Vlinderstruik snoeien

Heb je in jouw tuin voor één of meerdere vlinderstruiken gekozen? Dan ben je zéker niet de enige. Relatief veel huishoudens kiezen namelijk voor deze prachtige, kleurrijke en levendige struik. Een struik waar je jarenlang plezier van kunt hebben, indien je de vlinderstruik op de juiste manier snoeit.

Hoe moet je precies een vlinderstruik snoeien? Wat heb je nodig om een vlinderstruik te snoeien? Wat zijn de juiste momenten in het jaar om een vlinderstruik te snoeien? En waar moet je zoal rekening mee houden bij het snoeien van een vlinderstruik? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je in dít artikel het antwoord op gaat vinden.

Wat is een vlinderstruik

Waarom moet je een vlinderstruik snoeien?

Als je in jouw tuin één of meerdere vlinderstruiken hebt staan, zie je deze in de zomer volledig tot bloei komen. Je geniet vervolgens al snel van kleurrijke en prachtige bloemen in deze struik. Maar, jij bent niet de enige die hiervan geniet; dit geldt ook voor bijvoorbeeld bijen, vlinders en overige insecten.

Daarmee hebben we direct de eerste reden te pakken waarom je een vlinderstruik moet snoeien. Door de vlinderstruik regelmatig te snoeien, weet je de bloei van de struik in de zomer te stimuleren. Doordat de vlinderstruik volledig in bloei komt, krijgen de insecten een aangename leefomgeving. Door een vlinderstruik te snoeien, doe je dus eigenlijk de insecten een plezier.

Tegelijkertijd doe je jezelf ook een plezier. Als je de vlinderstruik op de juiste manier snoeit, geniet je in de zomer namelijk van een aanwas van nieuwe bloemen. Je geniet hierdoor van een volle en kleurrijke struik. Een struik waar je eigenlijk de gehele dag naar kunt kijken.

Tevens weet je hiermee de vlinderstruik ook gezond te houden. Tijdens het snoeien verwijder je eigenlijk ‘oud blad’, waardoor de struik weer opnieuw aan kan groeien. Dit zorgt zomers voor een kleurrijke struik en zorgt tegelijkertijd ook voor een gezonde struik.

Tot slot weet je ook nog de vlinderstruik zijn sterke vorm te laten behouden. Een belangrijk kenmerk van deze struik is dat ‘ie behoorlijk sterk is. Hierdoor is ‘ie in staat om het koude voorjaar te overleven, maar ook om hoge temperaturen te overleven. Door hem met enige regelmaat te snoeien, weet je deze robuustheid en sterkte te behouden.

Al met al zijn er dus voldoende redenen om te kiezen voor het snoeien van een vlinderstruik. Mocht jij graag jouw vlinderstruik willen snoeien, ben je in dit artikel aan het juiste adres. Wij bespreken in dit artikel namelijk van A tot Z hoe je jouw vlinderstruik kunt/moet snoeien. Ben je ook benieuwd naar de manier waarop je andere struiken kunt snoeien? Wij hebben meerdere artikelen geschreven over het snoeien van struiken:

Soorten vlinderstruiken

Een vlinderstruik is niet zomaar een vlinderstruik. Nee, als je naar het tuincentrum gaat om een vlinderstruik te kopen, kom je meerdere soorten tegen. In een tuincentrum heten deze struiken vaak ook geen vlinderstruik, maar ‘Buddleja’. Van deze struik bestaan drie verschillende varianten:

  • Buddleja davidii: dit is eigenlijk de normale vlinderstruik zoals we deze veelvuldig in Nederland tegenkomen. Deze struik kan een paar meter hoog worden en bestaat in meerdere kleuren.
  • Wilde vlinderstruik: deze vlinderstruik groeit in de wildernis dankzij het zaad van een normale vlinderstruik. De wilde vlinderstruik heeft een wildere groei, is minder sterk en kent ook een kortere bloeiperiode.
  • Dwerg vlinderstruik: dit is eigenlijk de miniatuur versie van de Buddleja davidii. Deze struik groeit een stuk langzamer, blijft een stuk kleiner en past zelfs in een bloempot.
Soorten vlinderstruiken

De kleuren van een vlinderstruik variëren overigens immens. De struik kan een paarse kleur hebben, maar de struik kan ook een witte kleur hebben. De verschillende kwekers in ons land kunnen zelf grote invloed uitoefenen op de kleur van de vlinderstruik. Als zij bijvoorbeeld een roze vlinderstruik willen kweken, kiest de kweker voor een kruising van rode- en witte vlinderstruiken.

Wanneer dien je een vlinderstruik te snoeien?

Het mag duidelijk zijn: het snoeien van een vlinderstruik is belangrijk. Daarbij is het ook heel belangrijk dat je een vlinderstruik op het juiste moment in het jaar gaat snoeien.

Bij de vlinderstruik is het van belang dat je dit in het voorjaar doet. Door in het voorjaar de struik volledig te snoeien, zorg je voor een nieuwe aanwas van bloemen in de zomer. Tijdens de zomer komt deze struik eigenlijk volledig tot leven!

Is het dan zaak dat je de vlinderstruik elk jaar in het voorjaar snoeit? Nee, dat is niet per sé noodzakelijk. Sommige experts geven namelijk aan dat je de struik ook om het jaar kunt snoeien. Dit betekent dat je de vlinderstruik bijvoorbeeld in 2021 snoeit, in 2022 niet snoeit en in 2023 wel weer snoeit.

Wat voor jou het meest handige is? Dat is even afhankelijk van de plaatsing van de vlinderstruik. Als de vlinderstruik echt volledig in de zon staat, kan het handig zijn om de struik jaarlijks te snoeien. Als wij onze bescheiden mening mogen delen, geniet dat overigens sowieso onze voorkeur. Wij kunnen je van harte aanraden om elk jaar voorjaar de vlinderstruik even netjes te snoeien.

Is het snoeien van een vlinderstruik lastig?

Zo, je weet nu precies wannéér je een vlinderstruik moet snoeien. Is het snoeien van een dergelijke struik nou lastig te noemen? Heel eerlijk gezegd valt dit reuze mee. Althans dit valt mee als je de juiste voorbereidingen weet te treffen.

Het is bijvoorbeeld van belang dat je alleen maar de juiste gereedschappen gebruikt. Tevens moet je de vlinderstruik op het juiste moment in het jaar snoeien én moet je een keuze maken tussen de verschillende snoeitechnieken.

Over al deze onderwerpen vind je in het restant van dit artikel alle benodigde informatie. Neem het artikel dus op je gemakje door en snoei vervolgens jouw vlinderstruik tot in perfectie!

Vlinderstruik snoeien; welke voorbereidingen moet je treffen?

Is het voorjaar aangebroken? En wil je daarom de vlinderstruik netjes gaan snoeien? Dan is het allereerst zaak om veilige kleding aan te trekken. Doe dichte schoenen aan, trek een trui met lange mouwen aan en doe goede tuinhandschoenen aan.

Vervolgens moet je er ook voor zorgen dat je louter de juiste gereedschappen gaat gebruiken. Welke gereedschappen dit precies zijn, vertellen wij je graag hieronder.

Ook is het van belang dat je alvast even de groei van de vlinderstruik bekijkt. Welke richting op zijn de takken gegroeid? Welke takken hangen in de weg? En welke snoeitechniek wil je graag gaan gebruiken? Dit zijn ook belangrijke vragen waar je voor jezelf een passend antwoord op moet zien te vinden.

Vlinderstruik snoeien voorbereidingen

Welke snoeitechnieken kun je hanteren?

Als je een vlinderstruik wilt snoeien, moet je een keuze maken tussen verschillende snoeitechnieken. Om precies te zijn: je hebt de keus uit twee verschillende technieken. Hieronder vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Een vlinderstruik hoog snoeien

Heb jij het liefste een vlinderstruik die behoorlijk hoog is? Dan kun je het beste ervoor kiezen om de vlinderstruik hoog af te snoeien. Dit betekent dat je niet te veel van de takken afknipt, waardoor de struik relatief hoog blijft.

Je moet hierbij wel rekening houden met het feit dat de struik zijn oude takken blijft houden. Dit brengt eigenlijk één nadeel met zich mee; de nieuwe takken en bloemetjes hebben niet alle vrijheid om te groeien. Dit betekent veelal dat de vlinderstruik nét iets later in de zomer volledig tot bloei komt.

Een vlinderstruik laag snoeien

Wil jij in de komende zomer van een flinke aanwas van nieuwe bloemetjes genieten? Dan is het aan te raden om de vlinderstruik laag te snoeien. Dit betekent dat je echt een flink stuk van de takken afhaalt, waardoor de struik een stuk lager wordt.

Dit zorgt ervoor dat nieuwe takken en bloemetjes volledig tot bloei komen. Je geniet in de zomer dan ook van een prachtige, volle en kleurrijke struik.

Hoe hoog je de vlinderstruik in dit geval moet snoeien? Nou, je kunt uitgaan van ongeveer 30 centimeter boven de grond. Uiteraard kun je de takken naar eigen inzicht net iets hoger of net iets lager snoeien.

Een vlinderstruik óm het jaar snoeien

Heb je besloten dat je de vlinderstruik slechts 1 keer in de 2 jaar gaat snoeien? Dan is het sowieso aan te raden om de vlinderstruik laag af te snoeien. Mocht je dat niet doen, krijgt de vlinderstruik eigenlijk voldoende ruimte om nieuwe takken aan te laten groeien. Dit zorgt ervoor dat de vlinderstruik een mindere uitstraling krijgt.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Hoe moet je een regenpijp monteren?

Wil jij graag jouw vlinderstruik op de perfecte manier snoeien? Dan is het advies om bovengenoemde voorbereidingen goed op te volgen. Trek veilige kleding aan, bekijk de vlinderstruik goed én haal het juiste gereedschap in huis.

Met welke gereedschap heb je een vlinderstruik kunt snoeien? Je hebt hier eigenlijk twee soorten gereedschappen voor nodig:

  • Een snoeischaar: met een snoeischaar kun je de kleinere takken van de vlinderstruik perfect snoeien.
  • Een takkenschaar: met een takken kun je de dikkere takken van de vlinderstruik perfect snoeien.
Gardena Comfort Snoeischaar SmartCut 25mm

Kun je ook alle takken met een snoeischaar snoeien? Het is mogelijk, indien de takken niet al te dik zijn. Sowieso is het van belang dat je een goede snoeischaar aanschaft. Mocht je nog geen goede snoeischaar hebben, verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘beste snoeischaar’. In dat artikel vind je de beste snoeischaren van dit moment.

Heb je op dit moment nog geen goede takkenschaar? Dan verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘beste takkenschaar’. In dat artikel vind je de beste takkenscharen van dit moment, waarbij je al direct opmerkt dat je uit meerdere varianten kunt kiezen. Stem jouw uiteindelijke keuze op jouw voorkeuren af.

Ben je er al met de aankoop van deze gereedschappen? Ja, voor het eerste jaar wel. Als je het volgende jaar weer de vlinderstruik gaat snoeien, is het van belang dat de snoei- en takkenschaar nog steeds super scherp zijn. Mocht dit niet het geval zijn, is het advies om de schaar bij te laten slijpen. Voor het snoeien van een vlinderstruik is het namelijk van cruciaal belang dat de scharen zeer scherp zijn.

Stappenplan voor het snoeien van een vlinderstruik

Heb je een fraaie vlinderstruik in jouw tuin staan? En wil je deze vlinderstruik in de komende zomer weer volledig tot bloei laten komen? Dan is het dus zaak om in het voorjaar in actie te komen. Door de vlinderstruik in het voorjaar te snoeien, geniet je de gehele zomer van een prachtige bloemenzee in de struik.

Voor het snoeien van een vlinderstruik verwijzen wij je graag naar onderstaand stappenplan. Volg de stappen op en voorzie jouw vlinderstruik daarmee van de perfecte snoeibeurt.

Stap 1: tref de juiste voorbereidingen

Allereerst is het van belang dat je de juiste voorbereidingen treft. Dit betekent dat je goed naar de groei van de vlinderstruik moet kijken, dat je veilige kleding aan moet trekken en dat je het juiste gereedschap bij de hand moet hebben. Check voor de zekerheid ook of de snoei- en takkenschaar nog scherp zijn.

Stap 2: bepaal welke takken gesnoeid kunnen worden

Vervolgens is het zaak om te bepalen welke takken gesnoeid kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld takken die compleet scheef gegroeid zijn of takken die in de weg hangen. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je de gewenste vorm van de vlinderstruik weer terug weet te krijgen.

Stap 3: knip de takken door met de snoei- of takkenschaar

Je kunt nu al direct starten met het doorknippen van de takken. Voor de dunnere takjes gebruik je een snoeischaar en voor de dikkere takken de takkenschaar. Je kunt de takken echt tot een hoogte van ongeveer 30 centimeter afknippen.

Kies je voor de ‘hoog snoeien’ techniek? Dan kun je de takken ook op bijvoorbeeld 50 centimeter afknippen. Aan jou de keus!     

Tip: zorg ervoor dat je alle takken schuin afknipt. Door de takken schuin af te knippen, voorkom je dat er water in/op de snijwond blijft staan.

Stap 4: ruim alle takken op

Zo, je bent nu eigenlijk al klaar. Ruim alle takken op, berg het gereedschap op en geniet komende zomer weer van een prachtige vlinderstruik.

Wil je dit stappenplan graag in beeld terugzien? Check dan zeker even onderstaande video. In deze video zie je precies hoe je een vlinderstruik moet snoeien, inclusief aanvullende tips:

Tresna.nl
Logo