Rozen snoeien

De roos staat onder meer bekend als dé bloem van de liefde. Jaarlijks op Valentijnsdag wordt met de liefde gevierd, waarbij de rozen een belangrijke rol spelen. Dat is echter niet de enige dag waarop de rozen gretig aftrek vinden. Het is tegenwoordig wellicht één van de meest populaire planten in ons land.

In het verleden heeft ook Nederland een belangrijke rol gespeeld bij het kweken van de rozen. Volgens de documentatie werden deze planten vanaf de zestiende eeuw in ons gekweekt. In de eeuwen daarvoor werden ook al in China, Afrika, Egypte en Griekenland de rozen gekweekt. De plant is al met al dus over de gehele wereld razend populair.

Rozen

Hedendaags kom je de rozen ook veelvuldig in en buiten het huis tegen. De planten vormen een prachtige aanvulling op veel Nederlandse tuinen. Dat is niet alleen te danken aan de prachtige kleur en het prachtige blad, maar ook aan de heerlijke geur. Volgens velen heeft een roos een onwijs prettige geur; de exacte geur is afhankelijk van het soort roos.

Door de jaren heen zijn er onwijs veel verschillende soorten rozen gekweekt. Naar verluidt bestaan er tegenwoordig meer dan 200 verschillende soorten rozen. Deze rozen hebben allemaal hun eigen uitstraling, hun eigen kleuren en hun eigen geur. Door deze variatie heb je in ieder geval voldoende keus op het gebied van rozen.

Tegelijkertijd betekent dit ook dat het snoeien van rozen niet altijd even makkelijk is. De verschillende soorten rozen vereisen namelijk allemaal een andere manier van snoeien. In dit artikel informeren we jou uitgebreid over het snoeien van rozen. We vertellen je graag hoe je rozen moet snoeien, wanneer je rozen moet snoeien en waar je zoal rekening mee moet houden.

Rozen snoeien; welke voorbereidingen moet je treffen?

Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je de nodige voorbereidingen te treffen. Zo willen we je aanraden om veilige kleding aan te doen; trek dichte schoenen, een lange broek en tuinhandschoenen aan. Een roos kent meerdere scherpe doornen, waardoor je al snel je huid open haalt. Trek dus altijd veilige kleding aan voordat je gaat beginnen.

Voorbereidingen rozen snoeien

Sommige experts/ervaringsdeskundigen raden je aan om gladde kleding aan te trekken. De doornen van de rozen hebben daardoor geen mogelijkheid om aan je kleding te blijven haken. Aangezien deze doornen onwijs scherp zijn, is dit zeker verstandig om te doen. Verder zijn de tuinhandschoenen dus onwijs belangrijk; daarmee bescherm je jouw handen tegen de scherpe doornen.

Daarnaast moet je zien te achterhalen wat voor soort roos er in jouw tuin staat. We kunnen daarbij grofweg onderscheid maken tussen klimrozen, stamrozen en struikrozen. In dit artikel bespreken wij deze verschillende soorten rozen stuk voor stuk. Al deze soorten komen namelijk veelvuldig voor in de Nederlandse tuinen.

Struikroos: dit zijn rozen die in de vorm van een struik groeien. Deze variant zien we eigenlijk het meeste terug in de Nederlandse tuinen.

Stamroos: dit is een stevige stam met aan de bovenkant een rijkbloeiende roos. Het is hierdoor net alsof de rozen zich op ‘grote hoogte’ bevinden.

Klimroos: de klimrozen groeien aan bijvoorbeeld een houten balk of tegen een wand. Deze rozen móeten ondersteuning hebben om te kunnen ‘klimmen’; het zijn in principe geen officiële klimplanten.

Uiteraard is het ook van belang om het juiste tuingereedschap te hebben. Voor het snoeien van rozen heb je een snoeischaar nodig. Meer informatie daarover is verderop in dit artikel te vinden.

Waarom is het snoeien van rozen zo belangrijk?

Snoeien doet een roos groeien’.  Wellicht heb je wel eens van dit gezegde gehoord. Dit gezegde geeft eigenlijk direct aan waarom het snoeien van een roos zo belangrijk is. Door de roos regelmatig bij te snoeien, zorg je ervoor dat de roos in een goede conditie blijft. Hierdoor kan de roos op de juiste manier doorgroeien. Door je roos te snoeien, stimuleer je eigenlijk de groei van de plant.

Snoeien van rozen


Daarnaast kan je op deze manier ook de rozenstruik of de klimroos een stuk fraaier maken. Een roos kan namelijk een nogal wilde groei hebben, waardoor de plant een ietwat wilde uitstraling kan krijgen. Door de roos regelmatig te snoeien, behoud je de fraaie uitstraling van deze plant.

Wanneer moet je rozen snoeien?

Door de rozen te snoeien, verkrijg je dus een fraaie groei van de rozen. Maar, wanneer kan je nou het beste de rozen snoeien? Je ‘moet’ rozen altijd in het voorjaar snoeien. Het advies is om in maart de snoeischaar erbij te pakken en aan de slag te gaan met het snoeien van de rozen.

Je kunt eventueel er ook voor kiezen om de rozen later in het seizoen te snoeien, maar daarmee stel je de groei ook uit. Dit betekent dat de rozen ook pas in een later stadium volledig tot bloei zijn. Het is uiteraard wenselijk dat de rozen juist in de zomerperiode volledig tot bloei komen; daarvoor is het noodzakelijk om de rozen in maart te snoeien.

Kan je de rozen ook iets eerder in het seizoen snoeien? Nee, dat is niet aan te raden. Door de in de maanden januari of februari de roos te snoeien, maak je de plant gevoeliger voor verschillende ziektes. In die maanden kunnen onder meer meeldauw en sterroetdauw van invloed zijn op de gezondheid van de roos.

Moraal van het verhaal; snoei de rozen altijd in maart. Daarbij maakt het niet uit of het klimrozen, struikrozen of stamrozen zijn. Al deze soorten rozen kan je simpelweg het beste in maart snoeien. Hoe je dit het beste kunt doen? Dat beschrijven we hieronder per soort roos!

Hoe moet je rozen snoeien?

Het is dus allereerst van belang dat je gaat achterhalen wat voor soort struik je in jouw tuin hebt staan. Is dit een struikroos, een stamroos of een klimroos? Deze verschillende rozen zijn prima van elkaar te onderscheiden en vereisen stuk voor stuk een unieke snoeimethode. Hoe je deze rozen exact moet snoeien, lees je hieronder.

Struikroos

We trappen af met de meest voorkomende roos in de Nederlandse tuinen. Als je deze roos wilt gaan snoeien, moet je allereerst uiterst voorzichtig te werk gaan. Deze roos kent namelijk scherpe doornen. Trek daarom altijd handschoenen en veilige kleding aan.

Een struikroos kan behoorlijk ‘diep’ worden gesnoeid. Dit betekent dat je de rozen tot 5 á 15 centimeter boven de entplaats af kunt snoeien. Wat is de entplaats? Dat is eigenlijk de plek waar de tak van de roos uit de grond komt zetten.

Bij een struikroos kan je onderscheid maken tussen takken die naar binnen gericht zijn en takken die naar buiten gericht zijn. De takken die naar binnen gericht zijn, kan je het beste helemaal afknippen. De takken die naar buiten gericht zijn, kan je het beste tot 5 á 15 centimeter boven de entplaats snoeien.

Waarom het aan te raden is om de takken die naar binnen gericht zijn helemaal af te snoeien? Die takken gaan andere takken van de rozenstruik in de weg zitten. Deze takken blokkeren dus min of meer de groei van de rozenstruik, waardoor je deze het beste volledig weg kunt nemen. Daarmee zorg je in de zomerperiode voor een volle & mooie bloei van de rozenstruik.

Meer informatie over het snoeien van een struikroos vind je in onderstaande video:

Stamroos

Eigenlijk werkt het snoeien van een stamroos grotendeels hetzelfde als bij een struikroos. Een stamroos bevindt zich echter op een grotere hoogte, waardoor de takken niet uit de grond kunnen groeien. De entplaats is daarom bij een stamroos anders dan bij een struikroos. Bij een stamroos kan je in ieder geval ook de entplaats als richtlijn nemen voor het snoeien van de takken.

Meer informatie is in onderstaande video te vinden:

Klimroos

Het snoeien van een klimroos is niet te vergelijken met het snoeien van een stamroos of struikroos. Het is bij een klimroos van belang dat je alleen de gesteltakken gaat snoeien. Deze takken kan je tot op ongeveer 5 centimeter lengte snoeien. Laat de hoofdtakken altijd intact; dit zijn de grotere takken van de klimroos. Vanuit deze hoofdtakken gaan meerdere gesteltakken groeien; juist die gesteltakken moet je op ongeveer 5 centimeter snoeien.

Merk je dat de takken van een klimroos elkaar in de weg gaan zitten? Dan kan je deze takken alsnog met een snoeischaar bijsnoeien. Daarmee stimuleer je alleen maar de verdere groei van de roos, zodat je uiteindelijk in de zomer van een volle bloei geniet.

Welk gereedschap moet je gebruiken?

Als je een roos gaat snoeien, moet je altijd voor een snoeischaar kiezen. Met een snoeischaar kan je nauwkeurig de verschillende takken van een roos snoeien. Hierbij is het wel onwijs belangrijk om een scherpe snoeischaar te gebruiken. Met een botte snoeischaar richt je namelijk schade aan de takken van een roos aan. Ben je nog op zoek naar een nieuwe snoeischaar? Raadpleeg daarvoor ons artikel ‘beste snoeischaren’.

Klepje op een snoeischaar

Onderhoud van rozen

Bij de rozen is niet alleen het snoeien van groot belang, maar ook het verdere onderhoud. Rozen houden namelijk behoorlijk veel van voeding en van de zon. Plaats bij voorkeur rozen daarom op een zonnige plek in je tuin. Qua voeding is het aan te raden om minimaal eens per jaar de roos extra voeding te geven.

Hierbij kan je bijvoorbeeld voor meststof kiezen. Deze meststof voorziet de roos van de benodigde voedingsstoffen, waardoor de roos op de juiste manier kan gaan groeien. Het advies is om deze meststof bij vochtig weer bij de voet van de plant uit te strooien.

Tijdens de zomer kan je ook nog de verwelkte rozen wegknippen. Deze rozen zijn verwelkt, zien er niet al te fraai uit en zitten de groei van andere takken in de weg. Knip deze dus bij om de roos op de juiste manier door te kunnen laten groeien.

Besluit

Het snoeien van rozen is onwijs belangrijk. Pak elk jaar in maart de snoeischaar erbij en volg de informatie uit dit artikel op. Door de rozen elk jaar in maart te snoeien, geniet je in de zomer van een prachtige en volle plant. Een plant met een heerlijke geur en een fantastische geur.

Rozen snoeien
Tresna.nl
Logo