo, je hebt nu eigenlijk al een schroefdraad in een boorgat weten te creëren. Met dit schroefdraad kun je vervolgens een schroef of een bout op een stevige manier bevestigen. Als laatste stap kan het handig zijn om de schroefdraad nog even af te werken; haal bijvoorbeeld al het gruis even uit het boorgat.

Wil je bovengenoemd stappenplan nou in een duidelijke video ngo even terug zien? Dan raden wij je aan om onderstaande video even op je gemakje te kijken:

Een schroefdraad snijden

In sommige situaties is het ook noodzakelijk om een schroefdraad te snijden. Dit is niet hetzelfde als een schroefdraad tappen en verloopt dan ook op een andere manier. Hoe je schroefdraad kunt snijden, lees je in ons artikel ‘schroefdraad snijden’. Neem dat artikel op je gemakje door als je graag een schroefdraad in een materiaal wilt snijden.

Bij een schroefdraad snijden breng je juist de schroefdraad aan de buitenkant van een bout aan. Hoe je dit precies moet doen, kun je dus in ons andere artikel vinden.

Slotwoord

Wil jij jouw eigen meubelen maken? Dan kun je eigenlijk niet om het tappen van een schroefdraad heen. Door een schroefdraad te tappen, weet je in ieder geval stevige en robuuste verbindingen te creëren. Wij wensen je graag veel succes met het maken van jouw eigen schroefdraad!

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken op het gebied van het maken van meubelen? In dat geval kunnen wij je de bundel van Fred’s bouwtekeningen aanraden. In deze bundel vind je duizenden handige bouwtekeningen terug; dankzij die bouwtekeningen hoef je in principe niet meer zelf na te denken over het ontwerp van jouw meubelstukken. Handig én onwijs tijdbesparend! 

Tresna.nl
Logo