Appelboom snoeien

Wilde jij graag een fraaie boom of struik in jouw tuin hebben? En vind je het ook leuk om jouw eigen fruit in de tuin hebben groeien? Dan is de keuze voor een appelboom al snel gemaakt. Aan een appelboom groeien immers appels, waardoor je van fruit uit jouw eigen tuin kunt genieten.

Tegelijkertijd is het ook nog een feit dat een appelboom een prachtige uitstraling heeft. Een uitstraling die eigenlijk door weinig andere bomen geëvenaard kan worden. Mocht jij ook van deze fraaie uitstraling willen genieten, is het wel van belang dat je de appelboom op tijd snoeit.

Hoe moet je een appelboom snoeien

Op welke momenten in het jaar moet je een appelboom snoeien? Wat heb je nodig om een appelboom te snoeien? Welke voorbereidingen moet je treffen? En hoe moet je daadwerkelijk een appelboom snoeien? Op al deze vragen ga je in dít artikel een passend antwoord vinden. Een antwoord waarmee je direct uit de voeten kunt, zodat je jouw appelboom op de best mogelijke manier kunt onderhouden.

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Heb je een prachtige appelboom bij jou in de tuin staan? Dan heb je ongetwijfeld al opgemerkt dat de boom echt ongekend hard groeit. Bij sommige bomen wordt aangegeven dat deze niet hoger dan drie meter worden, maar er bestaan verhalen dat dergelijke bomen ruim boven de drie meter hoog worden.

Als je een appelboom in jouw tuin hebt staan, is het daarom aan te raden om de appelboom te snoeien. Je weet de appelboom hierdoor niet té groot te laten worden. Ook kun je – door de appelboom te snoeien – de boom fraai houden. Wel zo wenselijk, aangezien een appelboom in elke tuin direct goed opvalt.

Tevens is het een voordeel dat je hiermee de groei van de appels kunt bevorderen. Als je de appelboom in een ideale vorm weet te houden, geniet je gewoonweg van een betere aanwas van nieuwe appels. De nieuwe appels hebben alle ruimte om te groeien en worden daardoor een stuk lekkerder.

Besluit je om de appelboom helemaal niet te snoeien? Dan merk je na enkele jaren dat er géén appels meer aan de boom groeien. Dit komt puur doordat de boom té ver gegroeid is, waardoor deze eigenlijk niet meer ‘vruchtbaar’ is. Ook als je op de langere termijn van appels in jouw appelboom wilt genieten, is het zaak om de boom af en toe te snoeien.

Is het ook zo dat je een appelboom té vaak kunt snoeien? Ja, dat is zeker het geval. Als je een appelboom niet met de juiste frequentie snoeit, gaat dit zeker ten koste van de aanwas van nieuwe appels. Dit is overigens ook het geval als je de appelboom op de verkeerde manier snoeit. Wij raden je daarom aan om de tips en informatie uit dit artikel goed op te volgen. Daarmee weet je jouw appelboom in een perfecte conditie (en vorm) te houden.

Soorten appelbomen

Heb je enige tijd geleden een appelboom gekocht? Dan heb je destijds ongetwijfeld opgemerkt dat je uit meerdere soorten appelbomen kon kiezen. Doordat er meerdere soorten appelbomen bestaan, is het goed om na te gaan welk soort appelboom er nu in jouw tuin staat. Er bestaan veel soorten appelbomen die in verschillende types onderverdeeld kunnen worden:

 • Laagstam: een hoogte van 2 tot 2,5 meter
 • Halfstam: een hoogte van 2,5 tot 3 meter
 • Hoogstam: 4,5 meter en hoger
Soorten appelbomen

Als we naar de meest verkochte appelbomen kijken, zien we onder meer de volgende varianten naar voren komen:

 • Goudreinette: hoogstam
 • Notarisappel: hoogstam
 • Elstar: hoogstam
 • Jonagold: half- tot hoogstam
 • Santana: halfstam
 • Discovery: half- tot hoogstam

Voordat je jouw appelboom kunt snoeien, moet je goed onderzoek doen naar het soort appelboom. Weet je niet het meer zeker? Dan kun je op het internet handige overzichten vinden van alle soorten appelbomen. Aan de hand van specifieke kenmerken kun je vervolgens achterhalen wat voor soort appelboom er in jouw tuin staat.

Belangrijke informatie over een appelboom

Heb je achterhaald wat voor soort appelboom er in jouw tuin staat? Dan heb je al een belangrijke stap gezet. Voordat je daadwerkelijk tot het snoeien overgaat, is het zaak om de nodige basiskennis op te doen. Voor het snoeien van de appelboom heb je deze basiskennis gewoonweg nodig.

Zo is het cruciaal dat je het verschil tussen bloesemhout en waterlot kent. Dit zijn twee verschillende onderdelen van een appelboom, waarbij bloesemhout eigenlijk dé vrucht voor de appelboom is.

Hoe je bloesemhout kunt herkennen? Nou, dit zijn korte takjes die aan het uiteinde van de bomen groeien. Aan het einde van deze korte takjes bevinden zich bloemknoppen. Gaandeweg het voorjaar komen de bloemknoppen in beeld, waarbij aan het uiteinde van de bloemknoppen bladknoppen te vinden zijn. Uit deze bladknoppen gaan de appels uiteindelijk groeien.

Als je de bloesemhout wegsnoeit, krijg je dus géén nieuwe appels aan de boom. Eigenlijk voorkom je hiermee dat de appels aan kunnen groeien; het bloesemhout vormt dan ook de brandstof voor de groei van de appels.

Daarentegen kun je waterlot wel probleemloos snoeien of knippen. Dit zijn lange takken die verticaal uit de boom groeien. De groei van deze takken gaat behoorlijk snel; je kunt deze takken dan ook meerdere keren per jaar snoeien. Het is sowieso van belang dat je deze takken weghaalt, aangezien de takken het zonlicht tegen houden. Zonlicht is juist nodig voor de groei van de appels.

Met andere woorden:

 • Bloesemhout: moet je eigenlijk niet snoeien
 • Waterlot: moet je wel snoeien

Wanneer dien je een appelboom te snoeien?

Zo, je hebt nu al belangrijke basiskennis over een appelboom opgedaan. Als je eenmaal het verschil tussen bloesemhout en waterlot weet, is het zaak om naar de juiste periodes in het jaar te kijken. Op welke momenten in het jaar kun je nou een appelboom snoeien?

Eigenlijk kan hierover het volgende gesteld worden:

 • Gedurende de winter kun je de oude en dikke takken van de appelboom snoeien. Dit kan gedurende de periode van december tot en met eind februari
 • In juni kun je al het nieuwe aangemaakte waterlot van de appelboom snoeien
Wanneer een appelboom snoeien

Een appelboom moet dus twee keer per jaar gesnoeid worden. Hierbij is het wel cruciaal dat je de weersverwachtingen goed in de gaten houdt. Zo mag het niet kouder dan 5 graden zijn. Ook is het wenselijk dat er niet al niet te veel neerslag valt.

Op het moment dat jij een appelboom gesnoeid hebt, is de appelboom gevoelig voor schimmels. Met name in de vochtige periodes komen schimmels snel tot leven; je kunt je dan al vast voorstellen wat er gebeurt als je de appelboom in een natte periode gaat snoeien.

Is het snoeien van een appelboom lastig?

Ja, het snoeien van een appelboom is zeker geen fluitje van een cent. Je moet met veel factoren rekening houden en je moet ook de nodige basiskennis opdoen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het verschil tussen bloesemhout en waterlot bijvoorbeeld al cruciaal.

Daarnaast moet je ook goed weten welke takken je wél en niet mag snoeien. Als je deze kennis nog op moet doen, raden wij je aan om dit artikel op je gemakje door te nemen. Verderop in dit artikel bespreken we namelijk van A tot Z hoe je zelf een appelboom kunt snoeien.

Appelboom snoeien; welke voorbereidingen moet je treffen?

Ben je voornemens om jouw appelboom te gaan snoeien? Dan is het dus zaak om goed naar de periode van het jaar te kijken. Je kunt de appelboom in de winter snoeien en rond de periode van half juni tot half juli. Als je jouw appelboom wilt snoeien, moet je sowieso wachten op een droge periode.

Doet zich een ideale periode aan? Dan is het advies om alvast veilige kleding uit de kast te trekken. Denk hierbij aan een lange broek, een trui met lange mouwen en handschoenen. Door stevige handschoenen aan te doen, bescherm je jouw vingers en handen. 

Ook moet je goed nadenken over de vorm van de appelboom. Als je een appelboom gaat snoeien, heb je namelijk de keuze uit twee verschillende vormen: de piramidevorm en de bolvorm.

Voor welke vorm je het beste kunt gaan? Dit is echt volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Als je het lastig vindt om dit te bepalen, kun je op het internet voldoende foto’s van beide varianten vinden. Bekijk die foto’s op je gemakje en bepaal vervolgens wat je mooi vindt.

Tevens moet je de ruimte rondom de appelboom zoveel mogelijk leeg halen. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, kan een appelboom behoorlijk wild groeien. Als je meerdere appelbomen naast elkaar hebt staan, kan het daardoor lastig zijn om de benodigde ruimte vrij te maken. Voldoende reden om de appelbomen voortaan nog eerder te snoeien.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Heb je de hierboven genoemde voorbereidingen getroffen? Dan kun je bijna van start gaan. Voordat je daadwerkelijk van start kunt gaan, moet je eerst nog de juiste gereedschappen in huis halen. Voor het snoeien van een appelboom heb je eigenlijk twee soorten gereedschappen nodig:

 1. Snoeischaar: met een compacte snoeischaar kun je de kleinere takken van een appelboom snoeien.
 2. Takkenschaar: met een takkenschaar ben je in staat om meer kracht te leveren. De takkenschaar is dan ook geschikt voor de dikkere takken van een appelboom.
Wolf Garten Power Cut RS 900 T

Moet jij nog een nieuwe snoeischaar aanschaffen? Dan willen wij je graag wijzen op het feit dat je uit twee soorten snoeischaren kunt kiezen. Je kunt voor een bypass snoeischaar kiezen of voor een aambeeld snoeischaar. Eigenlijk kunnen we hierover het volgende stellen: je hebt beide soorten snoeischaren nodig als je een appelboom perfect wilt snoeien.

Voldoende reden dus om direct op zoek te gaan naar de beste snoeischaar. Deze zoektocht hoef je gelukkig niet meer zelf in gang te zetten. In ons artikel ‘beste snoeischaar’ vind je namelijk al onze persoonlijke top 5!

Is het voor jou zaak om een nieuwe takkenschaar aan te schaffen? Dan verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘beste takkenschaar’. In dat artikel vind je de vijf beste takkenscharen van dit moment. Is het nou zo dat jouw appelboom echt al heel hoog geworden is? Dan is een telescopische takkenzaag mogelijk handig voor je. Meer informatie daarover vind je in ons artikel ‘beste telescopische takkenzaag’.

Stappenplan voor het snoeien van een appelboom – de wintersnoei

Heb je alle voorbereidingen getroffen? En heb je ook de juiste gereedschappen in huis gehaald? Dan is het de hoogste tijd voor de wintersnoei van de appelboom. Zoals we eerder in dit artikel al aangegeven hebben, kun je die snoei het beste in de winter uitvoeren. Hoe je dit precies kunt doen, vind je in onderstaand stappenplan.

Stap 1: wacht tot de perfecte periode
Allereerst is het zaak dat je tot de perfecte periode wacht. Dit is een periode waarin het niet al te nat is en waarin het niet onder de 5 graden uitkomt. In principe kun je de gehele periode van half december tot maart wachten voor de wintersnoei.

Stap 2: bekijk goed in welke vorm je de boom wilt snoeien
Is de ideale periode aangebroken? Dan is het zaak om goed naar de vorm van de boom te kijken. Wil je jouw appelboom in een piramidevorm snoeien? Of gaat je voorkeur uit naar de bolvorm? De keuze is aan jou, maar de keuze is wel bepalend voor de manier waarop je de boom wilt snoeien.

Stap 3: knip de dikke, oude takken weg
Het is sowieso van belang dat je de dikke en oude takken uit de boom wegsnoeit. Deze takken zitten alleen maar in de weg en vragen teveel aandacht van de appelboom.

Snoei daarom de dikke en oude takken weg. Op welke manier je dit doet? Dit doe je het beste met een takkenschaar voor de dikke takken. Probeer hierbij te zorgen voor een schuine snoeisnede, zodat de takken niet al te erg verwond worden.

De iets dunnere takken kun je met een snoeischaar netjes wegsnoeien. Als je dit gaat doen, is het wel zaak om goed over jouw vorm na te denken. Afhankelijk van het soort vorm waar jouw voorkeur naar uitgaat, zie je al snel welke takken je wél weg kunt snoeien.

Tip: als je takken gaat snoeien, is het zaak om goed op de bloemknoppen te letten. Het is wenselijk dat je nog 1 á 2 bloemknoppen op de takken laat zitten.

Stap 4: snoei een deel van de waterloten
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, hebben waterloten een niet la te belangrijke functie. Tijdens de wintersnoei is het daarom ook zaak om een groot gedeelte van de waterloten weg te snoeien. Laat echter wel een paar waterloten staan; die waterloten kunnen tijdens het voorjaar prima van pas komen.

Stap 5: ruim alles op
Zo, je bent nu al klaar met de wintersnoei van de appelboom! Je kunt nu wachten tot de periode half juni – half juli; in die periode kun je met de zomersnoei aan de slag gaan.

Stappenplan voor het snoeien van een appelboom – de zomersnoei

Heb je de appelboom aan de hand van bovenstaand stappenplan in de winter gesnoeid? Dan merk je dat de boom in het voorjaar behoorlijk snel gaat groeien. Je ziet ook al snel appels aan de takken komen; de takken bevinden zich in de ideale situatie om veel bloemknoppen tot leven te laten komen.

In de periode van half juni – half juli kun je vervolgens met de zomersnoei aan de slag. Daarvoor kun je onderstaande stappenplan volgen.

Stap 1: bekijk de appelboom goed
Allereerst is het zaak dat je de appelboom goed gaat bekijken. Bekijk waar de bloemknoppen zich bevinden, waar de appels groeien en welke takken enigszins in de weg hangen. Ook moet je goed kijken naar de vorm van de boom op dit moment.

Stap 2: snoei de waterloten
Vervolgens is het zaak om de waterloten te snoeien. Dit zijn de lange takken die behoorlijk hard groeien in een verticale richting. Door deze takken te snoeien, geniet je van twee voordelen:

 • De boom krijgt een fraaie vorm
 • Het zonlicht krijgt meer toegang tot de boom, waardoor de appels sneller groeien

Wil je bovenstaande twee stappenplan in beeld terugzien? Wij verwijzen je daarvoor graag naar onderstaande video’s. In deze video’s vind je een extra uitleg van experts, inclusief beelden ter verduidelijking:

Tresna.nl
Logo