Gratis spouwmuurisolatie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Vind beste spouwmuurisolatie deal

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Een spouwmuur isoleren is een van de eerste stappen richting een geïsoleerde en duurzame woning. Bij een spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) opgevuld met isolatiemateriaal. De spouw isoleren zorgt voor minder warmteverlies, meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Voordelen spouwmuurisolatie

  • Meest rendabele isolatie
  • Gemiddeld in 3-5 jaar terugverdiend
  • Geen stof of rommel in huis
  • Binnen 1 dag uitgevoerd
  • Spouwisolatie subsidie beschikbaar
  • Beter energielabel

Nadelen spouwmuurisolatie

  • Niet altijd mogelijk
  • Inspectie van spouw nodig

Meer over nadelen spouwmuurisolatie.

Wat is een spouw of spouwmuur?

spouwmuur

De open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt de spouw of spouwmuur genoemd. In een niet-geïsoleerde spouw kan de lucht vrijuit bewegen, wat betekent dat er veel warmte uit huis verloren gaat. Laat je de spouw isoleren, dan kan de lucht in de spouw geen kant meer op. Hierdoor verlies je minder warmte en heb je minder last van vocht en schimmelvorming.

Let op: Niet iedere woning is voorzien van een spouw, zo zijn oudere woningen voor 1920 zónder spouw gemaakt.

Spouwmuur isoleren: heb ik een spouw?

Wat is bouwjaar van woning?

  • 1920 – 1975: doorgaans een spouwmuur. Vaak nog niet geïsoleerd of naisolatie nodig.
  • Voor 1920: geen spouwmuur, dus buitenmuren isoleren van buitenaf of binnenuit.
  • Na 1975: meestal enige spouwmuur isolatie aanwezig. Laat adviseren over optie om na te isoleren

Let op: sommige huizen voor 1920 hebben later een extra buitenmuur gekregen, waardoor er wel een spouwmuur is ontstaan.

Bouwplannen bekijken

Zit er ruimte tussen de binnen- en buitenmuur? Dan heb je doorgaans een spouwmuur.

Dikte muren

Zijn de muren minimaal 25 cm dik? Dan heb je een spouwmuur. Bij minder dan 25 cm zijn er geen of dunne spouwmuren aanwezig. Heb je geen spouw en wil je isoleren zonder spouwmuur? Je kunt gaan voor binnenmuurisolatie of gevelisolatie.

Spouwmuur isoleren: is spouwisolatie mogelijk?

Als je huis een spouw heeft, betekent dit niet direct dat een spouwmuurisolatie mogelijk is. Ten eerste is de gevelafwerking belangrijk:

  • Gemetselde gevel: spouwmuurisolatie via boorgaten in voegen

Heb je een gevel met bekleding, een gestucte of geverfde gevel? Het kan dan lastiger zijn om je spouwmuur te isoleren, maar het is vaak wel mogelijk. Laat je adviseren door een isolatiebedrijf over de mogelijkheden.

Ook gelden de volgende voorwaarden bij spouwmuurisolatie:

Spouw is dik genoeg Minimaal 4-5 cm (laat je adviseren bij dunnere spouw).
Spouw is niet vervuild Geen cementresten of cementbaarden aanwezig.
Gevelbekleding is dampopen Vocht in muur moet afgevoerd worden. Geglazuurde gevelstenen of geverfde gevel met dampdichte verf zijn niet geschikt.
Gevel is in goede staat Laat beschadigde gevel eerst herstellen voor spouwisolatie.
Gevels zijn beschermd Ligt je gevel bloot aan slagregens? Zorg dan dat deze geïmpregneerd is.
is spouwmuurisolatie mogelijk
Let op: bij houtskeletbouw (stenen buitenmuur, houten binnenmuur) is spouwmuurisolatie lastiger uit te voeren. Houd er rekening mee dat niet ieder bedrijf deze spouwmuurisolatie kan uitvoeren. Geef daarom bij je offerte aanvraag aan dat het om houtskeletbouw gaat.

Spouwmuur na-isoleren: hoe werkt dit?

Ga je een spouwmuur isoleren in een bestaand huis? Dit wordt na-isoleren genoemd: je voegt spouwisolatie toe nádat het huis is gebouwd. Hoe werkt dit na-isoleren van de spouwmuur bij een gemetselde gevel?

  1. Spouw inspecteren
  2. Gaten boren in voegen van buitenmuur
  3. Materiaal in spouw spuiten met spuitpistool
  4. Gaten afdichten na vullen spouw

1. Spouw inspectie

spouwmuur isoleren

Voordat een spouwisolatie plaatsvindt is er altijd eerst een inspectie nodig. Een expert voert een endoscopisch onderzoek uit om vast te stellen wat de staat van de spouw is, of na-isolatie van de spouw mogelijk is en welk materiaal het meest geschikt is. Een specialist slaat deze stap nooit over.

2. Gaten boren in voegen

spouwmuurisolatie

Om de isolatie in de spouwmuur te krijgen, worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de boorgaten is afhankelijk van de breedte van de voeg en het gekozen isolatiemateriaal. De specialist bepaalt de plek van de boorgaten van tevoren, zodat het isolatiemateriaal goed verdeeld wordt in de spouw.

Als het nodig is, worden ook kieren en naden gedicht.

3. Isolatie aanbrengen

isolatie spouwmuur

Het isolatiebedrijf kan nu de spouw vullen met isolatiemateriaal. Dit gebeurt met een spuitpistool. Hiermee wordt het materiaal in de spouw gespoten of geblazen. De dikte van de spouw bepaalt hoeveel centimeter isolatemateriaal wordt aangebracht.

4. Gaten dichtmaken

spouwmuur isolatie

Is de isolatie aangebracht? Dan maakt een specialist de gaten weer dicht. Dit gebeurt met een voegmortel in dezelfde kleur als de andere voegen. Alles wordt opgeruimd en netjes achtergelaten.

Let op: heb je een tussenwoning, hoekwoning of 2-onder-1-kapwoning en willen je buren geen spouwmuurisolatie? Dan worden er spouwborstels aangebracht, om te voorkomen dat het isolatiemateriaal verspreidt of wegzakt richting de buren. Deze spouwborstels worden op de erfscheiding via kleine gaten in de voegen aangebracht.

Spouwmuur laten isoleren?
Vergelijk offertes

Spouw isoleren bij nieuwbouw

Bij nieuwbouwprojecten wordt de spouw direct geïsoleerd tijdens het opbouwen van de muren. In feite gaat deze spouw isolatie op dezelfde manier als gevelisolatie: de isolatie wordt tegen de muur geplaatst en vervolgens afgewerkt met gevelbekleding.

Spouw isoleren bij renovatie

Wil je een bestaande woning beter isoleren, dan is spouwmuurisolatie een goede plek om te beginnen. De spouw isoleren van een bestaand huis wordt ook wel na-isoleren van de spouw genoemd. Jouw woning moet dan uiteraard wel over een spouwmuur beschikken.

Er komt geen sloopwerk kijken bij het na-isoleren van de spouw. Door kleine gaatjes in de gevel wordt het isolatiemateriaal de spouw in gespoten. Je hebt dus weinig last van de werkzaamheden en de spouwisolatie is doorgaans in 1 dag uitgevoerd.

Gevel isoleren: andere opties

Je kunt je gevel op diverse manieren isoleren. Heb je een spouw en is deze geschikt voor (na-)isolatie? Dan is spouwmuurisolatie de beste optie om mee te starten. Met spouwisolatie kun je maar een beperkte isolatiewaarde bereiken. Wil je een energieneutraal huis maken of je woning net zo goed isoleren als een nieuwbouwhuis? Dan moet je spouwmuurisolatie combineren met:

Spouw laten isoleren door vakspecialist

Spouwmuur isolatie is een klus voor een vakspecialist. Bij Slimster vraag je gratis spouwmuurisolatie offertes aan. Je komt in contact met experts die in jouw regio actief zijn en jou vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden. Je vergelijkt de verschillende experts en offertes met elkaar, en beslist wie jouw opdracht krijgt.

Andere opties voor woning isoleren

Vraag direct spouwisolatie offertes aan