Kit verwijderen

Klusjes in en rondom het huis voltooien is altijd een prettig gevoel. Je huis ziet er nadien altijd netter uit. Als je dit helemaal zelf voor elkaar hebt gekregen, geeft dat bovendien een uitermate voldaan gevoel. Gedurende het klussen kunnen er echter ook altijd dingen tegen zitten. Ook kan je, gedurende de werkzaamheden, enige ‘schade’ achterlaten. We hebben hierbij bewust het woordje schade tussen aanhalingstekens gezet, omdat deze ‘schade’ meestal direct hersteld kan worden.

In dit geval hebben we het bijvoorbeeld over verf dat op een muur is komen te zitten, gedurende het witten van het plafond. Een ander voorbeeld is een beetje kit dat onverhoopt op de verkeerde plek terecht is gekomen. Het verwijderen van kit is een leuke doch enigszins lastige klus. Het belangrijkste is dat je de juiste materialen tot je beschikking hebt. In dit artikel leren we jou alles over het verwijderen van kit. Hierbij maken we onderscheid tussen reguliere kit en zogeheten siliconenkit. Bij siliconenkit dien je het namelijk net iets anders aan te pakken.

Kit verwijderen

Breekmesje

Breekmesje

Je hebt het ongetwijfeld wel eens in je huis gezien; kit. Met kit is het mogelijk om losse materialen aan elkaar te verbinden. Ook kan je spleten of andere tussenruimten opvullen met behulp van kit. Na verloop van tijd kan kit echter zwart uitslaan. Het is daarom soms nodig om deze kit dan te verwijderen en vervolgens nieuwe kit aan te brengen. Ook is het mogelijk dat gedurende het kitten per ongeluk een beetje kit op de verkeerde plek terecht gekomen is. Ook dan is het van belang dat je op de juiste manier de kit verwijderd.

Als je kit gaat verwijderen, is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen.

Allereerst is het van belang om te bepalen welke kit je wilt verwijderen. Met andere woorden; op welke plek moet het kit verwijderd worden? Vervolgens kan je de kit aan beide zijde los snijden met behulp van een breekmesje. Bij het verwijderen van kit is het breekmesje één van de belangrijkste gereedschappen.

Als je de kit los gesneden hebt, zie je de kit al een beetje los hangen. Vervolgens kan je met de achterkant van een multi tool, bijvoorbeeld de Bison Multi Tool, de bestaande kit rand wegsnijden.

Na het wegsnijden van de kit rand zal er ongetwijfeld nog enige stukjes kit achter blijven. Dat kan je echter gemakkelijk verwijderen met behulp van een kitschraper. Dit gereedschap is relatief makkelijk in gebruik. Schraap met de kitschraper over de overgebleven kit deeltjes en je ziet dat het vanzelf verdwijnt.Kit

Als je ook die stap voltooid hebt, kan je de volgende twee stappen als bonus doen. De allereerst bonus stap is om de plek van de oorspronkelijke kit licht op te ruwen met behulp van een spons. Deze spons maakt het oppervlakte nog iets gladder.

Vervolgens kan je nog met huishoudammoniak de resterende viezigheid verwijderen. Als je dat gedaan hebt, zie je vanzelf dat de volledige kit laag verdwenen is.

Als je de kit gaat verwijderen, zijn de volgende producten dus aan te raden:

  • Een breekmesje
  • Een multitool
  • Een kitschraper
  • Een spons
  • Huishoudammoniak

Als afsluiter van dit onderwerp willen we je graag onderstaande video voorschotelen. In deze video van fabrikant Bison laat men duidelijk zien hoe je kit kan verwijderen. Ook komt het schoonmaken van de resten van de kit aan bod:

Als je alle kit verwijderd hebt, kan de nieuwe kit laag aangebracht worden. Ook dat onderwerp komt deels aan bod in bovenstaande video.

Siliconen kit

Siliconenkit

In de inleiding van dit artikel gaven we al aan dat het verwijderen van siliconenkit net iets anders werkt dan bij reguliere kit. Dat heeft met name te maken met de samenstelling van de siliconenkit. Hierdoor kan het iets hardnekkiger zijn ten opzichte van reguliere kit.

De eerste stap is eigenlijk identiek. Het is de bedoeling dat je met behulp van een breekmesje de kit aan beide kanten los snijdt. De kit zal nu los komen te hangen. Vervolgens kan je de rest van de kit voorzichtig lostrekken. Als je dit met gevoel en beleid doet, kan je grote stukken kit in één beweging los trekken.

De kans is echter groot dat er enige siliconenkit op de desbetreffende plek achter blijft. In dat geval dien je een zogeheten siliconenkit verwijderaar te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn de siliconenkit verwijderaar van HG of Bison. Als je deze verwijderaar gaat gebruiken, moet je wel goed de gebruiksaanwijzing vooraf lezen. Het is namelijk goed mogelijk dat de verwijderaar niet geschikt is voor bepaalde ondergronden. Let hier dus goed op, voordat je de hele ondergrond beschadigt.

Met de siliconenkit verwijderaar kan je alle resten van de siliconen kit verwijderen. Vervolgens is het noodzakelijk om het oppervlakte goed schoon te maken. Hierbij kan je gebruik maken van een huishoudspons in combinatie met huishoud ammoniak.

Bij de siliconen kit is het ongelooflijk belangrijk om alle vetresten goed te verwijderen. Als er op één plekje nog siliconenkit blijft zitten, kan de nieuwe kitlaag niet goed hechten. Het is dus van groot belang dat je voldoende tijd besteed aan het schoonmaken van het oppervlakte na het verwijderen van de kit.

Als je siliconenkit gaat verwijderen, zijn de volgende producten dus aan te raden:

  • Een breekmesje
  • Siliconen kit verwijderaar
  • Een spons
  • Huishoud ammoniak

Als het oppervlakte volledig schoon en glad is, kan je beginnen met het opnieuw van aanbrengen van de kit. Dat proces wordt kort en bondig nader toegelicht in onderstaande video:

In deze video wordt duidelijk uitgelegd hoe je siliconenkit aan kan brengen. Let goed op dat je de instructies duidelijk volgt. Mocht je het verkeerd doen, kan je namelijk weer opnieuw beginnen met het verwijderen van de kit. Dat is uiteraard niet wenselijk.

Concluderend

Het verwijderen van kit is een enigszins lastige klus, omdat de kit soms erg vast gehecht kan zijn aan het oppervlakte. Gebruik daarom altijd een breekmesje. Een breekmesje is vergelijkbaar met een stanleymes, maar je kan het mesje bij een breekmesje vervangen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over een bot mesje.

Het verwijderen van een siliconen kit laag gaat gepaard met een silicionen kit verwijderaar. Let goed op dat je de juiste verwijderaar aanschaft en deze op de juiste manier gebruikt. We kunnen dan ook niks anders dan te zeggen: lees de gebruiksaanwijzing zeer goed. Alleen op die manier ben je verzekerd van het juiste en gewenste resultaat.

We wensen je alvast veel succes met het verwijderen van de oude kit laag. Als je vervolgens de nieuwe kit laag weer gemaakt hebt, kan je genieten van een optimaal resultaat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo