Snoeien

Als je een tuin bij je huis hebt, mag je flink wat tijd uittrekken voor het onderhoud van de tuin. Het gazon moet gemaaid worden, onkruid moet gewied worden, bomen en struiken moeten gesnoeid worden en plantjes moeten het broodnodige water krijgen. Daarnaast is het ook wenselijk dat de tegels in je tuin netjes schoongemaakt worden (gebruik hiervoor een hogedrukreiniger) en dat de tuinmeubelen in de tuin goed onderhouden worden. Al met al kan je dus behoorlijk wat tijd besteden aan tuinieren. Gelukkig is tuinieren een behoorlijk leuke bezigheid; heerlijk in de buitenlucht actief zijn en je tuin steeds verder zien op knappen.

In dit artikel vertellen we graag alles over het snoeien van struiken en bomen in een tuin. Hoe moet je snoeien? Wanneer moet je snoeien? Welke struiken en bomen moet je snoeien? En met welke zaken moet je rekening houden bij het snoeien? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

Het mag duidelijk zijn dat voor de uitstraling van een tuin snoeien onwijs belangrijk is. Met snoeien zorg je immers voor dat struiken en bomen weer een strakke vorm krijgen, waardoor je tuin een nóg fraaiere uitstraling krijt. Maar, dat is niet alles. Door bomen en struiken te snoeien, bevorder je ook de gezonde groei van nieuwe takken en bloemetjes. Mede daarom is het onwijs belangrijk om op de juiste momenten te snoeien, op de juiste manier te snoeien én om de juiste snoeigereedschappen te gebruiken.

Tuin laten snoeien

Stel jij het snoeien van de struiken en bomen in je tuin telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je niet weet wanneer je het beste kan snoeien,  niet het juiste snoeigereedschap hebt of het druk hebt? Overweeg dan eens om je tuin te laten snoeien. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tuin komt snoeien.. 

Hoe moet je snoeien?

Het snoeien van struiken en bomen is niet al te lastig. Je moet dit alleen op het juiste moment uitvoeren en op de juiste manier. Wat de juiste moment zijn om te snoeien, vind je in de hieronder beschreven snoeikalender. In die kalender kan je per seizoen/maand bekijken welke struiken en bomen gesnoeid kunnen worden.

Wat is snoeien

Als je gaat snoeien, is het allereerst van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat je veilige kleding aan trekt en doe ook goede tuinhandschoenen aan. Tot slot kan het aan te raden zijn om je ogen te beschermen met een veiligheidsbril.

Daarnaast is het van belang om het juiste gereedschap in huis te halen. Met het juiste gereedschap gaat het snoeien makkelijker én je geniet van een fraaier resultaat. Als je met een botte snoeischaar een tak probeert te snoeien, geef je schimmels een kans om de boom/struik aan te tasten. Met een scherpe snoeischaar loop je dat risico niet, aangezien je daarmee de struik/boom snel én op de juiste manier kunt snoeien.

Voordat je gaat beginnen, is het ook aan te raden om een duidelijk plan op te stellen. Welke takken ga je weg snoeien en hoeveel haal je dan van de takken weg. Zorg er te allen tijde voor dat de structuur van de boom of struik behouden blijft.

Hieronder hebben we nog enkele handige tips uiteengezet voor het snoeien van struiken en/of bomen in de tuin:

 • Snoei niet tijdens vorstperiodes
 • Snoei oude takken zo diep mogelijk weg; dat wil zeggen dat je deze takken zo kort mogelijk maakt
 • Snoei over elkaar groeiende takken weg; deze takken staan elkaars groei in de weg een blijven daardoor niet lang gezond
 • Ruim na het snoeien alle gesnoeide takken netjes op

Voor meer handige tips willen wij je ook graag aanraden om onderstaande video te bekijken. In onderstaande video vind je nog enkele (aanvullende) tips:

Tuin laten snoeien

Stel jij het snoeien van de struiken en bomen in je tuin telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je niet weet wanneer je het beste kan snoeien,  niet het juiste snoeigereedschap hebt of het druk hebt? Overweeg dan eens om je tuin te laten snoeien. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tuin komt snoeien.. 

Welk snoeigereedschap moet je gebruiken?

Op tresna.nl hebben wij vele reviews geplaatst over uiteenlopende snoeigereedschappen. Voor het snoeien van struiken en bomen kan je onder meer de volgende snoeigereedschappen gebruiken:

 • Snoeischaar
 • Heggenschaar
 • Elektrische heggenschaar
 • Accu heggenschaar
 • Kettingzaag
 • Kettingzaag elektrisch
 • Takkenschaar
 • Boomzaag
 • Buxusschaar
 • Hakselaar

Snoeischaar

Met een snoeischaar ben je in staat om allerlei soorten struiken en bomen op de juiste manier te snoeien. Je kunt onder andere de takken van een boom inkorten, de takken van een struik inkorten om je plantenperk mooi bijwerken. Het is hierbij wél van belang dat je altijd een snoeischaar met een scherpe en snede gebruikt. Op onze pagina ‘beste snoeischaar’ kan je meer informatie over de snoeischaren vinden, inclusief de beste modellen.

Heggenschaar

Een heggenschaar is ideaal om heggen mee te snoeien. Je werkt snel, efficiënt en veilig; dankzij een heggenschaar ben je in staat om alle heggen in jouw tuin netjes bij te werken.

Dit gereedschap is in meerdere soorten verkrijgbaar; bijvoorbeeld een accu heggenschaar en een elektrische heggenschaar.

Heggenschaar

Kettingzaag

Met een kettingzaag ben je in staat om boomstammen of dikke takken te verzagen. Ook voor andere grove zaagklussen komt een dergelijk apparaat prima van pas. Met een kettingzaag werk je snel en op een efficiënte manier. In ons artikel ‘beste kettingzaag’ kan je meer lezen over dit handige apparaat, inclusief verschillende reviews van de beste modellen.

Takkenschaar

Een takkenschaar is een handzaam en manueel apparaat voor het knippen van (dikke) takken. De dikke messen van een takkenschaar zorgen ervoor dat je takken met een diameter tussen de twee en vijf centimeter door kunt knippen. Dit gereedschap moet je altijd met twee handen gebruiken en is verkrijgbaar in verschillende varianten. Lees ons artikel ‘beste takkenschaar’ voor meer informatie over het kopen van een nieuwe takkenschaar.

Boomzaag

Zoals de naam al doet vermoeden, is een boomzaag geschikt voor het doorzagen van bomen. Daarnaast is het werkmiddel ook geschikt voor het doorzagen van relatief dikke takken. In ons artikel ‘Beste boomzaag’ vind je meer informatie over de toepassingsmogelijkheden en voordelen van dit werkmiddel.

Buxusschaar

In veel Nederlandse tuinen zie je prachtige buxussen staan; deze buxussen kan je met een buxusschaar bijwerken. Je geeft hiermee de buxus weer een fraaie vorm. Met een buxusschaar is het bijvoorbeeld mogelijk om ronde of andere mooie vormen in je buxus aan te brengen. Lees in ons artikel ‘beste buxusschaar’ meer over de beste modellen.

Buxusschaar elektrisch

Hakselaar

Voor het opruimen van snoeiwerk kan je het beste een hakselaar gebruiken. Een hakselaar is in staat om snoeihout te versnipperen. Na het snoeien van een grote struik of boom heb je absoluut baat bij een dergelijk apparaat. Ontdek in ons artikel ‘beste hakselaar’ meer over dit handige apparaat.

Tuin laten snoeien

Stel jij het snoeien van de struiken en bomen in je tuin telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je niet weet wanneer je het beste kan snoeien,  niet het juiste snoeigereedschap hebt of het druk hebt? Overweeg dan eens om je tuin te laten snoeien. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tuin komt snoeien.. 

Wanneer moet je snoeien?

Nu je weet hoe en met welk gereedschap je moet snoeien, is het belangrijk om naar de snoeiperiode te kijken. In welke seizoenen kan je het beste snoeien? En in welke seizoenen is het aan te raden om helemaal niet te snoeien? Hieronder hebben we per seizoen in de vorm van een snoeikalender aangegeven wanneer je wel en wanneer je niet moet snoeien.

Het voorjaar

In het voorjaar komen de struiken en bomen uit hun winterslaap. Dit is het juiste moment om de struiken en bomen voor te bereiden op de komsten zomer. Het advies is dan ook om in het voorjaar alle struiken en bomen te snoeien. Per plant vind je hieronder in welke maand je het beste aan de slag kunt gaan:

 • Rozen; in de eerste week van maart, indien het niet vriest
 • Lavendel; vanaf half maar tot begin april
 • Pluimhortensia; rond half maart
 • Leilinde (tilia) eens in de twee jaar in maart
 • Vlinderstruik (buddleja davidii); vanaf half maar tot eind april
 • Winterjasmijn; omstreeks half maart
 • Buxus; vanaf half mei
 • Hagen; vanaf half mei tot 21 juni
 • Winterheide; vanaf half mei

De zomer

In de zomer krijgen de struiken en bomen de meeste zonuren te verduren, waardoor ze het hardste groeien. Tijdens deze periode is het bij sommige struiken nodig om her en der wat bij te werken:

 • Esdoorn; in de zomer snoeien (kan evt. ook in de herfst)
 • Berk; in de zomer snoeien (kan evt. ook in de herfst)
 • Notenbomen; in de zomer snoeien (kan evt. ook in de herfst)
 • Haagbeuk; in de zomer snoeien (kan evt. ook in de herfst)
Buxus snoeien
 • Vaste planten; in de maand juli (delphinium, alchemilla, geranium, campanula en centaurea)
 • Blauweregen; in juli, tot op vijf takken terug knippen

Voor meer informatie over het snoeien van vaste planten verwijzen je graag naar onderstaande video:

Het najaar

In het najaar kan je veel soorten struiken en bomen naar eigen wens bij snoeien. Sterker nog; de najaar is eigenlijk voor veel struiken en bomen de belangrijkste periode. Je kunt hierdoor de struiken en bomen goed voorbereiden op de winter, terwijl je de struiken en bomen ook direct de gewenste vorm meegeeft. In het najaar kunnen de volgende struiken en bomen gesnoeid worden:

 • Rozenstruiken
 • Lavendelstruiken
 • Vlinderstruiken
 • Leilinde
 • Druivenstruiken
 • Fruitbomen
 • Walnootbomen
 • Kastanjebomen
 • Berken
 • Esdoorns

De winter

De winter is de periode waarin je de struiken en bomen met rust moet laten. Zeker als het vriest, moet je de struiken en bomen helemaal niet aanraken. Als je dit wel doet, kan je de gezondheid van de struiken en bomen aantasten. Eventueel is het in de winter mogelijk om heggen, rozen en kuipplanten bij te werken.

Tuin laten snoeien

Stel jij het snoeien van de struiken en bomen in je tuin telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je niet weet wanneer je het beste kan snoeien,  niet het juiste snoeigereedschap hebt of het druk hebt? Overweeg dan eens om je tuin te laten snoeien. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je tuin komt snoeien.. 

Hortensia snoeien

Heb je prachtige hortensia’s in jouw tuin staan? Dan is het uitermate belangrijk dat je deze hortensia’s op de juiste manier en op het juiste moment gaat snoeien. Daarmee laat je deze planten bloeien en geniet je voor een lange periode van deze unieke plant. In ons artikel hortensia snoeien hebben we exact uitgelegd hoe je een dergelijke plant moet snoeien.

Hortensia snoeien tips

Lavendel snoeien

Wil jij zomers genieten van een mooie paarse gloed in je tuin door mooie lavendel? Dan is het belangrijk dat je je lavendel, twee keer per jaar snoeit. In ons artikel kan je meer lezen over je lavendel snoeien.

Lavendel

Rozen snoeien

Menig Nederlander geeft zijn verliefde een bosje rozen met valentijnsdag. Deze mooie planten kan je echter ook gewoon in je tuin zetten. Het is dan echter wel belangrijk dat je je de rozen eens in de zoveel tijd snoeit.
Hoe vaak je ze dient te snoeien, welke periode daar het meest voor geschikt is en welke snoeigereedschappen je daar het beste voor kan gebruiken lees je in ons uitgebreide artikel over rozen snoeien.

Voorbereidingen rozen snoeien
Tresna.nl
Logo