Beste troffel

Wie metselwerken opknapt, moet gewoonweg een goede troffel in huis hebben. Maar wat is een troffel nu precies, en hoe vind je een exemplaar dat het best bij je past? In dit artikel leggen we het voor je uit. Daarnaast maak je in dit artikel kennis met de vijf beste troffels. Deze troffels zijn als beste uit onze test gekomen en zijn de aanschaf méér dan waard.

Onze top 5 troffels

Afbeelding

Product


Melkmeisje metseltroffel

Onze beste koop!

Melkmeisje metseltroffel

Beste koop troffel met Arnhems model 

of

Dekor troffel

Dekor troffel

Beste allround troffel voor metsel en pleisterwerken

of

Jung metseltroffel

Jung metseltroffel

Beste metseltroffel met zwanenhals

of

Het Melkmeisje linkshandige metseltroffel

Het Melkmeisje linkshandige metseltroffel

Beste linkshandige metseltroffel

of

Super Prof Metseltroffel

Super Prof Metseltroffel

Beste platte metseltroffel

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Melkmeisje metseltroffel

Beste koop troffel met Arnhems model 

Melkmeisje metseltroffel

of

Dekor troffel

Beste allround troffel voor metsel en pleisterwerken

Dekor troffel

of

Jung metseltroffel

Beste metseltroffel met zwanenhals

Jung metseltroffel

of

Het Melkmeisje linkshandige metseltroffel

Beste linkshandige metseltroffel

Het Melkmeisje linkshandige metseltroffel

of

Super Prof Metseltroffel

Beste platte metseltroffel

Super Prof Metseltroffel

of

Wat heb je aan een troffel?

Een troffel is om te beginnen een must om muren te metselen. Met een troffel plaats je mortel op een steen en voorzie je ook de zijkant van de vorige steen van wat van deze specie. Daarna plaats je de nieuwe steen op en tegen de mortel en tik je hem met de troffel op de juiste plaats zodat hij perfect in de rij ligt.

Een troffel is ook heel handig om tegels te plaatsen, zowel tegen een muur als op de vloer. Je schept dan de nodige lijm met een troffel op een lijmkam, waarmee je de lijm op de muur of op de vloer uitstrijkt. Daarna kun je de tegel plaatsen en perfect op zijn plaats positioneren met tikjes van je troffel.

Wil je een chape vloer leggen, dan moet je ook een goede troffel hebben. Met een troffel zorg je ervoor dat de laag chape zo vlak als een biljartlaken ligt. Soms is het resultaat van een chape vloer zo mooi, dat je dit effect ook in de eindlaag wil bereiken met beton. Dan spreekt je over een betonvloer of zelfs een troffelvloer. Dit om maar te zeggen dat een troffel belangrijk is om dit mooie egale effect te bereiken.

Er bestaan verschillende soorten troffels.

 • Pleistertroffels
 • Egaliseerspanen
 • Lijmkammen
 • Dakdekkerstroffels

Wil je een mooi beeld van hoe een troffel eruit ziet, dan kun je op bezoek gaan naar Kröller Möller, daar staat er een grote metalen en blauwgeschilderde troffel als kunstwerk.

In dit artikel gaan we dieper in op metseltroffels, of metseltruwelen, zoals deze werktuigen soms ook genoemd worden. We hebben vijf vaak verkochte troffels voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de troffels. Sowieso zijn alleen troffels met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een troffel om klussen snel en met weinig moeite op te knappen? Dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij aan de grootte van je project en je eigen voorkeuren voor werktuigen zoals troffels. We denken bijvoorbeeld aan het onderscheid tussen linkshandige en rechtshandige troffels. Pas dan kies je de juiste troffel voor de juiste klus.

Beste koop troffel met Arnhems model – Melkmeisje metseltroffel

Ben je gewoonweg op zoek naar de beste koop als troffel, dan kun je deze metseltroffel van het Melkmeisje blind kopen. Het is een soort klassiek werktuig waar je altijd mooi werk mee levert.

Om te beginnen is deze troffel van Het Melkmeisje gewoonweg een prima werktuig dat doet wat het moet doen. Het is een stevige troffel die mits de nodige zorg je hele leven lang meegaat. Daarnaast is de troffel ook nog eens voor verschillende soorten klussen geschikt. Dit zijn dan bijvoorbeeld metselklussen, maar ook voegklussen. Het is een op en top Nederlands product, wat ook altijd mooi meegenomen is natuurlijk.

Heeft deze metseltroffel van Melkmeisje ook nadelen, horen we je al vragen? Welnu, we noteren er toch wel enkele. Om te beginnen zijn we geen zo’n fan van het houten handvat. Ondanks een laagje lakwerk, neemt het behoorlijk wat vocht op als je het in een vochtige ruimte bewaart, en het gaat ook gemakkelijk splitsen. Nee, dan liever een metseltroffel met een handvat in kunststof of soft grip rubber. Omwille van zijn klassieke Arnhemse vorm is dit ook een troffel die vooral geoefende metselaars graag gebruiken. Als beginner koop je betere een kleinere metseltroffel.

Houten handvat kan splitsen door vocht.

Voordelen
 • Stevig
 • Voor voeg- en metselklussen
 • Nederlands product
Nadelen
 • Houten handvat
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een goede allround metseltroffel zoekt voor een behoorlijke prijs. Met deze troffel met Arnhems model ben je goed gewapend om allerlei voeg en metselklussen op te pakken. Dat het Melkmeisje bij de uitvoering van deze troffel vasthoudt aan een houten handgreep, vinden we een nadeel.

Beste allround troffel voor metsel en pleisterwerken – Dekor troffel

Wil je een troffel kopen, maar schrikt het grote aanbod je een beetje af? En wil je tegelijk een troffel die geschikt is om metselwerken en pleisterwerken op te knappen? Dan is deze Dekor troffel met een zacht handvat iets voor jou.

Om te beginnen is het een veelzijdig werktuig. De vorm is er op gericht om veel verschillende klussen mogelijk te maken. We denken aan het voegen tussen bakstenen, maar ook het egaliseren van chape of van pleister op muren. Dit kan dan zowel op grote platte vlakken als in nauwe hoeken en kantjes. Een ander voordeel is het gebruik van verenstaal. Dit is licht flexibel en geeft op een aangename manier mee als je een lading mortel of pleister op de troffel meeneemt.

Kritisch als we zijn, noteren we bij deze allround troffel voor pleister- en metselwerk ook wel enkele nadelen. Om te beginnen is het zeker geen goedkope troffel. Denk dus goed na of dit wel het werktuig is dat je nodig hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de troffel vrij groot is. Voor wie kleine handen heeft, of graag als kind al de nodige metselwerkjes leert opknappen, is de troffel van Dekor wat groot. Het is typisch een werktuig voor wie al goed geoefend is in het metselen, al kun je dit op zich natuurlijk niet echt een nadeel noemen.

De troffel is wat groot voor beginnende metselaars.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Gebruik van verenstaal
Nadelen
 • Wat groot
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een troffel met een goede prijs-kwaliteitsverhouding zoekt voor metsel- en pleisterwerken. De Dekor troffel heeft bovendien een zacht en goed in de hand liggend handvat. Hou er rekening mee dat dit eerder een troffel is voor metselaars met wat ervaring; de troffel is immers vrij groot.

Beste metseltroffel met zwanenhals – Jung metseltroffel

Ben je specifiek op zoek naar een troffel met een zwanenhals? Dan raden we je deze van het Duitse merk Jung aan. Een zwanenhals bij een troffel is vaak een persoonlijke voorkeur van metselaars en zorgt ervoor dat je een mooi overzicht hebt op je werk.

Om te beginnen is dit een troffel die perfect doet wat hij moet doen. Metselen, een chape leggen of een voeg opnieuw vullen met mortel, het kan allemaal met deze metseltroffel van het Duitse merk Jung. Daarnaast is het ook nog eens een werktuig waar het plezierig mee klussen is. Voor ons is dit te danken aan het gebruikte materiaal voor de troffel, namelijk verenstaal. Dit materiaal is licht en tegelijk sterk. De prijs-kwaliteitsverhouding ligt goed bij deze troffel met zwanenhals.

Heeft deze metseltroffel met zwanenhals van het merk Jung ook nadelen, horen we je vragen? Inderdaad, er zijn er wel enkele. Om te beginnen is de troffel niet goedkoop. Het is meteen al een behoorlijke investering, nog voor je aan je metselwerken begint. Daarnaast merken we op dat het handvat uit hout gemaakt is. Op zich een prima materiaal, maar het heeft als nadeel dat het snel splitst onder invloed van droogte en warmte. Een vochtige bewaarplaats is in die optiek evenmin goed voor dit werktuig. De troffel zelf is op zich wat groot, maar als je net een grote troffel zoekt is dit natuurlijk geen nadeel.

De troffel is niet goedkoop.

Voordelen
 • Rechts en links bruikbaar
 • Stevig roestvrij staal
 • Volgens DIN normen geproduceerd
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Houten handvat
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een metseltroffel met zwanenhals zoekt voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De metseltroffel ligt goed in de hand en laat je toe om vlot te voegen, te metselen en chape te egaliseren. De troffel is niet zo goedkoop, maar je krijgt dan ook wel een sterk werktuig voor je geld.

Beste linkshandige metseltroffel – Het Melkmeisje linkshandige metseltroffel

Wil je linkshandig metselwerk leveren, dan raden we je aan om de troffel van het Melkmeisje voor linkshandigen te kopen. Je hoeft trouwens niet altijd letterlijk linkshandig te zijn om een dergelijke troffel te gebruiken. Soms ben je door een situatie verplicht om linkshandig te werken, bijvoorbeeld in nauwe ruimtes.

De linkshandige metseltroffel van het Melkmeisje is om te beginnen een stevige en degelijke troffel. Het werktuig is voor diverse soorten metselklussen geschikt. Als linkshandige ben je blij dat er op deze manier aan je gedacht is. Je hoeft je dan immers niet altijd te schikken naar de werkmethoden van rechtshandigen, puur omdat ze in de meerderheid zijn. 

Ga je voor deze troffel van het Melkmeisje, dan kies je voor een op-en-top Nederlands product, wat toch ook altijd mooi meegenomen is.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze linkshandige metseltroffel van Het Melkmeisje. Linkshandig- of rechtshandig, de specifieke stand van de steel van deze troffel, maakt het werken ermee behoorlijk lastig voor de pols. Denk goed na over je werkhouding, zeker als je voor een grote metselklus staat.

Daarnaast zijn we niet zo’n liefhebber van het houten handvat van deze troffel. Hout heeft de neiging te krimpen of uit te zetten onder invloed van temperatuurschommelingen. Lopen deze schommelingen hoog op, dan kan het zelfs gebeuren dat het handvat wat losjes komt te zitten, waardoor je de troffel niet goed meer kunt gebruiken.

De troffel is wat groot.

Voordelen
 • Stevig
 • Nederlands product
 • Functioneel en voor diverse metselklussen geschikt
Nadelen
 • Belastend voor pols
 • Houten handvat
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie specifiek de beste koop als linkshandige metseltroffel zoekt. Als linkshandige kun je zo snel aan de slag voor allerlei metselwerken, voegwerken of chapewerken. De troffel is op zich wat groot, waardoor je er als beginnende metselaar wat mee moet leren werken.

Beste platte metseltroffel – Super Prof Metseltroffel

Sommige metselaars zweren bij platte metseltroffels. Ze zijn ook bijzonder handig om mortel of chape te egaliseren. De beste koop in dit verband is de metseltroffel van het merk Super Prof.

Deze platte metseltroffel lijkt wat vreemd qua vorm, maar je merkt snel dat je je pols er heel licht mee belast. Het is bovendien ook gewoon een lichte troffel, wat altijd mooi meegenomen is, zeker als je graag wat meer mortel op je troffel neemt. We zijn ook blij dat deze troffel uitgerust is met een soft grip handgreep. Zo kun je urenlang metselen zonder dat je handen pijnlijk aanvoelen. Het is een platte metseltroffel die ideaal is als je aan de slag gaat om muurtjes te metselen, maar ook best handig is om bijvoorbeeld chape te egaliseren.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Super Prof metseltroffel. Inderdaad, de merknaam van deze troffel is “Super Prof” en dat mag je gerust letterlijk nemen. Deze troffel is echt een speeltje voor professionele metselaars. Als doe-het-zelver moet je er wat mee leren werken vooraleer je een gaaf resultaat krijgt. Het blad van de troffel is relatief klein in vergelijking met andere gelijkaardige werktuigen; hier moet je als beginnend metselaar wat aan wennen. Daarnaast is deze troffel niet zo goedkoop, wat we ook altijd wel een nadeel vinden.

Je moet leren werken met deze troffel.

Voordelen
 • Weinig belastend voor je pols
 • Licht qua gewicht
 • Soft grip handgreep
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Je moet er mee leren werken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als platte metseltroffel zoekt. De specifieke positionering van het handvat maakt van deze troffel het ideale werktuig om bijvoorbeeld een laag chape te leggen die zo egaal is als een biljartlaken. Hou er rekening mee dat je ook precies door de specifieke positie van het handvat wat moet leren werken met deze metseltroffel.

Koopgids

Nu we de beste troffels op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een troffel koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een troffel moet voldoen.

Wil je een troffel kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het werktuig goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een troffel op een rij.

Voor wie is een troffel bestemd?

De troffel is een must als je wil metselen. Zoals in de inleiding gesteld, gebruik je een troffel om bakstenen aan een muur toe te voegen of de voeg af te werken. Een metseltroffel bestaat uit een driehoekig of vierkant troffelblad en een handvat van hout of kunststof.

Hoe bepaal je de grootte van het blad van een troffel?

Bij het kiezen van de juiste troffel, moet je je altijd laten leiden door de grootte van de bakstenen. Het blad van de troffel moet ongeveer even groot zijn als de stenen, zodat de troffel het oppervlak van een baksteen volledig kan vullen met een schep mortel.

De vorm van een troffel

Het belangrijkste verschil tussen troffels onderling is naast de breedte de vorm van het troffelblad. Als je een driehoekige troffel gebruikt, moet je letten op het optimale zwaartepunt. Dit is vooral belangrijk om de pols te beschermen bij langdurig werk.

In vele gevallen is het zwaartepunt van in de handel verkrijgbare troffels niet gunstig, zodat je als metselaar het troffelblad zelf met de hamer gaat uitlijnen. Dit zwaartepunt kun je trouwens gemakkelijk controleren door de troffel op de wijsvinger onder het handvat te plaatsen. Als het zwaartepunt optimaal is, moet het troffelblad horizontaal staan.

Troffel vorm

Een relatief brede troffel met een ronde punt noemt men een troffel van het Arnhems model. We kunnen niet precies achterhalen van waar die naam komt; een gok is dat het te maken heeft met de heropbouwwerken na de Tweede Wereldoorlog in de streek van Arnhem.

Troffels voor linkshandigen of rechtshandigen

Er zijn troffels voor links- en rechtshandigen, zoals je in onze top vijf kunt ontdekken. Maar wat is nu het verschil tussen een troffel voor linkshandigen en voor rechtshandigen?

 • Voor rechtshandigen bevindt de gebogen troffelzijde zich rechts aan de troffel.
 • Bij troffels voor linkshandigen bevindt de gebogen troffelzijde zich links van de troffel.

Deze gebogen zijde is van belang voor het zwaartepunt van de troffel. Schep je van je linkerzijde mortel, dan moet dit zwaartepunt enigszins anders zijn dan wanneer je vanuit de andere richting werkt.

De keuze van een troffel voor linkshandigen of voor rechtshandigen hangt vaak ook van de situatie af. In een nauwe ruimte kan het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om op een manier te werken waarbij een linkshandige troffel beter werkt.

De plooibaarheid van het staal

Bij sommige troffels is het staal uitgehard en niet plooibaar. Andere troffelbladen hebben meer veerkracht.

Beide systemen hebben voor- en nadelen. Met een harde troffel kun je mortel goed en egaal aandrukken, terwijl een veerkrachtige troffel voordelen biedt bij het opscheppen van mortel.

Het handvat

Muren metselen is een klus waar je niet in een-twee-drie mee klaar bent. Begin je te metselen, dan moet je goed voorbereid zijn en je krachten zo veel mogelijk sparen. Daarom is het zeker belangrijk om te kijken naar het handvat.

 • Een handvat in hout heeft het voordeel dat het transpiratie en ander vocht goed opneemt, waardoor je een goede grip behoudt. Het nadeel is dat hout kan uitzetten of kan krimpen onder invloed van de temperatuur.
 • Een handvat in kunststof of een handvat dat belegd is met soft grip rubber, ligt lekker in de hand, waardoor je er de hele dag mee kunt doorwerken. Soms is dit soft grip rubber ook niet goed tegen warmte of zonlicht bestand, waardoor het verslijt.

Het komt er dus vooral op aan om zelf goed te bedenken wat voor jou de grootste voordelen zijn en je keuze hieraan aan te passen.

Reinig steeds een troffel na gebruik

Reinig na je klus altijd direct je troffel. Doe je dit niet, dan moet je voor je aan een volgende metselsessie begint eerst de gedroogde mortel van het werktuig kloppen, waardoor je troffel kan vervormen of het handvat kan loskomen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over troffels. Een troffel kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een troffel gebruikt en voor welke soort metselklussen het werktuig geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze.

Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als metselaar en wil je meteen een professionele troffel? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen. Heb je nog bepaalde vragen over troffels, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste troffel. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een troffel die geschikt is voor jou. Veel succes met de aankoop van jouw nieuwe troffel!

Tresna.nl
Logo