Deuren isoleren: hoe doe je dat?

Heb je last van tocht in je woning? Dan gaat dit absoluut ten koste van het wooncomfort. Daarnaast is de tocht van grote invloed op je energie- en gasrekening. De kachel moet namelijk meer en meer stoken, aangezien de tocht juist voor een daling van de binnenhuistemperatuur zorgt.

Voldoende reden om de tocht zo snel mogelijk aan te pakken. Om daarmee te starten, moet je eerst achterhalen waar de tocht vandaan komt. Blijkt al snel dat de tocht via de deuren je woning binnenkomt? Dan is het zaak om je deuren te gaan isoleren.

Hoe kun je je deuren isoleren? Wat is voor in jouw situatie de beste optie? Wat is het belang van het isoleren van deuren? Waar moet je bij deuren isoleren rekening mee houden? En met welk kostenplaatje moet je rekening houden? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord. Een antwoord waar je echt mee uit de voeten kunt.

Op welke manieren kun je je deuren isoleren?

De vier mogelijkheden zetten we graag voor je op een rijtje:

  1. Je kunt tochtstrips, een deurveger, een valdorpel of vergelijkbare producten aanbrengen
  2. Je kunt de deuren opnieuw (laten) afkitten
  3. Je kunt isolatieglas laten plaatsen in je huidige deur
  4. Je kunt een nieuwe, isolerende deur laten plaatsen

Mogelijkheid 1: aanvullende hulpmiddelen plaatsen

Zie je het niet zitten om veel geld aan de nieuwe isolatie uit te geven? Of heb je dit geld simpelweg op dit moment niet? Dan is het goed om te weten dat je alsnog uit meerdere aanvullende hulpmiddelen kunt kiezen. Enkele voorbeelden hiervan zetten we voor je op een rijtje:

  • Valdorpel. Dit is een handig hulpmiddel dat aan de onderzijde van de deur gemonteerd moet worden. Zodra je de deur in het slot doet, valt de valdorpel naar beneden. Zoals de naam al aangeeft. Hiermee sluit deze dorpel de kier onder de deur af, waardoor de koude lucht niet meer onder de deur door je woning in kan komen. In ons artikel ‘beste valdorpel’ lees je hier meer over, inclusief informatie over de vijf beste valdorpels van dit moment.
  • Tochtstrip. Je kunt uiteraard ook voor één van de vele tochtstrips kiezen. Het mooie van tochtstrips is de betaalbaarheid, de eenvoudige installatie en de prima isolerende werking. Je kunt bovendien voor meerdere soorten tochtstrips kiezen: tochtstrips voor een raam en deur, tochtstrips voor de voordeur en tochtstrips speciaal voor een raam.
  • Deurveger. Een deurveger kun je grotendeels vergelijken met een valdorpel. Ook zo’n deurveger, ook wel deurborstel genoemd, monteer je aan de onderzijde van de deur. De deurveger dekt hiermee de kier af tussen de deur en de vloer, waardoor koude lucht niet meer je woning binnen kan komen.

Het voordeel van deze hulpmiddelen is evident: ze zijn vrij eenvoudig, ze zijn betaalbaar en ze hebben een prima isolerende werking. Wel is het heel belangrijk om goed naar je deur en situatie te kijken. Alleen op basis daarvan kun je de keuze voor het juiste hulpmiddel maken.

Ook moet je rekening houden met het verschil ten opzichte van de andere mogelijkheden. Daarmee ga je voor een oplossing op de lange termijn. Deze hulpmiddelen kun je echter meer zien als een tussenoplossing. Neemt niet weg dat deze middelen alsnog een prima isolerende werking bieden!

Mogelijkheid 2: deuren opnieuw afkitten

Wil je het isoleren van je deur zo voordelig mogelijk houden? Dan kun je eens kijken naar het opnieuw laten afkitten van je deur. Dit is alleen bij een buitendeur mogelijk, maar brengt absoluut veel voordelen met zich mee.

Plaatst een specialist bij jou een nieuwe buitendeur? Dan voert hij/zij als laatste één specifieke stap af: het kitten van de naden tussen de gevel en de deur. Dit doet de vakman met een laag siliconen, waarmee de tocht perfect buiten de deur wordt gehouden.

Het lastige is alleen dat deze silicone laag slijt. Na enkele jaren is deze laag al een stuk minder goed aanwezig, waardoor de isolerende werking flink afneemt. Om dit tegen te gaan, kun je ervoor kiezen om de deur opnieuw af te laten kitten.

Ben je zelf relatief handig? En heb je wellicht thuis een kitpistool liggen? Dan is het ook prima mogelijk om je deur zelf opnieuw af te kitten. Voor zo’n 300 ml aan silicone betaal je slechts 10 euro. Dit is dan ook de voordeligste optie om de buitendeur beter te isoleren.

Let op: ook deze mogelijkheid is niet voor alle deuren geschikt. Is de silicone laag bijvoorbeeld bij jouw deur nog aanwezig? Dan zou je naar één van de andere mogelijkheden moeten kijken. Of wil je graag één van je binnendeuren isoleren? Ook dan heb je niks aan deze isolatiemogelijkheid.

Mogelijkheid 3: isolatieglas plaatsen

Hoe lang zit de buitendeur al in je woning? Zeker als je al een iets ouder huis hebt, is de kans groot dat de buitendeur al jarenlang in je woning zit. Het lastige van deze deuren is alleen dat ze over enkel glas of standaard dubbel glas beschikken.

Zoals je mogelijk weet, zijn deze glassoorten isolerend veel minder. Het is daarom interessant om de huidige beglazing te vervangen door isolatieglas. Met het juiste isolatieglas krik je de isolatiewaarde gigantisch op.

Sterker nog: de isolatiewaarde van hoogrendementsglas ligt 3 keer zo hoog dan bij standaard dubbel glas. Alleen al om deze reden is het interessant om je huidige beglazing aan te passen.

Met welke kosten je rekening moet houden? Je moet rekenen op zo’n 100 á 150 euro per vierkante meter aan glas. Dit hangt wel per aanbieder/specialist af, dus maak op dit gebied een goede vergelijking.

Let op: dit is niet voor alle deuren de beste optie. Dit kan immers alleen bij buitendeuren met glas gedaan worden. En merk je op dat de deurprofielen niet meer goed isoleren? Dan heb je ook niks aan deze oplossing; in dat geval kies je beter voor mogelijkheid 1 (zie hierboven).

Mogelijkheid 4: nieuwe, isolerende deur laten plaatsen

Wil je zekerheid hebben bij het isoleren van je deur? Dan is het verstandig om je huidige deur te vervangen door een nieuw exemplaar. Nieuwe deuren hebben simpelweg een veel betere isolerende werking.

Dit komt onder meer doordat de nieuwe deuren een isolatielaag tussen beide deurbladen bevatten. Ook beschikken nieuwe deuren over een deurveger met een borsteltje aan de onderzijde van de deur. En beschikken de nieuwe deuren over thermische onderbrekingen, waarmee koudebruggen vermeden worden.

Kortom: nieuwe deuren houden de warmte véél beter in je woning. Wil je hier ook van profiteren? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar een nieuwe deur. Je hebt de keuze uit heel veel soorten deuren, verschillende materialen, verschillende kleuren en verschillende afwerkingsvormen.

Bovendien moet je goed bepalen wélke deur je wilt vervangen. Gaat het om een binnendeur? Of wil je graag de buitendeur van je woning vervangen? Je kunt uitgaan van onderstaande richtprijzen:

  • Prijs voor een nieuwe binnendeur: 800 tot 3500 euro exclusief BTW, inclusief plaatsing.
  • Prijs voor een nieuwe buitendeur: 1400 tot 5000 euro exclusief BTW, inclusief plaatsing.

Zoals je kunt zien, kun je het zo gek maken als je zelf maar wilt. Bepaal daarom goed wat je precies wilt. En ga gericht op zoek naar de beste isolerende deur voor je woning.

Wat is voor jou de beste isolatiemogelijkheid?

Heb je de wens om je deur(en) beter te isoleren? Dan is het zaak om voor één van bovenstaande isolatiemogelijkheden te kiezen. Zoals je aan onze toelichtingen hebt kunnen opmerken, lopen deze mogelijkheden nogal uiteen. Je moet daarom heel goed bepalen wat voor jóu de beste isolatiemogelijkheid is.

Dat doe je door goed naar onderstaande punten te kijken:

  • Je huidige situatie en deur. Wat is de reden dat je op zoek bent gegaan naar meer informatie over een deur isoleren? Heeft dit wellicht met je huidige voordeur te maken? Of heb je het idee dat de binnendeuren minder goed isoleren? Door naar je huidige situatie en deur te kijken, kun je bepalen wat precies het probleem is.
  • Je budget. De verschillende isolatiemogelijkheden brengen allemaal verschillende prijskaartjes met zich mee. Je moet daarom goed naar je budget kijken. Let echter niet alleen op je beschikbare budget, maar ook op de besparing voor de lange termijn. Als je bijvoorbeeld voor een nieuwe isolerende voordeur kiest, verdien je hier op termijn veel geld aan/mee.
  • Je wensen. Je moet uiteraard ook goed naar je wensen kijken. Wat wil je precies? Welke isolatiemogelijkheid spreekt je het meeste aan? En wat zijn zaken waar je voor jezelf nog even goed over na wilt denken?

Wil je een isolatiemogelijkheid door een specialist aan laten brengen? Dan is ons advies om hiervoor bij meerdere vakspecialisten een offerte voor op te vragen. Via de oranje buttons in dit artikel doe je dat op een snelle en gemakkelijke manier.

Heb je dit artikel tot zover doorgenomen? Dan mag het duidelijk zijn dat deuren isoleren meerdere voordelen met zich mee brengt. En dat je in het heden eigenlijk niet meer om een isolatie van de deuren heen kunt.

Een terechte vraag hierbij is wel op welke manier je je deuren nou kunt isoleren. Het fijne hierbij is dat je op dit moment uit vier prima opties de keuze hebt. Je bent hierdoor in staat om een goede vergelijking te maken. En je bent hierdoor ook in staat om met elk budget de deur op de gewenste manier te isoleren.

Op welke manieren kun je je deuren isoleren

Waarom deuren isoleren?

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een belangrijker thema geworden. Meer en meer huishoudens willen verduurzamen, bijvoorbeeld door hun woning aan te pakken. De keuze voor zonnepanelen, een warmtepomp of HR++ glas is daarbij een logische keuze.

Iets dat echter over het hoofd wordt gezien, zijn de deuren van een woning. Door een deur te isoleren, geniet je van oprecht veel voordelen. En het isoleren van een deur is veel voordeliger dan de hierboven benoemde verduurzamingsopties. Graag bespreken we eerst alle voordelen van deuren isoleren.

Voordeel 1: lagere gas- en energierekening

Door een deur te isoleren, geniet je van een constante binnenhuistemperatuur. Dit betekent dat de kachel niet onnodig lang of hard hoeft te stoken. Door de deuren goed te isoleren, breng je zodoende je gas- en energierekening omlaag.

Isoleer je je deuren? Dan zorg je eigenlijk voor onderstaande gevolgen:

Voordeel 1 lagere gas- en energierekening
  • De warme lucht blijft beter in je woning. Normaliter zou de warme lucht via de kieren van de deuren uit huis gaan, maar dat is door de isolatie niet langer mogelijk.
  • De koude lucht heeft geen toegang tot je woning. Daar waar warme lucht graag naar buiten gaat, komt koude lucht juist graag naar binnen. Door je deuren goed te isoleren, voorkom je dat de koude lucht naar binnen kan komen. Ook dit komt de hoogte van je gas- en energierekening uiteraard alleen maar ten goede.

Voordeel 2: minder geluidshinder

Woon je langs een drukke weg? Dan kun je ervoor kiezen om een valdorpel in je deur te verwerken. Zodra je de deur dichtdoet, valt deze valdorpel naar beneden. De dorpel dekt hiermee de kier af, waardoor geluid minder toegang tot je woning heeft. Daarmee vergroot je het woonplezier.

In plaats van een valdorpel kun je ook voor andere soorten isolatie kiezen. Door op een vergelijkbare manier je deur te isoleren, voorkom je in ieder geval dat het geluid zich een weg naar binnen toe kan wringen. Dit komt het woonplezier en het wooncomfort alleen maar ten goede.

Is dit voordeel voor iedereen van toepassing? Dat ligt maar net aan de situatie rondom je woning. Als je bijvoorbeeld een vrijstaand huis hebt, is de kans klein dat je erg last van geluidshinder hebt. Als je in de buurt van een drukke weg, school of speeltuin woont, is dit echter een (erg) belangrijk voordeel.

Voordeel 3: hoger wooncomfort

Kies je voor isolatie van de deuren in je woning? Dan kies je bewust voor een hoger wooncomfort. Dat heeft met meerdere redenen te maken:

  • Je hebt nooit meer last van de vervelende tocht. Heb je wel eens dat je in de keuken zit of op de bank ligt en dat je een vervelende tocht langs je benen voelt gaan? Grote kans dat je precies weet waar we op doelen. Door je deuren te isoleren, heb je nooit meer last van dit vervelende tochtgevoel. En dat is heel wat waard.
  • Je geniet van een constante binnenhuistemperatuur. Stel je de thermostaat op bijvoorbeeld 19 graden Celsius in? Dan wil je graag dat het 19 graden Celsius in je woning is. Als je woning echt onvoldoende geïsoleerd is, wordt deze temperatuur niet altijd vastgehouden. Dit gaat ook ten koste van het wooncomfort. Kies je echter voor het isoleren van je deuren? Dan verhoog je juist het wooncomfort.
  • Je hebt minder last van geluid. Dit gaat uiteraard hand in hand met het hierboven besproken voordeel.

Voordeel 4: fraaiere uitstraling van je deur/woning

Heb je nu al interesse om je deuren te isoleren? Dan kunnen we het nog mooier voor je maken. Door één of meerdere deuren te isoleren, geniet je van een fraaiere uitstraling.

Kijk maar eens naar bijvoorbeeld je huidige deuren. Zie je dat er een behoorlijke kier tussen de deur en het kozijn zit? Dan is dit van grote invloed op het wooncomfort, maar ook op de uitstraling. Het ziet er simpelweg niet strak en netjes uit.

Kies je echter één van de vormen van isolatie? Dan laat je de deur een stuk strakker ogen. Dit is ook te danken aan de vele mogelijkheden die je hebt bij het isoleren van een deur. Je kunt uit meerdere isolatiemogelijkheden kiezen. En je hebt per mogelijkheid ook weer keuze uit veel varianten.

Voordeel 5: je woning wordt veiliger

Woninginbraken zijn spijtig genoeg in ons land nog steeds aan de orde van de dag. Wil jij je woning zo goed mogelijk beschermen tegen inbrekers? Ook dan is het aan te raden om de deuren te isoleren.

Laat je bijvoorbeeld iets tussen de buitendeur en het kozijn plaatsen? Dan heeft een inbreker niet meer de mogelijkheid om de koevoet daar neer te zetten. Of kies je voor een hele nieuwe en isolerende buitendeur? Ook daarmee verklein je de kans op een woninginbraak.

Kortom: bij elke isolatiemogelijkheid geniet je van bijkomende voordelen. Eén van deze voordelen is dat je je woning nog een heel stuk veiliger maakt. Dit betekent onder meer dat je met een gerust hart woont/leeft. En dit betekent ook dat je wellicht minder hoeft te investeren in andere beveiligingsopties.

Aandachtspunten bij een deur isoleren

Door je deur(en) te isoleren, geniet je van tal van voordelen. Je geniet echter niet zomaar van deze voordelen. Nee, je moet eerst goed naar je huidige situatie kijken. Ook moet je goed naar je budget kijken.

Het blijft echter niet alleen bij die punten. Nee, er zijn nog een paar punten waar je heel goed rekening mee moet houden:

  • Beglazing in de deur. Wat voor beglazing heb je op dit moment in je voordeur zitten? Met name als dit om ouder glas gaat, is de isolatiewaarde absoluut niet van deze tijd. Maar, voor welke nieuwe soort beglazing kun je dan het beste kiezen? Laat je op dit gebied adviseren door een specialist.
  • Materialen. Je moet ook goed kijken naar de materialen waar je gebruik van gaat maken. Wat voor jou de beste materialen zijn, hangt onder meer van het materiaal van de deur af. Voor een aluminium deur zijn andere zaken belangrijk dan bij een houten deur. Ook dit is iets waar je je goed over moet laten adviseren door een specialist.
  • Soort deur. Wil je graag een buitendeur laten isoleren? Of wil je dat een binnendeur een betere isolatiewaarde krijgt? Het soort deur is uiteraard bepalend voor de isolatiemogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Ga daarom goed na welke deur je wilt laten isoleren. En laat je vervolgens door een specialist informeren c.q. adviseren.
  • Subsidie en financiële voordelen. Als één na laatste punt moet je goed naar de financiële voordelen kijken. Wat kun je op termijn verwachten van de gevolgen van de isolatie van de deur? En kun je eventueel bij de overheid een subsidie aanvragen? Ook dit zijn zaken waar een goede specialist je over kan informeren.
  • Specialist. Zoals duidelijk mag zijn, moet je een beroep doen op een goede specialist. Waar vind je zo’n specialist nou? Deze vind je snel via de oranje buttons in dit artikel. Klik op één van deze buttons, vul je gegevens en wensen in en wacht de offertes van vakmensen bij je uit de buurt af. Door deze offertes naast elkaar te leggen, ben je in staat om voor jezelf de juiste keuze te maken.

Slotwoord

De deuren isoleren is absoluut een goed idee. Dit brengt financiële voordelen met zich mee, terwijl je hiermee ook het wooncomfort verder verhoogt. Ons advies is om dit artikel goed door te nemen en de informatie even op je in te laten werken. Ook raden wij je aan om op zoek te gaan naar een goede specialist. Een goede specialist is in staat om jouw deur op de best mogelijke manier te isoleren. Dáár heb je op termijn het meeste profijt van. Vraag daarom direct offertes op bij isolatiespecialisten bij jou uit de buurt.

Tresna.nl
Logo