Hortensia snoeien

Hortensia is een allesomvattende naam voor ongeveer 100 verschillende soorten planten. Deze planten komen oorspronkelijk uit de Hydrangeaceae familie en vallen onder te verdelen in bladverliezende struiken, klimstruiken en zelfs in enkele bomen.

Als je een hortensia in de tuin hebt staan, kan je elk jaar weer genieten van een prachtige bloemenzee. De kleur van de plant kan flink variëren en levert elk jaar weer een fraai schouwspel op. Daarbij is het wél van belang dat je de plant op de juiste manier weet te onderhouden. Bij een hortensia is het onder meer onwijs belangrijk dat je ‘m op het juiste moment en op de juiste manier gaat snoeien. Hoe kan je nou het beste een hortensia snoeien? Het antwoord op die vraag vind je in dit uitgebreide artikel.

De kenmerken van een hortensia

Hortensia

Hierboven heb je reeds iets meer kunnen lezen over de plant ‘de hortensia’. Je weet nu dat deze term op meer dan 100 verschillende soorten planten slaat. In dit verhaal beperken we ons simpelweg tot de term ‘hortensia’. Deze bloem valt te onderscheiden in twee typen: het mop-heads type en het lace-caps type.

Het mop-heads type kan je herkennen aan een groot bolvormig scherm. Aan de binnenkant van dit bolvormige scherm vind je allerlei steriele bloemetjes terug.

Het lace-cap type bevat enkele steriele bloemen waarbij in het midden een plat scherm van vruchtbare bloemen aanwezig is. Als je een hortensia in jouw tuin hebt staan, weet je dat deze bloem onwijs fraai is. Hoe de bloem er exact uit ziet, is dus afhankelijk van de hierboven genoemde types.

Een hortensia heeft absoluut veel water nodig om te kunnen groeien. Des te meer water, des te beter de plant groeit. Tijdens dit groeiproces kan de kleur van de hortensia variëren. De bloemen verkleuren vaak door de invloed van de zuurgraad en het ijzergehalte. Als je in een tuincentrum een roze hortensia koopt, kan deze hortensia na verloop van tijd blauw worden. Dat heeft te maken met de werking van de grond. Met behulp van bepaalde middeltjes kan je overigens zelf ook de kleur van de hortensia aanpassen.

Om de hortensia op een goede manier te onderhouden, is het wenselijk om weinig tot geen mest bij de hortensia’s te strooien. Daarbij is het wel aan te raden om turf aan de grond toe te voegen. Ook is het aan te raden om af en toe de hortensia te snoeien. Hoe dit exact in elkaar steekt, lees je hieronder.

Hortensia snoeien; welke type hortensia staat in jouw tuin?

Type hortensia

Het is goed om te weten dat er allerlei soorten typen hortensia’s bestaan. Deze verschillende types vereisen namelijk ook een andere aanpak op het gebied van snoeien. Sommige types van de hortensia, zoals de Hydrangea macrophylla Bodensee, kan je het beste helemaal niet snoeien. Deze hortensia’s maken namelijk gebruik van overjarig hout. Dit betekent dat ze stoppen met groeien zodra je de bloemknoppen wegsnoeit/knipt.

Andere varianten, zoals de Hydrangea macrophylla Endless Summer, kunnen juist wél gesnoeid worden. Bij deze types zijn er eigenlijk geen snoei instructies waar je rekening mee moet houden. Wel kan je het snoeien van de hortensia een stuk makkelijker maken; hoe je dat doet, lees je in het restant van dit artikel.

Tot slot bestaan er ook nog types die je slechts tijdens bepaalde jaargetijde kunt snoeien. Dat is het geval bij de Hydrangea paniculata Bombshell. Deze variant mag je alleen in het voorjaar gesnoeid worden. In datzelfde jaar komt deze hortensia weer volledig tot bloei.

Ons advies: let bij het aanschaffen van een hortensia altijd goed op de benaming van de hortensia. Vraag direct ook óf je deze hortensia vervolgens moet gaan snoeien (of zoek dit zelf even op).

Hoe kan je een hortensia snoeien?

Heb je een type hortensia in jouw tuin staan die je ‘gewoon’ kunt snoeien? Dan hebben wij daar de nodige tips voor. Door een hortensia op de juiste manier te snoeien, kan deze namelijk weer razendsnel aangroeien. Op die manier verkrijg je weer de prachtige, kleurrijke plant in jouw tuin.

Beelden zeggen meer dan woorden: bekijk daarom onderstaande video voor meer informatie omtrent het snoeien van een hortensia:

Kort samengevat is het bij een hortensia van belang om de uitgebloeide bloemschermen weg te knippen. Deze bloeischermen zijn vorig jaar reeds uitgebloeid en zitten nu de bloei van nieuwe bloeischermen in de weg. Knip deze daarom weg en laat jouw hortensia weer stralen. Je kunt deze het beste nét boven een nieuwe, frisse bladknop afknippen.

In sommige gevallen is het mogelijk om de hortensia te verjongen. Dat is wenselijk als de hortensia te groot begint te worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de hortensia andere planten in de weg gaat staan of dat de hortensia over een stoep/looppad in jouw tuin valt. In onderstaande video kan je drie methodes vinden voor het snoeien/verjongen van een hortensia:

Graag bespreken we nog kort de beste methode:

Je kunt bij deze methode ongeveer 30% van de hortensia weghalen. Hierbij kies je voor de hoogste takken of de takken die naar de buitenkant toe hangen. Als je die takken eraf knipt, komt jouw hortensia weer in het originele model terug. Je bent in feite de hortensia aan het uitdunnen en daar reageert de hortensia dan ook op.

In het volgende jaar groeien weer nieuwe takken aan, terwijl in het huidige jaar de reeds overgebleven takken ook gewoon in bloei komen. Bij deze ‘verjongingskuur’ hoef je dus niet bang te zijn dat jouw hortensia niet gaat bloeien. Zolang je maar niet té veel van de hortensia wegsnoeit, kan je te allen tijde genieten van deze prachtige en vrolijke plant.

Wat heb je nodig om een hortensia te snoeien?

Snoeischaar

Voor het snoeien van een hortensia heb je eigenlijk alleen een snoeischaar nodig. Wil je graag een nieuwe snoeischaar aanschaffen? Dan verwijzen we jou graag naar ons artikel ‘de beste snoeischaren’.

Bij het uitzoeken van een nieuwe snoeischaar moet je vooral goed op de grootte van de handvatten letten. Als je kleine handen hebt, is het wenselijk om een snoeischaar met kleine handen te hebben. Dat geldt uiteraard andersom ook als je juist grote handen hebt.

Wanneer kan je het beste een hortensia snoeien?

Sommige mensen kiezen ervoor om de hortensia al in het najaar – bijvoorbeeld in november – te snoeien. Daar is op zich niks mee, maar je kunt de hortensia het beste in het voorjaar snoeien. Als je in bijvoorbeeld november de hortensia gaat snoeien, is de plant niet altijd even goed beschermd tegen mogelijke vorst. Zorg er daarom voor dat je de plant in het najaar onaangetast laat. Vervolgens kan je in het voorjaar beginnen met het snoeien van de hortensia.

Als je in het voorjaar een hortensia snoeit, moet je rekening houden met het volgende:

  • De takken die je snoeit, komen datzelfde jaar niet meer in bloei.
  • De takken die je níet snoeit, komen wel datzelfde jaar in bloei.

De takken die je snoeit, komen eigenlijk een jaar later weer in bloei. Door elk voorjaar de hortensia te snoeien, kan je dus een prima groei van de hortensia verkrijgen. Nieuwe knoppen groeien weer aan, terwijl je de oude knoppen wegsnoeit.

Handige tips voor het snoeien van een hortensia:

Hortensia snoeien tips

  • Bepaal welk type hortensia je hebt en pas daar het snoeigedrag op aan
  • Snoei nooit als er vorst is
  • Snoei bij voorkeur in het voorjaar
  • Snoei niet té veel van de hortensia weg
  • Gebruik altijd een prettige snoeischaar
  • Bekijk bovenstaande video op je gemak om
Tresna.nl
Logo