Dakraam

Je kunt je bijna een dak niet voorstellen zonder een dakraam. Een dakraam is voor ons een raam dat in het schuine vlak van een zadeldak is geplaatst. Dakramen bestaan er in allerlei soorten en maten.

Maar waar moet je nu precies op letten bij het plaatsen van een dakraam? En hoeveel kost het plaatsen van een dakraam?

Wanneer je een nieuw dak op je woning laat plaatsen, kun je hier in samenspraak met je aannemer in dakwerken meteen de nodige dakramen in voorzien. Anderzijds is het ook perfect mogelijk om in een bestaand dak een opening te maken en een gloednieuw dakraam te plaatsen.

dakraam

Dakraam laten plaatsen

Wil je op je woning een dakraam laten plaatsen? Dit vraagt om de nodige expertise, dus schakel hiervoor altijd een specialist in. Ook is er prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Vraag snel en eenvoudig meerdere offertes aan en kies vervolgens de beste specialist uit.

Zo zijn er vaste dakramen, dit wil zeggen ramen die je niet kunt openen, maar die wel het voordeel van lichtinval bieden.

Daarnaast zijn er de tuimeldakramen, die je wellicht kent van merken zoals Velux of Fakro. Een tuimeldakraam kun je wel openen. Dit doe je met een hendel bovenaan het raam. Het raam draait vervolgens rond scharnierpunten links en rechts in het kozijn.

Heeft je woning een plat dak dan kun je in dit dak eveneens een raam of een lichtkoepel plaatsen. In het kader van dit artikel laten we dit soort ramen buiten beschouwing.

Een dakraam bestaat net zoals andere ramen uit een kozijn en glas.

Met een dakraam vergroot je de lichtinval op zolder aanzienlijk. En dankzij een dakraam op zolder geniet je ook van een mooi zicht naar buiten, tenminste als je het raam op ooghoogte plaatst.

Een dakraam vergroot ook het contact met de buitenwereld. De ene persoon vindt het tikken van de regen op een dakraam gezellig, terwijl de andere er absoluut niet van houdt, maar een ding is zeker: met een of meerdere dakramen verbind je het interieur en het exterieur van je woning. Je ziet de vogels door de lucht vliegen en bewondert het wolkendek. Hierdoor geef je met een dakraam je zolderruimte altijd een grote meerwaarde.

Waarop moet je letten bij het plaatsen van een dakraam?

Maar waar moet je nu precies op letten bij het plaatsen van een dakraam? En hoeveel kost het plaatsen van een dakraam?

Wanneer je een nieuw dak op je woning laat plaatsen, kun je hier in samenspraak met je aannemer in dakwerken meteen de nodige dakramen in voorzien. Anderzijds is het ook perfect mogelijk om in een bestaand dak een opening te maken en een gloednieuw dakraam te plaatsen.

Waarop moet je letten bij het plaatsen van een dakraam

Een dakraam heeft verschillende functies, die we hier even kort schetsen:

 • Een dakraam vergroot de lichtinval op zolder. Hierdoor kun je je zolderruimte maximaal benutten en deze ruimte bijvoorbeeld gebruiken als een werkkamer, slaapkamer of hobbyruimte. Stel je voor dat je aan modelbouw doet of een andere hobby uitoefent op zolder, dan moet je hiervoor een optimale lichtinval hebben.
 • Daarnaast kun je dankzij de mogelijkheden van een tuimeldakraam je zolderruimte luchten. Zo blijft je zolderkamer een frisse ruimte in plaats van een muf rommelhok. Dankzij de heldere lichtinval onderhoud je de kamer beter en wordt het een volwaardige ruimte.
 • Typisch voor tuimeldakramen is verder dat ze je ook toelaten om de kamer continu te ventileren. Zo is er de mogelijkheid om een ventilatieklep te openen, zoals ze deze eigenschap bij het merk Velux benoemen. Hierdoor lucht de zolderruimte de hele dag door. Je hoeft het raam niet open te laten, wat trouwens niet wenselijk zou zijn qua veiligheid.
 • Sommige dakramen kun je met de hand bedienen en in de gewenste stand zetten. Meer geavanceerde dakramen open je vanop afstand met een afstandsbediening of een app op je smartphone.

Een dakraam is niet de enige manier om je zolderruimte maximaal te benutten. Zo kun je bijvoorbeeld ook een dakkapel plaatsen. Een dakkapel is een uitbouw die je in een schuin aflopend dak plaatst om in een zolder bijkomende ruimte te creëren. In plaats van een dakraam zoals een Velux, heeft deze dakkapel dan een of meerdere verticale ramen. Verder herken je een dakkapel aan een plat dak en twee verticale zijvlakken. Het is als het ware een stuk van een kubus of balk die je uit het dak laat springen. Zo win je met een dakkapel veel plaats in de zolderruimte. Deze dakkapel biedt dan ook bijkomende mogelijkheden om meubelen te plaatsen, om een radiator te voorzien of gewoon een groter ruimtelijk gevoel te hebben. Een dakkapel is een grotere ingreep in het dak. Wat een dakkapel precies inhoudt en hoeveel dit kost, lees je in ons artikel over dakkapellen .

Dakraam laten plaatsen

Wil je op je woning een dakraam laten plaatsen? Dit vraagt om de nodige expertise, dus schakel hiervoor altijd een specialist in. Ook is er prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Vraag snel en eenvoudig meerdere offertes aan en kies vervolgens de beste specialist uit.

De voordelen van een dakraam

Zelfs al heb je al jarenlang een perfect geïsoleerd dak, dan is het nog niet te laat om er een dakraam in te plaatsen. We overlopen hier even de voordelen van een dakraam:

 • Zelfs in een relatief kleine zolderruimte kun je zorgen voor de nodige lichtinval. Zeker als je de mogelijkheid hebt om het dakraam strategisch aan de zuidelijke kant te plaatsen, geniet je volop van het licht.
 • Een dakraam is eenvoudig te plaatsen. Het kost een ervaren aannemer ongeveer vier uur om deze klus te klaren. Ben je zelf een handige harry, dan kun je bovendien zelf een dakraam online bestellen en dit in je dak plaatsen. Omwille van het belang van een goede isolatie en de veiligheid van je woning, raden we je evenwel aan om dit enkel maar te doen als je heel zeker van je stuk bent en de nodige ervaring als schrijnwerker kunt voorleggen. Hoe je zelf een dakraam kunt plaatsen zie je in diverse filmpjes op YouTube. We komen er in dit artikel ook nog verder op terug.
 • Een dakraam plaatsen is een kleine klus en is goedkoper dan het plaatsen van een dakkapel. Bij een dakkapel moet een groter stuk van het dak uitgebroken worden.
 • Voor elke grootte qua dak of voor elke situatie vind je wel een gepast dakraam. Er zijn grote en kleine ramen, vaste ramen of ramen die je kunt openen, ramen met of zonder zonnewering, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Een dakraam is veilig. Zo kun je continu de zolderruimte ventileren. Zelfs al ben je niet thuis, dan nog kun je een ventilatieklep open laten. En zelfs met de ventilatieklep open is een dakraam inbraakveilig. De meeste dakramen beschikken dan ook over het politiekeurmerk Veilig Wonen.

Bedenkingen bij het plaatsen van een dakraam

Overweeg je om een dakraam te plaatsen, dan sta je ook best even stil bij de eventuele nadelen die erbij komen kijken. We noemen het nadelen, maar het zijn eigenlijk eerder kritische overwegingen die je moet maken vooraleer je beslist een dakraam te plaatsen.

 • Een dakraam moet professioneel geplaatst worden. Het is niet vanzelfsprekend om een perfect isolerend dak open te maken om er een dakraam in te monteren. Het kozijn moet perfect afgedicht zijn en stevig vastgemaakt zijn. Je kunt dan wel een dakraam met hoogrendementsglas plaatsen om je woning goed te isoleren, maar als er langs de rand van het kozijn koude binnenkomt, ben je daar niet veel mee. Er lekt ook gemakkelijk water binnen als de plaatsing van het dakraam niet perfect is.
 • Er komt altijd wel iets meer bij het plaatsen van een dakraam kijken dan je denkt. Een klassiek verticaal raam kun je bijvoorbeeld gemakkelijk verduisteren met een gordijnrail en een gordijn. Bij een dakraam is dit moeilijker. Dan moet je bijvoorbeeld kiezen voor een dakraam waarbij een rolgordijn in het kozijn ingebouwd is, maar dit kost dan weer iets meer. Hetzelfde met een hor die de muggen in de zomer buiten houdt. Bij een klassiek draairaam of draai-kiepraam kun je zelf altijd een hor met hout en muggengaas timmeren, maar dit is niet mogelijk voor een dakraam. De producenten van dakramen voorzien systemen als hor, maar deze moet je dan aankopen en kosten altijd relatief veel.
 • Een ander gegeven waar je rekening mee moet houden is dat een dakraam snel vuil wordt. Stof en vogelpoep vallen er op neer en blijven er liggen. Je kunt ook te maken krijgen met de vorming van mos als het raam hoofdzakelijk in de schaduw ligt. Het vergt handigheid om de buitenkant van een dakraam schoon te maken. Je moet het volledig omkiepen en dan pas schoonmaken. Hierbij moet je er dan op letten dat er niet te veel water op de vloer van je zolder drupt.

Dakraam laten plaatsen

Wil je op je woning een dakraam laten plaatsen? Dit vraagt om de nodige expertise, dus schakel hiervoor altijd een specialist in. Ook is er prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Vraag snel en eenvoudig meerdere offertes aan en kies vervolgens de beste specialist uit.

Wat kost een dakraam?

Er bestaan verschillende soorten dakramen. De kosten voor diverse dakramen loopt hierdoor sterk uiteen. De kostprijs hangt af van de volgende factoren:

 • De grootte van het raamkozijn en het bijbehorende oppervlak aan glas.
 • Het materiaal waaruit het kozijn gemaakt is (hout, aluminium of pvc)
 • Het soort glas. Kies je voor dubbel glas, of voor hoogrendementsglas met een extra isolerende werking?
 • Extra accessoires zoals een gordijn om de ruimte te verduisteren en een hor die muggen buiten houdt.
 • Automatisatie om het raam te openen en te sluiten en om het verduisteringsgordijn te bedienen.
Wat kost een dakraam

Afhankelijk van al deze factoren kun je zeggen dat een gemiddeld dakraam tussen de € 600 en € 1200 kost. Dit is dan inclusief de plaatsing en inclusief btw.

Deze prijs wordt nog eens verhoogd als je een hoge graad van afwerking aan de binnenkant van je woning wenst. Je kunt bijvoorbeeld een dakraam perfect inclusief of exclusief de binnenafwerking laten plaatsen. Binnenafwerking kan inhouden dat je dan de plaats rond het kozijn laat afwerken met gipsplaten of pleisterwerk, of het zelfs eventueel laat behangen of sauzen. Wat is er mooier en netter dan een woning met nieuw gepleisterde muren en plafonds? Dankzij het pleisterwerk ziet de woning er strak en netjes uit, en hebben de muren een gave afwerking.

Om de woning helemaal af te werken, kun je de muren en plafonds laten sauzen. Dit wil zeggen het pleisterwerk met latexverf beschilderd wordt. Sauzen is niet alleen mooi, het beschermt de muren en het pleisterwerk eveneens tegen vocht, vuil en krassen. Pas gepleisterde muren of plafonds zien er misschien mooi en gaaf uit, maar zijn kwetsbaar. Met sauswerk vul je de kleine poriën van het gipswerk op. Wat we willen zeggen is dat je na het plaatsen van een dakraam je zolderruimte tot in de puntjes kunt laten afwerken.

Dakraam laten plaatsen

Wil je op je woning een dakraam laten plaatsen? Dit vraagt om de nodige expertise, dus schakel hiervoor altijd een specialist in. Ook is er prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Vraag snel en eenvoudig meerdere offertes aan en kies vervolgens de beste specialist uit.

Hoe groot moet een dakraam zijn?

Je kunt dakramen in elke maat vinden, maar daarmee weet je nog niet welk raam jij precies in je dak moet laten plaatsen. Er bestaat gelukkig een vuistregel waar je bij de keuze van een dakraam rekening kan houden. Je kunt stellen dat het oppervlak van je dakraam of meerdere dakramen 1/10de van het totale vloeroppervlak in je zolderverdieping moet bedragen. Dit oppervlak kan dus verdeeld zijn over meerdere dakramen. Deze vuistregel zorgt ervoor dat je voldoende natuurlijk licht op je zolder binnen krijgt.

Is er een vergunning nodig om een dakraam te plaatsen?

Een vergunning om een dakraam te plaatsen is in principe niet nodig, al is het altijd een goed idee om dit even te checken bij je gemeente.

In elk geval kun je zonder vergunning een oud dakraam door een nieuw dakraam vervangen.

Daarnaast is er geen vergunning nodig als je dakraam voldoende centraal in het dak geplaatst is. Hiermee bedoelen we dat het minimum een halve meter boven het dakvlak moet gesitueerd zijn, en het hoogste punt meer dan een halve meter van de nok moet bedragen. Ook moet het raam minstens een halve meter van de zijranden van de gevel verwijderd zijn.

Het is altijd goed om even bij je gemeente te checken wat er mogelijk is. Woon je bijvoorbeeld in een dorpskern of in een beschermd gebied, dan is het mogelijk dat je sowieso een vergunning nodig hebt.

Kun je een dakraam zelf plaatsen?

Kun je een dakraam zelf plaatsen, vraag je je misschien wel af? Dit is mogelijk, maar het vraagt toch de nodige expertise. De kans is bijvoorbeeld groot dat je een van de dakbalken moet doorzagen. Dan is het kwestie om zeker te zijn dat je de constructie van het dak niet verzwakt.

Hoe je bijvoorbeeld een Velux dakraam kunt plaatsen, zie je in dit filmpje.

Is een dakraam veilig?

Kies je voor een dakraam met isolatieglas of op zijn minst dubbel glas, dan is dit raam veilig.

 • Veilig tegenover inbrekers. De meeste dakramen van merken zoals Fakro of Velux beschikken trouwens over het politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit betekent dat ze extra inbraakveilig zijn. Je denkt misschien dat inbrekers niet gauw via een dak de weg naar binnen in je woning zoeken, maar niets is minder waar. Een goed en stevig dakraam schrikt alvast het gros van de inbrekers af.
 • Veilig om je woning te beschermen tegen regen en wind. Omdat een dakraam ingewerkt is in de helling van het dak, is het goed bestand tegen wind. Op dit vlak scoort een dakkapel, die meer wind opvangt, minder goed dan een dakraam.

Wat als er schade is aan je dakraam? Dan is het mogelijk om enkel het glas te vervangen, je hoeft het raamkozijn op zich niet te vervangen. Voor elk dakraam vind je een gepaste ruit online.

Dakraam laten plaatsen

Wil je op je woning een dakraam laten plaatsen? Dit vraagt om de nodige expertise, dus schakel hiervoor altijd een specialist in. Ook is er prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Vraag snel en eenvoudig meerdere offertes aan en kies vervolgens de beste specialist uit.

De bekendste merken van dakramen zijn Velux en Fakro

Velux is een bekende speler op de markt van dakramen. Veel mensen spreken zelfs over “een velux” als ze een dakraam bedoelen, zoals sommige mensen ook vaak spreken over “een kodak” als ze een fototoestel bedoelen. De dakramen van Fakro zijn daarnaast eveneens interessant om te bekijken. Deze zijn vooral interessant voor een badkamer of keuken omwille van hun uitstekende bestendigheid tegen vocht.

Hoe bedien je een raam dat hoog geplaatst is?

Plaats je een dakraam dicht bij de nok van een dak, of komt het dak sowieso hoog, dan kan het een uitdaging worden om dat raam open en toe te doen. Op de markt vind je hier speciale staven voor waarmee je het raam desgewenst kunt bedienen. Daarnaast is het ook een interessante optie om je dakramen te automatiseren. Zo kun je ze met een afstandsbediening openen en sluiten. Desgewenst is er ook een regensensor in het raam ingebouwd, die het raam automatisch sluit als het begint te regenen. En je kunt deze ramen dan ook uitrusten met een sensor die automatisch een zonwering sluit. The sky is the limit, en automatische dakramen kosten niet eens zoveel meer dan gewone dakramen die je met de hand bedient!

Dakraam laten plaatsen

Wil je op je woning een dakraam laten plaatsen? Dit vraagt om de nodige expertise, dus schakel hiervoor altijd een specialist in. Ook is er prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Vraag snel en eenvoudig meerdere offertes aan en kies vervolgens de beste specialist uit.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je een nieuw dakraam laten plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor. Vergelijk dus verschillende offertes om de beste keuze te maken.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van een dakraam is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent de mogelijkheden van een dakraam. Een beroep doen op een specialist om een dakraam te laten plaatsen, kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij een goed geplaatst dakraam stijgt de waarde van je woning bovendien. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van een dakraam aan!

Tresna.nl
Logo