Lavendel snoeien

Weinig tuinplanten hebben zo’n kenmerkende geur als lavendel. Deze geur wordt door velen als bijzonder prettig ervaren, waardoor lavendel in relatief veel tuinen terug te vinden is. Als je prachtige lavendelplanten in je tuin wenst te hebben, is het belangrijk om deze op de juiste manier te snoeien. In dit artikel kan je alles vinden omtrent het snoeien van lavendel. We bespreken wat je hiervoor nodig hebt, wanneer je lavendel moet snoeien, waar je zoal aan moet denken en welke voorbereidingen je moet treffen. Na het lezen van dit artikel weet je zeker dat je de lavendel in jouw tuin op de juiste manier snoeit.

Lavendel

De kenmerken van lavendel

Wellicht het belangrijkste kenmerk van lavendel hebben we reeds hierboven genoemd; de geur. Grote velden met lavendel kan je al op grote afstand ruiken. Aangezien deze geur bijzonder prettig te noemen is, heeft bijna niemand moeite met deze unieke geur.

Een ander kenmerk is terug te vinden in de weerbestendigheid. Lavendel is een zogeheten winterharde tuinplant, maar is ook bestand tegen de felle zonnestralen. Dit betekent dat lavendel in zowel de zomer als in de winter in een gezonde conditie blijft.

Als je lavendel in je tuin hebt staan, trek je bovendien veel levende wezens naar je tuin toe. Onder meer vlinders zijn namelijk onwijs dol op lavendel. De stelen van een lavendel zijn behoorlijk lang, waardoor de vlinders ook voldoende ruimte hebben om een prettige zitpositie aan te nemen.

Van origine maakt lavendel onderdeel uit van de Labitate familie. In bijvoorbeeld tuincentra zie je op de kaartjes ‘Lavandula angustifolia’ staan; dat is de Latijnse benaming voor deze prachtige tuinplant.  In sommige gevallen zie je de benaming ‘Lavendula’ staan. Dat is echter dus een verkeerde benaming.

Lavendel snoeien; welke voorbereidingen moet je treffen?

Heb jij meerdere lavendel planten in je tuin staan? Deze planten vormen dan ongetwijfeld een prachtige paarse zee. Om deze paarse zee te behouden, is het van belang om de lavendel op de juiste periode in het jaar te snoeien. Wanneer dit exact is, lees je verderop in dit artikel. Graag willen we allereerst bespreken welke voorbereidingen je zoal moet treffen.

Snoeien lavendel

Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je namelijk met de nodige zaken rekening houden. Zo is het onwijs belangrijk om de juiste (veilige) kleding aan te doen. Daarbij kan je denken aan een lange broek, een T-shirt/trui met lange mouwen en tuinhandschoenen. Deze kleding zorgt ervoor dat je op een veilige manier te werk kunt gaan.

Daarnaast moet je ook zien te achterhalen wat voor soort lavendel je in de tuin hebt staan. Grofweg maken we onderscheid tussen de Lavandula stoechas en de Lavandula angustifolia. De laatstgenoemde variant zie je veelvuldig in de landen in West-Europa; het klimaat in deze landen (waaronder Nederland) is ideaal voor deze lavendelsoort. De Lavandula angustifolia kan je herkennen aan de grijsgroene bladeren en een hoogte van ongeveer 90 centimeter.

De andere variant is de zogeheten Lavandula stoechas. Deze variant is niet bestand tegen de Nederlandse winters en kan daarom alleen in de zomer bloeien. Deze variant is in de zomers vaak te vinden in potten. De Lavandula stoechas kan je herkennen aan een bijzonder vorm bovenop de bloem. Het is net alsof er een vlinder op de bloem zit, waardoor deze variant ook wel vlinderlavendel genoemd wordt.

Beide varianten hebben hun eigen ‘regels’ met betrekking tot het snoeien. Voordat je kunt snoeien, is het dus belangrijk om te achterhalen welke lavendelsoort in jouw tuin staat.  Als je dat eenmaal inzichtelijk hebt, kan je de verdere informatie uit dit artikel gebruiken om de lavendel op de juiste manier te snoeien.

Lavandula stoechas

Lavandula stoechas

Weet je niet zeker welke lavendel variant je in de tuin hebt staan? Rechts van deze tekst staan twee foto’s toegevoegd. Op de bovenste foto zie je de Lavandula stoechas variant, terwijl je op de onderste foto de Lavandula angustifola  variant ziet. Aan de hand van deze foto’s is het verschil ongetwijfeld duidelijk zichtbaar.

Lavandula angustifolia

Lavandula angustifolia

Waarom is het snoeien van lavendel zo belangrijk?

Als je een prachtige paarse zee in je tuin wenst te hebben, is het onwijs belangrijk om de lavendel goed te snoeien. Je creëert daarmee een gezonde plant die volop in de bloei is én blijft. Dit zorgt er voor dat je een prachtige volle plant blijft, waarbij de nieuwe scheuten van de plant in hoog tempo groeien.

Je zorgt er door het snoeien dus simpelweg voor dat de lavendel in goede conditie blijft. Je stimuleert de aangroei van nieuwe bloemen binnen de lavendel en dat zorgt uiteindelijk voor een prachtige paarse zee aan bloemen.

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Het advies is om twee keer per jaar de lavendel te snoeien. De eerste snoei vindt plaats in het voorjaar en de tweede snoei vindt plaats in het najaar. In de maanden maart/april kan je starten met de eerste snoei. Je kunt hierbij de puntjes van de lavendel inkorten, zodat de basis voor de verdere groei in het jaar gelegd is.

Het advies hierbij is om maximaal 30% van de lavendel weg te snoeien. Dit betekent dat de lavendel tot ongeveer 20 centimeter boven de grond gesnoeid kan worden. Bij het snoeien in het voorjaar is van belang om de takken met veel bladeren te behouden. Deze takken zorgen er namelijk ook voor dat de lavendel snel aan blijft groeien, zodat je de gehele zomer van de prachtige paarse zee kunt genieten.

In het najaar is het vervolgens tijd om de uitgelopen bloemen er af te knippen. Wanneer je dit het beste kunt doen? Veel mensen geven aan dat zij het eind september doen, maar het advies is hierbij om te snoeien op het moment dat de plant uitgebloeid is. Dit kan dus van jaar tot jaar verschillen. Als de plant uitgebloeid is, kan je de uitgelopen bloemen afknippen, zodat de plant voor de winter nog iets aan kan groeien. Daarmee leg je weer een prima basis voor de snoei in het voorjaar.

Door de lavendel twee keer per jaar te snoeien, blijft de plant in een prima conditie. Gedurende het jaar kunnen de bloemen aan blijven groeien, waardoor de plant het gehele jaar een volle bloei blijft hebben.

Voor meer informatie over het snoeien van de lavendel verwijzen wij je graag naar onderstaande video:

Welk gereedschap moet je gebruiken?

Als je lavendel gaat snoeien, is het onwijs belangrijk om het juiste tuingereedschap te gebruiken. Tijdens het snoeien in het voorjaar is het aan te raden om een snoeischaar te gebruiken. Met een snoeischaar kan je op de juiste manier de lavendel op de gewenste lengte snoeien. Wil je graag een goede snoeischaar kopen? Wij hebben de beste snoeischaren voor jou op een rijtje gezet.

In het najaar is het níet aan te raden om met een snoeischaar aan de slag te gaan. je kunt daar beter een heggenschaar voor gebruiken, aangezien je in het najaar behoorlijk veel moet snoeien/knippen. Met een heggenschaar gaat dat een stuk sneller en efficiënter dan met een snoeischaar.

Heggenschaar

Zorg er te allen tijde voor dat je scherp tuingereedschap gebruikt. Onscherp of bot gereedschap kan ervoor zorgen dat de groei van de lavendel belemmerd wordt. Het is dus zeker aan te raden om eens naar de aanschaf van een nieuwe snoeischaar of heggenschaar te kijken.

Handige tips voor het snoeien/onderhouden van een lavendel

  • Gebruik in het voorjaar een snoeischaar en in het najaar een heggenschaar
  • Snoei lavendel alleen als er géén vorst is.
  • Begin met het snoeien van de lavendel als de planten nog jong zijn. Daarmee bevorder je de groei van de planten in de komende jaren.
  • Ruim na afloop niet alle lavendel op, maar laat sommige bloemen drogen en stop deze in een katoenen zakje. Dit zakje kan je vervolgens in huis leggen, zodat je in huis van de heerlijke geur kunt genieten.
  • Geef lavendel nooit water en bemest de lavendel planten ook nooit.
  • Neem de tijd voor het snoeien van de lavendel; daarmee verkrijg je uiteindelijk het beste eindresultaat.
  • Plant de lavendel planten op de juiste plek in de tuin; dat is een zonnige plek met een bij voorkeur kalkrijke grond.
  • Plant de planten bij voorkeur in het voor- en najaar.

Besluit

Door de lavendel op de juiste momenten in het jaar te snoeien, geniet je langdurig van een prachtige volle zee met paarse bloemen. Deze paarse bloemen brengen een heerlijke geur met zich mee, zorgen voor de komst van vlinders in je tuin en geven je tuin al met al een prachtige uitstraling.

Lavendel snoeien
Tresna.nl
Logo