Het leggen van laminaat

Bij de verbouwing van een huis wordt soms groots uitgepakt. Dat kan betrekking hebben op de keuken, de vloer of de badkamer. Met name de vloer is een klus waarbij je veel tijd moet hebben. Ook ben je enigszins beperkt qua leven in het huis. Simpelweg omdat je geen gebruik kan maken van de vloer, gedurende de verbouwing.

Als jij besluit om een hele nieuwe aan te (laten) leggen, moet je kiezen voor een bepaalde ondergrond. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Kies je voor vloerbedekking? Voor laminaat? Of voor plavuizen? Elk soort vloer heeft zo zijn eigen kenmerken en bijbehorende voor- en nadelen.

In dit artikel zoomen wij in op het leggen van laminaat. We geven je informatie over laminaat, waarbij we onder andere de voordelen van laminaat aanstippen. Ook geven we je handige informatie met betrekking tot het leggen van laminaat. Dat heeft zowel betrekking op de voorbereiding, op het echte werk en voor de periode nadat het laminaat eenmaal ligt.

Laminaat laten leggen

Zie jij stiekem erg op tegen het zelf leggen van je laminaat? Of stel je het leggen van laminaat telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je laminaat te laten leggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het laminaat komt leggen. 

Voordelen van laminaat

Laminaat

Laminaat

Veel mensen kiezen hedendaags nog steeds voor een laminaten vloer. Dat is uiteraard niet zonder reden. Nee, de voordelen van laminaat zijn behoorlijk duidelijk.

Allereerst is laminaat kleurvast, waardoor je voor langere tijd verzekerd bent van de juiste vloer. Ook is laminaat vochtbestendig. Dat betekent dat vocht geen kans heeft om in het laminaat te trekken. Als je een houten vloer hebt, bestaat die kans wel altijd.

Bovendien is laminaat erg makkelijk te onderhouden. Je kan laminaat stofzuigen, maar het is ook aan te raden om af en toe te dweilen. Door het stofzuigen en dweilen hou je het laminaat netjes in een goede staat.

Een ander belangrijk voordeel is de gemakkelijke plaatsing van laminaat. Elke doe-het-zelver is in staat om zelf laminaat te leggen. In de loop der jaren is het laminaat flink verbeterd, waardoor je nu simpele kliksystemen hebt. Dankzij deze kliksystemen is het simpeler geworden om laminaat te leggen.

Ook heeft laminaat een zeer interessante prijs-kwaliteitsverhouding. Laminaat gaat namelijk een zeer lange tijd mee, terwijl de aanschaf van laminaat ook goed voor je portemonnee is. In vergelijking met andere vloersoorten is laminaat aan de goedkope kant.

Het laatste voordeel heeft betrekking op het uiterlijk van een laminaten vloer. Je hebt namelijk ontelbaar veel keuzes uit bijvoorbeeld de kleur van het laminaat. Laminaat is vergelijkbaar met hout, waardoor er ook vele houtsoorten nagebootst zijn. Het lijkt dan net alsof je een echte houten vloer hebt, terwijl het in werkelijkheid dus laminaat is.

Tot slot nog even de belangrijkste voordelen van laminaat op een rijtje:

  • Makkelijk te onderhouden
  • Veel variatie in onder andere kleur en patronen
  • Makkelijk te plaatsen/te leggen
  • Vochtbestendig
  • Kleurvast
  • Goedkoop

Laminaat zelf leggen?

Heb je besloten dat je een laminaten vloer wilt? Daar doe je absoluut verstandig aan. De volgende keus is of je het laminaat gaat laten leggen of dat je dit zelf gaat leggen. Wij willen je graag adviseren om dit zelf te doen. Het is namelijk geen hogere wiskunde. Met andere woorden; elke doe-het-zelver is in staat om laminaat zelf te leggen.

Wij geven je hieronder handige tips met betrekking tot het leggen van laminaat. We kijken allereerst naar de voorbereiding.

De voorbereiding

Voordat je gaat beginnen met het leggen van het laminaat, is het van belang om een goede voorbereiding te treffen. Dat klinkt wellicht cliché. Feit is echter dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Allereerst moet je de afmetingen van de kamer(s) opmeten. Houd hierbij rekening met lastige hoekjes. Bereken altijd iets meer laminaat dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Mocht je extra laminaat nodig hebben voor lastige hoekjes, zit je sowieso goed. Mocht er laminaat beschadigen gedurende de werkzaamheden, kan je ook altijd nog terugvallen op de reserve.

We willen je dan ook aanraden om 10% meer laminaat aan te schaffen. Stel dat je een ruimte van 6 bij 5 meter hebt, voldoet de volgende formule:

6 x 5 x 1,10 = 33 vierkante meter laminaat.

De volgende stap is om het laminaat aan te schaffen. Dit kan gemakkelijk online of bij een fysieke winkel van een vloerenspecialist. Als je het laminaat eenmaal aangeschaft hebt, is de volgende stap van belang.

Soorten laminaat

Laminaten vloer

Laminaten vloer

Bij het aanschaffen van het laminaat kom je er al snel genoeg achter dat er twee soorten laminaat zijn:

  • Kliklaminaat: hierbij dien je de planken met de lange zijde in elkaar te klikken. Je kan vervolgens een hamer in combinatie met een slagblokje gebruiken om de vloer goed in elkaar te klikken.
  • Snelkliksysteem: bij dit systeem klik je de kopse kant van een plank gemakkelijk aan de andere plank vast. Je verbindt hierbij dus altijd de kopse kanten van een twee planken aan elkaar vast. Gebruik hierbij geen hamer; dit snelkliksysteem is gevoeliger dan het bovenstaande kliklaminaat.

Acclimatiseren

Laminaat heeft een bijzondere eigenschap. Deze materiaalsoort kan namelijk krimpen of uiteen zetten. Dit is afhankelijk van de temperatuur in de ruimte. Als je het laminaat aangekocht hebt, is het daarom aan te raden om dit laminaat in de ruimte neer te leggen. Snij de verpakking deels open en laat het vervolgens op die manier minstens 48 uur liggen.
Het laminaat kan dan acclimatiseren, zoals dat zo mooi heet. Als je vervolgens het laminaat gaat leggen, hoef je niet meer bang te zijn voor krimping of uiteen zetting van het materiaal.

Tip: zet het laminaat niet tegen een muur aan, maar leg het op de grond. Als je het neerzet, kunnen de planken gaan vervormen.

Voorbereiding van de ondergrond

We hebben hierboven het één en ander besproken omtrent de voorbereidingen. Dat had voornamelijk te maken met het laminaat zelf. Maar, ook de ondergrond dient een goede voorbereiding te hebben.

Het is belangrijk dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Indien de vloer flinke oneffenheden heeft, is het noodzakelijk dat deze opgevuld worden.
We raden je aan om daarvoor egalisatie pasta te gebruiken.

Als de vloer helemaal strak is, kan je beginnen met het leggen van de polyethyleen ondervloer. Deze ondervloer komt onder het laminaat te liggen en heeft enkele belangrijke functies. De polyethyleen ondervloer houdt onder andere het vocht tegen, dempt het geluid en zorgt simpelweg voor stabiliteit. Onderschat het belang van een polyethyleen ondervloer daarom zeker niet.

Laminaat laten leggen

Zie jij stiekem erg op tegen het zelf leggen van je laminaat? Of stel je het leggen van laminaat telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je laminaat te laten leggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het laminaat komt leggen. 

Het leggen van het laminaat

Als de ondervloer eenmaal gereed is, kan je beginnen met het leggen van het laminaat. Het laminaat heeft al minstens 48 uur kunnen acclimatiseren, waardoor de afmetingen in orde zijn. Je hebt in de voorbereiding ook de afmetingen opgemeten, waardoor je klaar bent om te beginnen.

Bij het leggen van het laminaat is het raadzaam om in een hoek te beginnen. Begin in een hoek van de langste muur van de ruimte. Leg vervolgens de eerste plank, de tweede plank, de derde plank en etc. Stop totdat je aan de andere kant van de ruimte aanbeland bent.

Komt het helemaal uit? Of hou je ruimte over? De kans is groot dat je ruimte over houdt. In dat geval moet je een laminaten plank op de juiste maat zagen. Daarover vertellen we je later meer.

Bij het leggen van het laminaat is het handig om gebruik te maken van afstandhouders. Als het laminaat eenmaal ligt, kan het laminaat nog een klein beetje uitzetten. Met dank aan de afstandhouders kan het laminaat dan niet beschadigen.

Als je lastige hoekjes hebt, is het ook noodzakelijk om het laminaat op de juiste maat te zagen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een leiding die je moet omzeilen.

Als eenmaal één rij ligt, kan je beginnen aan de tweede rij. Let daarbij goed op het patroon van het laminaat. Elke plank laminaat heeft namelijk een unieke kleur, ondanks dat de kleuren gigantisch op elkaar kan lijken. Dat heeft te maken met het patroon van laminaat. Dat kan deels van elkaar afwijken. Let bij het leggen van het laminaat dan ook goed op het patroon. Zorg dat het 1 geheel wordt en dat het geen slordige samenstelling wordt.

Gereedschap

Laminaatsnijder

Laminaatsnijder

We gaven hierboven al aan dat het soms noodzakelijk is om laminaat op de juiste maat te zagen. Daarvoor kan je een laminaatsnijder gebruiken of een decoupeerzaag. Een laminaatsnijder is erg makkelijk in gebruik. Je hebt bovendien niet de kans op beschadiging van het laminaat, de snede is bijzonder strak en er komt geen stof vrij gedurende het snijden.

Een andere mogelijkheid is om het laminaat te zagen met een decoupeerzaag. Onze tip is om de decoupeerzaag alleen te gebruiken als je laminaat voor een lastig hoekje nodig hebt. Een decoupeerzaag kan namelijk ook in andere vormen zagen, maar het is niet 100% nauwkeurig.

Als je een decoupeerzaag gebruikt, moet je de plank ook altijd ondersteboven neer leggen. Op die manier kan je de bovenste laag van het laminaat niet beschadigen.

Afwerken

Geschikte stofzuiger voor laminaat

Geschikte stofzuiger voor laminaat

Als de laminaten vloer eenmaal ligt, zal het er bijzonder strak uit zien. Je bent dan echter nog niet klaar. Houd ook rekening met de volgende werkzaamheden.

Het is van belang om de laminaten vloer goed schoon te maken. Tijdens de werkzaamheden kan er namelijk stof en vuil vrij komen. Om goed te beginnen, is het schoonmaken van het laminaat dus aan te raden.

Een ander punt is de afwerking van de randen van de kamer. Hierbij is het aan te raden om mooie plinten te monteren. De plinten vormen de finishing touch aan het laminaat en zorgen voor een mooie verbinding met de muren in een ruimte.

Heb je schoongemaakt? Zitten de plinten netjes? Gefeliciteerd met je nieuwe prachtige laminaten vloer. Het is nu zaak om de vloer mooi schoon te houden. Gebruik daarvoor een stofzuiger en een dweil.

Dit artikel heeft je in laten zien dat het leggen van laminaat zeker geen hogere wiskunde is. Ga de uitdaging dus aan en geniet nadien met een voldaan gevoel van de prachtige laminaten vloer.

Laminaat laten leggen

Zie jij stiekem erg op tegen het zelf leggen van je laminaat? Of stel je het leggen van laminaat telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je laminaat te laten leggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het laminaat komt leggen. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo