Het verwijderen van behang

Als je een kamer wilt verbouwen, doe je er goed aan om ook de muren aan te pakken. De muren hebben namelijk een grote invloed op het uiterlijk van de kamer. Op de muren kan verf zitten, maar

Muur behangen

Muur behangen

men kiest ook vaak voor behang. Het verwijderen van oud behang is altijd een leuke klus. Hedendaags zijn hier meerdere manieren voor.

In dit artikel geven we jou handige tips voor het verwijderen van oud behang. Hierbij bekijken we meerdere methoden, waarbij we onder andere onderscheid maken in het verwijderen van behang met of zonder gereedschap. In dit geval bedoelen we met gereedschap een heus stoomapparaat. Met een stoomapparaat is het behoorlijk simpel om oud behang te verwijderen.

Bij het verwijderen van oud behang is het sowieso aan te raden om hier de tijd voor uit te trekken. Het komt meer dan eens voor dat het niet zo makkelijk is als men van tevoren dacht. Onze eerste tip luidt dan ook: onderschat het niet en trek er voldoende tijd voor uit.

De onderstaande tips zorgen ervoor dat je op een relatief makkelijke en snelle manier het oude behang kan verwijderen. Tevens geven we handige tips voor het verwijderen van behang, terwijl er obstakels in de muur zitten zoals een stopcontact of een lichtknopje.

De voorbereiding

Zoals bij meerdere klussen staat of valt alles met een gedegen voorbereiding. Het gezegde luidt niet voor niks ‘een goed begin is het halve werk’. Dat is zeker van toepassing bij het verwijderen van behang.

De eerste stap die je dient te ondernemen, is om de vloer af te dekken. Bij het verwijderen van behang zal je namelijk veel water moeten gebruiken. Je wilt uiteraard niet dat je vloerbedekking of tegels helemaal nat worden. Dek daarom de vloer goed af met bijvoorbeeld een afdekzeil.

Een andere stap die aan te raden is, is om de meterkast in te duiken. In de meterkast kan je de zekering/de knop voor de betreffende ruimte even uitschakelen. Op die manier hoef je niet bang te zijn voor stopcontacten die je gedurende de verwijdering tegen komt.

Als je stopcontacten in de betreffende muur hebt zitten, is het van belang om deze los te schroeven. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een passende schroevendraaier. Het los schroeven is vervolgens geen hogere wiskunde.

Als je bijvoorbeeld een slaapkamer opnieuw gaat behangen, heb je te maken met meubels. Deze meubels kunnen in de weg staan bij het verwijderen van het oude behang. Zorg er daarom voor dat de meubels tijdelijk uit de kamer worden gehaald. Een andere mogelijkheid is om de meubels in het midden van de kamer te zetten, zodat in ieder geval de muren vrij zijn.

Methodes

In de inleiding van dit artikel gaven we al aan dat er meerdere mogelijkheden zijn met betrekking tot het verwijderen van behang. Hieronder kan je de verschillende methodes raadplegen. Bij sommige methodes wordt er gebruik gemaakt van een zogeheten stoomapparaat. Meer informatie daarover kan je aan het einde van dit artikel lezen onder het kopje ‘Behang verwijderen met stoomapparaat (gehuurd)’.

Methode 1: Behang afweken

Een van de meest gebruikte methodes is het afweken van het behang. Dit komt er in feite op neer dat je het behang zo nat maakt, waardoor het behang vanzelf los weekt. Bij deze methode heb je dan ook niet veel bijzondere gereedschappen nodig. Het enige wat je nodig hebt is een emmer met water, een spons of een borstel.

Het is de bedoeling dat je het behang nat maakt met de spons of met de borstel. Uiteindelijk zal het behang dan los weken, waardoor je het simpel van de muur af kan trekken.

Tip nummer 1: gebruik hierbij warm water. Warm water zorgt ervoor dat het behang veel sneller los geweekt wordt.

Tip nummer 2: we willen je aanraden om van boven naar beneden te werken bij deze methode. Als je boven begint, zal er vanzelf water naar beneden sijpelen. Het behang aan de onderkant krijgt dan vanzelf al water over zich heen.

Tip nummer 3: bij een doe-het-zelf zaak kan je speciaal weekmiddel aanschaffen. Dit weekmiddel dien je te mengen met het warme water. Een andere mogelijkheid is om een beetje azijn toe te voegen aan het warme water.

Methode 2: Behang afstomen

Stoomapparaat

Stoomapparaat

Een andere mogelijkheid dien je uit te voeren met iets grover geschut. Bij het afstomen van het behang heb je namelijk een stoomapparaat nodig. Dit apparaat zorgt ervoor dat het behang ‘gestoomd’ wordt en daardoor vanzelf los laat.

De gebruiksaanwijzing bij deze methode is relatief simpel. Met het stoomapparaat beweeg je van boven naar beneden over de muur heen. Nadat je dit gedaan hebt, kan je met een spatel gemakkelijk het behang verwijderen.

Tip nummer 1: werk ook hierbij van boven naar beneden. Het zwaarste is namelijk om het stoomapparaat boven je hoofd te houden.

Tip nummer 2: huur het stoomapparaat. Dat is een stuk goedkoper dan het aanschaffen van een dergelijk apparaat.

Tip nummer 3: als je het stoomapparaat op een haspel aansluit, moet je voorzichtig te werk gaan. De haspel kan namelijk oververhit raken en dat wil je absoluut voorkomen. Rol daarom de haspel altijd volledig uit.

Methode 3: Behang van de muur af trekken

Door de jaren heen zijn er meerdere soorten behang op de markt gekomen. Elk soort behang bepaalde eigenschappen, waarbij met name het vinylbehang en glasvezelbehang specifieke eigenschappen hebben.

Bij vinylbehang is er sprake van een compleet gesloten structuur. Als je dit behang nat maakt, wordt dus alleen het behang nat. De lijm laag die tussen het behang en de muur zit, wordt echter niet nat. Bij het losweken van het behang is het echter juist van belang dat de lijm laag nat wordt en vanzelf los weekt.

Bij vinylbehang is het wel mogelijk om het behang met de hand van de muur af te trekken. Houd er rekening mee dat veel meer tijd in beslag gaat nemen.

Tip nummer 1: prik enkele gaatjes in het vinylbehang. Door deze gaatjes kan het water wél naar de lijm laag toe gaan. Het moet dan dus wel lukken om het behang los te weken.

Glasvezelbehang verwijderen

Het verwijderen van glasvezelbehang is nóg lastiger. Glasvezelbehang heeft enkele specifieke eigenschappen, waardoor bovenstaande methodes niet werken.
Bij glasvezelbehang is het dan ook aan te raden om het oppervlak volledig te plamuren. Vervolgens kan dit overgeschilderd worden. Het glasvezelbehang vormt dan een ondergrond voor de nieuwe verflaag.

Let hierbij dan wel goed op dat je de volledige muur gaat plamuren. Het is absoluut niet netjes als er nog oneffenheden in de muur zitten. Zorg dus dat de muur volledig glad is en verf daarna over het glasvezelbehang heen.

Behang verwijderen zonder stoomapparaat

Stoomapparaat behang

Stoomapparaat behang

Bij het verwijderen van behang kan je dus gebruik maken van meerdere methodes. Elke methode heeft zo zijn voordelen. Als je zo goedkoop mogelijk uit wil zijn, is het aan te raden om alles met de hand te doen.

Dat betekent dat je voor methode 1 (behang afweken) of voor methode 3 (behang aftrekken) moet kiezen. Deze methodes zijn uit te voeren zonder daarbij gebruik te maken van een stoomapparaat.

Behang verwijderen met stoomapparaat (gehuurd)

Het verwijderen van behang met een stoomapparaat gaat ongelooflijk snel en makkelijk. Het stoomapparaat doet in feite alles. Als je besluit om een stoomapparaat te gebruiken, kan je er voor kiezen om deze te kopen of te huren.

Ons advies luidt om het stoomapparaat te huren. Het aanschaffen van een stoomapparaat is zonde, aangezien je dit stoomapparaat zeer incidenteel zal gebruiken. Bovendien zijn de huurprijzen van een stoomapparaat keurig.

Onderstaande video laat duidelijk zien hoe een stoomapparaat werkt. Bovendien krijg je een idee hoe je het apparaat dient te gebruiken.

Besluit:

Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van de verschillende methodes. Het verwijderen van behang wordt vaak gezien als een leuke klus, maar je moet er wel de tijd voor uittrekken. Bovenstaande tips zorgen er in ieder geval voor dat je het voor jezelf een stuk makkelijker kan maken.

Bedenk ook goed of je gebruik wil maken van een stoomapparaat of niet. Mocht je toch graag een stoomapparaat willen gebruiken, luidt ons advies om deze te huren. Dat is kostentechnisch een stuk interessanter.

We wensen je alvast veel succes met het verwijderen van het behang. Nadien kan je genieten van een nieuw en prachtig uiterlijk van de muren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo