Beste oliefiltersleutel

Met een oliefiltersleutel kun je heel gemakkelijk oliefilters in je wagen, tractor of een ander voertuig vervangen. Een oliefilter kenmerkt zich door een eerder zachte dop. Die dop is de vorm die zichtbaar is boven op een oliefilter en die je in het motorblok van je voertuig ziet. Je kunt de vorm en het functioneren een beetje vergelijken met het deksel van een jampot.

Onze top 5 oliefiltersleutels

Afbeelding

Product


Klauw 63-102 mm

Onze beste koop!

Klauw 63-102 mm

Beste koop oliefilterklauw

of

HBM 300 mm

HBM 300 mm

Beste koop oliefiltertang

of

Yato oliefiltersleutel met band

Yato oliefiltersleutel met band

Beste koop als spanband

of

Wiltec Oliefilter sleutelset

Wiltec Oliefilter sleutelset

Beste set voor verschillende types voertuigen

of

Oliefiltertang 12 & Oliefilterklauw 63 - 102 mm

Oliefiltertang 12" & Oliefilterklauw 63 - 102 mm

Beste set van oliefiltertang en oliefilterklauw

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Klauw 63-102 mm

Beste koop oliefilterklauw

Klauw 63-102 mm

of

HBM 300 mm

Beste koop oliefiltertang

HBM 300 mm

of

Yato oliefiltersleutel met band

Beste koop als spanband

Yato oliefiltersleutel met band

of

Wiltec Oliefilter sleutelset

Beste set voor verschillende types voertuigen

Wiltec Oliefilter sleutelset

of

Oliefiltertang 12 & Oliefilterklauw 63 - 102 mm

Beste set van oliefiltertang en oliefilterklauw

Oliefiltertang 12 & Oliefilterklauw 63 - 102 mm

of

Informatie over oliefiltersleutels

Met een oliefiltersleutel kun je de oliefilter los draaien om hem te vervangen. Dit losdraaien van een oliefilter kun je in zekere zin eveneens vergelijken met het openmaken van een jampot. En iedereen weet dat die soms wel eens heel hard vast kunnen zitten. Precies daarom is een goede oliefiltersleutel een onmisbaar werktuig als je regelmatig aan auto’s of motoren werkt. Je kunt je toch ook niet voorstellen dat een loodgieter op pad gaat zonder waterpomptang?

Kun je dan niet een gewone waterpomptang of moersleutel gebruiken om een oliefilter los te draaien, horen we u al vragen? Welnu, er zijn toch wel wat verschillen en typische kenmerken van een oliefilter, waardoor een waterpomptang niet zo geschikt is om deze klus te klaren.

Om te beginnen is een oliefilter niet zo robuust als bijvoorbeeld een stalen koppeling of een doorsnee bout. Om moeren of bouten los te draaien, heb je sowieso sterke stalen tangen nodig. Een sterk getande stalen tang zou evenwel het zachte oppervlak van een oliefilter alleen maar beschadigen. Daarom is het beslist een goed idee om met een specifieke oliefiltersleutel te werken.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte oliefiltersleutels voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de oliefiltersleutels. Sowieso zijn alleen oliefiltersleutels met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een oliefiltersleutel om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met motoren en oliefilters. Pas dan kies je de juiste oliefiltersleutel voor de juiste klus.

Beste koop oliefilterklauw – Klauw 63-102 mm

Ben je toe aan een oliefiltersleutel en is een oliefilterklauw (zie koopgids) iets voor jou, dan is de beste koop deze klauw. Met deze oliefiltersleutel verwijder je oliefilters van een diameter van 63 tot 102 mm in no time.

De klauwen klemmen zich soepel rond de oliefilter vast als je begint te ratelen en grijpen de filter stevig vast, waardoor je hem zacht los kunt werken. 

De klauw is dus voor een groot scala van oliefilters toepasbaar en je gebruikt hem in combinatie met je eigen ratel. Je kunt filters zowel losdraaien als aanspannen met deze klauw.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze oliefiltersleutel. We vinden het jammer dat je er weinig accessoires bij krijgt. Je koopt gewoon de klauw in combinatie met een dop, en dat is het dan. Daarnaast is het eveneens jammer dat de klauwen zelf niet met rubber bekleed zijn. Dit maakt de kans groter dat de klauwen te sterk ingrijpen op de oliefilter. De ratel springt soms los uit de dop, waardoor je de grip op het volledige mechanisme verliest.

Klauwen zijn niet belegd met rubber, dus goed uitkijken om oliefilter niet te beschadigen.

Voordelen
 • Past goed rond diverse diameters van oliefilters
 • Heeft een sterke constructie
 • Is direct bruikbaar
 • Elke ratel past op de meegeleverde dop
Nadelen
 • Weinig accessoiresGeen rubberen bescherming van de klauwen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste oliefiltersleutel met drie klauwen zoekt. Het is een handige en veelzijdige oliefiltersleutel die je voor diverse toepassingen en soorten oliefilters kunt gebruiken.

Beste koop oliefiltertang – HBM 300 mm

Ben je specifiek op zoek naar een oliefiltersleutel in de vorm van een tang (zie koopgids), dan raden we je aan om te investeren in deze van HBM. Investeren is misschien een te groot woord, want deze professionele tang koop je voor ongeveer 20 euro.

De oliefiltertang is heel eenvoudig in gebruik, welke diameter je oliefilter ook heeft. De tang is dus voor heel wat verschillende filters van diverse merken geschikt. De armen van de oliefiltertang zijn geschikt om in moeilijke hoeken te kunnen werken. Je maakt dus volop gebruik van het hefboomeffect en hebt verder een stevige grip op de tang dankzij de uitrusting met soft grip rubber.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze oliefiltersleutel. We merken op dat de tang zo goed in de hand ligt, dat je de neiging hebt om te veel kracht te geven, waardoor je oliefilter kunt beschadigen, ondanks alle inspanningen om dit te vermijden. Verder moet je uitkijken dat je de filter niet té snel losmaakt met deze tang, want dan kan er olie uit lekken. Dit nadeel geldt eigenlijk voor het gebruik van oliefiltertangen in het algemeen, niet alleen voor deze van HBM.

Omwille van de gebruiksvriendelijkheid, ben je geneigd snel te veel kracht te geven.

Voordelen
 • Geschikt voor diverse types van oliefilters
 • Stevige maar tegelijk zachte grip
 • Ook in moeilijk bereikbare plaatsen
 • Beschermt oliefilters
Nadelen
 • Als je niet goed uitkijkt, beschadig je de oliefilters
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele en sterk gebruiksvriendelijke oliefiltertang voor een scherpe prijs zoekt.

Beste koop als spanband – Yato oliefiltersleutel met band

Ben je specifiek op zoek naar een oliefiltersleutel met een spanband, bijvoorbeeld omdat je vaak op moeilijk bereikbare plaatsen oliefilters moet losmaken, dan raden we deze oliefiltersleutel van het merk Yato aan. De metalen band laat zich gemakkelijk aanpassen en rond diverse types van oliefilters passen. Je geeft er meteen ook soepel een draaibeweging aan om dan een oliefilter los te maken of aan te spannen. Wat wil je nog meer van een oliefiltersleutel?

Omdat de oliefiltersleutel en meer bepaald de spanband gemakkelijk aanpasbaar is, heb je in veel gevallen maar een oliefiltersleutel nodig. De band is breed genoeg, zodat hij stevig rond de oliefilter blijft zitten tijdens het draaien aan je sleutel.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Yato oliefiltersleutel met band. We stellen wel dat hij geschikt is om de meeste oliefilters los of vast te maken, maar dit klopt eigenlijk niet helemaal. Voor kleine oliefilters is hij niet zo geschikt, je kunt immers de spanband niet voldoende klein maken. Ook met deze oliefiltersleutel moet je er voor uitkijken dat je niet te veel kracht geeft, maar dit geldt voor oliefiltersleutels in het algemeen.

Voor sommige oliefilters is deze Yato oliefiltersleutel te groot. Je kunt dan de spanband niet strak genoeg aanspannen.

Voordelen
 • Wijde spanband, voor verschillende groottes van oliefilters
 • Ook bruikbaar in moeilijk bereikbare hoeken
 • Aanspannen gaat soepel
 • Behoudt een stevige grip
Nadelen
 • Spanband niet geschikt voor de kleinste filters
 • Oppassen dat je niet te veel kracht geeft of de filter aanspant
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een oliefiltersleutel met een spanband zoekt. Deze oliefiltersleutel is geschikt om oliefilters van heel wat verschillende diameters los te maken, maar is niet zo geschikt voor de allerkleinste oliefilters. Verder is het handig dat je deze oliefiltersleutel in veel verschillende hoeken kunt gebruiken.

Beste set voor verschillende types voertuigen – Wiltec Oliefilter sleutelset

Vervang je regelmatig oliefilters bij verschillende merken van auto’s, dan heb je vast al opgemerkt dat elk merk wel zijn eigen soorten oliefilters gebruikt. Werk je dan met een oliefilterklauw, een oliefiltertang of een oliefiltersleutel met een spanband, dan is er wel een nadeel: je moet altijd de diameter van de opening van de sleutel aanpassen op basis van de specifieke eigenschappen van de oliefilter.

Dit probleem heb je niet als je een set met doppen koopt om oliefilters los te maken. Dan weet je bijvoorbeeld dat je bij merk X een dop met diameter Y nodig hebt om de oliefilter los te maken. Voor dergelijke situaties raden we je de aankoop van een volledige sleutelset aan. De beste koop in dit geval is voor ons deze van het merk Multistrobe.

Hierbij koop je meteen vijftien sleutelkoppen, die je dan op je eigen ratel kunt vastklikken. De sleutelkoppen zitten netjes in een opbergdoos opgeborgen, waardoor je een goed overzicht hebt en snel de juiste sleutelkop kiest. Bekijk het overzicht op de link hierboven en je ziet meteen voor welke automerken je deze sleutelset kunt gebruiken.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze sleutelset van Multistrobe. Echte nadelen kunnen we eigenlijk niet vinden. De doppen zijn stevig en duurzaam

Het is alleen jammer dat je bij de aankoop niet meteen ook een ratel krijgt. Dit zou het werk nog gemakkelijker maken. De koffer mocht voor ons ook iets duurzamer zijn. Het plastic gaat na verloop van tijd wat slijten of vervormen, waardoor je de doppen niet meer op hun vaste plaats kan vastzetten.

Geen ratel meegeleverd.

Voordelen
 • Volledige set
 • Stevig en duurzaam
 • Geschikt voor zowat alle merken van auto’s en alle types van oliefilters
Nadelen
 • Geen ratel meegeleverd
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een oliefiltersleutelset zoekt, die je kunt gebruiken om aan de oliefilters van verschillende merken van auto’s te sleutelen. Het is een handige en universele set, waarin je telkens de sleuteldop vindt die je zoekt. Alleen is het jammer dat er geen ratel is meegeleverd.

Beste set van oliefiltertang en oliefilterklauw – Oliefiltertang 12" & Oliefilterklauw 63 - 102 mm

Tenslotte willen we graag ook nog meegeven dat je ook kunt kiezen om de aankoop van een oliefilterklauw en een oliefiltertang te combineren. Zo kies je gewoon het beste werktuig afhankelijk van de situatie en ben je uitgerust om de moeilijkste oliefilters los te maken.

Wil je graag de aankoop van een oliefilterklauw en een oliefiltertang combineren, dan raden we deze set van Multi Electronica aan.

De klauw voldoet aan alle verwachtingen en is geschikt voor oliefilters van verschillende diameters.

Er zijn echter ook wel wat nadelen aan de toestellen die je in deze set koopt. Zo is de klauw bijvoorbeeld niet uitgerust met rubber, waardoor je de kans vergroot om een oliefilter te beschadigen. Daarnaast merken we bij de tang ook op dat de benen iets langer mochten zijn. We hadden ook liever gezien dat ze belegd waren met soft grip rubber in plaats van een dunne laag kunststof zoals dit nu het geval is.

Geen rubberen bescherming van de klauwen.

Voordelen
 • Je kunt er zowat alle soorten oliefilters mee aan
 • Goedkoper omdat je twee werktuigen in een set aankoopt
 • Beide werktuigen zijn stevig en ergonomisch
Nadelen
 • Geen rubberen bescherming op de klauwen
 • Geen soft grip rubber op de benen van de tang
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een set met zowel een oliefilterklauw als een oliefiltertang zoekt. Beide werktuigen zijn ergonomisch en handig, en ze doen perfect wat ze moeten doen. Kleine nadelen zoals het ontbreken van rubberen bescherming op de klauwen moet je erbij nemen.

Bekijk prijzen van de Oliefiltertang 12" & Oliefilterklauw 63 - 102 mm bij verschillende winkels:

Koopgids

Nu we de beste oliefiltersleutels en oliefiltertangen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een oliefiltersleutel koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een oliefiltersleutel moet voldoen.

Wil je een oliefiltersleutel kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een oliefiltersleutel op een rij.

Verschillende soorten oliefiltersleutels

Als je het aanbod oliefiltersleutels op de markt bekijkt, dan merk je dat er eigenlijk drie grote soorten bestaan.

 In dit Engelstalige filmpje zie je de verschillen goed uitgelegd:
 • De eerste soort werkt met een soort spanband, die wat lijkt op een typische metalen spanband om bijvoorbeeld sanitaire leidingen te koppelen. Je legt de band rond de dop van de oliefilter, en spant dan met het mechanisme van de tang de spanband rond deze dop aan. Dan draai je de dop los en kun je de spanband opnieuw losmaken. Deze oliefiltersleutels zijn zo gemaakt dat je ze in verschillende hoeken kunt gebruiken. Ze kunnen dus roteren om je het werk gemakkelijk te maken.
 • Daarnaast bestaan er ook specifieke tangen om oliefilters los te maken. Deze kun je vergelijken met waterpomptangen die je loodgieter gebruikt. Wat opvalt is dat de bek van een dergelijke tang aan de binnenkant wel tanden heeft, maar dat het er minder zijn dan bij een echte waterpomptang. De tanden zijn ook niet zo scherp en zijn zelfs wat afgerond, waardoor je de oliefilter in principe niet beschadigt terwijl je hem met de tang vast knijpt. Dergelijke tangen zijn handig en veelzijdig. Je kunt ze in verschillende hoeken gebruiken.
 • Tenslotte bestaat er nog een derde soort. Deze oliefiltersleutels heeft drie grijparmpjes of klauwen die je als het ware als een spin over een oliefilter laat vallen. Aan de bovenkant van dergelijke oliefiltersleutels zie je een dop, waarin je een ratel kunt vastklikken. Met de ratel kun je dan vervolgens de oliefilter los draaien. Ook dit mechanisme kun je voor zowat elke mogelijke oliefilter gebruiken. Je vindt ze in grote en kleine maten en gebruikt ze in verschillende hoeken.

Welke oliefiltersleutel kopen?

De drie types die we hierboven beschrijven hebben elk hun kwaliteiten. Ze doen wat ze moeten doen. Je wisselt oliefilters snel en je houdt hierbij je handen lekker schoon. Wie regelmatig aan auto’s of andere voertuigen sleutelt, zal je vertellen dat het een goed idee is om van elk type een oliefiltersleutel in huis te hebben. Als je je toch tot een type wil beperken, dan raden we de tangvormige oliefiltersleutel aan. Dit is de oliefiltersleutel waar je het snelst mee aan de slag kunt, zonder dat je het toestel wat moet leren kennen. Iedereen heeft al eens een waterpomptang gebruikt, en het gebruik van een oliefiltersleutel in de vorm van een tang is niet zo verschillend hiervan.

Wat is een oliefilter?

Je motor smeert continu zijn bewegende delen met olie. Olie heeft evenwel de eigenschap om vuil op te nemen. Dit is dan vuil dat bijvoorbeeld door slijtage ontstaat, bijvoorbeeld verbrandingsresten, metaaldeeltjes en dergelijke. Deze oliefilter zuivert de olie en neemt het vuil in zich op. Vandaar ook het belang om regelmatig een gebruikte oliefilter te vervangen door een nieuwe, die dan weer meer vuildeeltjes kan opnemen.

De grootte van de oliefilters

Vooraleer je een oliefiltersleutel beslist te kopen, dan moet je even stilstaan bij de grootte van de oliefilterdoppen die je los of vast wenst te maken. Past de oliefiltersleutel die je koopt niet op de oliefilter, dan heb je natuurlijk een probleem.

Je gaat hiervoor het best met een schuifmaat of een meetlint aan de slag om de diameter van de oliefilter te bepalen. Dit is dan je referentie voor de keuze van een geschikte oliefiltersleutel. Je kunt je ook baseren op specificaties van de fabrikanten van oliefilters. Als je een oliefilter koopt om een bestaand exemplaar te vervangen, dan zie je bij je aankoop welke afmetingen de oliefilter heeft en pas je ook de aankoop van je oliefiltersleutel hierop aan.

De grootte van de oliefilters

Flexibiliteit

Naar de afmetingen van de oliedoppen heb je ook de keuze tussen het gebruik van een flexibele oliefiltersleutel en een vaste.

 • Met een flexibele oliefiltersleutel bedoelen we dat je de sleutel kunt aanpassen aan de grootte van de filter. Denk bijvoorbeeld aan een oliefilterklauw, een oliefiltertang of een oliefiltersleutel met een spanband.
 • Met een vaste oliefiltersleutel bedoelen we een dop die een vaste afmeting heeft, en die dan ook enkel geschikt is voor een bepaalde grootte van oliefilterdop. Dit is goed als je altijd met dezelfde types van oliefilters of met een bepaald automerk werkt. Zoals we in onze top 5 zagen, kun je vaste oliefiltersleutels ook in een set kopen, waardoor je kunt kiezen welke je wil gebruiken.

Heb je een motorfiets of een auto van een merk en doe je alle onderhoud zelf, dan is er een mogelijkheid om één enkele oliefiltersleutel te kopen, specifiek voor jouw type van motor of wagen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over oliefiltersleutels. Een oliefiltersleutel kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een oliefiltersleutel gebruikt en voor welke lasten het toestel geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als automechanieker en wil je meteen een professionele oliefiltersleutel? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over oliefiltersleutels, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste oliefiltersleutel. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een oliefiltersleutel die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze oliefiltersleutel om klussen op te knappen, je hoeft er immers niet zo veel kracht voor te gebruiken, waardoor je een oliefiltersleutel tot op oudere leeftijd kunt blijven gebruiken. Welk project je ook wil opknappen met je oliefiltersleutel, we wensen je veel succes met de aankoop ervan!

Tresna.nl
Logo