Recht zagen, zo doe je dat!

Ben je gek op doe-het-zelven? Dan weet je als geen ander dat het belang van het juiste gereedschap ontzettend groot is. Wil je bijvoorbeeld een rechte zaagsnede uitvoeren? Dan heb je de juiste zaagmachine nodig. Verder moet je ook precies weten hóe je recht moet zagen.

Recht zagen gids

Daarvoor ben je in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we van A tot Z hoe je recht kunt zagen. Hierbij zoomen we in op alle soorten zaagmachines. Zoek dus de zaagmachine op waar je gebruik van maakt en lees hoe je hiermee recht kunt zagen.

Is recht zagen moeilijk? Nee, op zich niet. Als je precies weet wat je aan het doen bent, is het vrij eenvoudig om recht te zagen. Daarbij moeten we wel aangeven dat je een paar toebehoren kunt gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is een geleiderail; met zo’n rail is het een stuk eenvoudiger om recht te zagen.

Enfin, in dit artikel vertellen we je graag alles over het maken van rechte zaagsneden. Neem onze tips en informatie door, pak je zaagmachine bij de hand en kom direct in actie.

Wat is het belang van recht zagen?

Wij hebben uiteraard niet zonder reden alle informatie voor in dit artikel verzameld. Nee, dit hebben we gedaan omdat recht zagen van groot belang is:

 • Nauwkeurigheid. Zorg je voor een 100% rechte zaagsnede? Dan zorg je hiermee voor de gewenste nauwkeurigheid. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk als je een vloer aan het leggen bent. Ook als je zelf houten meubelen maakt, is deze nauwkeurigheid van essentieel belang.
 • Perfecte pasvorm. Ben je bijvoorbeeld zelf meubelen aan het maken? Dan komt alles aan op pasvorm. De perfecte pasvorm creëer je door 100% rechte zaagsneden te maken. Uiteraard gaat dit hand in hand met de hierboven benoemde nauwkeurigheid.
 • Efficiënt zagen. Door recht te zagen, zaag je ook zo efficiënt mogelijk. Dit houdt onder meer in dat het zaagblad zo min mogelijk slijt. Met het oog op de levensduur van het zaagblad is deze efficiëntie onwijs belangrijk.
 • Veilig zagen. Zaag je 100% recht? Dan zaag je ook op een veilige manier. Door 100% recht te zagen, weet je precies wat het zaagblad gaat doen. Het zaagblad kan geen onvoorspelbaar gedrag vertonen, waardoor recht zagen extra veilig is.
 • Besparing van materiaal. Wist je dat je door recht te zagen ook materiaal kunt besparen? Ja, zeker. Dit zou je eigenlijk voor de gein eens uit moeten proberen. Pak twee MDF platen en zaag in één plaat volledig rechte banen uit en in de andere plaat kromme banen. Je ziet dan direct dat je met de rechte banen alles uit het materiaal weet te halen.
 • Stuk mooier om te zien. Als je 100% rechte zaagsneden maakt, pakt het zaagwerk ook een stuk mooier uit. Dit is wel zo fijn als je bijvoorbeeld met het maken van meubelen bent. Of als je een deel van je houten vloer of laminaat bij moet zagen. Op het gebied van esthetiek speelt recht zagen dus ook een belangrijke rol.

Kan iedereen recht zagen?

Ja, uiteindelijk is iedereen in staat om recht te zagen. Wél is het onwijs belangrijk om hier de juiste hulpmiddelen voor in huis te halen. Verderop in dit artikel bespreken we wat je zoal nodig hebt om recht te kunnen zagen.

Kun je in elk materiaal recht zagen?

Ja, het is mogelijk om in elk materiaal recht te zagen. De mate van gemak is hierbij wel per materiaalsoort verschillend. Dat geldt ook voor de manier van zagen.

Voor sommige materialen moet je een net iets andere zaagtechniek aanhouden. De belangrijkste zaagtips per materiaalsoort hebben we voor je verzameld:

 • Hout. Het is vrij eenvoudig om in hout recht te zagen. Dit doe je vooral met een tafelzaag, handzaag of cirkelzaag vrij eenvoudig. Wel kan het handig zijn om een extra accessoire te gebruiken, zoals een geleider of verstekbak.
 • Metalen. Het is iets lastiger om in metalen, zoals staal of aluminium, recht te zagen. Dit komt vooral door de hardheid van het materiaal. Het is daarom ontzettend belangrijk om de juiste zaagbladen voor metaalsoorten te gebruiken.
 • Kunststoffen. Het is niet al te lastig om recht te zagen in kunststoffen. Gebruik hiervoor het juiste zaagblad. Daarbij is het vooral van belang dat het zaagblad in staat is om warmte goed af te voeren. Hiermee voorkom je dat de kunststoffen vervormen of smelten.
 • Steen of tegels. Voor het recht zagen van steen en tegels heb je speciale gereedschappen nodig. Je kunt voor onder meer een slijptol of een tegelzaag kiezen. Het advies is om altijd gebruik van waterkoeling te maken, waarmee je oververhitting weet te voorkomen.

Met andere woorden: je kunt zeker in elk materiaal recht zagen. Wat je hiervoor nodig hebt, is per materiaal verschillend. Ook is dit afhankelijk van de ervaring die je hebt. Ook dat is iets waar we verderop graag even op terugkomen.

Wat heb je nodig om recht te zagen?

Recht zagen kán een koud kunstje zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als je de beschikking over de juiste gereedschappen en hulpmiddelen hebt. Wij raden je daarom aan om sowieso onderstaande hulpmiddelen in huis te halen.

Een betrouwbare zaagmachine

Voor recht zagen heb je sowieso een betrouwbare zaagmachine nodig. De zaagmachine moet fijn te bedienen zijn, moet precies doen wat je wilt dat ‘ie doet en moet bij voorkeur van handige extra’s voorzien zijn.

Voor welke zaagmachine je het beste kunt kiezen, hangt volledig van je klus af. Mede daarom bespreken we verderop in dit artikel pér zaagmachine hoe je recht kunt zagen!

Een geleiderail

Maak je bijvoorbeeld gebruik van een cirkelzaag? Dan heb je absoluut baat bij een geleiderail. Dit is een rechte rail die je aan het zaagblad van een zaagmachine kunt koppelen. Je hoeft vervolgens alleen maar langs deze rechte rail te zagen. Dáármee verkrijg je snel de gewenste rechte zaagsnede.

Een verstekbak

Wil je graag in een hoek 100% recht zagen? Dit klinkt als een paradox, maar dat is niet het geval. Je kunt zeker in verstek zagen en toch een rechte zaagsnede maken. Hiervoor is het verstandig om een goede verstekbak te gebruiken.

Meetgereedschap

Om een 100% nauwkeurige zaagsnede te kunnen maken, heb je ook meetgereedschap nodig. Althans; dat is in veel situaties het geval. Je kunt hierbij onder meer aan een meetlint, een liniaal of een hoekmeter denken. Dit zijn handige hulpmiddelen waarmee je recht zagen (nog) eenvoudiger maakt.

Goede verlichting

Wil je 100% recht zagen? Dan moet je goed zicht op het te zagen object hebben. Je moet daarom te allen tijde zorgdragen voor goede verlichting. Deze verlichting kun je op twee verschillende manieren creëren:

 • Met een ingebouwde werklamp. Het is mogelijk om voor een zaagmachine met ingebouwde werklamp te kiezen. Dankzij deze lamp heb je echt perfect zicht op het object dat je wilt bewerken.
 • Met een losse lamp. Je kunt uiteraard ook van een losse lamp gebruik maken. Dit kan een plafondlamp zijn, maar kan ook een lamp zijn die je naast het te zagen object neer kunt zetten.

Klemmen of bankschroef

Wil je een grotere plaat keurig op maat zagen? Of wil je juist een kleiner object op maat zagen? In beide gevallen kun je klemmen of bankschroeven gebruiken. Dit zijn handige hulpmiddelen waarmee je het object volledig vast kunt leggen.

Is dit belangrijk? Ja, zonder enige twijfel. Als je een 100% rechte zaagsnede wilt maken, is het niet wenselijk dat het object plots een klein beetje verschuift. Maak daarom zeker gebruik van klemmen en bankschroeven, mocht je deze mogelijkheid hebben.

Potlood

Om een 100% rechte zaagsnede te maken, is ook een potlood essentieel. Althans; daar denken veel doe-het-zelvers zo over. Veel doe-het-zelvers zweren bij een potlood, omdat ze hier snel een markering mee kunnen maken. Dit komt zowel de snelheid als de nauwkeurigheid ten goede.

Juiste zaagtechniek

Het is ook van essentieel belang om over de juiste zaagtechniek te gebruiken. Dit omvat onder meer het overbrengen van een constante druk, het gebruik maken van de volledige lengte van het zaagblad en het zagen in een gecontroleerde snelheid.

Uiteraard is dit wel per zaagmachine verschillend. Maak je bijvoorbeeld van een decoupeerzaag gebruik? Dan kun je eenvoudig de gewenste zaagsnelheid instellen. Maak je echter van een handzaag gebruik? Dan komt echt alles op je eigen zaagtechniek aan.

Voldoende tijd

Ben je bezig met een leuke zaagklus? Dan is het hoe dan ook verstandig om hier voldoende tijd voor uit te trekken. Dat is zéker het geval als je naar perfectie streeft. Om een 100% rechte zaagsnede te maken, heb je simpelweg enige tijd nodig. Houd voldoende tijd vrij en werk daarmee toe naar perfectie.

Recht zagen: per zaagmachine uitgelicht

Zo, je weet nu precies wat je nodig hebt om recht te zagen. Ook weet je dat het – in principe – mogelijk is om in elk materiaal recht te zagen. Het enige dat nu nog ontbreekt, is een stappenplan per zaagmachine.

Die stappenplannen vind je hieronder. Per zaagmachine hebben wij een stappenplan gemaakt, waarmee je eenvoudig een rechte zaagsnede kunt maken. Per zaagmachine bespreken wij ook nog de belangrijkste aandachtspunten. Neem al deze informatie en tips goed in je op en voer vervolgens je zaagklussen 100% nauwkeurig uit!

Recht zagen met een handzaag

Bahco Handzaag 550 mm beste

Wil je met een handzaag een 100% rechte zaagsnede maken? Dan is het wenselijk dat je hier enige ervaring mee hebt. Zo moet je je hand trainen om zo min mogelijk te trillen, aangezien dat van invloed is op de zaagsnede. Verder raden wij je aan om vooral dit stappenplan te volgen:

 • Stap 1: bereid het materiaal goed voor. Wat voor materiaal wil je precies op maat zagen met je materiaal? Controleer dit materiaal op mogelijke spijkers, schuur het mogelijk even bij en markeer waar de zaagsnede moet komen.
 • Stap 2: maak het materiaal goed vast. Wil je bijvoorbeeld een rechte zaagsnede in een houten plank maken? Maak deze houten plank dan goed vast. Je kunt dit bijvoorbeeld met klemmen of een bankschroef doen.
 • Stap 3: pak de juiste handzaag erbij. Het is niet zo dat je met elke handzaag in elk materiaal recht kunt zagen. Voor precisiezaagwerk in hout heb je bijvoorbeeld een fijngetande handzaag nodig.
 • Stap 4: neem de juiste houding aan. Bij het recht zagen met een handzaag komt het meeste aan op techniek. Het is daarom van belang om vanaf het eerste moment de juiste houding aan te nemen. Dit betekent onder andere dat je in een comfortabele positie moet staan vanwaaruit je perfect zicht hebt op de zaaglijn.
 • Stap 5: plaats de zaag aan het begin van de zaaglijn. Bij stap 1 heb je, als het goed is, de markering van de zaaglijn gemaakt. Het is nu zaak om de zaag aan het begin van deze zaaglijn te plaatsen en je ogen volledig op de zaaglijn gericht te houden.
 • Stap 6: beweeg de zaag gecontroleerd heen en weer. Je moet nu de handzaag gecontroleerd heen en weer bewegen. Probeer hierbij zoveel mogelijk lengte van het zaagblad te benutten. Ook is het belangrijk om één vaste snelheid aan te houden. Ondertussen moet je je ogen gericht houden op de zaaglijn.
 • Stap 7: controleer of de zaag nog recht loopt. Tijdens het recht zagen met een handzaag moet je regelmatig een controle uitvoeren. Dit doe je door de handzaag even uit de zaaglijn te halen en vervolgens te checken of de zaag nog recht loopt.
 • Stap 8: voltooi de rechte zaagsnede. Ben je bijna aan het einde van de zaaglijn uitgekomen? Verminder dan de druk op de zaag; hiermee voorkom je het splijten of het breken van het materiaal. Zaag vervolgens rustig door totdat het materiaal volledig doorgezaagd is.
 • Stap 9: bewerk de zaagsnede na. Het is nu zaak om de zaagsnede nog even na te bewerken. Dit doe je bijvoorbeeld met een schuurpapier of vijl; hiermee kun je randen van de zaagsnede nog zuiverder maken.

Is het lastig om recht te zagen met een handzaag? Nou, het is lastiger dan bij andere zaagmachines het geval is. Dit komt vooral doordat je bij een handzaag alles zelf moet doen. Je moet zelf de zaag richten. Je moet zelf de zaag aandrijven. En je moet zelf de totale controle over de zaagmachine houden.

Tips om recht te zagen met een handzaag

Graag maken wij het zo makkelijk mogelijk voor je om recht te zagen met een handzaag. Dit doen we onder meer met onderstaande tips die wij voor je verzameld hebben:

 • Gebruik een zaaggeleider. Vind je het lastig om 100% rechte zaagsneden met een handzaag te maken? Dan kun je voor een zaaggeleider kiezen. Zo’n geleider leg je langs de zaaglijn neer, waarna je alleen maar de zaaggeleider hoeft te volgen.
 • Markeer de zaaglijn duidelijk. Het is ook belangrijk om de gewenste zaaglijn duidelijk te markeren. Zorg voor een dikke en duidelijke potloodstreep.
 • Gebruik de juiste zaagtechniek. Bij het recht zagen met een handzaag komt alles op zaagtechniek aan. Begin daarom eerst met een korte en lichte haal en breid dit vervolgens gaandeweg uit. Laat de zaagmachine ook zoveel mogelijk glijden in plaats van dat je gaat duwen.
 • Hou je ogen op de zaaglijn gericht. Bij het recht zagen met een handzaag komt alles op focus aan. Het advies is daarom om je ogen volledig op de zaaglijn gericht te houden.
 • Maak gebruik van een goede handzaag. Het advies is ook om een goede handzaag te gebruiken. De handzaag moet vlijmscherp zijn en moet geschikt zijn voor het materiaal dat je wilt bewerken. Neem zeker ons artikel beste handzaag door, mocht je nog een nieuwe handzaag nodig hebben!

Recht zagen met een cirkelzaag

Black & Decker BDCCS18N-XJ cirkelzaag accu

Is het mogelijk om met een cirkelzaag een 100% rechte zaagsnede te maken? Ja, dit is zonder enige twijfel mogelijk. Je kunt hiervoor het beste dit stappenplan aanhouden:

 • Stap 1: bereid het materiaal voor. Wat voor object wil je met je cirkelzaag bewerken? Bereid allereerst dit materiaal goed voor. Verwijder alle oneffenheden, markeer een duidelijke zaaglijn en zorg dat je goed licht op de zaaglijn hebt.
 • Stap 2: stel de cirkelzaag in. Het is vervolgens belangrijk om de cirkelzaag goed in te stellen. Zo moet je het juiste cirkelzaagblad gebruiken. Ook is het belangrijk om de zaagdiepte goed in te stellen, mocht je deze mogelijkheid op je cirkelzaag hebben.
 • Stap 3: monteer de geleiderail. Het is daarna verstandig om de geleiderail aan de cirkelzaag vast te maken. Heb je geen geleiderail? Dan komt het vooral op je zaagtechniek aan.
 • Stap 4: positioneer de zaag goed. Het is nu zaak om de cirkelzaag goed te positioneren. Dit doe je door ‘m tegen het begin van de zaaglijn aan te houden, maar nog niet in het materiaal te duwen.
 • Stap 5: zet de cirkelzaag aan. Je kunt nu de cirkelzaag aanzetten en de gewenste zaagsnelheid instellen. Start op een lagere snelheid en laat ‘m volledig tot snelheid komen, voordat je begint met zagen. Duw nu de zaag langzaam langs de geleider, waarbij je je ogen continu op de zaaglijn moet houden.
 • Stap 6: volg de geleiderail. Het is nu zaak om de geleiderail nauwkeurig te volgen. Voorkom hiermee dat je gaat forceren; de cirkelzaag moet al het werk doen.
 • Stap 7: voltooi de zaagsnede. Het is nu vrij eenvoudig om de zaagsnede te voltooien. Zaag tot het einde van het object door, houd de cirkelzaag in dezelfde hoek en houd de cirkelzaag volledig stabiel.
 • Stap 8: werk de zaagsnede af. Tot slot kun je de zaagsnede nog afwerken. Met bijvoorbeeld een vijl of schuurpapier kun je de randjes netjes maken.

Tips om recht te zagen met een cirkelzaag

Recht zagen met een cirkelzaag kán lastig zijn. Door onderstaande tips op te volgen, maak je het maken van een rechte zaagsnede met een cirkelzaag zo eenvoudig mogelijk:

 • Laat de cirkelzaag het werk doen. Het is vooral van belang dat je de cirkelzaag het werk laat doen. Het enige dat jij hoeft te doen, is de machine te bewegen. De machine zelf zorgt voor de benodigde kracht.
 • Gebruik een geleider. Het is toch wel erg verstandig om een geleider te gebruiken. Hiermee maak je recht zagen met een cirkelzaag in ieder geval een stuk eenvoudiger. Bijkomend voordeel is dat je de rechte zaagsnede een stuk sneller zaagt.
 • Neem een juiste houding aan. Ten opzichte van de zaaglijn moet je een juiste houding aannemen. Je moet zelf altijd zicht op de zaaglijn hebben. Ook moet je zo comfortabel mogelijk staan; je hoeft zelf geen kracht te leveren.
 • Stel de zaagdiepte goed in. Het kan ook erg handig zijn om de zaagdiepte goed in te stellen. Dit is echter niet bij elke cirkelzaag mogelijk. Ga goed na wat bij jouw cirkelzaag mogelijk is en stel de zaagdiepte eventueel naar wens in.
 • Gebruik de beste cirkelzaag. Tevens is het belangrijk om de juiste cirkelzaag te gebruiken. Deze cirkelzaag moet een vlijmscherp zaagblad hebben, moet krachtig genoeg zijn en moet naar wens volledig instelbaar zijn. Niet helemaal tevreden over je huidige cirkelzaag? Kies dan voor de beste cirkelzaag. Of idealiter voor de beste cirkelzaag met geleiderail.

Recht zagen met een tafelzaag

maken van een zaagtafel

Bij een tafelzaag komt alles op nauwkeurigheid en veiligheid aan. De werking van deze zaagmachine is significant anders, aangezien je niet het zaagblad beweegt maar het object. Dit maakt het des te uitdagender om recht te zagen met een tafelzaag. Volg idealiter dit stappenplan op om zo goed mogelijk recht te zagen:

 • Stap 1: denk aan je veiligheid. Het is allereerst van belang om aan je veiligheid te denken. Draag werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een gehoorbeschermer.
 • Stap 2: bereid het materiaal voor. Wat wil je precies bewerken met je zaagmachine? Bereid het betreffende object voor, onder meer door oneffenheden uit het materiaal te halen.
 • Stap 3: stel de tafelzaag in. Het is nu zaak om de tafelzaag naar wens in te stellen. Zorg voor een geschikt zaagblad en stel de zaaghoogte naar wens in.
 • Stap 4: monteer een geleider. Je kunt er nu voor kiezen om een geleider aan de tafelzaag vast te maken. Wij raden je zeker aan om dit te doen, aangezien je het recht zagen hiermee een stuk makkelijker voor jezelf maakt.
 • Stap 5: markeer de zaaglijn. Op het object kun je nu de gewenste zaaglijn markeren. Doe dit bij voorkeur met een potlood.
 • Stap 6: positioneer het object. Het is nu zaak om het object te positioneren. Houd hem in de buurt van de tafelzaag, maar laat ‘m nog niet in contact komen met het zaagblad.
 • Stap 7: zet de tafelzaag aan. Zet nu de tafelzaag aan en laat ‘m rustig zijn werk doen totdat ‘ie op volle toeren draait. Je kunt nu voorzichtig het object langs het zaagblad bewegen.
 • Stap 8: houd het object goed vast. Bij een tafelzaag moet je dus het object bewegen in plaats van de zaagmachine zelf. Zorg er goed voor dat je het object goed vasthoudt en zet vooral niet te veel kracht. De zaagmachine moet al het werk voor je doen.
 • Stap 9: voltooi de zaagsnede. Het is nu zaak om vooral rustig te blijven en de zaagsnede te voltooien. Nadien kun je de zaagtafel uitschakelen.
 • Stap 10: controleer de zaagsnede. Controleer nu de zaagsnede. Ga goed na of ‘ie 100% recht is. Ga tevens goed na of je mogelijk nog de randen op moet schuren.

Recht zagen met een tafelzaag is niet te vergelijken met recht zagen met andere zaagmachines. Dit komt puur doordat het zaagblad stil staat en je het object moet bewegen. Dit vergt om een andere aanpak.

Tips om recht te zagen met een tafelzaag

Wil je zo goed mogelijk recht zagen met een tafelzaag? Volg dan vooral deze 5 tips op:

 • Laat de zaagmachine het werk doen. Het is vooral van belang dat je de zaagmachine al het werk laat doen. Jij hoeft alleen maar rustig het object langs het zaagblad heen te duwen.
 • Stel de machine goed naar wens in. Bij een goede tafelzaag heb je de beschikking over veel instelmogelijkheden. Stel de machine geheel naar wens in, voordat je de zaagklus aanvangt.
 • Gebruik idealiter de zaaggeleider. Bij veel zaagtafels krijg je de beschikking over een zaaggeleider. Ons advies is om die vooral te gebruiken; daarmee zaag je een stuk sneller en nauwkeuriger.
 • Beweeg het object gelijkmatig. Het is dus van belang om de tafelzaag al het werk te laten doen. Tegelijkertijd is het van belang om het object gelijkmatig te bewegen. Duw niet te hard, maar hou een gecontroleerde snelheid aan.
 • Gebruik de beste tafelzaag. Wil je 100% recht zagen met een tafelzaag? Dan moet je volledig kunnen bouwen en vertrouwen op de nauwkeurigheid van de tafelzaag. Ons advies is daarom om de beste tafelzaag te gebruiken!

Recht zagen met een decoupeerzaag

Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig – hout decoupeerzaag

Heb je de beschikking over een goede decoupeerzaag? Dan kun je de nodige zaagklussen uitvoeren, dankzij de veelzijdigheid van een decoupeerzaag. Kun je ook recht zagen met een decoupeerzaag? Ja, dat kun je zeker, indien je dit stappenplan goed opvolgt:

 • Stap 1: bereid het materiaal voor. Je moet allereerst het materiaal goed voorbereiden. Haal oneffenheden uit het materiaal en breng nauwkeurig de gewenste zaaglijn aan.
 • Stap 2: kies het juiste zaagblad. Van welk materiaal is het betreffende object? Op basis van dit materiaal moet je het juiste zaagblad uitkiezen.
 • Stap 3: maak het object vast. Het object dat je wilt zagen, moet je vervolgens stevig vastmaken. Doe dit idealiter met klemmen of in een bankschroef.
 • Stap 4: stel de decoupeerzaag in. Het is nu zaak om de decoupeerzaag naar wens in te stellen. Kies bijvoorbeeld voor de juiste zaagsnelheid. Tevens kun je, indien mogelijk, direct de geleider aan je decoupeerzaag vastmaken.
 • Stap 5: zet de decoupeerzaag aan. Het is nu belangrijk om de decoupeerzaag aan te zetten en rustig de toeren op te laten bouwen. Draait het zaagblad op volle snelheid rond? Dan kun je met stap 6 starten.
 • Stap 6: begin met de zaagsnede. Je kunt nu starten met het maken van de zaagsnede. Houd hierbij de zaag stabiel en zorg ervoor dat de machine al het werk doet. Ondertussen moet je je ogen volledig op de gewenste zaaglijn houden.
 • Stap 7: controleer de zaagsnede. Tijdens het zagen kun je de decoupeerzaag even uit de zaaglijn halen. Controleer of de zaagsnede recht loopt en naar je wens is.
 • Stap 8: voltooi de zaagsnede. Je kunt nu, gewoon op dezelfde manier, de zaagsnede voltooien. Doe dit met beleid en laat nog steeds de machine al het werk doen.
 • Stap 9: werk de zaagsnede af. Je kunt nu tot slot de zaagsnede nog even netjes afwerken. Wellicht moet je de randjes even schuren met wat schuurpapier of een vijl.

Is het lastig om recht te zagen met een decoupeerzaag? Nee, dat valt op zich wel mee. Het is vooral van belang dat je de machine het werk laat doen. Met een decoupeerzaag recht zagen vereist bovendien geen hele speciale techniek.

Tips om recht te zagen met een decoupeerzaag

Ben je van plan om met een decoupeerzaag recht te zagen? Volg dan deze 5 tips op om het best mogelijke resultaat te verkrijgen:

 • Klem het object stevig vast. Bij recht zagen met een decoupeerzaag moet de zaagmachine al het werk doen. Om dát voor elkaar te krijgen, is het van belang dat het object niet kan verschuiven. Klem het object daarom stevig vast.
 • Gebruik bij voorkeur een geleider. Is het mogelijk om een geleider op je decoupeerzaag aan te sluiten? Doe dit dan vooral. Hiermee maak je recht zagen met een decoupeerzaag des te eenvoudiger.
 • Zaag langzaam en beheerst. Bij een decoupeerzaag is het van belang dat de zaagmachine al het werk doet. Je moet vooral zelf beheerst en langzaam de machine bewegen.
 • Gebruik het juiste zaagblad. Bij een decoupeerzaag is het van essentieel belang dat je het juiste zaagblad gebruikt. Stem het zaagblad daarom volledig af op het te zagen object.
 • Gebruik de beste decoupeerzaag. Tot slot adviseren wij je om altijd de beste decoupeerzaag te gebruiken. Bij de beste varianten hou je eenvoudig de totale controle, mede door de instelmogelijkheden en fijne bediening!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo