Buxus snoeien

Als je een willekeurige Nederlandse tuin binnenloopt, is de kans groot dat je in deze tuin één of meerdere buxussen aantreft. De buxus is zonder twijfel één van de meest populaire planten in ons land. Dit is onder meer te danken aan de prachtige, groene kleur, maar ook aan de kracht van deze planten.

Een gemiddelde buxus is namelijk goed bestand tegen de winter. Daarbij is het wel wenselijk dat je de buxus op de juiste manier weet te verzorgen en te onderhouden. Hoe je daarvoor kunt zorgen? Onder meer door de buxus regelmatig te snoeien. In dit artikel zetten wij graag alle relevante informatie omtrent het snoeien van een buxus op een rijtje.

Buxus snoeien

Als jij dit artikel van A tot Z doorleest, weet je alles omtrent het snoeien van een buxus. We bespreken namelijk hoe je een buxus kunt snoeien, welk gereedschap je hiervoor kunt gebruiken, in welke periode van het jaar je de buxus kunt snoeien en waar je zoal rekening mee moet houden.

We kunnen je alvast één ding verklappen; het snoeien van een buxus is niet al te lastig. Wel is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt én dat je de buxus in de juiste periode van het jaar gaat snoeien. Als je dat voor elkaar krijgt, kan je jarenlang genieten van een onwijs fraaie buxus.

Waarom is het snoeien van een buxus aan te raden?

Heb jij één of meerdere buxussen in jouw tuin staan? Dan weet je ongetwijfeld dat de vorm van een buxus behoorlijk kan veranderen. Naarmate de buxus veel met licht in aanraking komt, groeit deze plant relatief snel. Dit heeft tot gevolg dat de buxusplant niet meer de juiste vorm heeft of dat de plant bijvoorbeeld over jouw tuinpad heen gaat hangen.

Om de buxus fraai te houden, is het snoeien van de buxus daarom onwijs belangrijk. Door de buxus met enige regelmaat te snoeien, weet je de buxus zijn optimale vorm te behouden. Welke vorm dat is? Daar ben je eigenlijk volledig vrij in.

Veel mensen kiezen voor een buxus, omdat deze plant naar eigen wens in elke mogelijke vorm gesnoeid kan worden. Het maakt niet uit of je een complete buxushaag wenst te hebben of dat je voorkeur uit gaat naar een buxusbol; met een buxus kan je alle kanten op. Door de buxus regelmatig bij te snoeien, behoudt de buxus zijn prachtige vorm.

Daarnaast blijft een buxus ook een dichte vorm behouden, indien je de plant regelmatig snoeit. Eén van de absolute voordelen van een buxus is de dichte vorm; hierdoor ziet de plant er fraai uit en brengt de plant de nodige variatie in de tuin met zich mee. Bijkomend voordeel is uiteraard dat de buxus een prachtige, groene kleur heeft.

Door de buxus regelmatig te snoeien, zorg je ervoor dat deze dichte vorm behouden blijft. De buxus blijft hierdoor een fraaie uitstraling hebben en is én blijft daarmee een aanvulling voor in jouw tuin.

Kortom; wil jij optimaal van jouw buxus kunnen genieten? Dan is het aan te raden om de buxus regelmatig te snoeien. Je weet de buxusplant daarmee in perfecte conditie te houden, terwijl de vorm van de buxus ook volledig naar wens blijft.

Wanneer moet je een buxus snoeien?

Als je het best mogelijke resultaat wilt behalen, is het onwijs belangrijk om de buxus in de juiste periode van het jaar te snoeien. Het advies is om elke buxusplant minimaal twee keer per jaar te snoeien. Heb je er tijd voor om de plant vier keer per jaar te snoeien? Dan geniet dat de voorkeur; des te vaker, des te beter.

Het is hierbij niet aan te raden om de buxus in de periode van ongeveer oktober tot aan maart te snoeien. In deze periode is het buiten namelijk te koud, waardoor je de buxus alleen maar kunt beschadigen. Het advies is daarom om de eerste snoeibeurt in mei uit te voeren.

Wanneer buxus snoeien

Tijdens deze snoeibeurt kan je de buxus weer helemaal in ere herstellen, zodat je optimaal van deze prachtige plant geniet tijdens de zomermaanden. Gedurende deze zomermaanden kan je de buxus af en toe even bijwerken; gebruik uitsluitend het juiste gereedschap (waarover later meer).

Vervolgens kan je in de maand september de laatste snoeibeurt van het jaar inplannen. Tijdens deze snoeibeurt snoei je de buxus weer in de gewenste vorm, waarna de buxus zich voor kan bereiden op een natte en koude winter.

In de wereld van buxus snoeien gaat de volgende uitspraak absoluut op; des te vaker, des te beter. Als je een buxus gesnoeid hebt, gaat deze buxus namelijk weer snel aangroeien. De plant blijft hierdoor vol; des te vaker je de buxus snoeit, des te voller de plant begint te worden. Je geniet hierdoor al snel van een prachtige en volle buxus, nadat je de buxus meerdere keren gesnoeid hebt.

In de periode van mei tot en met september kan je tussendoor de buxus dus ook regelmatig snoeien. Bij het snoeien van een buxus heb je de keus uit meerdere vormen; daarover vertellen we je hieronder graag iets meer.

Tot slot willen wij je nog wijzen op de temperatuur. Het is namelijk níet aan te raden om de buxus op een warme dag te snoeien. Als je dat wel doet, merk je al snel dat de blaadjes van de buxus gaan verbranden. Hierdoor krijg je een buxus die er – op zijn zachtst gezegd – niet al te fraai uit ziet. Snoei de buxus daarom bij voorkeur op een bewolkte en koelere dag.

In welke vorm ga je de buxus snoeien?

Een absoluut voordeel van een buxus is dat deze plant meerdere vormen kan hebben. De buxushaag is behoorlijk populair, maar dat geldt ook voor buxusbollen. Daarnaast zijn er ook mensen die complete kunstwerken van een buxus maken, zoals je op de foto hiernaast kunt zien.

Wil je het liefste jouw buxus in een bol snoeien? Dan moet je daar ander gereedschap voor gebruiken dan voor het snoeien van een buxushaag. Bovendien moet je bij het snoeien van een buxushaag de nodige voorbereidingen treffen. Enfin, over het snoeien van zowel een buxusbol als een buxushaag vind je hieronder alle relevante informatie!

Buxus snoeien vorm

Welk gereedschap heb je nodig?

Wil je de buxus in jouw tuin gaan snoeien? Dan is het aan te raden om een goede voorbereiding te treffen. Zo moet je wachten tot de juiste periode in het jaar (zie hierboven) en moet je het juiste gereedschap in huis gaan halen.

Welk snoeigereedschap je het beste voor een buxus kunt gebruiken, is compleet afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Het maakt namelijk nogal veel uit of je de buxus in een bol wilt snoeien, de buxus in een bijzondere vorm wilt snoeien of dat je jouw buxushaag wilt snoeien.

Meer informatie over het beste snoeigereedschap voor het snoeien van een buxus vind je in onderstaande lijst:

  • Buxusschaar; een buxusschaar is bij uitstek te gebruiken voor het snoeien van een buxusbol. Ook als je een andere (ronde) vorm in de buxus aan wilt brengen, is het aan te raden om een buxusschaar te gebruiken.
  • Elektrische heggenschaar; wil je een (grote) buxushaag snoeien? Dan is het advies om een (elektrische) heggenschaar te gebruiken. Met een dergelijke heggenschaar werk je snel, terwijl je de haag ook zeer recht af kunt snoeien. Over het snoeien van een buxushaag vind je hieronder nog een handige tip.
  • Manuele heggenschaar; je kunt er ook nog voor kiezen om een manuele heggenschaar te gebruiken. Met een manuele heggenschaar ben je prima in staat om buxusplanten de gewenste vorm te geven.

Als je één van bovengenoemde gereedschappen gaat gebruiken, is het onwijs belangrijk dat deze súper scherp zijn. Met een botte buxusschaar kan je bijvoorbeeld niet uit de voeten. Bovendien beschadig je daarmee de takken van een buxus, waardoor de buxus al snel begint te verkleuren. Zorg er dus altijd voor dat het gereedschap messcherp is.

Tijdens het snoeien van een buxus geeft de buxus de nodige sappen af. Deze sappen komen op de schaar terecht en kunnen daar na verloop van tijd schade aanrichten. Tijdens het snoeien van een buxus is het daarom aan te raden om een emmer water naast je neer te zetten. Je kunt de schaar regelmatig in de emmer met water doen, waardoor je de sappen af weet te spoelen van de schaar. Dat komt de levensduur van de buxusschaar of heggenschaar alleen maar ten goede.

Buxusschaar

Buxusschaar

Stappenplan voor het snoeien van een buxus

Zo, je hebt nu eigenlijk alle informatie omtrent het snoeien van een buxus. Met behulp van onderstaande stappenplan kan je direct aan de slag gaan om de buxus te snoeien. Volg het stappenplan strikt op en geniet al snel van een prachtige buxusplant die qua vorm volledig naar jouw wens is.

Stap 1:

Bepaal eerst in welke vorm je de buxus wilt snoeien. Op basis van deze keuze moet je namelijk het juiste snoeigereedschap pakken; meer informatie hierover is te vinden onder het kopje ‘Welk gereedschap heb je nodig?’.

Stap 2:

Leg nu een zeil onder de buxusplant. Als je de buxus gaat snoeien, komen namelijk behoorlijk veel – kleine – bladeren los. Als je een zeil onder de buxusplant legt, hoef je na afloop een stuk minder tijd te besteden aan het opruimen hiervan.

Stap 3:

Ga je een buxusbol snoeien? Begin dan aan de bovenkant en houd de schaar op zijn kop. Begin naar beneden toe te knippen en loop tijdens het knippen mee; je kunt hierdoor de vorm van de buxusbol altijd goed in de gaten houden. Tijdens het snoeien van een buxusbol is het aan te raden om regelmatig enkele stapjes naar achter te zetten, waardoor je kunt bekijken of de vorm nog naar wens is.

Ga je een buxushaag snoeien? Dan is het aan te raden om aan de zijkant van de haag te beginnen. Houd de schaar op dezelfde hoogte en werk van links naar rechts. Heb je dit over de gehele zijkant van de buxushaag gedaan? Dan kan je de bovenkant van de buxushaag op dezelfde manier knippen. Indien je de haag écht recht wilt snoeien, kan je hier een touwtje als hulpmiddel voor gebruiken.

Stap 4:

Is de buxus volledig naar jouw wens? Dan ruim je alle bladeren op, maak je het gereedschap goed schoon en berg je het gereedschap veilig op.

Bovenstaand stappenplan wordt ook perfect weergegeven in onderstaande video. Wij raden je aan om deze video te bekijken, vóórdat je zelf aan de slag gaat:

Slotwoord

Het snoeien van een buxus is al met al niet te lastig. Alleen als je de buxus in een bijzondere vorm wilt snoeien, moet je mogelijk enigszins oefenen. Je hebt dit echter al snel onder de knie, waardoor je alle buxusplanten in jouw tuin in de gewenste vormgeving kunt snoeien.

Het belangrijkste is dat je de buxus in de juiste periode van het jaar snoeit én dat je hier het juiste snoeigereedschap voor gebruikt. Neem de informatie uit dit artikel goed in je op en ga vervolgens aan de slag; veel succes met het snoeien van de buxus!

Tresna.nl
Logo