Beste bijl

In dit artikel geven we je tips om goed doordacht tot een aankoop van een bijl over te gaan.

Er bestaan verschillende types bijlen, die geschikt zijn voor evenveel soorten klussen. Het komt er dus zeker op aan om de juiste bijl voor de juiste klus te kiezen. In dit artikel helpen we jou graag op weg!

Onze top 5 bijlen

Afbeelding

Product


Talen Tools Handbijl 800 gram

Onze beste koop!

Talen Tools Handbijl 800 gram

Beste koop handbijl

of

Everest 2500

Everest 2500

Beste koop kloofbijl

of

101 INC Coyote

101 INC Coyote

Beste koop bijl voor op de camping

of

Fiskars X7

Fiskars X7

Gewoonweg de beste koop universele bijl, ongeacht het budget

of

Benson Keukenbijl 600 gr

Benson Keukenbijl 600 gr

Beste voordelige bijl

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Talen Tools Handbijl 800 gram

Beste koop handbijl

Talen Tools Handbijl 800 gram

of

Everest 2500

Beste koop kloofbijl

Everest 2500

of

101 INC Coyote

Beste koop bijl voor op de camping

101 INC Coyote

of

Fiskars X7

Gewoonweg de beste koop universele bijl, ongeacht het budget

Fiskars X7

of

Benson Keukenbijl 600 gr

Beste voordelige bijl

Benson Keukenbijl 600 gr

of

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte bijlen voor jou geselecteerd, waar je helemaal voor de bijl voor gaat. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de bijlen. Sowieso zijn alleen bijlen met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een nieuwe bijl om hakklussen in je tuin op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Je moet daarbij denken aan de taken waarvoor je de bijl wil gebruiken en aan het budget dat je er aan wenst te besteden. Pas dan kies je de juiste bijl voor de juiste klus.

Beste koop handbijl – Talen Tools Handbijl 800 gram

Wil je graag en veel aanmaakhout voor de open haard of de vuurkorf maken? Voor deze en andere klussen koop je gewoon een allround bijl. De beste koop als bijl is voor ons de Talen Tools Handbijl van 800 gram. Deze handbijl heeft precies de goede afmetingen, waardoor bijvoorbeeld het splijten van houtjes snel vooruitgaat. 

Met zijn gewicht van 800 gram en een lengte van 35 centimeter kan iedereen wel overweg met deze bijl. Het is bovendien een werktuig met een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Verder noteren we dat de materialen best wel sterk en duurzaam zijn en dat je een goede “slag” met de bijl hebt. Het werktuig ligt goed in de hand.

Hiermee zijn we bij de nadelen van de Talen Tools Handbijl aangekomen. We merken op dat de bijl zelf wat minder duurzaam is. Dit merk je bijvoorbeeld aan de wang van de bijl (zie koopgids). De platte kanten krijgen snel deukjes en sporen van slijtage. Het snijvlak van de bijl wordt na verloop van tijd minder scherp. Daarnaast krijg je als gebruiker heel wat trillingen en schokken te verwerken als je intensief met deze bijl werkt. 

De steel is gemaakt uit hout en dat is een nadeel tegenover bijlen met een steel in glasvezel. Als je keer op keer heel hard slaat met deze bijl, dan gebeurt het soms dat de steel breekt, wat je natuurlijk ook niet wil.

Wordt snel bot en krijgt snel deukjes.

Voordelen
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Voor diverse taken geschikt
  • Brede achterzijde
Nadelen
  • Veel trillingen tijdens het hakken
  • Steel breekt snel
  • Snel bot
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige handbijl voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding zoekt. De bijl doet wat hij belooft te doen: je klieft er jarenlang houtjes mee. Na verloop van tijd merk je dat de bijl botter wordt, maar dan kun je hem gemakkelijk bijslijpen.

Beste koop kloofbijl – Everest 2500

Ben je specifiek op zoek naar een bijl om grote stukken hout te kloven, dan raden we de Everest Kloofbijl 2500 aan. Deze bijl heeft een ijzersterke steel van glasvezel. Dat materiaal heeft als voordeel dat het schokken opvangt en de bijl op zich een stuk lichter maakt.

Als je weet dat deze bijl een steel van maar liefst 90 centimeter heeft, dan zit je zeker goed. Naast de steel in glasvezel, heeft de steel ook nog eens een buitenlaag voorzien in polypropyleen, die extra goed de trillingen opvangt. Zo voorkom je dat de bijl uit je handen schiet terwijl je volop aan het kloven bent.

De bijl zelf is stevig en is geschikt om door harde stukken hout te gaan. Dankzij het Everest Safety Fit Multi Neck systeem, is het metalen stuk veilig en stevig bevestigd aan de steel. Hierbij ben je zeker dat de metalen kop voor je leven lang aan de steel vast blijft zitten. De bijl zelf is scherp en doet perfect wat hij moet doen. Dankzij de brede wigvorm klief je in no time door dikke stukken hout.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze bijl van het merk Everest aangekomen. We noteren dat we de bijl zelf wel heel erg zwaar vinden. Met een gewicht van 3,2 kilogram weegt het werktuig inderdaad wel door. Het is hierdoor niet zo gemakkelijk om de bijl aan de muur te hangen. We missen verder een goede beschermkap voor de bijl. Dit zou een extra bijdrage leveren aan de veiligheid en ervoor zorgen dat de bijl zelf langer intact blijft.

Wel heel erg zwaar.

Voordelen
  • Heel robuust
  • Vangt trillingen op
  • Handvat voorkomt dat bijl uit je handen schiet
Nadelen
  • Wel heel erg zwaar (3,2 kg)
  • Geen beschermkap
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige en gebruiksvriendelijke kloofbijl zoekt voor een scherpe prijs. De steel is lang en je werkt er op een veilige manier mee. De bijl is verder een stuk goedkoper dan andere vergelijkbare producten.

Beste koop bijl voor op de camping – 101 INC Coyote

Hou je wel van een avontuurlijke kampeervakantie “into the wild”? Dan moet je in je rugzak en bij je kampeerspullen zeker een lichte en compacte bijl hebben. De beste koop in dit verband is voor ons de 101 INC Coyote handbijl. Dit is een compact, maar heel sterk bijltje. Dankzij de kunststof grip en het lemmet van gehard staal kloof je er in no time houtjes mee om ’s avonds een vuurtje aan te maken.

Bovendien is het een compacte en lichte bijl, die je gemakkelijk meeneemt op je trektocht. De bijl is klein en licht, maar dit wil niet zeggen dat hij niet sterk is. Het is een bijl die je je hele leven lang gebruikt.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze hakbijl voor de camping aangekomen. Inderdaad, het is best een goede koop, maar hij is vooral voor het lichte werk geschikt. Kleine houtjes en twijgjes kappen, oké, maar grote houtblokken klieven, daar is deze bijl niet voor gemaakt. Als je de bijl aankoopt, moet je hem bovendien eerst nog goed aanscherpen. Gelukkig kun je hem daarna beschermen met de meegeleverde beschermkap.

Niet geschikt voor het zware hakwerk.

Voordelen
  • Kunststof grip
  • Bijl uit gehard staal
  • Goede bescherming
Nadelen
  • Goed voor klein hout, niet voor zware takken
  • De bijl moet regelmatig geslepen worden
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte en lichte bijl zoekt om mee te nemen op trektochten en bushcrafts. Je kunt er niet bepaald zwaar hakwerk mee opknappen, maar dit is anderzijds niet de bedoeling van deze handige campingbijl.

Gewoonweg de beste koop universele bijl, ongeacht het budget – Fiskars X7

Ben je gewoonweg op zoek naar een sterke bijl en wil je niets aan het toeval overlaten? Dan kies je voor onze beste universele bijl op de markt. De Fiskars Universele Bijl X7 is heel gemakkelijk te hanteren. Het werktuig weegt immers slechts 640 gram. Hierdoor is het een echte allround bijl die je kunt gebruiken in je tuin, maar je kunt hem zelfs ook meenemen op reis. De kop van de bijl heeft de typische wigvorm en baant zich scherp en snel een weg door houtblokken en takken. 

De kop van de bijl is vrij breed, maar de steel zelf meet slechts 35 centimeter, waardoor je hem gemakkelijk een plaatsje geeft in je werkruimte. Het is ook geen probleem om hem in de caravan of wagen te bewaren. Werken met deze bijl is een echt plezier omdat hij goed in de hand ligt. Het antislip-oppervlak en het ergonomische handvat dragen hier veel toe bij.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze bijl aangekomen. Het is een handig allround werktuig, maar voor krachtpatsers valt hij wat licht uit en gaat het werk niet snel genoeg. Het is een bijl van een echt A-merk, met name Fiskars, waardoor de prijs relatief hoog ligt.

Voor vast thuisgebruik mag een bijl over het algemeen iets groter zijn.

Voordelen
  • Sterk materiaal
  • Ligt goed in de hand
  • Vlijmscherp
Nadelen
  • Mocht voor sommige taken iets zwaarder zijn
  • Niet goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige bijl zoekt die je overal kunt inzetten. Het werktuig is geschikt om hout te kloven, maar bijvoorbeeld ook om kleine bomen te vellen. De maat van de bijl is afgestemd op diverse taken. Wil je alleen zwaar werk opknappen, dan mag je een zwaardere bijl kiezen.

Beste koop budget bijl – Benson Keukenbijl 600 gr

Hou je van een heerlijk haardvuur in de winter en wil je hier graag een voorraadje hout voor aanleggen? Maar hou je tegelijk graag de knip op de beurs? Dan raden we je aan om een budget bijltje te kopen om jezelf van aanmaakhout te voorzien. De beste koop is voor ons de Keukenbijl van 600 gram. Met deze bijl klief je kleine tot middelgrote stukken hout tot aanmaakhout voor de open haard. 

De typische bokkenpootsteel (zie koopgids) zorgt ervoor dat je aangenaam en snel werkt en dat de bijl in balans blijft terwijl je hem laat neerkomen. De bijl zelf is scherp en heeft een brede achterzijde, waar je eventueel een tik met een hamer op kunt geven als dit nodig is.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze bijl aangekomen. Dit is een bijl die je voor een zacht prijsje kunt kopen, maar je moet er dan wel bijnemen dat het geen professioneel werktuig is. Zo is de houten steel gevoelig voor trillingen. Na een uurtje hout kloven voel je je schouders niet meer. De bijl zelf verliest snel zijn scherpte en is gevoelig voor blutsen.

Ga je er te hard mee te keer? Dan breekt de steel mogelijk. Wie snel pijn heeft aan de schouders, rug of spieren, koopt best een bijl met een steel in fiberglas.

Wordt snel bot.

Voordelen
  • Niet duur
  • Ergonomische steel
  • Brede achterkant van de bijl
Nadelen
  • Snel bot
  • Krijgt heel wat trillingen te verwerken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige huis-tuin-en-keukenbijl voor een zacht prijsje zoekt. De bijl is er niet voor gemaakt om intensief te gebruiken, maar anderzijds knap je er wel behoorlijk wat klussen mee op.

Koopgids

Nu we de beste bijlen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een bijl koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een bijl moet voldoen.

Wanneer is de bijl ontstaan?

De bijl is een heel oud werktuig. Bijlen bestaan al sinds de steentijd, toen er hakbijlen in steen gekapt werden. Gedurende het hele stenen tijdperk zijn bijlen steeds verfijnder en efficiënter geworden. Met het gebruik van metaal in de bronstijd en de ijzertijd werden de werktuigen er alleen nog maar beter op. Tot voor de industriële revolutie produceerden vaklieden bijlen per stuk. Tegenwoordig is de productie van bijlen echt fabriekswerk. Bijlen rollen als het ware van de lopende band in fabrieken.

Wat voor een bijl heb ik nodig?

Om te vermijden dat dit artikel een geschiedenisles wordt, zetten we even de meest verkochte soorten bijlen op een rijtje.

  • Hakbijlen. Hakbijlen zijn gemaakt om bomen om te hakken. Belangrijk om weten is dat je deze bijl altijd met twee handen vasthoudt. De bijl moet bovendien ook vlijmscherp zijn om effectief stukjes hout uit een boom weg te kunnen kappen. Het gewicht ligt ideaal tussen de 1,5 en 2,5 kilogram en de steel is bij voorkeur ongeveer 60 cm lang.
  • Handbijlen. Daarnaast bestaan er ook handbijlen (niet te verwarren met hakbijlen). Dit is de meest verkochte soort bijlen. Ze zijn geschikt voor allerlei hakklussen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het kloven van stukken hout en het maken van aanmaakhout voor de kachel of de open haard. Het is verder altijd handig als je een handbijl op zak hebt tijdens een trektocht of op de camping. Zo zorg je op elk moment voor kleine houtjes om een vuurtje aan te maken. Handbijlen zijn zo gemaakt dat je ze met één hand gebruikt. Ze wegen ongeveer 1 kilogram en de lengte van de steel is ideaal gezien zo ongeveer 55 cm.
  • Kloofbijl. Een andere soort bijl is de kloofbijl. Deze bijl herken je aan de zware kop. Een kloofbijl is, zoals de naam het zegt, enkel geschikt om stukken hout te kloven. Het is absoluut niet de bedoeling om er bijvoorbeeld een boom mee om te hakken. De bijl zelf is niet zo scherp, omdat het vooral zaak is om hout te klieven. Belangrijk is dat een kloofbijl een dunne kop heeft, die gemakkelijk in het hout gaat. Deze kop wordt bovendien steeds breder, zodat hij het hout kan splijten. Er bestaan kloofbijlen met een lange en een korte steel. De lengte van de steel kan variëren tussen de 40 en de 90 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 1,5 en de 3,5 kilogram. Je gebruikt de bijl omwille van zijn gewicht altijd met beide handen.

Dubbele bijlen, tomahawks en andere soorten bijlen die in wedstrijdverband of in de wereld van de entertainment gebruikt worden, laten we in dit artikel buiten beschouwing omdat we ons richten op doe-het-zelvers en hobbyisten.

De opbouw van een bijl

Als je het eenvoudig bekijkt, bestaat een bijl uit een steel en een kop. Maar er komt hier nog wel wat meer bij kijken. Hoe beter je je bijl kent, hoe veiliger het bovendien is om met het werktuig aan de slag te gaan.

De kop van de bijl

De kop van de bijl heeft een scherpe snede en een brede achterkant. In de kop zit een gat, waarmee de bijl op de steel vastgemaakt is. De platte zijden van de bijl noemt men de wangen.

De bijlkop is het geheel uit metaal dat zich op de steel bevindt. Het is een complex stukje smeedwerk. Wat kennis over de bijlkop is belangrijk om goed en snel te werken.

Opbouw van een bijl
  • Snede. De snede is het stuk waarmee je het hout raakt. Het scherp van de snede is letterlijk de fijne rand waarmee je snijdt.
  • Welving. Net achter de snede wordt de bijl breder. Dit is een welving die ervoor zorgt dat het hout in twee gekliefd wordt en dat splinters weggevoerd worden.
  • Wangen. Dit zijn de grote en platte vlakken aan beide kanten van de bijl tussen de welving en het bijlhuis. De wangen mogen geen barsten of deuken hebben en moeten heel glad zijn om het hout te kunnen verwerken.
  • Tenen. De tenen van de bijl zijn de scherpe uiteinden aan beide kanten van de snede. Deze helpen om in hout in te hakken of om de bijl los te wrikken.
  • Het bijlhuis. Dit is het brede stuk van de bijl waar ook de steel in vastgemaakt is.

Belangrijk hierbij is dat alle onderdelen van de bijlkop intact en goed onderhouden moeten zijn.

Het gewicht van de bijlkop verschilt per soort:

  • Bij een kloofbijl is het totale gewicht van de bijlkop heel zwaar. De snede zelf hoeft minder scherp te zijn.
  • Voor een handbijl moet de snede dan weer heel scherp zijn en hoeft de kop niet zo zwaar te zijn.

Afmetingen van de bijlkop

Bijlen bestaan in veel diverse afmetingen. Kies je voor een allround bijl uit onze top vijf, dan kun je meestal niet missen. Beeldhouwers kopen bijvoorbeeld vaak bijlen van een specifieke grootte en scherpte. De keuze is aan jou!

Het materiaal van de steel

De steel van de bijl kan uit diverse materialen gemaakt zijn:

  • Hout
  • Kunststof zoals bijvoorbeeld glasvezel.

Vaak is de steel van een bijl gemaakt uit essenhout. Dit is een sterke houtsoort, die bovendien ook flexibel is, waardoor het hout trillingen opvangt. De kwaliteit van de steel verschilt sterk van bijl tot bijl.

Ben je een echte fanaat van duurzame materialen, dan kun je bijvoorbeeld de nerven in de steel inspecteren. Deze moeten in principe evenwijdig lopen met de lengterichting van de steel. Staat de nerf loodrecht op de lengterichting van de steel, dan kan de steel sneller breken. Zijn er veel groeiringen, dan weet je dat de steel gemaakt is van een oudere boom, waardoor hij sterker is.

Een steel in kunststof is eveneens een goede optie. Deze vangen in principe de trillingen nog beter op dan hout, al zijn er ook wel grote kwaliteitsverschillen en verschillen in sterkte.

In het uiteinde van de steel is er vaak een gaatje voorzien waarmee je een bijl aan een spijker of een vijs kunt hangen. Het is geen goed idee om een lus door dit gaatje te steken om de bijl op te hangen. Deze lus kan altijd ergens haperen terwijl je werkt, waardoor de bijl uit je handen schiet.

Vorm van de steel

De steel van een bijl kan diverse vormen hebben. Een zogenaamde bokkenpootsteel is altijd handig. Dit is een enigszins gebogen steel, die het werktuig wat lichter maakt. Bovendien maak je een vlotte beweging en komt de slag van de bijl extra hard aan dankzij een bokkenpootsteel. Zwaaien met een bokkenpootsteel voelt een beetje natuurlijker aan en gaat vlotter dan met een bijl die een rechte steel heeft.

Bij langere bijlen is de steel meestal recht, omdat de zwaaibeweging anders te moeilijk wordt.

Vorm van de steel

Vernis of geen vernis

Sommige stelen van bijlen zijn gevernist. Dit komt in principe de duurzaamheid ten goede, maar anderzijds is het wel zo dat de steel daardoor meer glibberig in je hand voelt. We raden je aan om even met schuurpapier de steel wat op te schuren om te vermijden dat de bijl uit je handen vliegt. Hierdoor loop je wel de kans dat je in het begin wat blaren krijgt, maar dat moet je er dan bijnemen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over bijlen. Een bijl kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over welke klussen je ermee wil opknappen. Hoe vaak je een bijl gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele hakbijl? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over bijlen, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste bijl. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een bijl die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze hakbijl. Welk project je er ook mee wil opknappen, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe bijl!

Tresna.nl
Logo