Beste spanband

Een spanband is een onmisbaar item als je ladingen wil vervoeren. Denk maar aan het vastmaken van lasten op vrachtwagens, aanhangers of opleggers. Daarnaast is een spanband ook handig om zaken bij elkaar te houden of vast te maken los van een bepaald transport, bijvoorbeeld in een opslagplaats of magazijn. 

Onze top 5 spanbanden

Afbeelding

Product


Hofftech spanband set met snelsluiting

Onze beste koop!

Hofftech spanband set met snelsluiting

Beste koop spanband

of

Mattral Eindloze Spanband 25 mm 1,5 ton 6M

Mattral Eindloze Spanband 25 mm 1,5 ton 6M

Beste spanband met ratel

of

ProPlus spanbanden voor de fiets

ProPlus spanbanden voor de fiets

Beste spanband voor de fiets

of

Benson Oranje Spanband met Ratel

Benson Oranje Spanband met Ratel

Beste koop spanband 7 meter

of

Eurotex Spanband

Eurotex Spanband

Beste koop spanband 10 meter

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Hofftech spanband set met snelsluiting

Beste koop spanband

Hofftech spanband set met snelsluiting

of

Mattral Eindloze Spanband 25 mm 1,5 ton 6M

Beste spanband met ratel

Mattral Eindloze Spanband 25 mm 1,5 ton 6M

of

ProPlus spanbanden voor de fiets

Beste spanband voor de fiets

ProPlus spanbanden voor de fiets

of

Benson Oranje Spanband met Ratel

Beste koop spanband 7 meter

Benson Oranje Spanband met Ratel

of

Eurotex Spanband

Beste koop spanband 10 meter

Eurotex Spanband

of

Voor- en nadelen van een spanband

Een lading in en op een auto, caravan of vrachtwagenbodem moet je zo kunnen vastmaken, dat er niets kan wegglijden, vallen of omvallen, zelfs niet tijdens een noodstop of een plotselinge uitwijkbeweging.

Een goede spanband of sjorriem helpt je dergelijke gevaren te voorkomen. Hoewel het gewoon een riem is, kun je ladingen immers heel strak vastmaken met een spanband. Iedereen zou eigenlijk een goede spanband in huis moeten halen. Is het niet om te gebruiken tijdens bepaalde grote klussen zoals een verhuis of een verbouwing, dan komt de spanband wel van pas als je op vakantie gaat met de caravan of als je bepaalde zaken ergens stevig wil vastmaken tijdens stormweer.

Er bestaan verschillende soorten spanbanden.

 • Spanbanden met een ratel. Hoe een spanband met ratel werkt zie je in dit filmpje. Het grote voordeel van een ratel is dat je een spanband erg strak kunt opspannen zonder kracht te geven. Het nadeel is dat je er een beetje mee moet leren werken. Vooral voor het losmaken van een spanband moet je wat oefenen. Ga je niet goed te werk, dan loopt de spanband vast en dat is nu ook niet de bedoeling. Het is de bedoeling dat je hem mooi en netjes en vooral snel kan opbergen om later terug te gebruiken.
 • Spanbanden met snelsluiter. Dit werkt anders dan een ratel en kun je als het ware vergelijken met sommige broeksriemen. Je gaat met de spanband om je last en trekt de band dan gewoon stevig aan. Door een systeem met tanden blijft de spanband dan op zijn plaats zitten.

De lengte van een spanband verschilt van type tot type. Het komt erop aan de spanband met de juiste lengte te kiezen. Koop je een te lange spanband, dan heb je een overtollig stuk riem dat je eigenlijk nooit gebruikt, en dat bovendien ook vaak in de weg zit. Is de spanband te kort, dan is het gewoon niet mogelijk om een bepaalde last te omklemmen en vast te zetten.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte spanbanden voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de spanbanden. Sowieso zijn alleen spanbanden met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een spanband om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste spanband voor de juiste klus.

Beste koop spanband – Hofftech spanband set met snelsluiting

Ben je gewoonweg op zoek naar de beste koop als je een spanband wil kopen? Dan raden we deze spanbandset van het merk Hofftech aan. Het is een set met twee spanbanden van elk 2,5 meter. Deze spanbanden zijn ideaal om kleine lasten vast te maken op je aanhangwagen of om bepaalde objecten op hun plaats te houden tijdens het vervoer. De spanbanden zijn stevig en rekken nauwelijks uit als je ze opspant. Hiervoor hebben ze een TÜV-GS-keuring gekregen. 

De spanbanden zijn in een opvallende kleur gemaakt, waardoor ze goed opvallen als je je ermee in het verkeer begeeft. Verder hebben ze een maximale belasting van 200 kg. Met de eenvoudige snelsluiting span je ze bovendien snel en strak aan, al moet je er rekening mee houden dat de sluiting niet zo stevig werkt als een ratelsluiting.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze spanband. Als je een spanband zoekt die je extra stevig kan vastmaken, dan ben je misschien beter af met een exemplaar met een ratelsluiting. Een ratel ontbreekt bij deze spanbanden. Voor sommige klussen is een spanband van 2,5 meter misschien wat kort. Je kan evenwel nog altijd beide spanbanden met elkaar verbinden om een langere band te creëren. De sluitingen zelf mochten wat steviger zijn en de spanband rekt na verloop van tijd wel flink uit.

Geen ratel om de spanband aan te spannen.

Voordelen
 • Snelsluiting
 • Stevig
 • Twee stuks van 2,5 meter
 • Opvallende kleur
Nadelen
 • Geen ratel
 • Beperkte lengte, wel te combineren
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg de beste koop bij de spanbanden zoekt. Je koopt een set met twee spanbanden met een prima prijs-kwaliteitsverhouding, die bovendien stevig zijn en in een opvallende kleur uitgevoerd zijn. We vinden het jammer dat er geen ratelsluiting voorzien is, maar dat kun je gezien de prijs misschien ook niet verwachten.

Beste spanband met ratel – Mattral Eindloze Spanband 25 mm 1,5 ton 6M

Ben je op zoek naar een oersterke spanband en is het belangrijk dat je die heel strak en vast kunt aanspannen, dan raden we een spanband met een ratelsluiting aan. De beste koop in dit verband is voor ons de spanband van het merk Mattral, de spanband met ratel dus. Deze spanband is zes meter lang en is geschikt om een gewicht van 1,5 ton te fixeren. 

De spanband voldoet aan de EN 121195-2 normering en heeft een TÜV-GS keurmerk. De lengte van zes meter is geschikt om grote lasten vast te maken. Bovendien werkt de ratel van deze spanband heel goed. Zowel tijdens het aanspannen en tijdens het lossen, vindt de spanband zijn weg gemakkelijk door de ratel zonder vast te lopen.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze spanband met ratel. Het is niet gemakkelijk om nadelen bij deze spanband te bedenken. We vinden het enkel wat jammer dat de band slechts 2,5 centimeter breed is. Voor sommige toepassingen is dit toch wat smal. Daarnaast hebben we liever dat een spanband een opvallende kleur heeft. Zo val je gewoon beter op in het verkeer.

De spanband is stevig, maar wel erg smal.

Voordelen
 • Stevig ratelmechanisme, gemakkelijk te bedienen
 • 6 meter lang
 • Stevig weefsel, bestand tegen te hard uitrekken of breken
 • Normering EN 12195-2
Nadelen
 • Wat smal
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg de beste koop bij de spanbanden met ratels zoekt. Het is een universele en stevige spanband van zes meter lang, met een stevig ratelmechanisme dat je niet in de steek laat. We vinden het alleen jammer dat de spanband zelf niet uitgevoerd is in een opvallende kleur. Dit zou het gebruik veiliger maken.

Beste spanband voor de fiets – ProPlus spanbanden voor de fiets

Zoals veel mensen hou je wellicht van fietsen, maar heb je je al eens de vraag gesteld hoe je ook gemakkelijk lasten op de fiets kunt vervoeren. Ben je op zoek naar spanbanden om met je tweewieler te gebruiken, dan raden we deze set van 4 spanbanden van het merk ProPlus aan.

De spanbanden hebben telkens een lengte van 40 cm. Het zijn spanbanden die geschikt zijn om pakketten of dozen op fietsdrager vast te maken, zodat je lekker snel naar huis kunt fietsen met je lading. In het pakket vind je dus vier riempjes. 

De totale last die de riempjes kunnen dragen is niet gespecificeerd, maar dit is enkel verplicht voor spanbanden die bedoeld zijn om grotere lasten te vervoeren. Belangrijk hier vinden we dat de spanriempjes hun stevigheid blijven behouden en dat je ze gemakkelijk kan opbergen. Met een totaalgewicht van slechts 84 gram neem je ze overal mee.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze ProPlus-spanbandjes voor de fiets. Het is niet gemakkelijk om nadelen op te noemen bij deze handige spanbandjes, maar wie echt comfortabel lasten wil vastsjorren op de fiets, kiest misschien spanbanden die iets langer zijn dan 40 cm. Fiets je over een hobbelige weg, dan kunnen de riempjes wel los komen en in veel gevallen zijn ze te kort om er een extra knoop in te leggen.

De riempjes mochten iets langer zijn, nu komen ze soms los.

Voordelen
 • Handig
 • Compact en praktisch
 • 4 stuks in een set
Nadelen
 • Riempjes komen snel los
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie veel met de fiets op pad is en graag lasten op de fiets vervoert. Met deze vier spanriempjes kun je heel wat vastmaken op de bagagedrager van de fiets. We hadden alleen graag gezien dat ze nog net iets langer waren om grotere lasten te kunnen vervoeren.

Beste koop spanband 7 meter – Benson Oranje Spanband met Ratel

Ben je op zoek naar een spanband om grote lasten vast te maken op een aanhangwagen? We denken hierbij bijvoorbeeld aan meubilair? Dan raden we deze oranje spanband van het merk Benson aan als beste koop. Met een lengte van 7,5 meter is de spanband geschikt om een gewicht van 350 kg in bedwang te houden. 

De fluorescerende kleur van de spanband valt goed op in het donker en dankzij het ratelsysteem is het een koud kunstje om de riem aan te spannen. Eens je de riem aangespannen hebt, zorgt de ratel ervoor dat de last stevig op zijn plaats blijft en geen millimeter verschuift.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze spanband van 7 meter. De ratel is wat klein en heeft geen coating die het geleiden van de riem gemakkelijker maakt. Hierdoor loopt hij vooral tijdens het losmaken van de spanriem, soms vast. Verder valt het op dat de band snel begint te rafelen. De werklast (zie koopgids) is maximaal 350 kg, wat in veel gevallen wel wat weinig is. We vinden nergens terug of de spanband een TÜV-GS keuring doorstaan heeft of aan de EN 121195-2 norm voldoet.

De ratel is niet gecoated en loopt soms vast bij het lossen.

Voordelen
 • 7 meter lang
 • Automatische vergrendeling
 • Opvallende kleur
 • Ideaal voor aanhangwagen, opvallen in verkeer
Nadelen
 • Ratel niet gecoated
 • Ratel loopt soms vast
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste spanband van 7 meter op de markt zoekt. Dankzij de automatische vergrendeling met een ratelsysteem en zijn opvallende kleur is het een handige allround spanband voor een scherpe prijs. Hou er evenwel rekening mee dat de band snel rafelt bij intensief gebruik.

Beste koop spanband 10 meter – Eurotex Spanband

Een spanband van 10 meter is een must als je bijvoorbeeld een boot of je motorfiets op een aanhangwagen wil meenemen op reis. De beste koop bij de spanbanden van 10 meter vinden wij deze van het merk Eurotex. De stalen ratel met handbescherming in pvc laat je toe om een last makkelijk en snel vast te sjorren. De spanband is geschikt om een last van maar liefst 5000 kg in bedwang te houden. 

Dat de spanband over de EN-12195-2 normering beschikt, toont aan dat de spanband betrouwbaar en veilig is. De spanband is dan ook beschermd tegen uitrekken en scheuren en blijft intact, ook al heb je hem een paar keer sterk opgespannen. De J-vormige haken die bij de spanband geleverd worden, zijn ideaal om de last extra stevig te zekeren.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze spanband van 10 meter. Het is echt wel een professionele spanband, die je gebruikt om zware lasten zoals boten of motorfietsen vast te sjorren. We vinden het jammer dat er niet voor een fluorescerende kleur gekozen is om ’s avonds beter op te vallen als je met een last onderweg bent. De ratel zelf heeft geen coating en is hierdoor iets kwetsbaarder dan een ratel die wel geschilderd is.

Spanband is jammer genoeg niet in fluorescerende kleur.

Voordelen
 • Stevige ratel
 • Spant max. 5000 kilo vast
 • Breedte van 5 cm
 • Genormeerd EN-12195-2
Nadelen
 • Geen fluorescerend kleur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige en onverwoestbare spanband van 10 meter zoekt. De spanband kan een gewicht van 5 ton op zijn plaats houden en beschikt over een stevige ratel. Het is de beste spanband om grote lasten vast te maken. We denken bijvoorbeeld aan een boot of een auto op een aanhangwagen.

Koopgids

Nu we de beste spanbanden op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een spanband koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een spanband moet voldoen.

Wat terminologie

In onze reviews hebben we verschillende soorten spanbanden bekeken. Er bestaat niet zoiets als “de spanband”, er zijn spanriemen met ratels voor het vastzetten van ladingen op of in voertuigen, fietsspanbanden, motorspanbanden en rubberspanbanden of snelbinders voor het vervoeren van tassen of rugzakken op de fiets. Een goede spanband is robuust en gemakkelijk te gebruiken.

Afhankelijk van het type bevestiging wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende spanbanden:

 • Spanband met ratel
 • Spanband met haak
 • Spanband met snelsluiter of klemvergrendeling
Spanbanden

Keurmerken

In onze reviews heb je wellicht gemerkt dat we vaak naar volgende keurmerken verwijzen.

 • TÜV-GS
 • EN 121195-2

Deze zijn belangrijk als je zeker wil zijn dat je een veilige spanband in huis haalt.

Verder moet je zeker hier nog op letten:

 • Laadcapaciteit. Dit is de maximale capaciteit die de spanband kan vastmaken.
 • Uitrekbaarheid. Deze mag niet groter zijn dan 7%
 • Specificatie van de lengte
 • Waarschuwingen, zoals bijvoorbeeld dat je het niet mag gebruiken om zaken op te heffen.

Moet je daarom altijd een dure, gecertificeerde spanband kopen? Wij vinden toch van niet. De keuringen zijn vooral belangrijk in het verkeer en als je in het openbaar werken er mee uitvoert. Een goedkopere spanband die wat uitrekt, kan bijvoorbeeld wel geschikt zijn om je tuingereedschap samen te houden of om je bagage in de koffer van de auto vast te maken.

Uitrekbaarheid

Bij kwaliteitsspanbanden mag de band niet meer dan 7 % uitrekken. Bij goedkopere modellen is dit niet het geval. In dit geval kan een band zelfs met meer dan 30% uitrekken. Het spreekt voor zich dat dit niet zo veilig is en dat je voor vervoer op de openbare weg best een gecertificeerde spanband gebruikt. Vaak geldt hier ook het motto goedkoop is duurkoop.

De “lashing capaciteit” voor de impact

Iedereen die al eens een last vervoerd heeft met een vrachtwagen, een aanhangwagen of een bestelwagen en plots moet remmen, weet dat er bij het vervoer meer is dan alleen het pure gewicht dat je moet fixeren.

De last zelf kan in beweging komen en een impact hebben op het voertuig. Daarom gebruikt men bij spanbanden ook de zogenaamde “lashing capacity”, uitgedrukt in daN of dekaNewton. Deze lashing capacity is meer dan het gewicht en is berekend in functie van snelheid en gewicht.

Kies daarom zeker een spanband die ook op dat vlak geschikt is voor de taak die je wenst uit te voeren.

Keuzecriteria

Hier geven we je nog even een checklist mee waar je rekening mee kan houden als je een spanband koopt

 • Materiaal: rubber, of geweven stof? Rubber kan beter uitrekken en spannen rond een lading, maar geweven stof is gewoonweg een stuk sterker.
 • Met een automatische ratel of niet. Met een ratel span je een lading strak aan, maar de kracht kan zo sterk zijn dat je een bepaalde lading kapotmaakt.
 • De breedte en de lengte van de spanband. Een spanband moet de juiste lengte en breedte hebben. Is de spanband te breed of te lang, dan zit het overtollige deel meestal gewoon in de weg.
 • De spanningskracht, uitrekbaarheid en het maximale gewicht. Hier hou je eveneens best rekening mee. Het is niet zo dat je maar beter een spanband koopt die een zo groot mogelijk maximaal gewicht heeft. Je riskeert hiermee om ladingen te beschadigen.
 • Is de spanband goedgekeurd om op de openbare weg te gebruiken? Dit kan belangrijk zijn voor het geval er een bepaald ongeluk gebeurt of als je je lading verliest.
 • Een enkele spanband kopen, of een set met meerdere spanbanden? Voor lichte klussen kan een set met lichte spanbanden handig zijn. Je kunt ze met elkaar verbinden of aan elkaar knopen als je dit wil, maar even goed gebruik je ze afzonderlijk.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over spanbanden. Een spanband kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een spanband gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele spanband? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over spanbanden, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste spanband. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een spanband die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze spanband. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe spanband!

Tresna.nl
Logo