Elektrische verwarming

Elektrische verwarming zit in de lift. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. De prijs van aardgas stijgt en aardgas is niet oneindig voorradig op onze planeet. Je betaalt aardgas duur in vergelijking met elektriciteit. Beschik je op je dak over een verzameling zonnepanelen, dan wek je bovendien thuis je eigen gratis elektriciteit op.

Dit klinkt allemaal als muziek in de oren, maar het betekent niet dat je zomaar overal elektrische verwarming kunt gebruiken. Zonnepanelen geven ook niet continu het nodige rendement hiervoor. Op het moment dat je de meeste verwarming nodig hebt, ’s avonds en in de donkere maanden van de winter, is het rendement van zonnepanelen laag. Bovendien zijn de elektriciteitsprijzen net als deze van aardgas gestegen de voorbije jaren.

Is elektrische verwarming per definitie duur of goedkoop?

Elektrische verwarming betekent niet per definitie goedkope verwarming. Je woning moet aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Een goede isolatie is een must. Denk hierbij aan het isoleren van het dak, de muren, de ramen en de vloer. Goede oude tochtstrips kunnen ook wonderen doen als het erop aankomt de warmte binnen te houden. Gebruik alle mogelijkheden die er zijn!

Elektrische verwarming past ook in een globale aanpak qua energie in je woning. Bekijk bijvoorbeeld of je klassieke gloeilampen kunt vervangen door ledverlichting. Laat je wasmachine en vaatwasser enkel draaien als ze helemaal vol zijn. En koop je een nieuw toestel, laat je dan ook leiden door de energieklasse ervan.

Soorten elektrische verwarming

Is je woning goed geïsoleerd, en beschik je over een moderne en veilige elektriciteitsinstallatie, dan is verwarming met elektriciteit een realistische mogelijkheid. Er bestaan verschillende soorten systemen van elektrische verwarming. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende soorten.

Elektrische radiatoren

Soorten elektrische verwarming

Elektrische radiatoren zijn minder bekend dan vrijstaande elektrische kachels. Je hangt ze aan de muur en gebruikt ze als hoofdverwarming. Elektrische radiatoren zijn ideaal voor studio’s, studentenkamers en kleinere appartementen. Het in gebruik nemen is eenvoudig. Je hangt ze aan de muur, steekt de stekker in het stopcontact en kunt de ruimte verwarmen. Met dit systeem verwarm je elke kamer afzonderlijk. De radiatoren zijn niet onderling met elkaar verbonden en maken dus geen deel uit van een systeem van centrale verwarming.

Bij elektrische radiatoren maken we een onderscheid tussen convectoren en accumulatoren, ook wel spaarkachels genaamd. De laatsten zijn interessant naar verbruik toe. In de kachel zit een steen die de warmte opneemt en geleidelijk aan vrijgeeft. Dit wil zeggen dat je de verwarming kunt laten werken in de daluren of op momenten dat de zon schijnt en je zonnepanelen elektriciteit opwekken. Eens ze opgeladen zijn, geven ze een eind lang hun warmte af en geniet je dus van gratis verwarming.

Hoe kun je het rendement van elektrische radiatoren verhogen?

Er bestaan talrijke tips om het rendement van elektrische radiatoren te verhogen. Je woning isoleren is de meest duurzame manier om een hoog rendement te behalen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook aluminiumfolie achter de radiator kleven. Dit verhindert dat de warmte in de muur dringt. Onderzoek heeft aangetoond dat je op die manier tot wel 60 euro op jaarbasis kunt besparen. Heb je net een woning gekocht met een werkende cv-ketel? Begin dan eerst met isolatiewerken en vervang dan pas de cv-ketel door elektrische verwarming.

Zie je wel iets in de mogelijkheden van elektrische verwarming, maar je gebruikt nog geen zonnepanelen, dan is het eveneens beter om hier eerst werk van te maken. We raden je ook aan om de prijzen van elektriciteit nauwgezet te volgen. Elektrische radiatoren kun je ook laten passen in een systeem van hybride verwarming. Tijdens koude dagen met weinig zon kun je dan gebruik maken van een systeem van centrale verwarming met aardgas. In het tussenseizoen gebruik je dan elektrische radiatoren.

Het vermogen van een elektrische radiator

Kies altijd voor elektrische radiatoren die een groot vermogen kunnen opwekken. Radiatoren met een lager vermogen zijn vooral geschikt als bijverwarming, niet als hoofdverwarming.

Warmtepompen

Een warmtepomp is ook een methode van elektrische verwarming. Een warmtepomp gebruikt stroom om lucht aan te zuigen en te verwarmen. Hoe een warmtepomp precies werkt en welke soorten er bestaan, leggen we uit in ons artikel over warmtepompen.

Misschien denk je dat een warmtepomp een recente uitvinding is, maar dit is helemaal niet zo. Iedereen heeft een toestel in huis dat op dezelfde manier werkt als een warmtepomp, met name een koelkast. Installeer je een warmtepomp in huis, dan kunnen we je trouwens al meteen meegeven dat dit toestel niet alleen te gebruiken is om je woning te verwarmen, maar desgewenst ook om je woning af te koelen, wat meteen een van de voordelen is van een warmtepomp.

Warmtepomp laten plaatsen

Wil je graag een waterpomp laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste aannemer een afspraak in kunt plannen.

Warmtepomp gebruikt natuurlijke middelen om je woning te verwarmen

Een warmtepomp (en dus ook een koelkast) is een toestel dat energie uit de omgeving omzet in bruikbare warmte. Met bruikbare warmte bedoelen we warmte die je kunt inzetten, bijvoorbeeld om je huis te verwarmen of om warm water voor het douchen te voorzien. Het water hiervoor verwarmen kan dan op een ecologische en energiezuinige manier met een warmtepomp.

Er bestaan systemen van hybride verwarming, waarbij je het gebruik van een warmtepomp combineert met een cv-ketel op aardgas. We spreken over hybride warmtepompen als je een warmtepomp gebruikt in combinatie met een andere bron van verwarming, zoals bijvoorbeeld een cv-ketel op aardgas of een cv-ketel op stookolie. De warmtepomp zorgt dan voor het grootste stuk van de verwarming en het warme water, maar tijdens de winter of tijdens koudere periodes neemt de klassieke verwarmingsinstallatie het over. Je kunt dit principe vergelijken met dat van een hybride wagen, die in sommige situaties elektrisch rijdt en op andere momenten overschakelt op benzine of diesel.

Diverse merken zijn gespecialiseerd in warmtepompen

Ga je op zoek naar het aanbod hybride warmtepompen online, dan zie je dat spelers in cv-ketels zich op deze markt gestort hebben, maar ook klassieke producenten van airco-systemen. In de eerste groep denken we dan aan merken zoals Bosch of Vaillant. Bij de tweede groep zie je dat een merk als Daikin sterk vertegenwoordigd is. Merken die ook verwarmingsinstallaties produceren, promoten volop hybride warmtepompen. Dit doen ze onder het motto dat het goed is voor het milieu, maar ook om hun eigen markt van cv-installaties voor een stuk te beschermen. In dit artikel op onze website lees je er alles over.

Overweeg je je woning te verwarmen met een warmtepomp, zorg dan eerst voor een perfecte isolatie van je woning. Tips hiervoor lees je in onze artikels over woningisolatie. Door jouw huis te isoleren, geniet je van diverse voordelen. Wellicht het belangrijkste voordeel is terug te vinden in de lagere stookkosten. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmte eruit kan ontsnappen. Daardoor hoef je een stuk minder te stoken, aangezien de warmte een stuk beter in jouw huis blijft hangen.

Geniet van een constante binnentemperatuur

Mede hierdoor voelt de woning een stuk comfortabeler aan. Je kunt het leefklimaat in jouw woning een stuk beter reguleren en je geniet sowieso van een binnentemperatuur die constanter is. De muren aan de binnenkant van het huis blijven warm, waardoor het leefklimaat langere tijd aangenaam blijft.

Warmtepomp laten plaatsen

Wil je graag een waterpomp laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste aannemer een afspraak in kunt plannen.

Elektrische cv-ketel

Een warmtepomp is niet te verwarren met een elektrische cv-ketel. Elektrische cv-ketels zijn minder bekend, maar daarom niet minder interessant. Is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een aardgasleiding te trekken tot bij je woning, dan kun je dankzij een elektrische cv-ketel toch genieten van een systeem van centrale verwarming. Een elektrische cv-ketel is ideaal in een starterswoning. Wil je later nog een ketel op aardgas gebruiken, dan kun je de cv-ketel op elektriciteit en de cv-ketel op aardgas samen gebruiken in een systeem van hybride verwarming.

Elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel is vooral interessant als je stroom kunt opwekken met zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je je eigen gratis stroom op. Anderzijds hangt er een behoorlijk prijskaartje vast aan het laten installeren van zonnepanelen. Dit kun en moet je dus ook zien als een kost voor je verwarming.

Een elektrische cv-ketel kun je vergelijken met een gascondensatieketel

Hoe werkt nu een elektrische cv-ketel? Je kunt de werking vergelijken met die van een gascondensatieketel. Er is een elektrisch verwarmingselement dat water verwarmt. De circulatiepomp in de ketel stuurt dan het water naar de verschillende radiatoren. Voor elke kWh aan warmte die de cv-ketel produceert, gebruik je 1 kWh aan elektriciteit. Ter vergelijking, de meeste warmtepompen produceren ongeveer 4 kWh aan warmte per 1kWh elektriciteit dat het toestel verbruikt. Een warmtepomp is dus beter als het aankomt op elektrisch verwarmen. In sommige situaties is een cv-ketel evenwel beter, bijvoorbeeld als je minder wil investeren of als je een oplossing op korte termijn wil om je woning elektrisch te verwarmen.

Elektrische cv-ketel offertes

Wil je graag elektrische cv-ketel laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop bij Slimster. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste aannemer een afspraak in kunt plannen.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is nog een manier om je woning te verwarmen. Er bestaan verschillende vormen van elektrische vloerverwarming, maar hier bedoelen we de matten die je als het ware kunt vergelijken met een elektrisch deken.

Elektrische vloerverwarming is ideaal voor ruimtes die je niet permanent wenst te verwarmen, maar waar je kortstondig toch wel een extra hoge temperatuur wenst. Denk bijvoorbeeld maar aan je badkamer of aan een werkruimte als je de hele dag thuis werkt.

Elektrische vloerverwarming en zonnepanelen: een ideale combinatie

Het spreekt voor zich dat elektrische vloerverwarming voordelig is als de stroom die je ervoor gebruikt opgewekt wordt door zonnepanelen.

Wil je elektrische vloerverwarming plaatsen, let er dan op dat de vloer goed geïsoleerd is. Zodoende gaat de warmte niet verloren in de bodem. Een leuk voordeel van vloerverwarming, en elektrische vloerverwarming in het algemeen, is dat je er ruimte mee wint in de kamer. Er zijn geen grote radiatoren nodig om de kamer te verwarmen. Verder mag je de temperatuur iets lager instellen in vergelijking met verwarming met radiatoren. De warmte verspreidt zich immers egaal doorheen de hele ruimte en je maakt gebruik van het zogenaamde warmevoetengevoel. Heb je het warm aan je voeten, dan heb je het over het algemeen helemaal warm.

Elektrische vloerverwarming kan onder laminaat, parket en keramische vloertegels

Er bestaat elektrische vloerverwarming die geschikt is voor het gebruik onder laminaat, hout of parket. Daarnaast bestaat er ook elektrische vloerverwarming die geschikt is voor combinaties met keramische tegels. Bij keramische tegels heb je vloerverwarming met een hoger vermogen nodig.

Wil je elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan moet het vermogen hoog genoeg zijn. Beschik je in je woning over een grillig gevormde ruimte met veel hoeken, dan kun je kiezen voor een elektrisch leidingsysteem dat volgens een eigen patroon kunt plaatsen in plaats van matten.

Elektrische vloerverwarming offertes

Wil je graag elektrische vloerverwarming laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop bij Slimster. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste aannemer een afspraak in kunt plannen.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn een volgend type van elektrische verwarming. Denk hierbij niet aan een infraroodlamp met rood licht zoals je bij de kinesist ziet om je spieren op te warmen. Infraroodpanelen zijn moderne en strakke panelen die stralingswarmte afgeven. Ze zijn ideaal om het lekker warm te hebben in de badkamer en zijn vaak mooi qua design.

Elektrische bijverwarming met kachels

Er is een groot aanbod in elektrische bijverwarming in de vorm van elektrische kachels. Wil je een goede keuze maken, lees dan ons artikel dat volledig gewijd is aan elektrische kachels. Heb je thuis centrale verwarming op aardgas, dan kan een elektrische kachel een goed alternatief zijn om niet je hele woning te verwarmen. Als je een dagje thuis werkt, hoef je bijvoorbeeld niet je living of keuken te verwarmen als dit niet nodig is. Enkel een werkruimte is dan voldoende. En wil je wel eens van een heerlijk bad genieten in een warme badkamer, dan is het evenmin nodig dat je je thermostaat van je centrale verwarming hoger zet.

Zijn elektrische kachels grootverbruikers qua elektriciteit?

Er wordt wel eens gezegd dat elektrische kachels heel veel stroom verbruiken. Dat is waar, maar bij goede elektrische kachels kun je het verbruik nauwgezet opvolgen en afstemmen op je behoeften. Vaak volg je het energieverbruik gewoon via een app op je mobieltje op. Door een elektrische kachel op een slimme manier te gebruiken, kun je je globale verwarmingskosten zelfs laten zakken. Bovendien oogt het alternatief, verwarmen met een cv-ketel op aardgas, op lange termijn niet zo aantrekkelijk. De kans zit erin dat verwarmen op aardgas op middellange termijn duurder gaat worden dan elektrisch verwarmen.

Elektrisch verwarmen is minder schadelijk voor het milieu dan verwarmen op aardgas

Elektrisch verwarmen is bovendien duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Zeker als je aangesloten bent bij een groene elektriciteitsleverancier of wanneer je bijvoorbeeld voor je eigen stroom zorgt door middel van zonnepanelen. Gebruik je een cv-ketel met aardgas, dan verbruik je een fossiele brandstof en zorg je voor een schadelijke uitstoot voor het milieu.

Wat kost het om elektrisch te verwarmen?

Omwille van de diverse soorten elektrische verwarming en de verschillende situaties waarin je elektrische verwarming kunt gebruiken, is het moeilijk om een eenvoudig antwoord te geven op deze vraag. De prijzen van de toestellen en onderdelen lopen sterk uiteen, net zoals de prijs van stroom zelf. Je kunt je de vraag stellen of je eerst zonnepanelen laat installeren, waardoor je van gratis en eigen geproduceerde stroom geniet. Zonnepanelen kosten wel wat, maar dan kun je nagaan of je van een premie kunt genieten om er te plaatsen… Om maar te zeggen dat er veel factoren zijn waar je rekening mee moet houden als je een objectieve prijs wil bepalen.

Infraroodverwarming is energiezuinig en comfortabel

Puur op basis van het produceren van warmte is infraroodverwarming de beste elektrische verwarming. Een infraroodpaneel is heel zuinig in verbruik, heeft geen onderhoudskosten en de installatie ervan is een koud kunstje. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst. Anderzijds zijn infraroodpanelen niet geschikt om grotere ruimtes te verwarmen en zijn ze al helemaal niet ideaal als je woning weinig geïsoleerd is.

Wat is de goedkoopste manier om je volledige woning elektrisch te verwarmen?

De goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen is met een warmtepomp. Anderzijds is dit nu net ook een van de duurste investeringen. Je leest er alles over in ons artikel over warmtepompen. Afhankelijk van type woning en model en temperatuurinstellingen van de warmtepomp kun je €500 tot €1500 per jaar besparen. Stel dat je een warmtepomp van €8000 laat installeren, dan kun je daar ongeveer €2500 aan subsidies van aftrekken. Dan blijft er €5500 over. Bespaar je hier elk jaar €1000 mee, dan is je investering in iets meer dan 5 jaar volledig terugverdiend.

Wat is er goedkoper, elektriciteit of gas?

Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan gas. Anderzijds verbruik je wel meer stroom dan gas om je woning te verwarmen. Hierdoor loopt de prijs tussen het verwarmen met aardgas of elektriciteit in de meeste gevallen wel gelijk. Het grote verschil kun je creëren door je woning goed te isoleren en door met zonnepanelen te werken, maar deze kosten ook wel wat. Verwarm je op een ecologische manier met zonne-energie en een warmtepomp, dan ben je ook minder afhankelijk van de prijsschommelingen van aardgas. Want een ding is zeker, de prijzen van gas zullen wellicht blijven stijgen. Verwarmen met aardgas heeft ook zijn kost voor het milieu, dat mag je ook niet vergeten.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe elektrische verwarming laten plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor. Vergelijk dus verschillende offertes om de beste keuze te maken.

Kies voor een installateur van vloerverwarming die degelijk werk levert voor een scherpe prijs

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van elektrische verwarming is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van elektrische verwarming!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent de mogelijkheden van elektrische verwarming. Dit type van verwarming lijkt je misschien vreemd in vergelijking met verwarmen op aardgas, maar je creëert er wel een gezellige en warme omgeving in de winter mee.

Een beroep doen op een specialist om elektrische verwarming te laten plaatsen, kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij goed geplaatste elektrische verwarming stijgt de waarde van je woning bovendien. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van elektrische verwarming aan!

Tresna.nl
Logo